Ποιοι είμαστε

Για τι παλεύουμε

Επικοινωνία

Αρχική Ταυτότητα Ποιοι είμαστε

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Ποιοι είμαστε

Η Κομμουνιστική Τάση είναι μια πολιτική οργάνωση που υπερασπίζει και διαδίδει στο εργατικό κίνημα και την πρωτοπόρα νεολαία τις ιδέες του επιστημονικού σοσιαλισμού. Αυτές οι ιδέες εκφράστηκαν αυθεντικά από τον Καρλ Μαρξ και τον Φρίντριχ Ένγκελς, καθώς και από τους άξιους συνεχιστές τους στο πεδίο της επαναστατικής θεωρίας και δράσης, τον Βλαντιμίρ Λένιν και τον Λέον Τρότσκι.

Κύρια σημεία αναφοράς για την πολιτική και τις μεθόδους δράσης της Κομμουνιστικής Τάσης είναι οι θέσεις και οι αποφάσεις των τεσσάρων πρώτων συνεδρίων της Κομμουνιστικής (Τρίτης) Διεθνούς, τα ιδρυτικά κείμενα της Τετάρτης Διεθνούς, αλλά και τα βασικά κείμενα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT) και του θεωρητικού θεμελιωτή της, Τεντ Γκραντ. Η Κομμουνιστική Τάση είναι το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης.

Την πρωτοβουλία για την ίδρυση της Κομμουνιστικής Τάσης έλαβαν τον Απρίλιο του 2013 τα μέλη της συντακτικής ομάδας της ιστοσελίδας www.marxismos.com, του περιοδικού «Μαρξιστική Φωνή» (είχε εκδοθεί με τη μορφή εφημερίδας για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2005) και της εφημερίδας «Επανάσταση» (είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στις συγκεντρώσεις του μαζικού κινήματος «των πλατειών», τον Μάιο του 2011).

Στα πρώτα της βήματα, η Κομμουνιστική Τάση έθεσε ως στόχο τη διάδοση των ιδεών του επαναστατικού μαρξισμού μέσα στο διαρκώς αυξανόμενο δυναμικό των αριστερών αγωνιστών που συσπειρώνονταν στον παλιό, αριστερό-αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε πάντοτε ξεκάθαρα και πλήρως διαχωρισμένη από πολιτική και προγραμματική άποψη από τον ρεφορμισμό, σε διαρκή και δημόσια ιδεολογική αντιπαράθεση με τις ηγετικές τάσεις και συλλογικότητες που τον υπερασπίζονταν (τάση Αλέξη Τσίπρα, τάση «Αριστερής Πλατφόρμας» κ.λπ.).

Ως συνεπής, μαρξιστική άκρα αριστερά στο κόμμα, η Κομμουνιστική Τάση ήταν η μόνη συλλογικότητα που κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο, εναλλακτικό κείμενο ενάντια στις σοσιαλδημοκρατικές «Θέσεις» της ηγετικής ομάδας στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ σαν ενιαίο κόμμα, τον Ιούνιο του 2013. Το κείμενο αυτό υποστηρίχθηκε από εκατοντάδες μέλη, από δεκάδες διαφορετικές τοπικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα. Η σημαντική αυτή πολιτική υποστήριξη για μια μικρή και πρωτοεμφανιζόμενη Τάση, αποτυπώθηκε στην εκλογή δύο μελών της Κομμουνιστικής Τάσης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και ενός ακόμα μέλους της στο Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κομμουνιστική Τάση, κατά τη διετία 2013-2014 και ιδιαίτερα κατά το κρίσιμο διάστημα της πρώτης κυβερνητικής θητείας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015, έγινε ευρύτατα γνωστή επειδή αντιπάλεψε έγκαιρα, με συνέπεια και καθαρότητα τη ραγδαία δεξιά στροφή της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε τελικά στη «μνημονιακή» προδοσία των διακηρύξεών του και στην ίδια την καταστροφή του ως αριστερό κόμμα. Είχε δημόσια προειδοποιήσει για τις προδοτικές συνέπειες της δεξιάς στροφής και του σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζοντας όλες τις σχετικές θέσεις και προτάσεις της ομάδας Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή, αντιτάχθηκε ξεκάθαρα στην κυβερνητική συνεργασία με τους αστούς ΑΝΕΛ και στην υποψηφιότητα του αστού Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, πρότεινε την άμεση υπερψήφιση της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των Μνημονίων, κάλεσε την ηγεσία της Αριστερής Πλατφόρμας να μη συμμετάσχει στην κυβέρνηση της απατηλής «διαπραγμάτευσης», έθεσε το θέμα της εκδίωξης της ομάδας Τσίπρα μέσα από ένα έκτακτο συνέδριο αμέσως μετά τη υπογραφή του προ-Μνημονίου της «20ης Φλεβάρη» και διεξήγαγε μια σχετική εκστρατεία συλλογής υπογραφών στην οποία ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες αριστερά μέλη.

Τον Αύγουστο του 2015, με δεδομένη την απουσία μιας πραγματικής πολιτικής μάχης στο κόμμα με πολιτική ευθύνη της ηγεσίας της «Αριστερής Πλατφόρμας», αλλά και την αποχώρηση χιλιάδων αριστερών μελών από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Κομμουνιστική Τάση επέλεξε τη συμπόρευση με πολλούς από αυτούς συμμετέχοντας ως συνιστώσα στις γραμμές της «Λαϊκής Ενότητας» (ΛΑΕ). Εκεί υπήρξε εξαρχής, ανοιχτά και δημόσια, διαφοροποιημένη από τις ρεφορμιστικές ιδέες που υπεράσπιζε και υπερασπίζει σε μια σειρά από καίρια ζητήματα η ηγεσία αυτού του πολιτικού φορέα. Στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της ΛΑΕ, τον Ιούνιο του 2016, η Κομμουνιστική Τάση έδωσε με συνέπεια την πολιτική μάχη ενάντια στην αυταπάτη του «ανεξάρτητου ελληνικού καπιταλισμού της δραχμής», προτείνοντας το εναλλακτικό πολιτικό κείμενο με τίτλο «Κομμουνιστική Διεθνιστική Πλατφόρμα» και εξέλεξε δύο μέλη στην ηγεσία του πολιτικού φορέα. Διαπιστώνοντας όμως την πλήρη επικράτηση των επιζήμιων ιδεών και των γραφειοκρατικών μεθόδων του ηγετικού πυρήνα στην ιδρυτική συνδιάσκεψη, αλλά και την αυξανόμενη τάση για αποχώρηση της πλειονότητας των καλύτερων αριστερών αγωνιστών από την οργανωμένη ΛΑΕ, η Κομμουνιστική Τάση αποφάσισε τη μη ανάληψη των ηγετικών θέσεων και την αποχώρησή της από τον πολιτικό φορέα.

Σήμερα η Κομμουνιστική Τάση δρα στο εργατικό κίνημα και τη νεολαία ως συλλογικότητα οργανωτικά ανεξάρτητη, έχοντας επιλέξει, προς το παρόν, να διατηρήσει το όνομα με το οποίο έγινε γνωστή σε χιλιάδες αριστερούς αγωνιστές σε όλη τη χώρα. Συνεχίζει να είναι πάντοτε προσανατολισμένη στο μαζικό εργατικό κίνημα, στη βάση της κατανόησης του καθοριστικού ρόλου που διαδραματίζουν στην ταξική πάλη και στην υπόθεση της δημιουργίας του αναγκαίου επαναστατικού υποκειμενικού παράγοντα οι μαζικές εργατικές οργανώσεις, συνδικαλιστικές και πολιτικές. Οι νέοι της Κομμουνιστικής Τάσης είναι οργανωμένοι στη «Νεολαία Ενάντια στον Καπιταλισμό» και αναπτύσσουν ιδιαίτερα εντατική δραστηριότητα για τη διάδοση των μαρξιστικών επαναστατικών ιδεών στο φοιτητικό και το μαθητικό κίνημα.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εκδοτική δουλειά που διεξάγει η Κομμουνιστική Τάση μέσα από τις εκδόσεις «Μαρξιστική Φωνή», οι οποίες κυκλοφορούν μαρξιστικά βιβλία και μπροσούρες εξαιρετικής ποιότητας, σε πρωτότυπες μεταφράσεις και σε τιμές εξαιρετικά προσιτές, στην προσπάθεια για την ευρύτερη δυνατή διάδοση του γνήσιου μαρξισμού στους διψασμένους για επαναστατικές ιδέες και απαντήσεις αριστερούς αγωνιστές.

Το μηνιαίο έντυπο όργανο της Κομμουνιστικής Τάσης είναι το πολιτικό περιοδικό «Επανάσταση». Η οργάνωση εκδίδει επίσης ανά τρίμηνο ή τετράμηνο, το θεωρητικό περιοδικό «Μαρξιστική Φωνή». Ο καθημερινός «πομπός» των ιδεών και των θέσεων της Κομμουνιστικής Τάσης είναι η αναβαθμισμένη και εξαιρετικά δημοφιλής ιστοσελίδα με την ονομασία «Επανάσταση: η φωνή του επαναστατικού μαρξισμού στο διαδίκτυο» (www.marxismos.com).

Καλούμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που συμφωνούν με τις ιδέες και το πρόγραμμα της Κομμουνιστικής Τάσης να οργανωθούν στις γραμμές της!

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα