Η Κομμουνιστική Τάση είναι μια πολιτική οργάνωση που υπερασπίζει και διαδίδει στο εργατικό κίνημα και την πρωτοπόρα νεολαία τις ιδέες του επιστημονικού σοσιαλισμού, ιδέες που πιο αυθεντικά εκφράστηκαν από τον Καρλ Μαρξ και τον Φρίντριχ Ένγκελς, καθώς και από τους άξιους συνεχιστές τους, τον Βλαντιμίρ Λένιν και τον Λέον Τρότσκι.

Κύρια σημεία αναφοράς για την πολιτική και τις μεθόδους της Κομμουνιστικής Τάσης είναι οι θέσεις και οι αποφάσεις των τεσσάρων πρώτων συνεδρίων της Κομμουνιστικής (Τρίτης) Διεθνούς, τα ιδρυτικά κείμενα της Τετάρτης Διεθνούς, αλλά και τα βασικά κείμενα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT) και του θεωρητικού θεμελιωτή της, Τεντ Γκραντ. Η Κομμουνιστική Τάση είναι το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης.

Την πρωτοβουλία για την ίδρυση της Κομμουνιστικής Τάσης έλαβαν τον Απρίλιο του 2013 τα μέλη των συντακτικών ομάδων της ιστοσελίδας www.marxismos.com, του περιοδικού «Μαρξιστική Φωνή», το οποίο εκδόθηκε αρχικά ως εφημερίδα τον Φεβρουάριο του 2005, και της εφημερίδας «Επανάσταση», που είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στο μαζικό κίνημα «των πλατειών», τον Μάιο του 2011.

Στα πρώτα της βήματα, η Κομμουνιστική Τάση έθεσε ως άμεσο στόχο τη διάδοση των ιδεών του επαναστατικού μαρξισμού στο διαρκώς αυξανόμενο δυναμικό αριστερών αγωνιστών που συσπειρώνονταν στον παλιό ΣΥΡΙΖΑ αναζητώντας διέξοδο από τα Μνημόνια και τη λιτότητα, καθαρά διαχωρισμένη πολιτικά και προγραμματικά από τον ρεφορμισμό και σε διαρκή και ανοικτή ιδεολογική αντιπαράθεση με τις ηγετικές τάσεις και συλλογικότητες που τον υπερασπίζονταν.

Ως η συνεπής, μαρξιστική άκρα αριστερά στον παλιό ΣΥΡΙΖΑ, η Κομμουνιστική Τάση ήταν η μόνη συλλογικότητα που κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο εναλλακτικό κείμενο ενάντια στις σοσιαλδημοκρατικές Θέσεις της ηγετικής ομάδας στο ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου κόμματος, τον Ιούνιο του 2013. Το κείμενο αυτό, υποστηρίχθηκε από εκατοντάδες μέλη του κόμματος, από δεκάδες Οργανώσεις Μελών σε όλη την Ελλάδα. Η σημαντική αυτή υποστήριξη για μια πρωτοεμφανιζόμενη Τάση, αποτυπώθηκε στην εκλογή δύο μελών της Κομμουνιστικής Τάσης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και ενός ακόμα μέλους της στο Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κομμουνιστική Τάση, κατά τη διετία 2013-2014 και ιδιαίτερα κατά το κρίσιμο διάστημα της πρώτης κυβερνητικής θητείας ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ το 2015, έγινε ευρύτατα γνωστή επειδή αντιπάλεψε έγκαιρα, με συνέπεια και καθαρότητα τη ραγδαία δεξιά στροφή της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε τελικά στη «μνημονιακή» προδοσία των διακηρύξεών του και στην ίδια την καταστροφή του ως αριστερό κόμμα. Είχε δημόσια προειδοποιήσει για τις προδοτικές συνέπειες της δεξιάς στροφής και του σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζοντας όλες τις σχετικές θέσεις και προτάσεις της ομάδας Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή, αντιτάχθηκε ξεκάθαρα στην κυβερνητική συνεργασία με τους αστούς ΑΝΕΛ και στην υποψηφιότητα του αστού Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, πρότεινε την άμεση υπερψήφιση της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των Μνημονίων, κάλεσε την ηγεσία της Αριστερής Πλατφόρμας να μη συμμετάσχει στην κυβέρνηση της απατηλής «διαπραγμάτευσης», έθεσε το θέμα της εκδίωξης της ομάδας Τσίπρα μέσα από ένα έκτακτο συνέδριο αμέσως μετά τη υπογραφή του προ-Μνημονίου της «20ης Φλεβάρη» και διεξήγαγε μια σχετική εκστρατεία συλλογής υπογραφών στην οποία ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες αριστερά μέλη.

Τον Αύγουστο του 2015, η Κομμουνιστική Τάση συμμετείχε στις γραμμές της «Λαϊκής Ενότητας» (ΛΑΕ), πάντοτε δημόσια διαφοροποιημένη από τις ρεφορμιστικές ιδέες που υπερασπίζει σε μια σειρά από καίρια ζητήματα, το σύνολο σχεδόν, της ηγεσίας αυτού του πολιτικού φορέα. Στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της ΛΑΕ τον Ιούνιο του 2016, η Κομμουνιστική Τάση έδωσε με συνέπεια τη μάχη ενάντια στον «πατριωτικό» ρεφορμισμό του καπιταλισμού της δραχμής, υπερασπίζοντας το εναλλακτικό πολιτικό κείμενο με τίτλο «Κομμουνιστική Διεθνιστική Πλατφόρμα» και εξέλεξε δύο μέλη στην ηγεσία του πολιτικού φορέα. Διαπιστώνοντας όμως την πλήρη επικράτηση των επιζήμιων ιδεών και των γραφειοκρατικών μεθόδων του ηγετικού πυρήνα στην ιδρυτική συνδιάσκεψη, καθώς και την αυξανόμενη τάση για αποχώρηση της πλειονότητας των καλύτερων αριστερών αγωνιστών από την οργανωμένη ΛΑΕ, η Κομμουνιστική Τάση αποφάσισε τη μη ανάληψη των ηγετικών θέσεων και την αποχώρησή της από τον πολιτικό φορέα.

Οι νέοι της Κομμουνιστικής Τάσης είναι οργανωμένοι στη «Νεολαία Ενάντια στον Καπιταλισμό» και στο φοιτητικό κίνημα παλεύουν για τη διάδοση των μαρξιστικών ιδεών μέσα από τα σχήματα των ΕΑΑΚ.

Καλούμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που συμφωνούν με τις ιδέες και το πρόγραμμα της Κομμουνιστικής Τάσης να οργανωθούν στις γραμμές της!

Κοινοποιήστε