Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΤαυτότηταΔιεθνής Μαρξιστική ΤάσηIMU 2022: Η μεγαλύτερη διεθνής συνάντηση επαναστατικών ιδεών - Εγγραφείτε κι εσείς!

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

IMU 2022: Η μεγαλύτερη διεθνής συνάντηση επαναστατικών ιδεών – Εγγραφείτε κι εσείς!

Η Διεθνής Μαρξιστική Τάση (IMT) διοργανώνει από τις 23 έως τις 26 Ιουλίου τη μεγαλύτερη συνάντηση επαναστατικών ιδεών της χρονιάς, το International Marxist University 2022 #IMU22. Πάνω από 3.000 αγωνιστές και αγωνίστριες από περισσότερες από 100 χώρες έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή! Δείτε πώς μπορείτε να εγγραφείτε για να συμμετάσχετε. Δείτε τα θέματα που θα συζητηθούν.

Η Διεθνής Μαρξιστική Τάση (IMT) διοργανώνεi από τις 23 έως τις 26 Ιουλίου το μεγαλύτερο διεθνές μαρξιστικό γεγονός της χρονιάς, το International Marxist University. Πάνω από 3000 αγωνιστές και αγωνίστριες από περισσότερες από 100 χώρες έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή! Κάντε τη δική σας εγγραφή για να συμμετάσχετε!

Ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Ο καπιταλισμός αποδεικνύει καθημερινά το απόλυτο αδιέξοδό του ως κοινωνικό σύστημα. Την ίδια στιγμή, στη μια χώρα μετά την άλλη η ταξική πάλη οξύνεται, καθώς η εργαζόμενη ανθρωπότητα αναζητά διέξοδο από τα καπιταλιστικά δεινά της ακραίας ανισότητας, της γενικευμένης φτώχειας, των πολέμων, της πανδημίας, και της κλιματικής κρίσης.

Στο πλαίσιο του IMU2022 θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις για 14 διαφορετικά θέματα, που θα εστιάσουν στις τρεις θεμελιώδεις πτυχές του μαρξισμού: την επαναστατική φιλοσοφία του διαλεκτικού υλισμού, τη μαρξιστική οικονομική θεωρία και τη μαρξιστική μέθοδο προσέγγισης της ιστορίας. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για μια σε βάθος γνωριμία με τις ιδέες που μπορούν να εξοπλίσουν τον αγώνα για την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας και την απελευθέρωση της ανθρωπότητας από τα δεσμά του καπιταλισμού.

Στην Αθήνα η κεντρική δια ζώσης συνάντηση για την από κοινού συμμετοχή όσων ενδιαφέρονται για το IMU , θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Φιλαδέλφειας (οδός Ν. Τρυπιά 45, Ν. Φιλαδέλφεια), με μετάφραση των εισηγήσεων και των τοποθετήσεων στα ελληνικά. Ανάλογες δια ζώσης συναντήσεις γίνεται προσπάθεια να οργανωθούν και στην Πάτρα, τη Λάρισα, τον Βόλο και τη Ρόδο. Η ελληνική μετάφραση θα είναι διαθέσιμη και διαδικτυακά για όσους-όσες εγγραφούν και δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις προαναφερθείσες δια ζώσης συναντήσεις.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα ακόλουθα:

1) Παγκόσμιες προοπτικές: Πόλεμος, κρίση και επανάσταση – Η νέα κανονικότητα

Ομιλητής: Alan Woods
Ημερομηνία: Σάββατο 23 Ιουλίου
Ώρα: 15:00 – 23:00

Μια παλιά κατάρα λέει: «Μακάρι να ζήσεις ενδιαφέρουσες στιγμές». Τη στιγμή που ο πλανήτης έκανε τα πρώτα του, δοκιμαστικά, βήματα προς την «κανονικότητα» μετά από δύο χρόνια πανδημίας COVID-19, το 2022 ξεκίνησε εκρηκτικά με μια σημαντική αύξηση του κόστους ζωής, με ένα εξεγερτικό κίνημα στο Καζακστάν και τώρα, με τον μεγαλύτερο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και δεκαετίες. Εκατομμύρια άνθρωποι συνειδητοποιούν το γεγονός ότι αυτό το επίπεδο χάους δεν είναι μια εξαίρεση. Ο παγκόσμιος καπιταλισμός βρίσκεται σε μια βαθιά κατάσταση κρίσης και παρακμής. Ζούμε μέσα σε μια νέα κανονικότητα.

Η ιστορία μάς διδάσκει ότι ο πόλεμος και η πείνα προκαλούν συχνά επαναστάσεις. Τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μας είναι οι σπασμοί ενός παλιού κόσμου που πεθαίνει και ενός νέου που παλεύει να γεννηθεί. Η εναρκτήρια κοινή συζήτηση θα ασχοληθεί με τις προοπτικές για την παγκόσμια ταξική πάλη και θα σκιαγραφήσει τα κύρια καθήκοντα για τους επαναστάτες σε όλο τον κόσμο.

Προτεινόμενο υλικό για μελέτη: Κρίση, πληθωρισμός και ταξική πάλη

2) Μαρξισμός και Τέχνη

Ομιλητής: Alan Woods
Ημερομηνία: Κυριακή 24 Ιουλίου
Ώρα: 15:00 – 18:30

Στον καπιταλισμό, η Τέχνη και ο πολιτισμός δεν αποτελούν παρά εμπορεύματα, προς εκμετάλλευση για κέρδος. Εντωμεταξύ, τα καλύτερα καλλιτεχνικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας είναι κλειδωμένα στα ιδιωτικά θησαυροφυλάκια των πλουσίων ή πίσω από τις επιχρυσωμένες πόρτες ακριβών γκαλερί και θεάτρων – αυτό που ο Τρότσκι ονόμασε «στρατόπεδα συγκέντρωσης του μυαλού».

Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων εμποδίζεται από το να παράγει Τέχνη, αναγκάζεται να αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της δουλεύοντας κοπιαστικά για λίγα κοινωνικά παράσιτα, με τον ελάχιστο χρόνο που της απομένει για ανάπαυση. Οι ακριβές καλλιτεχνικές σχολές και οι ελιτιστικές αίθουσες εκθέσεων διασφαλίζουν ότι η εργατική τάξη κρατιέται μακριά από την «υψηλή» κουλτούρα, ενώ η ανάγκη για βιοπορισμό εμποδίζει τους καλλιτέχνες από το να πειραματιστούν και να αναπτύξουν την τέχνη τους.
Η κρίση του καπιταλισμού είναι επίσης μια κρίση πολιτισμού, όπως βλέπουμε στην ατελείωτη παρέλαση των σχεδόν πανομοιότυπων υπερηρώων του Χόλιγουντ, και στη στασιμότητα σε όλα τα είδη Τέχνης: στη λογοτεχνία, στο θέατρο, στη μουσική. Ο αγώνας των μαρξιστών για επανάσταση είναι επίσης ένας αγώνας για την απελευθέρωση της Τέχνης από το κίνητρο του κέρδους, αξιοποιώντας το σύνολο του δημιουργικού δυναμικού της ανθρωπότητας.

Προτεινόμενο υλικό για μελέτη: Λογοτεχνία και Επανάσταση, Λ. Τρότσκι

3) Η μαρξιστική θεωρία της υπεραξίας

Ομιλητής: Rob Sewell
Ημερομηνία: Κυριακή 24 Ιουλίου
Ώρα: 19:30 – 23:00

Ο Μαρξ έφερε επανάσταση στην πολιτική οικονομία με τη δημοσίευση του Κεφαλαίου, στο οποίο ανέλυσε έξοχα τον καπιταλισμό σε όλες του τις πτυχές και εξήγησε γιατί μπαίνει αναπόφευκτα σε κρίση. Ωστόσο, οι ιδέες του Μαρξ δεν δημιουργήθηκαν με παρθενογένεση. Αντίθετα, στάθηκε στους ώμους των πιο προχωρημένων αστών πολιτικών οικονομολόγων: ιδιαίτερα του Άνταμ Σμιθ και του Ντέιβιντ Ρικάρντο.

Αυτοί οι δύο στοχαστές υποστήριξαν την εργασιακή θεωρία της αξίας, που εξηγεί ότι η αξία των εμπορευμάτων πηγάζει από την ανθρώπινη εργασία. Ωστόσο, οι μεταγενέστεροι αστοί οικονομολόγοι εγκατέλειψαν αυτή τη θεωρία, επειδή οι επιπτώσεις της ήταν επικίνδυνες. Τελικά, αν οι εργαζόμενοι είναι η πηγή κάθε αξίας, δεν θα έπρεπε να διεκδικούν τους καρπούς της εργασίας τους;

Ενώ ο Σμιθ και ο Ρικάρντο περιορίζονταν από τη μονόπλευρη, αστική προσέγγισή τους στα οικονομικά, οι ιδέες τους ήταν ωστόσο μια σημαντική ανακάλυψη που ο Μαρξ μπόρεσε να αναπτύξει και να τελειοποιήσει με τη θεωρία του για την υπεραξία, από την οποία εξάγεται το κέρδος. Αυτό έθεσε τα θεμέλια για τη μαρξιστική οικονομική ανάλυση, το πιο ισχυρό εργαλείο ανάλυσης που έχουμε στη διάθεσή μας.

Προτεινόμενο υλικό για μελέτη: Μισθός, Τιμή και Κέρδος, Κ. Μαρξ

4) Ο Διαφωτισμός και η πάλη για την ορθολογική σκέψη

Ομιλήτρια: Yola Kipcak
Ημερομηνία: Κυριακή 24 Ιουλίου
Ώρα: 19:30 – 23:00

Η άνοδος του καπιταλισμού συνοδεύτηκε από μια σκληρή πάλη ενάντια στον θρησκευτικό σκοταδισμό της φεουδαρχικής αντίδρασης. Οι ορθολογιστές, οι εμπειριστές και οι Γάλλοι υλιστές προξένησαν πλήγμα στην κυρίαρχη ιδεολογία της εποχής. Ο αγώνας για την ορθολογική και επιστημονική σκέψη ήταν ένα απαραίτητο όπλο για την αστική επανάσταση.
Σήμερα όμως η καπιταλιστική τάξη έχει μετατραπεί σε αντεπαναστατική και συντηρητική δύναμη. Πήρε το λάβαρο του ιδεαλισμού και στράφηκε ενάντια στον επαναστατικό υλισμό πάνω στον οποίο είχε στηριχθεί στον αγώνα ενάντια στη φεουδαρχία. Σήμερα ο αγώνας για την υπεράσπιση της επιστήμης, του υλισμού και της ορθολογικής σκέψης είναι ουσιαστικό μέρος του αγώνα για τον σοσιαλισμό. Ενώ οι παλιές αστικές σχολές σκέψης έχουν εκφυλιστεί σε ανορθολογισμό και μυστικισμό, ο μαρξισμός κατάφερε να σώσει τον επαναστατικό πυρήνα τους και να τους ανεβάσει σε ένα υψηλότερο επίπεδο με τη φιλοσοφία του επιστημονικού σοσιαλισμού: τον διαλεκτικό υλισμό.

Προτεινόμενο υλικό για μελέτη:

History of Philosophy, “The Renaissance”, “Descartes, Spinoza and Leibniz”, A. Woods

Materialism of the Enlightenment

5) Η ανάπτυξη του ιστορικού υλισμού από τον Μαρξ

Ομιλητής: Jack Halinski-Fitzpatrick
Ημερομηνία: Κυριακή 24 Ιουλίου
Ώρα: 19:30 – 23:00

Στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, η ιστορία διδάσκεται με συγκεκριμένους τρόπους. Προσεγγίζεται είτε ως προϊόν των «Μεγάλων Ανδρών» ή όπως θα έλεγαν οι μεταμοντερνιστές, απλώς ως μια σειρά από ασύνδετα και άσχετα γεγονότα. Ο μαρξισμός, από την άλλη πλευρά, αναλύει τα κρυμμένα βασικά αίτια που βρίσκονται πίσω από την εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας, από τις πρώτες κοινωνίες των γενών μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Ο τρόπος με τον οποίο ο μαρξισμός εντοπίζει αυτόν τον ελικοειδή δρόμο ονομάζεται υλιστική αντίληψη της Ιστορίας. Αυτή η επιστημονική μέθοδος μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε την Ιστορία, όχι ως μια σειρά από ασύνδετα και απρόβλεπτα περιστατικά, αλλά ως μέρος μιας σαφώς κατανοητής και αλληλένδετης διαδικασίας. Είναι μια σειρά από δράσεις και αντιδράσεις που καλύπτουν την πολιτική, την οικονομία και όλο το φάσμα της κοινωνικής ανάπτυξης.

Προτεινόμενο υλικό για μελέτη:

Για τη σημασία του μαχόμενου υλισμού, Β. Λένιν
Η υλιστική αντίληψη της ιστορίας, Γ. Πλεχάνωφ

6) Αίμα και χρυσάφι: Η κατάκτηση της Αμερικής από τους Ισπανούς

Ομιλητής: Jordi Martorell
Ημερομηνία: Δευτέρα 25 Ιουλίου
Ώρα: 15:00 – 18:30

Η βίαιη εισβολή στην Αμερική από την Ισπανία, την Πορτογαλία και άλλους, αντιπροσώπευε μια σύγκρουση μεταξύ δύο τρόπων παραγωγής: του καπιταλισμού, στα πρώτα του στάδια και αυτόν του μεσοαμερικανικού κόσμου, με όλες τις ιδιαιτερότητές του. Οι μεγάλοι πολιτισμοί της προ-ισπανικής Αμερικής θυσιάστηκαν για να τροφοδοτήσουν την ανερχόμενη πρωταρχική συσσώρευση του καπιταλιστικού συστήματος, με την πλειονότητα των τοπικών πληθυσμών να αφανίζεται από τυφέκια, σπαθιά και ασθένειες.

Οι κατακτητές συνέχισαν να κυβερνούν με σιδερένια πυγμή, με αμέτρητες χιλιάδες αυτόχθονες πληθυσμούς να χάνονται από τις συνθήκες δουλείας. Αυτή η συζήτηση θα παρουσιάσει μια μαρξιστική αντίληψη γι’ αυτά τα γεγονότα και τον τρόπο με τον οποίο επηρέασαν την ιστορία του καπιταλισμού, ενός συστήματος που βγήκε ορμητικά στο προσκήνιο βγάζοντας αίμα και βρωμιά από κάθε πόρο του.

Προτεινόμενο υλικό για μελέτη:

Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής, Ε. Γκαλεάνο

The Spanish conquest of Mexico: a Marxist perspective

7) Μαρξισμός, χρήμα και πληθωρισμός

Ομιλητής: Adam Booth
Ημερομηνία: Δευτέρα 25 Ιουλίου
Ώρα: 15:00 – 18:30

Το φάντασμα του πληθωρισμού κρέμεται πάνω από τον παγκόσμιο καπιταλισμό, ασκώντας μεγάλη πίεση στις εργαζόμενες μάζες σε όλο τον κόσμο. Το κόστος των ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα, εκτοξεύεται στα ύψη και ήδη προκαλεί μεγάλες κοινωνικές «εκρήξεις», όπως η εξέγερση στο Καζακστάν τον Ιανουάριο.

Οι δεξιοί οικονομολόγοι, όπως οι μονεταριστές, κατηγορούν τους εργαζόμενους ότι προκάλεσαν μια «σπείρα μισθού-τιμής», αρνούμενοι να δείξουν με το δάχτυλο τον πραγματικό ένοχο για τον πληθωρισμό: τον καπιταλισμό.

Για να αποφευχθεί μια πλήρης κατάρρευση ως αποτέλεσμα της πανδημίας, οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις ξόδεψαν τρισεκατομμύρια σε προγράμματα τόνωσης και διάσωσης της οικονομίας. Αλλά αυτό έχει τώρα ανατρέψει την οικονομική ισορροπία, οδηγώντας σε αστάθεια την παγκόσμια οικονομία. Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος και το χάος της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές πολλών βασικών εμπορευμάτων.

Όλα αυτά δείχνουν τα όρια των προσπαθειών διαχείρισης και μεταρρύθμισης του καπιταλισμού. Παρά τα οικονομικά βουντού που υποστηρίζονται από τον κεϋνσιανισμό και τη λεγόμενη Σύγχρονη Νομισματική Θεωρία, δεν γίνεται να ξοδεύουμε χρήματα που δεν διαθέτουμε χωρίς συνέπειες. Λύση δεν είναι η πρόχειρη επιδιόρθωση της προσφοράς χρήματος, αλλά η κοινωνική ιδιοκτησία και ο σοσιαλιστικός σχεδιασμός της παραγωγής, προσανατολισμένος στις ανθρώπινες ανάγκες, αντί για τη μεγιστοποίηση των κερδών λίγων παρασίτων.

Προτεινόμενο υλικό για μελέτη:
Ο μαρξισμός, ο κεϋνσιανισμός και η κρίση του καπιταλισμού
Η παγκόσμια κρίση και ο καπιταλισμός μετά την «καραντίνα»

8) Η μαρξιστική θεωρία της γνώσης: πώς γνωρίζουμε την πραγματικότητα;

Ομιλητής: Daniel Morley
Ημερομηνία: Δευτέρα 25 Ιουλίου
Ώρα: 15:00 – 18:30

Πώς αποκτάμε γνώση; Αυτό το κεντρικό ερώτημα στη φιλοσοφία έχει παιδέψει τους στοχαστές για χιλιετίες. Από τη μια πλευρά έχουμε τους ιδεαλιστές, που υποστηρίζουν ότι η αλήθεια υπάρχει a priori του υλικού κόσμου και βρίσκει την αντανάκλασή της στο μυαλό μας – υπονοώντας τελικά ότι η γνώση προέρχεται έξω από τη φύση – από ένα ανώτερο ον.
Έπειτα, υπάρχουν οι αστοί υλιστές, των οποίων η κύρια θεωρία της γνώσης (εμπειρισμός) λέει ότι μπορούμε να γνωρίζουμε μόνο το περιεχόμενο των αισθήσεών μας, καθιστώντας αδύνατο να μιλήσουμε με σιγουριά για γενικεύσεις, την αιτιότητα – ή ακόμα και την ύπαρξη υλικής πραγματικότητας έξω από τη δική μας, άμεση εμπειρία.

Οι μαρξιστές υποστηρίζουν ότι η γνώση προέρχεται από τον κόσμο, και μόνο γενικεύοντας την εμπειρία μας από κάτι συγκεκριμένο (π.χ. καίγοντας τον εαυτό μας) μπορούμε να σχηματίσουμε αφαιρέσεις που μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε το γενικό (π.χ. η φωτιά είναι καυτή). Έτσι, η πρακτική και η συγκεκριμένη εμπειρία είναι η βάση της γνώσης. Ταυτόχρονα, η μεταβίβαση των εμπειριών μας ο ένας στον άλλο μάς επιτρέπει να αναπτύξουμε την ανθρώπινη κοινωνία, την παραγωγή, την επιστήμη και την τεχνική σε ολοένα υψηλότερα επίπεδα πολυπλοκότητας, εμβαθύνοντας έτσι τις γνώσεις μας για τον κόσμο.

Προτεινόμενο υλικό για μελέτη: Αντι-Ντύρινγκ, Φ. Ένγκελς

9) Η Διαρκής Επανάσταση στην Ευρώπη: το έτος 1848

Ομιλητής: Josh Holroyd
Ημερομηνία: Δευτέρα 25 Ιουλίου
Ώρα: 19:30 – 23:00

Τον Φεβρουάριο του 1848 το Κομμουνιστικό Μανιφέστο διακήρυξε: «Οι προλετάριοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν παρά τις αλυσίδες τους. Έχουν έναν κόσμο ολάκερο να κερδίσουν». Μόνο λίγες μέρες αργότερα, οι εργάτες του Παρισιού ανέτρεψαν τον βασιλιά τους και άναψαν μια επαναστατική φωτιά που κατέκαψε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε μερικούς μόλις μήνες, οι παλιές απολυταρχικές δυνάμεις της Ευρώπης λύγισαν κάτω από την πίεση των μαζών. Η καθολική ψηφοφορία των ανδρών, η εθνική απελευθέρωση και το τέλος στα τελευταία υπολείμματα της φεουδαρχικής καταπίεσης ήταν διεκδικήσεις για τις οποίες πάλεψαν ηρωικά οι μάζες, και μάλιστα κατακτήθηκαν, για κάποιο διάστημα.

Σε όλες τις χώρες, η εργατική τάξη αποτέλεσε την πιο αποφασιστική αγωνιστική δύναμη της επανάστασης, αλλά στη Γαλλία οι εργάτες έφτασαν στο σημείο να διεκδικήσουν άμεσα την εξουσία στη μεγάλη εξέγερση του Ιουνίου, «στο πιο κολοσσιαίο γεγονός στην ιστορία των ευρωπαϊκών εμφυλίων πολέμων». Αλλά τρέμοντας μπροστά σε αυτή την πρώτη τολμηρή απόπειρα μιας «κομμουνιστικής επανάστασης», οι άρχουσες τάξεις σε κάθε χώρα έτρεξαν κατευθείαν στην αγκαλιά της στρατιωτικής και κληρικής καταστολής και πραγματοποίησαν μια μοχθηρή αντεπανάσταση που κατέστρεψε ακόμη και τις πιο βασικές δημοκρατικές κατακτήσεις των επαναστάσεων του 1848.

Για να κατανοήσουν αυτά τα γιγάντια γεγονότα, ο Μαρξ και ο Ένγκελς έπρεπε να καταπιαστούν με ζητήματα που αντιμετωπίζουν ακόμη οι επαναστάτες σήμερα, και τα συμπεράσματα που έβγαλαν, σχετικά με τη διαρκή επανάσταση, το εθνικό ζήτημα, τη δικτατορία του προλεταριάτου και άλλα, εξακολουθούν να μας παρέχουν ένα ανεξάντλητο οπλοστάσιο μαθημάτων. Σε αυτή τη συζήτηση θα αντλήσουμε αυτά τα μαθήματα στο πλαίσιο του 1848 και θα συζητήσουμε τον αντίκτυπο αυτών των γεγονότων στη μελλοντική ταξική πάλη, αλλά και στον ίδιο τον μαρξισμό.

Προτεινόμενο υλικό για μελέτη: Ταξικοί αγώνες στη Γαλλία, Κ. Μαρξ

10) Η επαναστατική κληρονομιά της Ρόζας Λούξεμπουργκ

Ομιλήτρια: Marie Frederiksen
Ημερομηνία: Δευτέρα 25 Ιουλίου
Ώρα: 19:30 – 23:00

Η μεγάλη επαναστάτρια Ρόζα Λούξεμπουργκ έχει συχνά παρερμηνευθεί, όταν δεν συκοφαντείται ανοιχτά, από αστούς ακαδημαϊκούς και σταλινικούς ως αντίπαλος της Οκτωβριανής Επανάστασης – ή ως υπέρμαχος ενός «ηπιότερου», «αντι-εξουσιαστικού» μαρξισμού, σε αντίθεση με αυτόν του Λένιν και των Μπολσεβίκων. Μερικοί συμβάλλουν στη διαστρέβλωση της κληρονομιάς της Λούξεμπουργκ μέσω της εφεύρεσης του «λουξεμπουργκισμού», ως ένα σύνολο ιδεών που αντιτίθεται στον μπολσεβικισμό.

Σε αυτή τη συζήτηση, η Μαρί Φρεντέρικσεν, συγγραφέας μιας νέας βιογραφίας της Λούξεμπουργκ, θα εξηγήσει το αληθινό περιεχόμενο της πολιτικής της σκέψης και πώς αναπτύχθηκε καθώς εξελισσόταν η διεθνής ταξική πάλη. Ταξικά συνειδητοποιημένη επαναστάτρια και ένθερμη υπερασπίστρια της μαρξιστικής θεωρίας μέχρι τέλους, η Λούξεμπουργκ έδωσε μια μάχη ενάντια στον ρεβιζιονισμό, τον οπορτουνισμό, τον εθνικό σοβινισμό ταξικής συνεργασίας και τον πασιφισμό, πάντα στο πλευρό της σοσιαλιστικής επανάστασης. Οι μαρξιστές σήμερα πρέπει να διεκδικήσουν ξανά την επαναστατική κληρονομιά της Λούξεμπουργκ.

Προτεινόμενο υλικό για μελέτη: Ρόζα Λούξεμπουργκ: Μαθήματα από τη ζωή μιας επαναστάτριας

11) Ανταγωνισμός, μονοπώλια και οικονομικός σχεδιασμός: ελεύθερη αγορά εναντίον σοσιαλισμού

Ομιλητής: Niklas Albin Svensson
Ημερομηνία: Δευτέρα 25 Ιουλίου
Ώρα: 19:30 – 23:00

Στους υπερασπιστές του καπιταλισμού αρέσει να λένε ιστορίες για τον ελεύθερο ανταγωνισμό και τα θαύματα του μηχανισμού της αγοράς. Μπορούμε όμως πραγματικά να μιλάμε για μια «ελεύθερη» αγορά, όταν η παγκόσμια οικονομία κυριαρχείται από 500 μονοπώλια;

Η ανάπτυξη του καπιταλισμού έχει δημιουργήσει τεράστιες πολυεθνικές εταιρείες, οι περισσότερες από αυτές είναι υποτίθεται «πολύ μεγάλες για να αποτύχουν», όπως είδαμε το 2008, όταν το κράτος παρενέβη για να στηρίξει πολλές από αυτές. Αυτές οι εταιρείες ασχολούνται με τον οικονομικό σχεδιασμό σε μαζική κλίμακα, ενώ, φυσικά, ισχυρίζονται ότι αυτός ο σχεδιασμός είναι αδύνατος.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή η παγκόσμια αγορά εξακολουθεί να διατηρεί τη χαοτική της ύπαρξη, κυριαρχώντας στα πάντα και προκαλώντας όλεθρο σε όλο τον κόσμο. Πώς θα διέφερε ο σοσιαλιστικός σχεδιασμός και ποια πλεονεκτήματα παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία;

Προτεινόμενο υλικό για μελέτη: Ο ιμπεριαλισμός: ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού, Β. Λένιν

12) Μαρξισμός και οικογένεια

Ομιλητής: Fred Weston
Ημερομηνία: Τρίτη 26 Ιουλίου
Ώρα: 15:00 – 18:30

Ο Ένγκελς περιέγραψε την εμφάνιση της πατριαρχικής οικογένειας ως την πρώτη αντεπανάσταση της ανθρωπότητας. Για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, κάτω από συνθήκες αυτού που ο Ένγκελς αποκαλεί πρωτόγονο κομμουνισμό, δεν υπήρχε ατομική ιδιοκτησία, δεν υπήρχε γάμος όπως τον ξέρουμε σήμερα και δεν υπήρχαν τάξεις. Αλλά η γεωργία και η παραγωγή ενός πλεονάσματος (περισσότερων πόρων από ό,τι ήταν απαραίτητο για την άμεση επιβίωση) έθεσαν την υλική βάση για τον καταμερισμό της εργασίας, και μαζί της την εμφάνιση των κοινωνικών τάξεων: εκμεταλλευτών και εκμεταλλευομένων.

Η ανερχόμενη άρχουσα τάξη χρειαζόταν έναν τρόπο για να μεταβιβάσει τον συσσωρευμένο πλούτο της στους απογόνους της. Αυτό έγινε με την αρσενική γραμμή, που με τη σειρά της απαιτούσε έναν τρόπο προσδιορισμού της πατρότητας και ελέγχου της αναπαραγωγής. Ο μόνος τρόπος που μπορούσε να γίνει αυτό ήταν με τον υποβιβασμό της θέσης των γυναικών κάτω από την κυριαρχία των ανδρών. Αυτή είναι η ιστορική βάση για τον γάμο με τη σημερινή του μορφή και την οικογένεια. Η οικογένεια, η ατομική ιδιοκτησία, το κράτος και η ταξική κοινωνία έχουν όλα μια κοινή προέλευση. Σήμερα, αγωνιζόμαστε να απελευθερώσουμε τις ανθρώπινες σχέσεις από τα δεσμά του εξαναγκασμού και της καταπίεσης· και να τις θέσουμε σε υγιή βάση κάτω από μια σοσιαλιστική κοινωνία.

Προτεινόμενο υλικό για μελέτη: Η Καταγωγή της Οικογένειας της Ατομικής Ιδιοκτησίας και του Κράτους, Φ. Ένγκελς

13) Ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: η Δεύτερη Αμερικανική Επανάσταση

Ομιλητής: John Peterson
Ημερομηνία: Τρίτη 26 Ιουλίου
Ώρα: 15:00 – 18:30

Την Αμερικανική Επανάσταση στα τέλη του 18ου αιώνα ακολούθησε μια ακόμη μεγαλύτερη και πιο αιματηρή επανάσταση τη δεκαετία του 1860. Συνήθως παρουσιάζεται ως ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος, στην πραγματικότητα ήταν μια επαναστατική σύγκρουση μεταξύ του ιστορικά προοδευτικού βιομηχανικού καπιταλισμού του Βορρά και της δουλοκτητικής αντεπανάστασης των φυτειών του Νότου. Αυτή η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους και ακολουθήθηκε από την επανάσταση και την αντεπανάσταση της Ανασυγκρότησης που σιγόκαιγε.

Η κληρονομιά του Εμφυλίου Πολέμου εξακολουθεί να είναι αισθητή μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα στις πρώην δουλοκτητικές πολιτείες των ΗΠΑ. Αλλά σε ολόκληρη τη χώρα, ο αντίκτυπος της δουλείας μπορεί να φανεί στον θεσμικό ρατσισμό που συνεχίζει να μαστίζει την αμερικανική κοινωνία. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι μια τρίτη επανάσταση που θα ξεριζώσει τη ρίζα της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης – το καπιταλιστικό σύστημα – και θα οδηγήσει στην εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού στις ΗΠΑ.

Προτεινόμενο υλικό για μελέτη: Marxism and the USA, The Second American Revolution

14) Η Διαλεκτική της φύσης: Μαρξισμός και σύγχρονες επιστήμες

Ομιλητής: Ben Curry
Ημερομηνία: Τρίτη 26 Ιουλίου
Ώρα: 15:00 – 18:30

Ο μεγάλος φιλόσοφος Γκέοργκ Βίλχελμ Χέγκελ ήταν επικεφαλής μιας επανάστασης στη φιλοσοφία, ερχόμενος σε ρήξη με τον μηχανιστικό αστικό υλισμό, που κυριαρχούσε στην Ευρώπη της εποχής του, υποστηρίζοντας μια κοσμοθεωρία που αγκάλιαζε την αντίφαση και τη συνεχή αλλαγή. Ο επιστημονικός σοσιαλισμός του Μαρξ και του Ένγκελς τοποθέτησε τις ιδέες του Χέγκελ σε μια υλιστική βάση, με αποκορύφωμα το υψηλότερο επίτευγμα της φιλοσοφίας: τον διαλεκτικό υλισμό.

Σήμερα, οι πιο προηγμένες ανακαλύψεις και θεωρίες στην επιστήμη επικυρώνουν συνεχώς τις ιδέες του Μαρξ και του Ένγκελς. Αντί για έναν κόσμο που αποτελείται από σταθερές, διακριτές, στατικές οντότητες που κινούνται με προβλέψιμο τρόπο για ολόκληρη την αιωνιότητα, ή ακόμα που εξελίσσεται με μια σταδιακή μετάβαση από τη μια κατάσταση στην άλλη, η επιστήμη αποκαλύπτει ολοένα και περισσότερο ένα καζάνι επαναστατικού μετασχηματισμού.

Από τη θεωρία του χάους και της πολυπλοκότητας στα μαθηματικά, στη θεωρία της εστιγμένης ισορροπίας του Γκουλντ, στην εξελικτική ζωολογία, στην κβαντική μηχανική, στη φυσική, τα όρια της τυπικής λογικής εκτίθενται στην πορεία της ανακάλυψης. Οι επιστήμονες πρέπει να υπολογίσουν έναν κόσμο όπου τα σωματίδια συμπεριφέρονται σαν κύματα και αντίστροφα, όπου η ύλη και η ενέργεια είναι ταυτόσημες και τα είδη υφίστανται ξαφνικές και δραματικές αλλαγές και εξαφανίσεις. Με άλλα λόγια: η φύση ορίζεται από την κίνηση, την αλλαγή και την επανάσταση!

Προτεινόμενο υλικό για μελέτη: Διαλεκτική της φύσης, Φ. Ένγκελς

15) Το χτίσιμο του επαναστατικού κόμματος

Ομιλητής: Hamid Alizadeh
Ημερομηνία: Τρίτη 26 Ιουλίου
Ώρα: 19:30 – 23:00

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από ένα μεγάλο ρεύμα επαναστατικής διάθεσης ανάμεσα στις μάζες σε όλο τον κόσμο. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε δει τις μάζες να έχουν αναλάβει δράση για να επιτύχουν την επαναστατική αλλαγή. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο Λέον Τρότσκι: «Χωρίς μια καθοδηγητική οργάνωση, η ενέργεια των μαζών θα διασκορπιστεί σαν ατμός που δεν περικλείεται μέσα σε μια χύτρα ταχύτητας». Η καθοδηγητική οργάνωση που μπορεί να διοχετεύσει σε σωστή κατεύθυνση τον ατμό των μαζών είναι το επαναστατικό κόμμα και αυτό πρέπει να χτιστεί πριν από τα αποφασιστικά γεγονότα.

Το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης μέσα στην οποία ζούμε κάνει την αναγκαιότητα της επαναστατικής ηγεσίας πιο επείγουσα από ποτέ. Στο χέρι μας είναι να τη δημιουργήσουμε!

 

Διοργάνωση της συμμετοχής από την Ελλάδα: Κομμουνιστική Τάση (ελληνικό τμήμα της IMT) – εφημερίδα ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (www.marxismos.com)

 

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα