Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΘεωρία - ΙστορίαΧρονολόγιο της Ρωσικής Επανάστασης του 1917: Μάιος

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Χρονολόγιο της Ρωσικής Επανάστασης του 1917: Μάιος

Στο πλαίσιο της Καμπάνιας για τα 100 χρόνια από τη Ρωσική Επανάσταση, συνεχίζουμε τη δημοσίευση του χρονολογίου με τα γεγονότα ολόκληρου του έτους 1917. Σε αυτό το δημοσίευμα περιλαμβάνονται τα γεγονότα του Απριλίου του 1917, ανά ημέρα.

Στο πλαίσιο της Καμπάνιας «100 χρόνια από τη Ρωσική Επανάσταση του 1917», συνεχίζουμε τη δημοσίευση του χρονολογίου με τα σημαντικότερα γεγονότα του έτους 1917. Όλες οι ημερομηνίες αντιστοιχούν στο νέο ημερολόγιο, το λεγόμενο Γρηγοριανό και όχι στο λεγόμενο Ιουλιανό ημερολόγιο, που ίσχυε στη Ρωσία πριν από το 1918 και το οποίο βρισκόταν χρονολογικά 13 ημέρες πιο πίσω. Μπορείτε να παρακολουθείτε το πλήρες χρονολόγιο με καθημερινή ανανέωση, στην ειδική σελίδα της Καμπάνιας στο Facebook.

1 Μαΐου

Έχουν αρχίσει να διαδίδονται φήμες για μια μυστική συμφωνία. Ο Μιλιούκωφ φαίνεται να έχει υποσχεθεί στην Αντάντ «πόλεμο μέχρι τη νίκη». Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν κατέβει στους δρόμους για να γιορτάσουν τη πρώτη ελεύθερη Πρωτομαγιά στη ρωσική ιστορία. Όλες οι ομιλίες αναφέρονταν στο τέλος του πολέμου, το μοίρασμα της γης και στις καλύτερες μέρες που έρχονται… Ακριβώς το αντίθετο από τη συμφωνία του Μιλιούκωφ!

2 Μαΐου

Διαρροή: Η διακήρυξη της Προσωρινής Κυβέρνησης για τους ασαφείς πολεμικούς σκοπούς εστάλη στους συμμάχους συνοδευόμενη από ένα σημείωμα του Μιλιούκωφ. Η επιστολή του Μιλιούκωφ τονίζει ότι η νέα κυβέρνηση έχει τους ίδιους πολεμικούς σκοπούς με αυτούς του τσαρικού καθεστώτος.

Οι μάζες της Πετρούπολης είναι αφηνιασμένες! Στρατιώτες και εργάτες κατακλύζουν τους δρόμους με τα όπλα στο χέρι!

3 Μαΐου

Μετά τη διαρροή της επιστολής Μιλιούκωφ, δεκάδες χιλιάδες φαντάροι διαδηλώνουν στους δρόμους της Πετρούπολης, με σύνθημα «Κάτω ο Μιλιούκωφ». Οι Μπολσεβίκοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στο ρόλο ηγέτη και οργανωτή. Αρκετές χιλιάδες διαδηλώνουν εκφράζοντας υποστήριξη στον Μιλιούκωφ και είναι πιθανές οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των δυο πλευρών.

4 Μαΐου

Χιλιάδες ένοπλοι διαδηλωτές βρίσκονται ακόμα στους δρόμους διεκδικώντας να πέσει ο Μιλιούκωφ! Υπάρχουν αναφορές για συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές της Προσωρινής Κυβέρνησης και εργάτες και φαντάρους στο Νέφσκι της Πετρούπολης. Λένιν: «Με κατηγορούν ότι συνεργάζομαι με τη Γερμανία. Γιατί δε λένε το ίδιο για καθέναν από τους 30 που βρίσκονταν στο ίδιο τρένο;» Το Σοβιέτ εκδίδει διάταγμα που απαγορεύει τις πολιτικές συγκεντρώσεις «για να διαφυλαχθεί η επανάσταση από την καταστροφή που την απειλεί».

6 Μαΐου

Ο βιομήχανος Πουτίλωφ: «Η Ρωσία μπαίνει σε μια πολύ μακρά περίοδο αναταραχών, μιζέριας και καταστροφής». Κυκλοφορούν φήμες ότι ο Μιλιούκωφ, ο πιο οξυδερκής αστός στη Ρωσία, μπορεί να διωχθεί από την Προσωρινή Κυβέρνηση.

8 Μαΐου

Σήμερα γίνεται το συνέδριο του Μπολσεβίκικου Κόμματος με αντιπροσώπους απ’ όλη τη Ρωσία. Το συνέδριο αποδέχτηκε και ισχυροποίησε τη θέση του Λένιν που είχε αποδειχθεί 100% σωστή με βάση την κρίση της προηγούμενης εβδομάδας. Το συνέδριο του Βόρειου Μετώπου εκδίδει κριτική για την επιστολή του Μιλιούκωφ και καλεί σε επανεξέταση των πολεμικών στόχων και σύγκληση σοσιαλιστικής διεθνούς συνάντησης για τη συζήτηση της πολιτικής κατάστασης. Το συνέδριο απορρίπτει με μεγάλη πλειοψηφία το κάλεσμα του Γερμανικού και του Δανέζικου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για το Σοσιαλιστικό Συνέδριο. Λένιν: «Όλα αυτά τα συνέδρια είναι κωμωδίες που καλούνται για να καλύψουν τις συμφωνίες που γίνονται από διπλωμάτες πίσω από τις πλάτες των μαζών. Οι Μπολσεβίκοι μπορούν να ενωθούν μόνο με κόμματα που διεξάγουν επαναστατική πάλη στις χώρες τους για την κατάκτηση της κρατικής εξουσίας από το προλεταριάτο».

9 Μαΐου

Οι Μπολσεβίκοι θα ενωθούν με κόμματα άλλων χωρών που διεξάγουν επαναστατικό αγώνα για το πέρασμα της κρατικής εξουσίας στο προλεταριάτο της χώρα τους. Η εργατική πολιτοφυλακή έχει απορροφηθεί στην πολιτική πολιτοφυλακή που ελέγχεται από τη Δούμα της πόλης. Βλέποντας τον κίνδυνο της αντεπανάστασης, τα προλεταριακά οχυρά συζητούν τον σχηματισμό της Κόκκινης Φρουράς. Οι σοβιετικοί ηγέτες είναι πολύ επιφυλακτικοί με την Κόκκινη Φρουρά, καθώς μπορεί να «υπονομεύσει την ενότητα» (με άλλα λόγια να «φοβίσει» την αστική τάξη)!

10 Μαΐου

Χθες, ο Κερένσκι πρότεινε τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού. Έχει αναλάβει αυτή την αποστολή για λογαριασμό των αστών. Σήμερα, ο Τσχέιτζε έλαβε μια επίσημη επιστολή από τον Πρίγκηπα Λβωφ, που τον καλεί να διαπραγματευτεί για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού.

12 Μαΐου

Λένιν: «Οι υπάλληλοι των τραπεζών θα πρέπει να δημοσιεύσουν όλα τα ονόματα των ιδιοκτητών και των αφεντικών των τραπεζών καθώς και τους δεσμούς τους με πολιτικά κόμματα».Ο Στάλιν εκλέγεται για πρώτη φορά στην Κεντρική Επιτροπή των Μπολσεβίκων μαζί με άλλα οκτώ άτομα.

Λένιν: «Πρέπει να μιλήσουμε στο πλήθος και να καλέσουμε τους ταξικά συνειδητοποιημένους εργάτες να διαδώσουν της θέσεις μας στις μάζες.»

Λένιν: «Τα ψηφίσματα μας δίνουν στο προλεταριάτο υλικό για να καθοδηγηθεί προς το δεύτερο στάδιο της επανάστασης μας.»

Το Σοβιέτ συζήτησε σήμερα το θέμα της κυβέρνησης συνασπισμού. Οι διαφωνίες ήταν σκληρές και η συζήτηση κράτησε ώρες. Η πρόταση για συμμετοχή στην κυβέρνηση συνασπισμού καταψηφίστηκε με διαφορά δυο ψήφων. Λένιν: «Σύντροφοι φαντάροι! Αδελφωθείτε με τους Γερμανούς και συζητήστε για την κατάληψη της εξουσίας και το τέλος του καπιταλισμού παντού!»

13 Μαΐου

Λένιν: «Το Κόμμα μας θα κατέβει στις τοπικές εκλογές με τις δικές του λίστες ή μαζί με διεθνιστές. Οι μάζες θα μάθουν από την εμπειρία τους, ακόμα κι αν προσωρινά πιστεύουν στις “συμφωνίες” με τους καπιταλιστές». Ο Στρατηγός Κορνίλωφ παραιτείται από Διοικητής της Πετρούπολης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επαναστατική κατάσταση που επικρατεί στο στρατό.

14 Μαΐου

Ο Υπουργός πολέμου Γκουτσκώφ παραιτείται! Το ζήτημα μιας κυβέρνησης συνασπισμού επανέρχεται στο προσκήνιο! Το Σοβιέτ κάλεσε σε συνέλευση, ώστε να ξανασυζητηθεί το θέμα μιας κυβέρνησης συνασπισμού.

15 Μαΐου

Ο Μιλιούκωφ διώχνεται από τη Προσωρινή Κυβέρνηση!

17 Μαΐου

Το Σοβιέτ συνεχίζει να συζητά με την Προσωρινή Κυβέρνηση για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

18 Μαΐου

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού σχηματίζεται. Έξι Σοσιαλιστές συμμετέχουν ως υπουργοί στη νέα προσωρινή κυβέρνηση. Στο μεταξύ, καταφθάνει στην Πετρούπολη ο Λέον Τρότσκι!

20 Μαΐου

Οι Μπολσεβίκοι ξεκινούν πολιτική επίθεση ενάντια στη νέα κυβέρνηση ταξικής συνεργασίας. Οι Μπολσεβίκοι επιβάλουν στους αντιπροσώπους τους στα σοβιέτ: Ξεκάθαρη αντιπολεμική στάση χωρίς όρους! Καμία υποστήριξη στην καπιταλιστική κυβέρνηση και στα δάνεια της!

21 Μαΐου

Παρότι οι Καντέτοι παραμένουν στην κυβέρνηση, στην πραγματικότητα αποτελούν την ακροδεξιά αντιπολίτευση μετά το σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι Σοσιαλεπαναστάτες μεγαλώνουν με πολύ ταχύ ρυθμό. Το παλιό κόμμα της αγροτιάς, ελκύει μαζικά καταστηματάρχες, αστούς, ακόμα και στρατηγούς. Αύριο ξεκινάει το Πανρωσικό συνέδριο των Μενσεβίκων. Στα θέματα: Η στάση των Μενσεβίκων απέναντι στη κυβέρνηση.

22 Μαΐου

Ο Μενσεβίκος ηγέτης, Μάρτωφ, επιστρέφει από την εξορία τη πρώτη μέρα του συνεδρίου των Μενσεβίκων. Ο Μάρτωφ επιτίθεται στη πλειοψηφία των Σοβιέτ για την στάση «αμυνιτισμού», αλλά υποστηρίχθηκε μόνο από μια μειοψηφία στο συνέδριο. Επίσης, ο Μάρτωφ κριτίκαρε το κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά το συνέδριο τον υποστήριξε με 44 ενάντια σε 11 ψήφους και 13 αποχές.

25 Μαΐου

Ο στρατός είναι στο χείλος της κατάρρευσης. Οι ανταρσίες, οι εκτελέσεις αξιωματικών και η ανυπακοή είναι διάχυτες. Ο Κερένσκι δίνει εντολή να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για μια στρατιωτική επίθεση, ώστε να επιβάλει ξανά την πειθαρχία στους φαντάρους.

30 Μαΐου

Ο σχηματισμός της κυβέρνησης συνασπισμού έχει ενθαρρύνει τους εργάτες. Το Μάιο έγιναν σχεδόν πενταπλάσιες απεργίες από τον Απρίλη! Το απεργιακό κίνημα εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα και τα αιτήματα γίνονται ολοένα και πιο πολιτικά. Οι σερβιτόροι στο Καζάν απήργησαν σήμερα, απαιτώντας μισθό και όχι φιλοδωρήματα. Βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας «Κάτω η σκλαβιά και η ταπείνωση».

Λένιν: «Οι αστοί σαμποτάρουν την οικονομία! Οι ηγέτες του Σοβιέτ πρέπει να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους παίρνοντας την εξουσία!»

Σήμερα ο υπουργός εμπορίου Κονοβάλωφ έβγαλε λόγο εξηγώντας πως είναι αδύνατο για αυτόν να διατελέσει τα καθήκοντά του.

«Τα συνθήματα που προωθούνται στους εργάτες, εξεγείροντας τα σκοτεινά ένστικτα του όχλου, ακολουθούνται από καταστροφή και αναρχία. Εάν οι ηγέτες των σοβιέτ δεν καταφέρουν να ελέγξουν το κίνημα και να το κατευθύνουν σε ένα κανάλι νόμιμης ταξικής πάλης…θα βιώσουμε μια οικονομική καταστροφή…εκατομμύρια χωρίς δουλειά, ψωμί και στέγη….θάνατος, καταστροφή, μιζέρια και αφανισμός του καθενός. Η Προσωρινή Κυβέρνηση αναζητά το συντομότερο δυνατό από-ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας μεταξύ εργασίας και κεφαλαίου».

Ολοένα και περισσότερες αναφορές για σαμποτάζ της παραγωγής από τους εργοδότες. Πολλά εργοστάσια κλείνουν ή συρρικνώνονται. Τα αφεντικά αρνούνται προκλητικά να επενδύσουν.

 

Επιμέλεια: Ηλίας Κυρούσης, Μάριος Καλομενόπουλος, Πάτροκλος Ψάλτης
Νίκος Σέντης, Σταμάτης Καραγιαννόπουλος

 

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα