Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΣυνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δίκυκλου: έκκληση για πανευρωπαϊκή απεργία

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δίκυκλου: έκκληση για πανευρωπαϊκή απεργία

Μια σημαντική διεθνιστική προλεταριακή έκκληση από το σωματείο των εργαζόμενων οδηγών δίκυκλου.

Το σωματείο «Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δίκυκλου» (ΣΒΕΟΔ) κάλεσε τον περασμένο Σεπτέμβριο μια σημαντική για ολόκληρο το εργατικό κίνημα και νικηφόρα απεργία ενάντια στις απολύσεις που μεθόδευσε η εταιρεία e-food. Η απεργία αυτή έγινε αποδέκτης ενός αυθόρμητου και μαζικού κύματος εργατικής αλληλεγγύης, μετατρέποντας το διαρκώς αναπτυσσόμενο και μαχητικό αυτό τμήμα της εργατικής τάξης, τους εργαζόμενους οδηγούς δίκυκλου, σε σημείο αναφοράς για τους ταξικούς αγώνες του σήμερα.

Από αυτήν τη σκοπιά, η ακόλουθη έκκληση που αποφάσισε πρόσφατα η ΣΒΕΟΔ για μια πρώτη πανευρωπαϊκά συντονισμένη απεργία των εργαζόμενων οδηγών δίκυκλου είναι ένα σημαντικό βήμα, που θέτει ενώπιον του συνόλου της εργατικής τάξης της χώρας το ζωτικό καθήκον της προλεταριακής διεθνιστικής δράσης στη βάση κοινών αιτημάτων. Στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο καπιταλιστικό εφιάλτη μόνο ο προλεταριακός διεθνισμός μπορεί να δώσει διέξοδο και να ανοίξει το δρόμο για μια παγκόσμια αδελφωμένη κομμουνιστική κοινωνία.

Ακολουθεί το κείμενο έκκλησης και διεκδικήσεων της ΣΒΕΟΔ:

 

Ο στόχος: Η πρώτη διεθνής απεργία του επαγγέλματος

Συνάδελφοι/ισσες,

Η δράση μας συντονίζεται πανευρωπαϊκά καθώς έχει ήδη καλλιεργηθεί το κοινό έδαφος. Η εκμετάλλευση δεν γνωρίζει σύνορα οπότε επιβάλλεται η παράλληλη και συντονισμένη αντίσταση στους πολυεθνικούς εργοδότες μας σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είμαστε εργάτες ΜΙΑΣ πολυεθνικής ψηφιακής φάμπρικας, με διαφορετικούς εργοδότες. Μιλάμε διαφορετικές γλώσσες αλλά ζούμε και δουλεύουμε με τον ίδιο τρόπο. Έχουμε τα ίδια βάσανα, τις ίδιες αγωνίες και τις ίδιες ανάγκες.

Γι’ αυτό και την 1η Μαΐου 2022, στοχεύουμε οι μηχανές μας ν’ ανάψουν ταυτόχρονα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και του κόσμου. Κι οι δρόμοι,136 χρόνια μετά την Πρωτομαγιάτικη απεργία του Σικάγο, της γενέθλιας πόλης του παγκόσμιου ταξικού μας οράματος, να γεμίσουν από ένα κοινό αίτημα: μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους/ες.

8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερος χρόνος

Συνάδελφοι/ισσες,

ο κοινωνικός αυτοματισμός που στρέφει τον έναν ενάντια στον άλλο, η εξατομίκευση, ο κανιβαλιστικός ανταγωνισμός, η εργασία με ελεύθερο ωράριο που σημαίνει εργασία χωρίς ωράριο, είναι εχθροί της εργατικής συνείδησης, σε αντίθεση με την διεκδίκηση ελεύθερου χρόνου. Στο πρόταγμα οχτώ ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερος χρόνος εμπεριέχεται η πεμπτουσία της διεκδίκησης των εργατών του Σικάγο την 1η Μαΐου του 1886. Και να που σήμερα, ξανάρχεται στο προσκήνιο με την ίδια ορμή η αναγκαιότητα αυτής της «παλιάς» πλην όμως θεμελιώδους για την τάξη μας διεκδίκησης.

Συνάδελφοι/ισσες,

η συγκρότηση του λόγου και της σκέψης μας σε συνδυασμό με την πλήρη αποσάθρωση των εργοδοτικών επιχειρημάτων θα λειτουργήσει υπέρ μας και στο σήμερα και στο αύριο. Θα γίνουν το όπλο των εργαζόμενων που είτε έχουν ταξική συνείδηση είτε απλά σέβονται τον εαυτό τους και την εργασία τους. Οπότε ανοίγουμε τη συζήτηση και συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλο/η. Η επικοινωνία, η συλλογική μας σκέψη και η αλληλεγγύη είναι όπλα απλά, καθημερινά και με απίστευτη δύναμη. Αποτελούν ένα ταξικό, εργατικό οδοστρωτήρα ενάντια στη βλακεία, την άγνοια, το ψέμα, τον εκβιασμό, το φόβο και την υποτίμηση.

Συνάδελφοι/ισσες,

να μην αφήσουμε ούτε σπιθαμή εργοδοτικού επιχειρήματος να δηλητηριάσει τη σκέψη και το όραμά μας, το μέλλον μας, το αύριο των παιδιών μας. Στις προκλήσεις και τη μιζέρια του ατομισμού, στους εργοδοτικούς λακέδες, απαντά η νίκη που μας χάρισαν η εργατική, συνδικαλιστική μας συγκρότηση και η ενότητα της τάξης μας. Δεν χρειάζεται να απαντήσουμε στη βία της άγνοιας με βία, δεν χρειάζονται φωνές, δεν χρειάζεται εκνευρισμός. Οι θέσεις μας αποτελούν τη νομοτέλεια ενός καλύτερου κόσμου δεν γίνεται να ηττηθούν γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Στην ιστορική συγκυρία που από κοινού διανύουμε έχουμε αποδεδειγμένα την κοινωνία με το μέρος μας. Εργαζόμενοι και εργαζόμενες από εκατοντάδες κλάδους και επαγγέλματα που βλέπουν τον εαυτό τους στον αγώνα μας, στάθηκαν και στέκονται στο πλάι μας. Και για αυτό δεν μας κλονίζει το μίσος που πηγάζει από την ιστορικά προδιαγεγραμμένη ήττα των αντιπάλων μας. Απαντάμε με επιχειρήματα, διευρύνουμε τη σκέψη μας για μια ζωή με αξιοπρέπεια όχι μόνο για μας αλλά για όλους τους εργαζόμενους/ες, για όλους τους πολίτες στη χώρα.

ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΒΑΣΗ – ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου

Σεπτέμβρης/Οκτώβρης 2021

AITHMATA

Τα αιτήματα που προβάλλει η ΣΒΕΟΔ είναι:

  • Εργασιακές συμβάσεις σε αορίστου με απευθείας πρόσληψη από τα αφεντικά και τις διεθνείς πλατφόρμες, με εξασφάλιση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
  • Να δοθεί τέλος στο σύστημα αξιολόγησης bonus (batch) και στα ασαφή και αυθαίρετα κριτήρια παραγωγικότητας.
  • Να οριοθετηθούν ορθολογικά οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων.
  • Να σταματάει η διανομή όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνας, παγετός κ.α. σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για εργασίες που διεξάγονται στην ύπαιθρο και τους εξωτερικούς χώρους.
    Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε) που να διασφαλίζει τις συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα (Μέσα Ατομικής Προστασίας, Ένσημα Βαρέα Ανθυγιεινά, Εταιρικό κινητό και δίκυκλο).
  • Χώροι με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζομένων διανομέων.
  • Τα κρίσιμα ζητήματα του επαγγέλματος
    Α) Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα σε όλους τους επαγγελματίες οδηγούς δίκυκλου: ταχυμεταφορείς (κούριερ), ταχυδιανομείς (ντελίβερι) και υπάλληλοι εξωτερικών εργασιών με δίκυκλο. Β) Η υποδηλωμένη εργασία οργιάζει και ο νόμος Χατζηδάκη όχι μόνο δεν την περιορίζει αλλά την γιγαντώνει.. Γ) Ο αγώνας για την καθολική εφαρμογή του 4611/2019 και την υποχρεωτική παροχή εταιρικού οχήματος. Δ) Τα εργατικά ατυχήματα/δυστυχήματα στο επάγγελμά μας βαράνε κόκκινο.

Από τον αγώνα δρόμου στο δρόμο του αγώνα

Δεν θα αλλάξουμε επάγγελμα θα αλλάξουμε το επάγγελμα.

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα