Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΕργατική Πρωτομαγιά 2022 - Προκήρυξη για τις συγκεντρώσεις

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Εργατική Πρωτομαγιά 2022 – Προκήρυξη για τις συγκεντρώσεις

Η προκήρυξη μας για τις αυριανές συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Εργατική Πρωτομαγιά 2022

ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΙΑ, ΤΗΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΓΧΩΡΙΟ ΕΚΦΡΑΣΤΗ ΤΟΥΣ, ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά συνδυάζεται με την εμφάνιση ενός διπλού, παγκόσμιου καπιταλιστικού εφιάλτη. Η παρατεταμένη αιματηρή σύγκρουση στην Ουκρανία μεταξύ ιμπεριαλιστικής Δύσης και Ρωσίας από τη μία πλευρά και η αχαλίνωτη αισχροκέρδεια στα βασικά αγαθά για τη λαϊκή διαβίωση από την άλλη, φανερώνουν σε όλη την ανθρωπότητα το περιεχόμενο της κοινωνικής βαρβαρότητας που αποτελεί την ουσία του καπιταλισμού. Αυτός ο διπλός παγκόσμιος εφιάλτης φέρνει στο ιστορικό προσκήνιο πιο επιτακτικά από ποτέ το αγωνιστικό, διεθνιστικό μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας οι ΗΠΑ και οι λοιπές δυνάμεις της ιμπεριαλιστικής Δύσης κλιμακώνουν τη στρατιωτική στήριξη στη μαριονέτα τους, την κυβέρνηση του Κιέβου, και ομολογούν κυνικά ότι ο σκοπός τους είναι να παρατείνουν την αιματοχυσία για να φθείρουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη λιγότερο ισχυρή, ιμπεριαλιστική τους αντίπαλο Ρωσία. Με αυτόν τον τρόπο ρίχνουν λάδι σε μια φωτιά που οι ίδιοι άναψαν το 2014 με την επιβολή ενός φιλοδυτικού καθεστώτος που στηρίζεται σε ένοπλες δυνάμεις νεοναζί και σε μεθόδους εθνοκάθαρσης σε βάρος μειονοτήτων, και την οποία φούντωσε με την εισβολή των στρατευμάτων της πριν από 2 μήνες η Ρωσία του Πούτιν.

Παρότι μια γενικευμένη πολεμική σύγκρουση μεταξύ δυτικού ιμπεριαλισμού και Ρωσίας σε έναν Γ’ Παγκόσμιο πόλεμο δεν είναι πιθανή λόγω τις αμοιβαίας, ανυπολόγιστης καταστροφής που αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει σε όλους τους εμπλεκόμενους, η καλλιέργεια ενός κλίματος παρατεταμένου «φλερτ» με έναν τέτοιο πόλεμο από μόνη της αποτελεί θανάσιμη απειλή για το βιωτικό επίπεδο και τα στοιχειώδη δικαιώματα της εργαζόμενης ανθρωπότητας. Ήδη επιχειρείται να αξιοποιηθεί δημαγωγικά από τις άρχουσες τάξεις και τις κυβερνήσεις όλων των χωρών ως μέσο για να στραφεί η προσοχή της παγκόσμιας εργατικής τάξης σε «εξωτερικούς εχθρούς και κινδύνους», να δημιουργηθεί κλίμα εγχώριας «εθνικής ομοψυχίας» μεταξύ εκμεταλλευτών και εκμεταλλευομένων και να δικαιολογηθεί η μαζική λαϊκή εξαθλίωση από την αχαλίνωτη κερδοσκοπική ακρίβεια ως ένα «αναπόφευκτο κακό».

Αυτό το εντεινόμενο διεθνές κύμα ακρίβειας δεν είναι το αποτέλεσμα των «ειδικών συνθηκών» που διαμορφώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά ένα αυθεντικό προϊόν της παρασιτικής-αντικοινωνικής φύσης του καπιταλισμού. Οι πιο επιφανείς εκπρόσωποι του καπιταλισμού, τα μεγάλα καπιταλιστικά μονοπώλια της ενέργειας, των τροφίμων και όλων των κλάδων που σχετίζονται με την παραγωγή και διανομή των απαραίτητων αγαθών και υπηρεσιών για τη λαϊκή διαβίωση, υψώνουν σήμερα τις τιμές για να βγάλουν υπερκέρδη εκμεταλλευόμενα κυνικά τις «ειδικές συνθήκες» του πολέμου.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ με την πολιτική της συμπυκνώνει την βαρβαρότητα του διπλού παγκόσμιου καπιταλιστικού εφιάλτη. Στον πόλεμο της Ουκρανίας, παρέχοντας όπλα στο καθεστώς του Κίεβου και δίνοντας τιμητικό βήμα στην ελληνική Βουλή στον επικεφαλής του και τους νεοναζί συνεργάτες του, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έγινε εκφραστής των πιο πολεμοκάπηλων κύκλων του δυτικού ιμπεριαλισμού. Στο διεθνές κύμα ακρίβειας, με την προκλητική στήριξη στην αισχροκέρδεια των εγχώριων μεγάλων εταιρειών ενέργειας και των υπόλοιπων καπιταλιστικών συμφερόντων που συνδέονται με βασικά αγαθά και υπηρεσίες λαϊκής κατανάλωσης, καθώς και με την κοροϊδία του καθαρού κατώτατου μισθού των 613 ευρώ και των επιδοτήσεων-ψίχουλα, η κυβέρνηση της Δεξιάς παίζει τον ρόλο του πολιτικού συντονιστή στην επιχείρηση μαζικής ληστείας και εξαθλίωσης της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Η απόλυτη προϋπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε βελτίωση στο βιωτικό επίπεδο του εργαζόμενου λαού είναι η απομάκρυνση αυτής της κυβέρνησης από την εξουσία.

Η γενική απεργία της 6ης Απρίλη θα μπορούσε να έχει γίνει ένα πρώτο βήμα για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού, όμως οι συνδικαλιστικές και πολιτικές ηγεσίες της εργατικής τάξης στο σύνολό τους δείχνουν ότι δεν επιθυμούν να υπάρξει άμεση αγωνιστική κλιμάκωση. Εξαιτίας αυτής της στάσης η ολοένα και πιο λαομίσητη κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει παράταση ζωής, μαζί με τα δεινά που αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους. Έτσι η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά είναι ανάγκη να γίνει το εφαλτήριο ενός κλιμακούμενου απεργιακού αγώνα με τις ακόλουθες διεκδικήσεις:

1. Μέτρα για την αποφασιστική ανακούφιση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων από την ακρίβεια και μετάθεση του κόστους σε εκείνους που κερδοσκοπούν, έχουν υψηλά εισοδήματα και κατέχουν μεγάλο πλούτο. α) Κατάργηση κάθε φόρου και επιβολή διατίμησης στα προϊόντα καθημερινής και ευρείας λαϊκής κατανάλωσης όπως το ψωμί, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα, τα λαχανικά, ο καφές, το τσάι, το αλάτι, το ξύδι, τα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα, τα είδη καθαριότητας και υγιεινής, τα φάρμακα, η ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο, τα καύσιμα αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, τα βιβλία, οι εφημερίδες, τα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων, κινηματογράφου και συναυλιών, ώστε όλα αυτά να γίνουν αμέσως προσιτά για κάθε εργατική οικογένεια. β) Δωρεάν παροχή επαρκούς ποσότητας βασικών τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων και ενέργειας σε μηνιαία βάση σε άνεργους και ανίκανους προς εργασία. γ) Οι συνεπαγόμενες από αυτά τα μέτρα απώλειες για τα κρατικά έσοδα να καλυφθούν από άμεσους φόρους στους κατόχους μεγάλης κινητής και ακίνητης περιουσίας, στους μεγαλοεισοδηματίες και στα συνολικά εισοδήματα και τα διανεμόμενα κέρδη και μερίσματα των Α.Ε, αλλά και από την άμεση διακοπή της εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους. Η άμεση λαϊκή ανακούφιση από την ακρίβεια προϋποθέτει την άρνηση πληρωμής των ληστρικών, «φουσκωμένων» λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που στέλνουν οι μεγάλες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτούν την πληρωμή ποσών που ανέρχονται στο μισό ή και παραπάνω του μέσου μηνιαίου εργατικού εισοδήματος. Η άρνηση πληρωμής θα πρέπει να λάβει τον χαρακτήρα ενός οργανωμένου μαζικού κινήματος, με ενιαίο συντονισμό από τα κόμματα της Αριστεράς και τα συνδικάτα, το οποίο θα διεκδικήσει την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και διοίκηση, και τη μετατροπή της σε αποκλειστικό φορέα ηλεκτροπαραγωγής και ηλεκτροδότησης στη χώρα.

2. Αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων, δηλαδή μηνιαία αυτόματη ποσοστιαία αύξησή τους, ανάλογη με την άνοδο των τιμών στα είδη κατανάλωσης.

3. Καμία εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς-κρατικούς μηχανισμούς «ελέγχου» – στην πραγματικότητα συγκάλυψης – της αισχροκέρδειας. Εργατικός έλεγχος σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις που επηρεάζουν τη διαμόρφωση των τιμών στα βασικά αγαθά για ένα εργατικό- λαϊκό νοικοκυριό, στην ενέργεια και γενικότερα στη βιομηχανία, στο εμπόριο, τις μεταφορές και τις υπηρεσίες, με σκοπό την πλήρη αποκάλυψη της καπιταλιστικής αισχροκέρδειας, με φορείς τις εκλεγμένες επιτροπές από εργαζόμενους ανά επιχείρηση και κλάδο, από τα εργατικά συνδικάτα και από μαζικούς φορείς που αντιπροσωπεύουν όλα τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την ακρίβεια, με τη βοήθεια μισθωτών λογιστών. Αυτές θα πρέπει να δημοσιοποιήσουν τα πορίσματά τους σε όλη την κοινωνία, πληροφορώντας την με αναλυτικά στοιχεία για την αχαλίνωτη κερδοσκοπία των διαφόρων ομάδων καπιταλιστών. Άμεση απαλλοτρίωση και κοινωνικοποίηση, δηλαδή κρατικοποίηση με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και διοίκηση, όλων των παραπάνω μεγάλων εταιρειών στις οποίες α) οι ιδιοκτήτες αρνούνται ή εμποδίζουν την άσκηση εργατικού ελέγχου, β) ο εργατικός έλεγχος αποκαλύπτει φαινόμενα αισχροκέρδειας.

4. Για να κατακτηθούν σταθερά και οριστικά όλες αυτές οι ζωτικές διεκδικήσεις, ο μαζικός εργατικός αγώνας θα πρέπει να στοχεύει στη συντομότερη δυνατή εκλογή μιας εργατικής κυβέρνησης στην εξουσία, η οποία θα εντάξει την πραγματοποίησή τους σ’ ένα συνολικό σοσιαλιστικό οικονομικό πρόγραμμα, με την κοινωνικοποίηση των τραπεζών και όλων των υπολοίπων μεγάλων επιχειρήσεων. Όλα τα μαζικά κόμματα που μιλούν στο όνομα της Αριστεράς και των συμφερόντων των εργαζόμενων να δεσμευθούν ότι θα αγωνιστούν για το σχηματισμό μιας τέτοιας κυβέρνησης.

5. Κάτω ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία! Όχι στη φιλοπόλεμη και δουλική στο ΝΑΤΟ πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη! Καμία διευκόλυνση στο καθεστώς – μαριονέτα του δυτικού ιμπεριαλισμού στο Κίεβο. Να κλείσουν οι βάσεις, έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ! Όχι στην υποκρισία και την κυνική, φιλοπόλεμη πολιτική των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους! Καμία υποστήριξη στην βάρβαρη ρωσική εισβολή, έξω όλοι οι ιμπεριαλιστές και οι στρατοί τους από την Ουκρανία! Διεθνιστική – αντιπολεμική αλληλεγγύη στον Ουκρανικό λαό. Η μόνη λύση για να εξαλειφθούν οριστικά οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις είναι ο κοινός αγώνας Ουκρανών και Ρώσων εργαζόμενων ενάντια στον καπιταλισμό για την αναβίωση της Σοβιετικής Ένωσης με αληθινή εργατική δημοκρατία και εγγυημένη αυτοδιάθεση για κάθε εθνότητα.

Ο αγώνας ενάντια στην εξαθλίωση του λαού από την ακρίβεια και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο είναι αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό.

Παλέψτε για τον σοσιαλισμό! Οργανωθείτε στη Διεθνή Μαρξιστική Τάση (IMT) και το ελληνικό της τμήμα!

Εφημερίδα ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ – www.marxismos.com

 

 

 

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα