Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΓενική απεργία 6/4: Αγώνας διαρκείας ενάντια στην καπιταλιστική μάστιγα της ακρίβειας

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Γενική απεργία 6/4: Αγώνας διαρκείας ενάντια στην καπιταλιστική μάστιγα της ακρίβειας

Προκήρυξη για τη γενική απεργία της Τετάρτης 6 Απρίλη. Μαζικός απεργιακός αγώνας διαρκείας ενάντια στην καπιταλιστική μάστιγα της ακρίβειας. Οι αναγκαίες διεκδικήσεις.

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 6/4

Η ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ!

Τους τελευταίους μήνες ο κόσμος βιώνει ένα διεθνές κύμα ακρίβειας. Η βασική αιτία είναι η αχαλίνωτη κερδοσκοπία των καπιταλιστών γύρω από την ενέργεια και άλλα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των βασικών τροφίμων για την ανθρώπινη διαβίωση. Οι τιμές αυτών των αγαθών εκτοξεύονται στα διεθνή χρηματιστήρια, όπου τα αρπακτικά του κεφαλαίου αξιοποιούν τις ιδιαίτερες συνθήκες, αρχικά της σταδιακής εξόδου από την πανδημία και τώρα του πολέμου στην Ουκρανία, για να αποκομίσουν υπέρογκα κέρδη, καταδικάζοντας παντού την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε απότομη εξαθλίωση.

Οι αστικές κυβερνήσεις διεθνώς παρουσιάζουν το κύμα ακρίβειας σαν θεομηνία που οι λαοί θα πρέπει να υπομείνουν καρτερικά. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ περιορίζεται σε μέτρα κοροϊδίας, όπως οι επιδοτήσεις-ψίχουλα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τη βενζίνη. Όμως αυτές οι επιδοτήσεις σε τιμές ενέργειας που έχουν φτάσει στα ύψη εξαιτίας της μεγάλης κερδοσκοπίας, όχι μόνο δεν προσφέρουν ουσιαστική ελάφρυνση στο εισόδημα του εργαζόμενου λαού, αλλά στην πράξη αποτελούν επιδοτήσεις στην κερδοσκοπία και πλήρη νομιμοποίησή της.

Η στάση της κυβέρνησης έναντι της ακρίβειας, συνιστά ένα γιγάντιο ταξικό σκάνδαλο. Στα δυο προηγούμενα χρόνια, στο όνομα της αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, η κυβέρνηση παρείχε συνολικά 42 δισ. ευρώ, κυρίως στις επιχειρήσεις με τη μορφή χρηματοδότησης των απωλειών των κερδών τους και κρατικής ανάληψης δικών τους υποχρεώσεων, ενώ μέχρι το 2026 το σύνολο των εκταμιεύσεων προς τις επιχειρήσεις από το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ θα φτάσει στα 32 δισ. ευρώ με τη μορφή άμεσων επιδοτήσεων και φτηνών ή και άτοκων δανείων. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση έχει το θράσος να επικαλείται το έλλειμμα και το χρέος προκειμένου να μη λάβει στοιχειώδη και πάμφθηνα σε σύγκριση με τους προαναφερθέντες πακτωλούς χρημάτων για τις επιχειρήσεις, μέτρα ανακούφισης της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος σε ετήσια βάση από μια αναγκαία κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα διάφορα είδη βενζίνης είναι μόλις 2,137 δισ. ευρώ, η πλήρης κατάργηση του ΦΠΑ στο ψωμί θα είχε κόστος μόλις 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, στα φρούτα 320 εκατ. ευρώ, στα λαχανικά 180 εκατ. ευρώ και στο κρέας 500 εκατ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι έχουν μόνο ένα όπλο για να προστατέψουν το βιοτικό επίπεδο των οικογενειών τους από τον οδοστρωτήρα του πληθωρισμού και αυτό είναι ο μαζικός αγώνας με τις κατάλληλες μεθόδους και διεκδικήσεις. Η γενική απεργία της 6ης Απριλίου πρέπει να γίνει η μαζική και δυναμική αρχή ενός κλιμακούμενου απεργιακού αγώνα ενάντια στην ακρίβεια και σε όλα τα υπόλοιπα μεγάλα δεινά που πλήττουν τη ζωή της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Οι αναγκαίες διεκδικήσεις σ’ αυτόν τον αγώνα σχετικά με το ζήτημα της ακρίβειας είναι οι ακόλουθες:

1. Μέτρα για την άμεση και αποφασιστική ανακούφιση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων από την ακρίβεια και μετάθεση του κόστους σε εκείνους που κερδοσκοπούν, έχουν υψηλά εισοδήματα και κατέχουν μεγάλο πλούτο. α) Πλήρης κατάργηση κάθε φόρου και επιβολή διατίμησης στα προϊόντα καθημερινής και ευρείας λαϊκής κατανάλωσης όπως το ψωμί, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα, τα λαχανικά, ο καφές, το τσάι, το αλάτι, το ξύδι, τα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα, τα είδη καθαριότητας και υγιεινής, τα φάρμακα, η ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο, τα καύσιμα αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, τα βιβλία, οι εφημερίδες, τα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων, κινηματογράφου και συναυλιών, ώστε όλα αυτά να γίνουν αμέσως προσιτά για το υπάρχον εισόδημα μιας μέσης εργατικής οικογένειας. β) Δωρεάν παροχή επαρκούς ποσότητας βασικών τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων και ενέργειας σε μηνιαία βάση σε άνεργους και ανίκανους προς εργασία. γ) Οι συνεπαγόμενες από αυτά τα μέτρα απώλειες για τα κρατικά έσοδα να καλυφθούν από άμεσους φόρους στους κατόχους μεγάλης κινητής και ακίνητης περιουσίας, στους μεγαλοεισοδηματίες και στα συνολικά εισοδήματα και τα διανεμόμενα κέρδη και μερίσματα των Α.Ε, αλλά και από την άμεση διακοπή της εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους.

2. Αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων, δηλαδή μηνιαία αυτόματη ποσοστιαία αύξησή τους, ανάλογη με την άνοδο των τιμών στα είδη κατανάλωσης.

3. Καμία εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς-κρατικούς μηχανισμούς «ελέγχου» – στην πραγματικότητα συγκάλυψης – της αισχροκέρδειας. Εργατικός έλεγχος σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις που επηρεάζουν τη διαμόρφωση των τιμών στα βασικά αγαθά για ένα εργατικό- λαϊκό νοικοκυριό στην ενέργεια και γενικότερα στη βιομηχανία, στο εμπόριο, τις μεταφορές και τις υπηρεσίες, με σκοπό την πλήρη αποκάλυψη της καπιταλιστικής αισχροκέρδειας, με φορείς τις εκλεγμένες επιτροπές από εργαζόμενους ανά επιχείρηση και κλάδο, από τα εργατικά συνδικάτα και από μαζικούς φορείς που αντιπροσωπεύουν όλα τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την ακρίβεια, με τη βοήθεια μισθωτών λογιστών. Αυτές θα πρέπει να δημοσιοποιούν τα πορίσματά τους σε όλη την κοινωνία, πληροφορώντας την με αναλυτικά στοιχεία για την αχαλίνωτη κερδοσκοπία των διαφόρων ομάδων καπιταλιστών.

4. Άμεση απαλλοτρίωση και κοινωνικοποίηση, δηλαδή κρατικοποίηση με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και διοίκηση, όλων των παραπάνω μεγάλων εταιρειών στις οποίες α) οι ιδιοκτήτες αρνούνται ή εμποδίζουν την άσκηση εργατικού ελέγχου, β) ο εργατικός έλεγχος αποκαλύπτει φαινόμενα αισχροκέρδειας.

5. Για να κατακτηθούν σταθερά και οριστικά όλες αυτές οι ζωτικές διεκδικήσεις, ο μαζικός αγώνας ενάντια στην ακρίβεια θα πρέπει να στοχεύει στη συντομότερη δυνατή εκλογή μιας εργατικής κυβέρνησης στην εξουσία, η οποία θα εντάξει την πραγματοποίησή τους σ’ ένα συνολικό σοσιαλιστικό οικονομικό πρόγραμμα, με την κοινωνικοποίηση των τραπεζών και όλων των υπολοίπων μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να υπάρξει πλήρης κοινωνικός έλεγχος πάνω στους εγχώριους παράγοντες που συντελούν στην ακρίβεια. Ωστόσο, με την κερδοσκοπική ακρίβεια στην ενέργεια και στα υπόλοιπα βασικά αγαθά να γεννιέται και να εξαπλώνεται κατά κύριο λόγο ως αποτέλεσμα διεθνών παραγόντων, μόνο μέσω ενός διεθνώς συντονισμένου αγώνα για τις προαναφερθείσες διεκδικήσεις και στη βάση μιας διεθνούς αντικαπιταλιστικής-σοσιαλιστικής προοπτικής μπορεί ο εφιάλτης του πληθωρισμού να εξαλειφθεί οριστικά και να μην επιστρέψει πάλι στο προσκήνιο απειλητικός για τα εργατικά και φτωχά λαϊκά εισοδήματα.

Ο αγώνας ενάντια στην εξαθλίωση του λαού από την ακρίβεια είναι αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό
Παλέψτε για τον σοσιαλισμό!

Οργανωθείτε στη Διεθνή Μαρξιστική Τάση (IMT) και το ελληνικό της τμήμα!

Εφημερίδα ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ – www.marxismos.com

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα