Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΜαριονέτες του ΝΑΤΟ και Ουκρανοί νεοναζί στην ελληνική Βουλή

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Μαριονέτες του ΝΑΤΟ και Ουκρανοί νεοναζί στην ελληνική Βουλή

Το πολιτικό μας σχόλιο για την άθλια, αντιδραστική τελετή που διοργανώθηκε σήμερα στη Βουλή.

Η σημερινή τηλε-ομιλία στην ελληνική Βουλή του Ουκρανού προέδρου-μαριονέτα, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ως τμήμα μιας σειράς ομιλιών του στο Ευρωκοινοβούλιο και σε άλλα κοινοβούλια, αποτέλεσε ένα ακόμα στημένο σόου με σκοπό την επικοινωνιακή-πολιτική στήριξη στον βρώμικο ρόλο που διαδραματίζει ο δυτικός ιμπεριαλισμός και το ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Το ελληνικό σόου του Ζελένσκι επεφύλασσε και μια επιπλέον «ατραξιόν». Εκτός από τον Ζελένσκι και ένας νεοναζί του τάγματος Αζόφ έκανε τη δική του ομιλία, εκφράζοντας με τον πιο γλαφυρό τρόπο τον ακραία αντιδραστικό χαρακτήρα των δυνάμεων που ηγούνται σήμερα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας από την πλευρά του Κιέβου.

Ο Ζελένσκι δεν είναι εκπρόσωπος της «ανεξάρτητης και δημοκρατικής Ουκρανίας». Είναι ο πρόεδρος που καταπάτησε την εντολή που έλαβε από τον λαό του για ειρήνευση στη Νοτιοανατολική Ουκρανία και κλιμάκωσε τον τρομοκρατικό πόλεμο ενάντια στους ρωσόφωνους κατά βάση πληθυσμούς της περιοχής. Είναι ο πρόεδρος που εφάρμοσε μεθόδους πολύπλευρης (γλωσσικής και άλλης) καταπίεσης όλων των μειονοτήτων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των πληθυσμών ελληνικής καταγωγής. Είναι αυτός που συντηρεί (και που κλιμάκωσε μέσα στον πόλεμο) την απαγόρευση και καταστολή της έκφρασης και δράσης των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς και του κομμουνισμού στην χώρα, και αυτός που συγκυβερνά με τους νεοναζί που έχουν ενσωματωθεί στο ουκρανικό κράτος. Αυτούς τους πολιτικούς του συνεργάτες-ένοπλα στηρίγματα θέλησε σήμερα να «ξεπλύνει» και να νομιμοποιήσει στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, επιβάλλοντας την ομιλία ενός εκπροσώπου τους στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Πολύ σωστά, από την πρώτη στιγμή, το ΚΚΕ δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει και δεν συμμετείχε σε αυτή τη νατοϊκή – φιλοναζιστική φιέστα, καταγγέλλοντάς την. Και αν είναι απόλυτα φυσιολογικό το ότι σε αυτήν την αντιδραστική φιέστα συμμετείχαν οι βουλευτές της ΝΔ και του αστικού ΚΙΝΑΛ, άλλο τόσο πολιτικά ανεπίτρεπτο και θλιβερό είναι το γεγονός ότι τη νομιμοποίησαν ο ΣΥΡΙΖΑ με την παρουσία των περισσότερων βουλευτών του και το ΜέΡΑ25 με την εκπροσώπησή του από έναν βουλευτή, ο οποίος ωστόσο αποχώρησε μόλις αντιλήφθηκε τη συμμετοχή στην εκδήλωση του νεοναζιστή του τάγματος Αζόφ.

Η διαμαρτυρία της ηγεσίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την παρουσία του νεοναζιστή απλώς υπογραμμίζει την πλήρη χρεοκοπία της επιλογής της να παραστεί στην αντιδραστική φιέστα. Η βάση του ΣΥΡΙΖΑ έχει χρέος να καταδικάσει την επιλογή της ηγεσίας της να νομιμοποιήσει την φιέστα του Ζελένσκι στη Βουλή, αλλά και τη γενικότερη, φιλική απέναντι στον δυτικό ιμπεριαλισμό και το ΝΑΤΟ στάση της στο ζήτημα του πολέμου της Ουκρανίας, έστω και εκ των υστέρων και αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό το επικείμενο συνέδριο του κόμματος. Οι εργαζόμενοι και νέοι που ψηφίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αντι-ιμπεριαλιστικά και φιλειρηνικά αισθήματα. Δεν επιθυμούν να υποστηρίξουν καμία πλευρά στην εξελισσόμενη ιμπεριαλιστική σύγκρουση. Η αλληλεγγύη στον εργαζόμενο λαό της Ουκρανίας είναι το ίδιο ασυμβίβαστη με τη στήριξη στην κυβέρνηση Ζελένσκι όσο είναι και μια στήριξη στην στρατιωτική εισβολή του Πούτιν.

Η βάση του ΜέΡΑ25, σ’ έναν ορισμένο βαθμό, είχε ήδη αντιδράσει στην πρόθεση για νομιμοποίηση της ομιλίας Ζελένσκι στη Βουλή από την ηγεσία του Γ. Βαρουφάκη και είχε επιβάλει μια σχετική πολιτική αποστασιοποίηση από την αντιδραστική τελετή, με την τυπική παρουσία ενός μόνο βουλευτή του κόμματος. Ωστόσο, και αυτή η επιλογή είναι πολιτικά απαράδεκτη για ένα κόμμα της Αριστεράς και των εργαζομένων, γιατί εκφράζει από μόνη της ένα μίνιμουμ ανοχής και στήριξης στο καθεστώς του Κιέβου, τους ιμπεριαλιστές προστάτες του και τα αντιδραστικά του στηρίγματα. Γι’ αυτόν το λόγο, τα μέλη και οι υποστηρικτές του ΜέΡΑ25 θα πρέπει με την πρώτη ευκαιρία και με τον τρόπο που θα κρίνουν πιο πρόσφορο να εγκαλέσουν την ηγεσία τους για την υιοθέτησή αυτής της στάσης, η οποία εξέθεσε το κόμμα στην εργατική τάξη και τη ριζοσπαστικοποιημένη νεολαία. Όπως συμβαίνει και με τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η στάση είναι μέρος μια λαθεμένης θέσης του κόμματος έναντι του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, που χαρακτηρίζεται από την αγωνία του προέδρου και της ηγετικής του ομάδας να δώσουν στην ελληνική και διεθνή αστική κοινή γνώμη διαπιστευτήρια «φιλοδυτισμού».

Η δημαγωγική άρνηση συμμετοχής στη σημερινή τελετή στη Βουλή από την ακροδεξιά «Ελληνική Λύση» και η ίδιων κινήτρων δημόσια διαφοροποίηση του δεξιού πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά από την κυβέρνηση στο ζήτημα της ομιλίας του εκπροσώπου του Τάγματος Αζόφ, αμφότερες, υπογραμμίζουν το πόσο ακραία αντιδραστική ήταν η σημερινή φιέστα στη Βουλή και πόσο πολιτικά ανεπίτρεπτη ήταν η νομιμοποίηση που της παρείχαν οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως) και του ΜέΡΑ25.

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ – www.marxismos.com

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα