Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΘεωρία - Ιστορία«Λένιν και Τρότσκι: Τι πραγματικά υποστήριζαν» (Τεντ Γκραντ-Άλαν Γουντς): ιστορική αλήθεια vs...

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

«Λένιν και Τρότσκι: Τι πραγματικά υποστήριζαν» (Τεντ Γκραντ-Άλαν Γουντς): ιστορική αλήθεια vs σταλινικά ψευδή

Η νέα ελληνική έκδοση του έργου «Λένιν και Τρότσκι: τι πραγματικά υποστήριζαν» είναι γεγονός. Μάθετε εδώ περισσότερα γι' αυτήν. Σε λίγες μέρες ξεκινούν οι βιβλιοπαρουσιάσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων, προβολών ταινίας και εκδόσεων που θα πραγματοποιηθούν από την Κομμουνιστική Τάση και τις εκδόσεις «Μαρξιστική Φωνή» αυτήν τη χρονιά υπό τον τίτλο «80 χρόνια από τη δολοφονία του Τρότσκι: οι επαναστατικές ιδέες δεν δολοφονούνται».

Στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου βγήκε από το τυπογραφείο η βελτιωμένη δεύτερη ελληνική έκδοση του βιβλίου του Τεντ Γκραντ και του Άλαν Γουντς με τίτλο «Λένιν και Τρότσκι: Τι πραγματικά υποστήριζαν», από τις εκδόσεις «Μαρξιστική Φωνή», 12 σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη έκδοση. Η δεύτερη έκδοση περιλαμβάνει νέα σχεδίαση που κάνει το έργο ευκολοδιάβαστο, ένα νέο εξώφυλλο καθώς και νέα γλωσσική και πολιτική επιμέλεια της ελληνικής μετάφρασης.

Το «Λένιν και Τρότσκι: Τι πραγματικά υποστήριζαν» γράφτηκε κατά το διάστημα Αύγουστος-Οκτώβριος του 1969 ως απάντηση σε έναν από τους κύριους θεωρητικούς του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεγάλης Βρετανίας (ΚΚΜΒ), τον Μόντι Τζόνστον. Ο Τζόνστον είχε δημοσιεύσει μια κριτική για το έργο και τη δράση του Λέον Τρότσκι στην εφημερίδα της Λίγκας Νέων Κομμουνιστών (YCL), «Cogito», στα τέλη του 1968 (δημοσιεύεται ολόκληρη ως παράρτημα στο βιβλίο). Οι Βρετανοί μαρξιστές, Τεντ Γκραντ και Άλαν Γουντς, ηγέτες της τότε βρετανικής μαρξιστικής τάσης “Millitant”, αξιοποίησαν αυτήν την ευκαιρία για να γράψουν μια αναλυτική απάντηση, εξηγώντας την πραγματική σχέση μεταξύ των ιδεών του Λένιν και του Τρότσκι, οι οποίες είχαν συστηματικά διαστρεβλωθεί από το σταλινισμό και τους απολογητές του διεθνώς.

Τα «επιχειρήματα» που πρόβαλε ο Τζόνστον εναντίον του Τρότσκι ήταν μια αναπαραγωγή των παλιών σταλινικών συκοφαντιών σε μια πιο εξευγενισμένη, «ευρω-κομμουνιστική» μορφή. Οι συγγραφείς απαντούν στην κριτική του Τζόνστον σημείο προς σημείο, αποκαθιστώντας την αλήθεια και βοηθώντας να κατανοηθεί η αληθινή ιστορία του μπολσεβικισμού. Αυτά τα χαρακτηριστικά κάνουν το βιβλίο ένα διαχρονικά πολύτιμο πολιτικό εγχειρίδιο για κάθε συνειδητό κομμουνιστή.

Στην έκδοση έχει συμπεριληφθεί και η μπροσούρα του Άλαν Γουντς με τίτλο «Οι Αποσιωπημένες Επιστολές του Λένιν», που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις αρχές του 1970 με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Λένιν. Περιέχει γραπτά του που κρατήθηκαν μυστικά από τους σταλινικούς και ήρθαν στο φως μετά το 1956, στο πλαίσιο της απόπειρας του Χρουστσώφ και της σοβιετικής γραφειοκρατίας να αποστασιοποιηθούν από τα εγκλήματα του Στάλιν. Το υλικό αυτό φανερώνει την αληθινή σχέση του Λένιν και του Τρότσκι κατά την κρίσιμη περίοδο των τελευταίων μηνών πριν τον θάνατο του πρώτου. Εντούτοις, τη δεκαετία του 1990 αποκαλύφθηκε από τον καθηγητή Γιούρι Μπουράνωφ ότι ακόμη και αυτές οι επιστολές είχαν υποστεί λαθροχειρίες και «χειρουργικής ακρίβειας» αλλοιώσεις από τους σταλινικούς.

Ο τίτλος του πρωτοτύπου είναι “Lenin and Trotsky: What They Really Stood for – Α Reply to Monty Johnstone”. Εκδόθηκε στα αγγλικά για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1969, στο Λονδίνο, από τις μαρξιστικές εκδόσεις“Wellred Books”, ενώ η πρώτη ελληνική έκδοση πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2008 από τη «Μαρξιστική Φωνή». Η ελληνική μετάφραση έγινε από τον Παναγιώτη Σηφογιωργάκη, η πολιτική και γλωσσική επιμέλεια από τον Σταμάτη Καραγιαννόπουλο με τη συμβολή του Ηλία Κυρούση και η σχεδίαση, μαζί με το εξώφυλλο, από τον Ιωσήφ Σπάρταλη.

Μπορείτε να κάνετε ηλεκτρονικά την παραγγελία του βιβλίου εδώ https://marxismos.com/ekdoseis-marxistiki-foni/ και να επωφεληθείτε από τις ειδικές εκπτώσεις για άνεργους, μαθητές και φοιτητές. Τι επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε τις ημερομηνίες και τους χώρους παρουσίασης του βιβλίου, τόσο της κεντρικής εκδήλωσης παρουσίασης που θα γίνει σε κάποιο σημείο του αθηναϊκού κέντρου όσο και των κατά τόπους εκδηλώσεων σε γειτονιές της Αθήνας, πανεπιστημιακές σχολές και στην επαρχία. Οι βιβλιοπαρουσιάσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων, προβολών ταινίας και εκδόσεων που θα πραγματοποιηθούν από την Κομμουνιστική Τάση και τις εκδόσεις «Μαρξιστική Φωνή» αυτήν τη χρονιά υπό τον τίτλο «80 χρόνια από τη δολοφονία του Τρότσκι: οι επαναστατικές ιδέες δεν δολοφονούνται».

Εκδόσεις «Μαρξιστική Φωνή»

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα