Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΣκανδαλώδης καταδίκη του Π. Λαφαζάνη και τριών ακόμα αγωνιστών κατά των πλειστηριασμών

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Σκανδαλώδης καταδίκη του Π. Λαφαζάνη και τριών ακόμα αγωνιστών κατά των πλειστηριασμών

Η προκλητική καταδίκη του Π. Λαφαζάνη και τριών ακόμη αγωνιστών για συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις κατά πλειστηριασμών το 2018 και οι αναγκαίες μέθοδοι και διεκδικήσεις για το κίνημα.

Η καταδίκη του πρώην επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Π. Λαφαζάνη, και 3 ακόμη αγωνιστών κατά των πλειστηριασμών, των Ηλία και Λεωνίδα Παπαδόπουλου και Αντώνη Μαυρομάτη, αποτελεί μια ευθεία επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ και της αστικής «Δικαιοσύνης» στο δικαίωμα στη διαδήλωση και τη διαμαρτυρία. Ενώ είναι ευρέως γνωστό το όργιο καταστολής από τα ΜΑΤ – της τότε κυβέρνησης Τσίπρα – ενάντια στις ειρηνικές διαμαρτυρίες κατά των πλειστηριασμών τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2018, και ενώ ο ίδιος ο εισαγγελέας αντέκρουσε τις ανυπόστατες κατηγορίες (αντίσταση, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, σωματική βλάβη και βία κατά αστυνομικών οργάνων κ.α.) και πρότεινε την αθώωση των κατηγορουμένων, αποφασίστηκε η καταδίκη τους σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή.

Η κλιμάκωση των επιθέσεων στις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών αποτελεί «συλλογικό» έργο των μνημονιακών κυβερνήσεων και του αστικού κράτους. Ακίνητα που αποτελούν πρώτη κατοικία για εργαζόμενες οικογένειες ή φτωχούς συνταξιούχους έχουν βρεθεί «δεμένα» με πολύ μικρότερης αξίας δάνεια, τα οποία είχαν προσφερθεί πριν το τσάκισμα του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος από τη μνημονιακή λιτότητα. Κι ενώ οι τράπεζες «διασώθηκαν» επανειλημμένα με πακέτα δισεκατομμυρίων κρατικού χρήματος, οι ραγδαία φτωχοποιημένοι μικροί οφειλέτες καλούνται να αποπληρώσουν αυτά τα δάνεια και τους ληστρικούς τόκους τους, υπό την απειλή της απώλειας του σπιτιού τους σε πλειστηριασμούς όπου πλειοδοτούν σκιώδεις εταιρείες-φαντάσματα – συχνά «βιτρίνες» των ίδιων των τραπεζών ή των funds που έχουν στα χέρια τους τα δάνεια. Ταυτόχρονα, «επιφανείς» οφειλέτες καπιταλιστές αντιμετωπίζονται με πλήρη εύνοια και κάθε είδους «διευκολύνσεις».

Σε αυτήν την οργανωμένη ληστεία της λαϊκής περιουσίας πρωταγωνίστησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι μνημονιακοί υπουργοί της που σήμερα ηγούνται του πολιτικού σχήματος Νέα Αριστεράς, ποινικοποιώντας τις διαμαρτυρίες κατά των πλειστηριασμών, εισάγοντας τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κλπ. Έτσι, τη σκυτάλη παρέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την περαιτέρω διευκόλυνση των πλειστηριασμών, ενώ η αστική «Δικαιοσύνη» διώκει συστηματικά αγωνιστές και αγωνίστριες κατά των πλειστηριασμών.

Η προκλητική καταδίκη των 4 αγωνιστών κατά των πλειστηριασμών υπογραμμίζει την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα Ενιαίο Μέτωπο από όλες τις μαζικές – πολιτικές και συνδικαλιστικές – εργατικές οργανώσεις, με πρωτοβουλία της ηγεσίας του ΚΚΕ, το οποίο αποτελεί την ισχυρότερη μεταξύ αυτών, με σκοπό να οργανωθεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας ενάντια στους πλειστηριασμούς.

• Να σταματήσει κάθε δίωξη αγωνιστών και αγωνιστριών του κινήματος κατά των πλειστηριασμών. Να καταργηθούν οι νόμοι ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων ενάντια σε πλειστηριασμούς και εξώσεις.

• Να σταματήσουν όλοι οι πλειστηριασμοί που πλήττουν τη λαϊκή κατοικία και περιουσία και να ακυρωθούν όσοι έχουν διενεργηθεί. Να διαγραφεί το χρέος των λαϊκών νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων.

• Κοινωνικοποίηση των τραπεζών, στο πλαίσιο μιας κοινωνικοποιημένης, δημοκρατικά σχεδιασμένης οικονομίας που θα εξασφαλίζει στέγη, δουλειά και αξιοπρεπή ζωή σε όλους τους εργαζόμενους.

Πάτροκλος Ψάλτης

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα