Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιεθνήΗ κλίκα του Στάρμερ απαγόρευσε τη «Socialist Appeal» - Η βρετανική Αριστερά...

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Η κλίκα του Στάρμερ απαγόρευσε τη «Socialist Appeal» – Η βρετανική Αριστερά αλληλέγγυα στους μαρξιστές αγωνιστές

Ενημερωτικό σημείωμα που γράφτηκε χθες, Τρίτη 20 Ιουλίου 2021, από τη συντακτική ομάδα της «Socialist Appeal», της εφημερίδας του βρετανικού τμήματος της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), αμέσως μετά τη σκανδαλώδη απόφαση της δεξιάς πλειοψηφίας της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής (NEC) του Εργατικού Κόμματος να διαγράψει τους υποστηρικτές της εφημερίδας από το κόμμα.

Σήμερα το απόγευμα (Tρίτη 20/7/2021), η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή (NEC) του Εργατικού Κόμματος, στην οποία έχει την πλειοψηφία η δεξιά πτέρυγα, αποφάσισε να διαγράψει 4 αριστερές οργανώσεις από το κόμμα, μία από τις οποίες είναι και η τάση της Socialist Appeal.

Αυτή η σκανδαλώδης απόφαση είναι μια άμεση πολιτική επίθεση σε ολόκληρη την Aριστερά. Ο Στάρμερ και η δεξιά πτέρυγα ξεκίνησαν την επίθεση. Σύσσωμη η Αριστερά πρέπει να κινητοποιηθεί και να αντιμετωπίσει αυτή την επίθεση με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα.

Αλληλεγγύη

Υπήρξαν δεκάδες δηλώσεις υποστήριξης και αλληλεγγύης πριν από τη σημερινή συνεδρίαση της NEC των Εργατικών – τόσο από σημαντικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένου του Τζέρεμι Κόρμπιν) όσο και από ακτιβιστές της βάσης του κόμματος.

«Σύντροφοι, η απόπειρα διαγραφής του Socialist Appeal και άλλων ομάδων, με σκοπό την απομάκρυνσή τους από το κόμμα είναι απόλυτη ντροπή», δήλωσε ο Ίαν Χόντσον, πρόεδρος της συνδικάτου αρτοποιών, σε ένα μήνυμα αλληλεγγύης. Και συνέχισε λέγοντας πως «την ίδια στιγμή που διαγράφει σοσιαλιστές, ο Στάρμερ υποδέχεται πρώην Συντηρητικούς με ανοιχτές αγκάλες και στρέφει το κόμμα προς τα δεξιά. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να ξεφύγουν με αυτές τις διαγραφές. Το συνδικάτο μου είναι εντελώς αντίθετο με τις διώξεις και τις διαγραφές και την επιστροφή σε μακαρθικές απόπειρες αστυνόμευσης απόψεων».

Aριστερές οργανώσεις και μαζικά συνδικάτα όπως το Unite και το Momentum έχουν επίσης ταχθεί ενάντια σε αυτή την επίθεση της δεξιάς πτέρυγας. Είναι ξεκάθαρο πως η απόφαση της 20ης Ιουλίου της NEC είναι η αρχή μιας ευρύτερης επίθεσης, που έχει σχεδιαστεί για να εκδιώξει την αριστερή πτέρυγα του κόμματος. «Πράξεις πολιτικού “τσαμπουκά” όπως αυτή η τελευταία κίνηση απαγόρευσης ομάδων εντός του κόμματος, ούτε ενισχύουν την εκλογική επιρροή του κόμματος ούτε κατευνάζουν τα δεξιά ΜΜΕ που τις απαιτούν», υποστηρίζει στη δήλωσή του το Unite (το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικάτο στη Βρετανία). «Η ιστορία διδάσκει ότι αυτό θα είναι μόνο η αρχή.»

Ομοίως, σε επίσημη ανακοίνωσή του, το Momentum προειδοποιεί ότι μια «μικρή και απομονωμένη κλίκα» επιχειρεί να «οδηγήσει το Momentum και την ευρύτερη αριστερά εκτός κόμματος». Η ίδια άποψη εκφράστηκε και από την ομάδα Socialist Campaign Group of Labour councillors, η οποία στην ανακοίνωσή της παρέθεσε μία παλαιότερη δήλωση του Τόνι Μπεν: «Εάν το Εργατικό κόμμα μπορούσε να εξαναγκαστεί ή να πεισθεί να εκδιώξει τους μαρξιστές από τις γραμμές του, τα ΜΜΕ έχοντας “γευτεί αίμα”, θα απαιτούσαν την εκδίωξη όλων των σοσιαλιστών… έτσι ώστε το κόμμα να καταλήξει μία ακίνδυνη εναλλακτική σε σχέση με τους Συντηρητικούς…Έτσι ο βρετανικός καπιταλισμός, ισχυρίζονται, θα γίνει πιο ασφαλής και ο σοσιαλισμός θα εξαφανιστεί από την εθνική πολιτική σκηνή.»

Εκκαθαρίσεις

Οι φόβοι για ευρύτερες εκκαθαρίσεις έχουν ενισχυθεί από αναφορές από τα κεντρικά των Εργατικών, πως η ηγετική ομάδα έχει ήδη έτοιμες 3000 επιστολές διαγραφών έτοιμες για αποστολή. Ακόμη και με τις πιο γενναιόδωρες εκτιμήσεις, αυτό υπερβαίνει κατά πολύ τη βάση των υποστηρικτών των τεσσάρων ομάδων που διαγράφηκαν επίσημα.

Αυτό δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της δεξιάς πτέρυγας: να χρησιμοποιήσει αυτές τις διαγραφές ως το πρώτο χτύπημα για την εκδίωξη της Αριστεράς από το κόμμα. Όλα τα αριστερά μέλη της NEC αντιτάχθηκαν στην διαγραφή του Socialist Appeal και των άλλων ομάδων. Πριν από τη συνεδρίαση, εξέδωσαν επίσης μια ανακοίνωση στην οποία κατήγγειλαν τη δεξιά για «γραφειοκρατική φίμωση όσων έχουν αντίθετες απόψεις» και καταστολή του «θεμελιώδους δικαιώματος της πολιτικής οργάνωσης» μέσα στο κόμμα.

Παρ’ όλα αυτά, με την πλειοψηφία του Στάρμερ και των υποστηρικτών του, ψηφίστηκε η πρόταση διαγραφών, μαζί με προτάσεις για σύσταση μιας νέας επιτροπής της NEC που θα ενεργεί ως δικαστής, κριτής και εκτελεστής σε μελλοντικές παρόμοιες υποθέσεις – και πάλι, προετοιμάζοντας το έδαφος για περαιτέρω κύματα διαγραφών.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Ενώ τα μέλη της NEC συζήτησαν διαδικτυακά, εκατοντάδες μέλη της βάσης συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του Εργατικού Κόμματος για να καταγγείλουν τις διαγραφές. Ομιλητές από τις πρόσφατα απαγορευμένες ομάδες και από το εργατικό κίνημα μίλησαν στο συγκεντρωμένο πλήθος, επισημαίνοντας τα πολιτικά κίνητρα πίσω από αυτήν την επίθεση.

Ο αριστερός βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Τζον Μακ Ντόνελ έστειλε ένα μήνυμα υποστήριξης, το οποίο διαβάστηκε από την πλατφόρμα των ομιλητών: «Τάσσομαι κατά της διαγραφής και του αποκλεισμού σοσιαλιστών από το Εργατικό Κόμμα. Το Εργατικό Κόμμα δημιουργήθηκε ως δημοκρατικό σοσιαλιστικό κόμμα αποτελούμενο από άτομα και ομάδες από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών “πιστεύω” και αναλύσεων. Μέλη του κόμματος που έχουν στηρίξει τις ιδέες του Socialist Appeal έχουν δουλέψει σκληρά και εθελοντικά στις εκλογικές μάχες του Εργατικού Κόμματος και πάλεψαν στην πρώτη γραμμή πολλών συνδικαλιστικών αγώνων. Η διαγραφή μελών που σχετίζονται με το Socialist Appeal έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλα όσα εξέφραζε πάντα το Εργατικό Κόμμα. Αν κάποιο μέλος έχει παραβεί κάποιους από τους κανόνες, υπάρχουν ήδη καταστατικά κατοχυρωμένες διαδικασίες γι’ αυτό. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για διαγραφές. Το ζήτημα που προκύπτει είναι, αν αυτοί που στοχοποιούνται τώρα είναι οι υποστηρικτές του Socialist Appeal, ποιος θα είναι ο επόμενος στη σειρά για διαγραφή;»

Ο μεγάλος αριστερός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς έστειλε επίσης ένα μήνυμα αλληλεγγύης στη συγκέντρωση: «Η καταστροφή της δημοκρατίας στο Εργατικό Κόμμα είναι επαίσχυντη. Τοπικές οργανώσεις κλείνουν, οι τοπικές ηγεσίες αντικαθιστώνται ή εκδιώκονται, συνεδριάσεις ακυρώνονται, χωρίς κανένα σεβασμό στο καταστατικό. Καλοί αγωνιστές εξωθούνται εκτός κόμματος, κάποιοι έχοντας αηδιάσει από αυτή την κατάσταση. Οι αγωνιστές με αρχές φεύγουν κατά δεκάδες χιλιάδες. Όλα αυτά γίνονται χωρίς κουβέντα από τα ΜΜΕ. Γιατί; Γιατί ο Στάρμερ είναι ο άνθρωπός τους. Ξέρουν ότι θα αλλάξει ελάχιστα τα πράγματα ή και καθόλου. Ασχολείται με ανούσια θέματα, αλλά στα σημαντικά θέματα – το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, δικαιώματα στους χώρους δουλειάς, την προστασία του περιβάλλοντος, μία εξωτερική πολιτική βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο- σωπαίνει. Θέλει ένα μικρότερο κόμμα, χωρίς αγωνιστές που θα του δημιουργούν προβλήματα. Αυτή η επίθεση στη δημοκρατία του κόμματος πηγάζει από μια προσπάθεια να κατευνάσουν το κατεστημένο. Αποτελεί μια επιστροφή στον οπορτουνισμό και την υποστήριξη των επιχειρηματιών όπως την περίοδο του Μπλερ. Αλλά ο Στάρμερ, ο οποίος είναι αδύναμος και ανεπαρκής, δεν είναι Μπλερ. Το Εργατικό Κόμμα είναι ένα πεδίο αγώνα, πλάι στους αυθόρμητους αγώνες και τους αγώνες των συνδικάτων. Η δεξιά πτέρυγα δουλεύει στις σκιές. Συνεχίστε να λέτε την αλήθεια για όσα συμβαίνουν, αυτό είναι το ισχυρότερο όπλο μας!».

Υποκρισία

Ο σύντροφος Άνταμ Μπουθ, συντάκτης του socialist.net, μίλησε επίσης στη συγκέντρωση, εξηγώντας τους πραγματικούς λόγους πίσω από τις διαγραφές. «Το μόνο “έγκλημα” για το οποίο είμαστε ένοχοι είναι πως είμαστε σοσιαλιστές», σημείωσε ο Άνταμ. Τόνισε την αηδιαστική υποκρισία της δεξιάς πτέρυγας, η οποία κατηγορεί τους μαρξιστές ότι δεν μοιράζονται τους «στόχους και τις αξίες» του Εργατικού Κόμματος.

Είναι πρόκληση κάτι τέτοιο να λέγεται από τη δεξιά πτέρυγα: Από τους μπλερικούς και τους γραφειοκράτες που σαμπόταραν τον εκλογικό αγώνα του 2017, που υπονόμευσαν αδιάκοπα τον διπλά δημοκρατικά εκλεγμένο ηγέτη του κόμματος για πέντε χρόνια. Η δεξιά πτέρυγα μάς κατηγορεί ότι είμαστε “οργανωμένοι”, “εισοδιστές” και “κόμμα μέσα στο κόμμα”. Μήπως, όμως, δεν οργανώνονται τάσεις όπως το Progress και το Labor First; Και δεν χρηματοδοτούνται αδρά από τους καπιταλιστές; Δεν είναι αυτοί “εισοδιστές” για λογαριασμό του συστήματος; Δεν είναι “κόμμα μέσα στο κόμμα”; Ένα κόμμα οργανωμένων Συντηρητικών μέσα στο Εργατικό Κόμμα;

Ο στόχος του Στάρμερ και της δεξιάς πτέρυγας είναι σαφής. Θέλουν να εκκαθαρίσουν ολόκληρη την Αριστερά από το Εργατικό Κόμμα. Γι’ αυτό είναι αποφασιστικής σημασίας η Αριστερά να παλέψει τώρα, να ενωθούμε και να αντιπαλέψουμε αυτή την επίθεση. Ωστόσο αυτές οι επιθέσεις μας κάνουν πιο αποφασισμένους

Μπορούν να προσπαθήσουν να διαγράψουν και να αποκλείσουν όσους από εμάς θέλουν. Αλλά όπως είπε ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ: καμία δύναμη στη γη δεν μπορεί να σταματήσει μια ιδέα της οποίας η ώρα έχει έρθει. Και είναι οι ιδέες του μαρξισμού και του σοσιαλισμού αυτές που θα επικρατήσουν στο μέλλον».

Αυτή είναι η προοπτική. Όπως παρατήρησε ο φιλόσοφος Σπινόζα: «Ο σκοπός μας δεν είναι ούτε να κλαίμε, ούτε να γελάμε, αλλά να καταλαβαίνουμε». Ο καπιταλισμός βρίσκεται στη βαθύτερη κρίση στην ιστορία του. Σε αντίθεση με την εποχή του Μπλερ, δεν είναι οι μεταρρυθμίσεις, αλλά οι επιθέσεις στο βιοτικό επίπεδο και η λιτότητα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Ο Στάρμερ και η δεξιά πτέρυγα δεν έχουν τίποτα άλλο να προσφέρουν πέρα από την υποστήριξή τους στο μεγάλο κεφάλαιο.

Μεγάλοι ταξικοί αγώνες βρίσκονται μπροστά μας, στη Βρετανία και διεθνώς. Οι εκρηκτικές διαθέσεις που συσσωρεύονται στην κοινωνία και ιδιαίτερα στην εργατική τάξη θα εκφραστούν αργά ή γρήγορα στους δρόμους αλλά και στα συνδικάτα και το Εργατικό Κόμμα. Σε αυτή τη διαδικασία, οι μαζικές οργανώσεις της εργατικής τάξης θα μεταμορφωθούν ριζικά. Και οι ιδέες του μαρξισμού θα βρίσκουν όλο και μεγαλύτερη απήχηση.

Γι’ αυτό δεν αποθαρρυνόμαστε ούτε υποτιμούμε την απόφαση της NEC. Αντ’ αυτού, είμαστε ακόμη πιο αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το καθήκον μας: να χτίσουμε τη μαρξιστική τάση – το Socialist Αppeal, τη φωνή του μαρξισμού στο εργατικό κίνημα και τη νεολαία. Όλους όσους έχουν διαγραφεί ή έχουν εγκαταλείψει το Εργατικό Κόμμα αηδιασμένοι από την ηγεσία του Στάρμερ, τους καλούμε να παλέψουν μαζί μας γι’ αυτό τον σκοπό.

Socialist Appeal – βρετανικό τμήμα της ΙΜΤ

Μετάφραση από την ιστοσελίδα socialist.net: Ηλίας Κυρούσης

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα