Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΦοιτητικές εκλογές 2022: «Μαύρο» σε ΔΑΠ και ΠΑΣΠ!

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Φοιτητικές εκλογές 2022: «Μαύρο» σε ΔΑΠ και ΠΑΣΠ!

Η ανακοίνωσή μας για της σημερινές φοιτητικές εκλογές.

Μαυρίζουμε ΔΑΠ και ΠΑΣΠ – Ψηφίζουμε Αριστερά

Ενωτική δράση των αριστερών παρατάξεων
για την αντεπίθεση του φοιτητικού κινήματος

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές, που διεξάγονται μετά από 3 χρόνια, είναι μία μάχη αποφασιστικής σημασίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποίησε πλήρως την ευκαιρία που της έδωσαν οι καραντίνες και τα κλειστά πανεπιστήμια για να περάσει σειρά αντιεκπαιδευτικών μέτρων. Η μακριά λίστα αυτών των μέτρων περιλαμβάνει τη διαγραφή φοιτητών μετά από ν+2 χρόνια φοίτησης, την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια που άφησε δεκάδες χιλιάδες μαθητές εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και φυσικά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την εισαγωγή πανεπιστημιακής αστυνομίας με σκοπό την καταστολή του φοιτητικού κινήματος.

Η επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι μόνο ένα τμήμα της συνολικότερης επίθεσης που διεξάγει η κυβέρνηση στον εργαζόμενο λαό, με περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις, το 10ωρο, τις επιθέσεις στα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα, την αδιαφορία για την ακρίβεια και τη δημόσια υγεία και τις προκλητικές επιδοτήσεις στους καπιταλιστές.

Αυτή η λαίλαπα μέτρων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιμέρους, σποραδικές και ασυντόνιστες κινητοποιήσεις των φοιτητών. Για να μπει ένα τέλος σε αυτή την επίθεση, η κυβέρνηση και η ελληνική αστική τάξη χρειάζεται να βρει απέναντί της ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο της νεολαίας, ενός ισχυρού εργατικού, φοιτητικού και μαθητικού κινήματος που θα βάλει ως στόχο την ανατροπή αυτής της μισητής κυβέρνησης και την ανάδειξη μίας εργατικής κυβέρνησης με ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα.

Για το χτίσιμο ενός ισχυρού φοιτητικού κινήματος είναι ανάγκη οι φοιτητικές εκλογές να αναδείξουν αριστερές πλειοψηφίες στα ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων. Η κυριαρχία της ΔΑΠ, της κυβερνητικής παράταξης που στηρίζει κάθε αντιμεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια και σαμποτάρει το φοιτητικό κίνημα, αποτελεί ένα γιγαντιαίο φρένο για τον αγώνα. Γι’ αυτό η εκλογική συντριβή της ΔΑΠ είναι αποφασιστικής σημασίας και στις φετινές φοιτητικές εκλογές.

Δυστυχώς η στάση των αριστερών παρατάξεων δεν βοηθά στον παραπάνω στόχο. Ενώ όλες οι αριστερές παρατάξεις εναντιώνονται στις αντιμεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, αρνούνται – για διαφορετικούς λόγους η καθεμία – να προχωρήσουν σε ενωτικές δράσεις (που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και μία κοινή εκλογική κάθοδο με βέβαιο αποτέλεσμα τη νίκη της Αριστεράς) για την εναντίωση σε αυτά τα μέτρα, την σύνδεση του φοιτητικού με το εργατικό κίνημα και την συνολική πάλη για ριζοσπαστικές πολιτικές διεκδικήσεις. Η διασπαστική τακτική που ακολουθούν οι αριστερές παρατάξεις ήταν ένας αποφασιστικός παράγοντας που έβαλε φρένο στο φοιτητικό κίνημα του 2019. Ήταν αρκετά κοινό φαινόμενο να έχουμε Γενικές Συνελεύσεις όπου η πλειοψηφία των φοιτητών ήταν υπέρ του αγώνα αλλά την πλειοψηφία την έπαιρνε η ΔΑΠ λόγω της διάσπασης των αριστερών παρατάξεων. Ακόμη και στις φετινές φοιτητικές εκλογές – ιδιαίτερα και λόγω της απουσίας της ΔΑΠ από τις σχόλες – η εικόνα που δίνεται στους φοιτητές είναι πως οι φοιτητικές εκλογές αποτελούν ένα πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις αριστερές παρατάξεις κάτι που δεν δημιουργεί κανένα ενθουσιασμό και διάθεση για συμμετοχή.

Παρόλα αυτά η εκλογική συντριβή της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ και η ενίσχυση συνολικά αριστερών παρατάξεων στις σημερινές εκλογές, θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες: θα δηλώσει τη σφοδρή αντίθεση των φοιτητών στα μέτρα της κυβέρνησης, την απαίτηση να αναλάβουν οι ηγεσίες των μαζικών αριστερών παρατάξεων αλλά και των μαζικών αριστερών κομμάτων, τις ευθύνες που τους θέτει η αντικειμενική κατάσταση και τέλος, τη μαχητική διάθεση για κοινό αγώνα με το εργατικό κίνημα για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Νεολαία Ενάντια στον Καπιταλισμό

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα