Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιεθνήΒρετανία: η δεξιά του Εργατικού Κόμματος επιτίθεται στη μαρξιστική τάση «Socialist Appeal»

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Βρετανία: η δεξιά του Εργατικού Κόμματος επιτίθεται στη μαρξιστική τάση «Socialist Appeal»

Ενημέρωση για το σχέδιο μαζικών διαγραφών σοσιαλιστών αγωνιστών του Εργατικού Κόμματος που άρχισε να εφαρμόζει η δεξιά πτέρυγα του Κιρ Στάρμερ.

Η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή (NEC) του Εργατικού Κόμματος έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει την Τρίτη, 20 Ιουλίου. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, από δεξιά ηγετικά στελέχη της NEC έγινε μια πρόταση να κηρυχθεί η τάση «Socialist Appeal» (από την ομώνυμη εφημερίδα) μια απαγορευμένη οργάνωση. Η πρόταση επικαλείται παραπλανητικά το άρθρο 2 του καταστατικού του Εργατικού Κόμματος, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ένα μέλος του κόμματος που εντάσσεται ή υποστηρίζει μια πολιτική οργάνωση διαφορετική από μια επίσημη συλλογικότητα του Εργατικού Κόμματος ή υποστηρίζει οποιονδήποτε υποψήφιο που αντιτίθεται σ’ έναν επίσημο Εργατικό υποψήφιο ή δηλώνει δημοσίως την πρόθεσή του να αντιταχθεί σε έναν τέτοιο, αυτομάτως καθίσταται αδύνατο να είναι μέλος του κόμματος».

Επιπλέον, η πρόταση αναφέρει ότι αυτή η διάταξη ισχύει για την τάση «Socialist Appeal» και τους υποστηρικτές της, καθιστώντας την υποστήριξη σε αυτήν «ασυμβίβαστη με την ένταξη στο Εργατικό Κόμμα». Οι λόγοι που αναφέρονται στην πρόταση είναι ότι η «Socialist Appeal» έχει το δικό της πρόγραμμα, τα μέλη και τις δομές της, ότι είμαστε μέρος μιας διεθνούς οργάνωσης, της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT) και ότι η οργάνωσή μας είναι συνέχεια της τάσης του Millitant, η οποία διαγράφτηκε από την ηγεσία του Κίνοκ τη δεκαετία του 1980. Τέλος, η πρόταση προβλέπει ότι η παραπάνω διάταξη πρέπει να ισχύει για όποιον δηλώνει ότι υποστηρίζει την εφημερίδα μας, γράφει άρθρα για τις εκδόσεις μας ή συμμετέχει σε πωλήσεις της!

Πολιτική επίθεση

Η παραπάνω πρόταση είναι παντελώς ψευδής και σχεδιασμένη να αποσπά την προσοχή από τα πραγματικά πολιτικά κίνητρα της ηγεσίας του Στάρμερ. Πράγματι, ο σκοπός της παραπάνω διάταξης του καταστατικού είναι να αποκλείσει άτομα που υποστηρίζουν ενεργά πολιτικές οργανώσεις και υποψηφίους που αντιτίθενται στο Εργατικό Κόμμα. Η «Socialist Appeal» όμως, υποστήριζε πάντα το Εργατικό Κόμμα και τους υποψηφίους του. Δεν είμαστε ένα ξεχωριστό κόμμα, αλλά μια τάση μέσα στο Εργατικό Κόμμα και το ευρύτερο εργατικό κίνημα, οργανώνοντας σοσιαλιστές αγωνιστές γύρω από τις μαρξιστικές ιδέες.

Όπως συμβαίνει και με τάσεις όπως το Momentum, οι αγωνιστές μας είναι πιστά μέλη του Εργατικού Κόμματος, που έχουν εργαστεί ακούραστα για να χτίσουν το κόμμα στις περιοχές τους και που αγωνίστηκαν με ενθουσιασμό σε κάθε εκλογική μάχη. Αντίθετα, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί και για κάποιες φράξιες της δεξιάς πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος. Όπως έδειξε η διαρροή μιας σχετικής έκθεσης πέρσι, πολλές ομάδες αξιωματούχων και βουλευτών του κόμματος προσπάθησαν ενεργά να υπονομεύσουν την απήχηση του Εργατικού Κόμματος στις πρόσφατες εκλογές. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, κανένας από αυτούς τους σαμποτέρ δεν έχει κληθεί να απολογηθεί.

Παρομοίως, δεξιές συλλογικότητες όπως η «Progress» και η «Labour First», σαμποτάριζαν με συνέπεια και ανοιχτά το κόμμα όταν αυτό βρισκόταν υπό την ηγεσία του Κόρμπιν. Γιατί η δράση αυτών των γνωστών μπλαιρικών δεν θεωρείται «ασυμβίβαστη με την ένταξη στο Εργατικό Κόμμα»;

Ένοχοι για σοσιαλισμό

Αυτή η σκανδαλώδης επίθεση είναι, δεν προκαλεί έκπληξη. Ορισμένοι υποστηρικτές της «Socialist Appeal» είχαν πέσει θύματα της αντι-Κόρμπιν εκκαθάρισης του 2015-16, όταν χιλιάδες αριστερά μέλη είχαν διαγραφεί από το κόμμα με διάφορες κατηγορίες. Οι αγωνιστές του «Socialist Appeal» ενημερώθηκαν με ειδική επιστολή ότι είχαν «αποκλειστεί αυτόματα» από το κόμμα (δηλαδή διαγράφτηκαν), βάσει της ίδιας διάταξης του καταστατικού που αναφέρεται παραπάνω.

Όλοι αυτοί οι σύντροφοι υπήρξαν δια βίου μέλη του Εργατικού Κόμματος, μερικοί με δεκαετίες πείρας στο εργατικό κίνημα. Δεν αναγνωρίστηκε δικαίωμα προσφυγής στους συντρόφους και οι τοποθετήσεις τους στη αρμόδια επιτροπή του κόμματος απορρίφθηκαν από το καθεστώς του δεξιού επικεφαλής της, Ίαν Μακ Νίκολ.

Οι σύντροφοί μας είχαν κατηγορηθεί και τότε ότι δεν συμφωνούν με τους «στόχους και τις αξίες» του Εργατικού Κόμματος. Η «κατηγορία» στηριζόταν στο άρθρο του καταστατικού που πρόσθεσε ο Μπλαίρ στις μέρες του και το οποίο ανέφερε ότι το Εργατικό Κόμμα είναι υπέρ της «της αγοράς, του ανταγωνισμού και ενός ακμάζοντος ιδιωτικού τομέα» και έλεγε ότι η «Socialist Appeal» υποστηρίζει μια σοσιαλιστική σχεδιασμένη οικονομία και τάσσεται ενάντια την οικονομία της αγοράς. Με άλλα λόγια, το μόνο «έγκλημα» για το οποίο σύντροφοί μας είχαν κριθεί ένοχοι ήταν ότι είναι σοσιαλιστές, κάτι που σε γενικές γραμμές ισχύει για την πλειοψηφία των μελών του Εργατικού Κόμματος!

Αμέσως μετά, με την επικράτηση της αριστερής πτέρυγας, η Τζένη Φόρμπι αντικατέστησε τον Μακ Νίκολ στην αρμόδια πειθαρχική επιτροπή, ως γενικός γραμματέας του Εργατικού Κόμματος και με την NEC πλέον να κινείται προς τ’ αριστερά, όλοι οι διαγραμμένοι σύντροφοι σταδιακά επανήλθαν στο κόμμα, αφού το αυτονόητο αναγνωρίστηκε, ότι δηλαδή η ιδιότητα του σοσιαλιστή δεν είναι καθόλου ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του μέλους του Εργατικού Κόμματος.

Κυνήγι μαγισσών

Η νέα απόπειρα γραφειοκρατικού αποκλεισμού της τάσης «Socialist Appeal» είναι μέρος της πρόσφατης γραφειοκρατική εκστρατείας να «εκκαθαριστούν» οι αριστεροί αγωνιστές από το Εργατικό Κόμμα. Μέχρι τώρα αυτή η εκστρατεία φυσικά περιλάμβανε την αναστολή της ιδιότητας του μέλους για τον ίδιο τον πρώην ηγέτη του, τον Τζέρεμι Κόρμπιν, καθώς και για αριστερούς ηγέτες όπως ο Χάουαρντ Μπέκετ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του συνδικάτου «Unite».

Ο χρόνος αυτής της τελευταίας επίθεσης δεν είναι τυχαίος. Πλησιάζει η συνδιάσκεψη του Εργατικού Κόμματος και η δεξιά πτέρυγα απεγνωσμένα κάνει ελιγμούς για να παγιώσει την κυριαρχία της περιορίζοντας την εσωκομματική δημοκρατία.

Από αυτήν την άποψη, είναι σαφές το γιατί στοχοποιείται η τάση «Socialist Appeal». Οι σύντροφοί μας ήταν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μεταμορφωθεί το Εργατικό Κόμμα με την εκστρατεία για την αποκατάσταση του ιδρυτικού άρθρου 4 του καταστατικού και για μια δημοκρατική διαδικασία ανάκλησης των βουλευτών της δεξιάς πτέρυγας. Στην τελευταία αυτή πρόκληση της νέας δεξιάς ηγεσίας απαντάμε με τη μαχητική εκστρατεία «Έξω ο Στάρμερ!».

Η επερχόμενη συνδιάσκεψη θα είναι μια σκληρή μάχη για την επιβίωση και την «ψυχή» του Εργατικού Κόμματος. Οι υποστηρικτές της «Socialist Appeal», μαζί με άλλους αγωνιστές της βάσης, οργανώνονται για μια νίκης της αριστερής πτέρυγας.

Το μακαρθικό κυνήγι στους μαρξιστές είναι μόνο η αρχή μιας εκστρατείας αποκλεισμού των πιο μαχητικών τμημάτων της αριστερής πτέρυγας. Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να κινητοποιηθεί ολόκληρη η Αριστερά για να σταματήσει αυτή την επίθεση. Ένας χτύπημα σε κάποιους αριστερούς αγωνιστές είναι χτύπημα σε όλους!

Οι αριστεροί στη NEC θα πρέπει να αντιταχθούν στην πρόταση διαγραφής μας. Οι συνδικαλιστές ηγέτες και οργανώσεις όπως το Momentum πρέπει να υπερασπιστούν εκείνους που δέχονται επίθεση. Και οι τοπικές ομάδες της Αριστερά και οι αγωνιστ΄ς της της βάσης θα πρέπει να οργανωθούν για να περάσουν ψηφίσματα αλληλεγγύης, καταγγέλλοντας την επίθεση στη «Socialist Appeal» και άλλες αριστερές συλλογικότητες.

Παραδόσεις και ιστορία

Η «Socialist Appeal» είναι μια νόμιμη συνιστώσα του εργατικού κινήματος. Είμαστε μια μαρξιστική τάση, η μαρξιστική φωνή της της εργατικής τάξης και της νεολαίας στο κόμμα. Υπερασπίζουμε με υπερηφάνεια τις ιδέες του Μαρξισμού και του σοσιαλισμού μέσα στο Εργατικό Κόμμα και τα συνδικάτα.

Ο μαρξισμός έχει μακρά ιστορία και παράδοση στο Εργατικό Κόμμα: από την ίδρυσή του, με πρωτοβουλία του Μαρξιστικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, μέχρι την επιρροή του σε διάσημους αριστερούς ηγέτες, όπως ο Τόνι Μπεν. Σε αντίθεση με τους μπλαιρικούς, οι «στόχοι και οι αξίες» μας είναι απολύτως σύμφωνοι με αυτούς του εργατικού κινήματος. Υποστηρίζουμε το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, έναν στόχο που εγγράφηκε στη σημαία του Εργατικού Κόμματος με το παλιό άρθρο 4 που εισήχθη το 1918 και το οποίο ανέφερε: «Για να εξασφαλίσουν στους εργαζόμενους τους πλήρεις καρπούς της εργασίας τους…με βάση την κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, διανομής και ανταλλαγής…»

Έχουμε αγωνιστεί ανοιχτά γι’ αυτούς τους σοσιαλιστικούς σκοπούς, πρωτοστατώντας στην εκστρατεία για την επαναφορά αυτού του σοσιαλιστικού άρθρου 4, ένα αίτημα που υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία των εκπροσώπων των τοπικών οργανώσεων στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος του 2019.

Είναι ο μπλαιρισμός και οι ιδέες της δεξιάς που είναι ξένες προς τις καλύτερες παραδόσεις του εργατικού κινήματος. Η δεξιά πτέρυγα είναι οι εισοδιστές των «Τόρις» και οι πράκτορες των μεγάλων επιχειρήσεων» στο κόμμα. Είναι καριερίστες και όχι αγωνιστές της εργατικής τάξης. Ωστόσο, δεν ζητούμε να απομακρυνθούν γραφειοκρατικά αυτοί οι άνθρωποι από το Εργατικό Κόμμα. Σε αντίθεση με αυτούς, ζητούμε την πιο ευρεία δημοκρατία, προκειμένου να ενδυναμώσουμε την ιδιότητα μέλους και να αφήσουμε τη βάση να αποφασίσει.

Αγώνας για το σοσιαλισμό

Παράλληλα με αυτά τα δημοκρατικά αιτήματα, η τάση «Socialist Appeal» παλεύει για να υιοθετήσει το Εργατικό Κόμμα ένα τολμηρό σοσιαλιστικό πρόγραμμα προκειμένου να μεταμορφώσει την κοινωνία προς το συμφέρον της εργατικής τάξης, της νεολαίας και των καταπιεσμένων. Στη βάση των σοσιαλιστικών πολιτικών και όχι της υπεράσπισης των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων το Εργατικό Κόμμα πρέπει να πολεμήσει τους Τόρις.

Ωστόσο, ο Στάρμερ και η δεξιά πτέρυγα καταναλώνουν περισσότερο χρόνο για να επιτεθούν στην αριστερά του κόμματος παρά για να επιτεθούν στους Τόρις. Αυτοί και όχι οι υποστηρικτές της«Socialist Appeal», είναι που πρέπει να περάσουν την πόρτα της εξόδου.

Δεν πρόκειται να απογοητευτούμε από την γραφειοκρατική καταστολή και τον εκφοβισμό! Αντ ‘αυτού, θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για τον μετασχηματισμό του Εργατικού Κόμματος σύμφωνα με τις σοσιαλιστικές γραμμές. Και θα συνεχίζουμε να παλεύουμε για μια ξεκάθαρη σοσιαλιστική εναλλακτική λύση έναντι του καπιταλιστικού συστήματος που βρίσκεται σε κρίση.

Αυτό είναι το καθήκον που έχουμε μπροστά μας: να χτίσουμε τις δυνάμεις του μαρξισμού, να οικοδομήσουμε μια μαζική τάση ως τη μαρξιστική φωνή των εργαζομένων και της νεολαίας στο Εργατικό Κόμμα. Απευθύνουμε λοιπόν έκκληση σε όλους τους αναγνώστες μας να αψηφήσουν την τρομοκρατία της δεξιάς πτέρυγας και να συμμετάσχουν μαζί μας στον αγώνα για το σοσιαλισμό.

16 Ιουλίου 2021, ιστοσελίδα socialist.net

Μετάφραση: Σταμάτης Καραγιαννόπουλος, Αμαλία Γιακουμίδου

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα