Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΔολοφονία του Αντώνη Καρυώτη στον Πειραιά: η ένοχη απανθρωπιά της εταιρείας και...

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη στον Πειραιά: η ένοχη απανθρωπιά της εταιρείας και η αδιαφορία του Λιμενικού

Σχόλιο για τη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη στον Πειραιά από υπαλλήλους της Blue Star Ferries.

Εικόνα: skai.gr
Εικόνα: skai.gr

Η δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη στον Πειραιά από υπαλλήλους της Blue Star Ferries υπογραμμίζει την απάνθρωπη φύση των μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών και των κρατικών υπηρεσιών που τη στηρίζουν.

Τέσσερα μέλη του πληρώματος είναι άμεσα υπεύθυνα για τον θάνατο αυτού του νέου ανθρώπου από τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης. Η προσπάθεια των μελών του πληρώματος να εμποδίσουν τον Αντώνη να εισέλθει στο πλοίο σπρώχνοντάς τον πάνω στον «καταπέλτη» του πλοίου, με αποτέλεσμα να βρεθεί στη θάλασσα και να βρει τραγικό θάνατο καθώς οι προπέλες του πλοίου βρίσκονταν σε λειτουργία, συνιστά εκδήλωση της ανάλγητης και ταξικής πολιτικής της εταιρείας. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος ξεκίνησαν για τον προορισμό τους χωρίς να νοιαστούν να βγάλουν από τη θάλασσα τον Αντώνη.

Φαίνεται πως φτωχοί και μεροκαματιάρηδες άνθρωποι, όπως ήταν ο Αντώνης, είναι για τις εταιρείες ναυσιπλοΐας επιβάτες κατώτατης κατηγορίας θυμίζοντας τη γνωστή ταινία με το ναυάγιο του Τιτανικού. Τις ενδιαφέρει μόνο να παρουσιάζουν μια «αξιόπιστη» εικόνα στους τουρίστες κατά τους θερινούς μήνες. Δε νοιάζονται για τους δεκάδες χιλιάδες φτωχούς ανθρώπους (και ειδικά αυτούς που κατοικούν σε νησιά της «άγονης» γραμμής) που πρέπει να ταξιδεύουν με τα πλοία επιλέγοντας το φθηνότερο εισιτήριο στο κατάστρωμα. Μέσα στο κλίμα αυτής της στάσης οι υπάλληλοι της εταιρείας είχαν αυτή τη στάση απέναντι σε έναν φτωχό άνθρωπο (που μάλιστα διέθετε και εισιτήριο για το συγκεκριμένο δρομολόγιο). Σε αντίθεση με την περίπτωση του Αντώνη, ένα δρομολόγιο της ίδιας εταιρείας το 2015 είχε καθυστερήσει τον απόπλου 40 λεπτά επειδή άργησε να επιβιβαστεί η γνωστή παρουσιάστρια Ελένη Μενεγάκη!

Η εταιρεία έχει, επίσης, εγκληματική ευθύνη διότι είχαν λύσει τα σχοινιά και είχε ξεκινήσει να λειτουργεί η μηχανή πριν μαζέψουν τον «καταπέλτη». Αυτή είναι μια συνηθισμένη πρακτική των ελληνικών εταιρειών για να «κερδίζουν» χρόνο λίγων λεπτών. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των επιβατών και των εργαζόμενων στα πλοία.

Συνεπώς δεν ευθύνεται η βίαιη και εγωιστική τάχα ανθρώπινη φύση για το περιστατικό όπως ισχυρίζονται οι κάθε λογής σκεπτικιστές που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί, αλλά ο καπιταλισμός και η λογική της εξαγωγής όσο το δυνατόν μεγαλύτερων κερδών. Τα επιχειρήματά τους έχουν διαψευστεί καθώς οι επιβάτες τράβηξαν και δημοσιοποιήσαν βίντεο, αντιδρώντας έντονα όταν είδαν το συμβάν και καλούσαν το προσωπικό να βοηθήσει τον Αντώνη. Οπότε δεν έχουμε να κάνουμε με έλλειψη ανθρώπινης αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης όπως αναφέρουν διάφοροι καθ’ έξη σκεπτικιστές αναβιώνοντας τη γνωστή μετεκλογική Κεμαλολογία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντίθετα, επιβάτες του πλοίου ειδοποίησαν το λιμενικό και κατήγγειλαν το περιστατικό με αποτέλεσμα να κληθεί ο πλοίαρχος να επιστρέψει το πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά.

Επιπλέον σοβαρές ευθύνες έχει και το κράτος, αφού οι άνδρες του Λιμενικού σώματος ήταν απόντες και δε βρίσκονταν στο σημείο για να βοηθήσουν τον Αντώνη ή όποιον άλλον θα μπορούσε να βρίσκεται σε κίνδυνο. Υπάλληλοι του Λιμενικού σώματος θα πρέπει να βρίσκονται στις εισόδους του πλοίου κατά την επιβίβαση των επιβατών και των οχημάτων και να φροντίζουν για την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας όπως αυτά προβλέπονται από τη νομοθεσία. Επιπρόσθετα, η ανάλγητη στάση της κυβέρνησης εκφράστηκε πηγαία με δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος εξίσωσε τον θάνατο του Αντώνη με τους θύτες. Φυσικά ο ίδιος δεν είχε τη στοιχειώδη ευθιξία να παραιτηθεί (ούτε του ζητήθηκε να γίνει κάτι τέτοιο από τον πρωθυπουργό). Μάλιστα ο ίδιος πρωθυπουργός ανέβασε ένα δακρύβρεχτο συλλυπητήριο κείμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς την ανάληψη καμιάς ευθύνης. Για αυτόν οι μόνοι υπεύθυνοι είναι οι 4 υπάλληλοι της εταιρείας και όχι η ίδια η εταιρεία και το λιμενικό που απουσίαζε. Χύνοντας υποκριτικά κροκοδείλια δάκρυα προσπαθεί να στρέψει την προσοχή από την ένοχη εταιρεία και το λιμενικό στους 4 υπαλλήλους εταιρείας.

Το εργατικό κίνημα και οι κάτοικοι των νησιών θα πρέπει να παλέψουν για:

  • Τις αυστηρότερες δυνατές ποινές στους ενόχους, την εταιρεία και το Λιμενικό.
  • Δραστική μείωση των τιμών των εισιτηρίων, δωρεάν μετακινήσεις για ανέργους και άπορους.
  • Φθηνές και ασφαλείς μετακινήσεις με τα πλοία μέσα από την κοινωνικοποίηση των εταιρειών ναυσιπλοΐας.

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα