σημαντικά γεγονότα και μαθήματα - Οκτωβριανή Επανάσταση

1 Σεπτέμβρη

Οι Μπολσεβίκοι κινητοποιούνται για τις εκλογές της Δούμας. Οι εκλογές αυτές θα αποτελέσουν ένα σημαντικό τεστ για τη δύναμη του κάθε κόμματος. Μπολσεβίκοι: Ψηφίστε μας επειδή είμαστε οι μόνοι που αγωνιζόμαστε ενάντια στην σκληρή αντεπαναστατική δικτατορία της μπουρζουαζίας. Ο Κορνίλοφ στέλνει τηλεγράφημα στον Κερένσκι επιμένοντας να θέσει στη διάθεση του τα στρατεύματα της Πετρούπολης!

Ο Λένιν «διαλύει» τον Μενσεβίκο Μαρτόφ στη Πράβδα – Διαβάστε το άρθρο (στα αγγλικά)

2 Σεπτέμβρη

Ο κόσμος μαζεύεται σήμερα στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσει για τις τοπικές εκλογές της Δούμας. Οι Μπολσεβίκοι έχουν κινητοποιηθεί μαζικά. Ο Κορνίλοφ έχει μετακινήσει γύρω στις 20 Αυγούστου μεραρχίες Κοζάκων στο Πσκοφ και στις γύρω περιοχές. Η Πετρούπολη βρίσκεται σε κοντινή απόσταση… Υπάρχουν φήμες για βαριές επιθέσεις στη Ρίγα. Η πόλη είναι πολύ πιθανόν να πέσει στα χέρια των γερμανικών στρατευμάτων, θέτοντας τους σε απόσταση αναπνοής από τη Πετρούπολη.

3 Σεπτέμβρη

Νέα έρχονται από το μέτωπο της Ρίγας. Η άμυνα της πόλης δεν άντεξε και βρίσκεσαι πλέον σε γερμανικά χέρια. Χιλιάδες στρατιώτες υποχωρούν τελείως ανοργάνωτα. Η Πετρούπολη βρίσκεται πλέον σε πολύ κοντινή απόσταση για τα γερμανικά στρατεύματα. Οι πλούσιοι προετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη πόλη. Τι θα απογίνουν οι εργάτες και οι φτωχές μάζες; Οι εκλογές για τη τοπική Δούμα θα χρειαστούν κάποιες μέρες για να μετρηθούν. Αλλά οι φήμες λένε ότι οι Μπολσεβίκοι έχουν αναπτυχθεί θεαματικά! Η αστική τάξη έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στη δεύτερη κυβέρνηση συνασπισμού. Απαιτείται κάτι ριζικό… Ακούγονται παντού φήμες για επερχόμενες αντεπαναστατικές ενέργειες. Το Σοβιέτ της Μόσχας οργανώνουν κρυφά μια επαναστατική επιτροπή. Επίσης, αναιρεί την απαγόρευση εισόδου των Μπολσεβίκων στους στρατώνες – ο μόνος τρόπος για να κερδηθούν στρατιώτες, ώστε να πολεμήσουν ενάντια στην αντεπανάσταση.

4 Σεπτέμβρη

Οι ψήφοι των Μπολσεβίκων στις εκλογές της τοπικής Δούμας είναι 183.624 και υπολείπονται μόνο από αυτές των Σοσιαλεπαναστατών 205.659! Οι Καντέτοι κέρδισαν 114.483 ψήφους και οι Μενσεβίκοι μόλις 23.552.

Μενσεβίκικη Εφημερίδα: Η ψήφος των Μπολσεβίκων ξεπέρασε κάθε προσδοκία… αυτό συνέβη επειδή δε δώσαμε στις μάζες κανένα απτό αποτέλεσμα. Αξιωματικοί από όλη τη χώρα έχουν καλεστεί να παραστούν στο Μογκιλιόφ. Αλλά η συνάντηση δεν αφορά το πόλεμο – σχετίζεται με το πώς θα καταληφθεί η Πετρούπολη… Φήμες ότι η Στάβκα (Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση) σχεδιάζει μια πραξικοπηματική κατάληψη της εξουσίας κυκλοφορούν εδώ και εβδομάδες. Ο Κερένσκι είναι πανικοβλημένος. Ήθελε να αρπάξει την εξουσία ο ίδιος… Πληροφορήθηκε για τη κίνηση του στρατού από τον αντιπρόεδρο της Δούμας, Βλάντιμιρ Νικολάεβιτς Λβοφ.

5 Σεπτέμβρη

Οι Σοσιαλεπαναστάτες αναφέρουν τεράστιες απώλειες μελών προς τους Μπολσεβίκους σε όλη τη χώρα. Ο αντιπρόεδρος της Δούμας Λβοφ ταξιδεύει στη Στάβκα με ένα μήνυμα από τον Κερένσκι που ζητάει το υπουργείο Δικαιοσύνης σε μία κυβέρνηση υπό τον Κορνίλοφ.

6 Σεπτέμβρη

Ο αντιπρόεδρος της Δούμας Λβοφ ενημερώνει τον Κορνίλοφ ότι ο Κερένσκι δέχεται να φτιάξει μια νέα κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ίδιου ή και όχι. Ο Κορνίλοφ αντιλαμβάνεται την αδυναμία. Το συνέδριο των διάφορων τοπικών Σοβιέτ της Πετρούπολης: Ανακηρύξτε τώρα τη Δημοκρατία! Σταματήστε τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Σταματήστε την αντεπανάσταση και το διωγμό των αριστερών! Τέλος, δημιουργεί την «Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας» και ένοπλες ομάδες εργατών που θα υπερασπιστούν την επανάσταση!

7 Σεπτέμβρη

Η Μπολσεβίκικη εφημερίδα «Προλετάριος» κλείνει την επόμενη μέρα από όταν ζητάει να κατέβουν οι εργάτες σε απεργία. Οι φήμες στην υψηλή κοινωνία της Ρωσίας λένε ότι ένα δεξιό πραξικόπημα πρέπει να αναμένεται μία από τις επόμενες μέρες. 2000 «Μπολσεβίκοι» είναι υπεύθυνοι για τη «προετοιμασία» του.

9 Σεπτέμβρη

Μετά από αίτημα των γαιοκτημόνων η κυβέρνηση συναίνεσε στο διπλασιασμό της τιμής των σιτηρών! Ξεσηκωμός στους δρόμους αφού η πείνα εξαπλώνεται. Κ.Ε. των Μπολσεβίκων: «Μια προβοκατόρικη προπαγάνδα γίνεται σε βάρος του κόμματος από αγνώστους». Όλες οι Μπολσεβίκικες οργανώσεις προειδοποιούν τους εργάτες ενάντια σε προπαγανδιστές που προσπαθούν να τους τραβήξουν προς την αντεπανάσταση. Όλοι οι υπουργοί της προσωρινής κυβέρνησης παραιτούνται. Ο Κερένσκι είναι περισσότερο απομονωμένος από ποτέ. Φήμες για επικείμενη αντεπανάσταση κυκλοφορούν παντού. Το σύνολο της αστικής τάξης έχει στηριχτεί στον Κορνίλοφ και περιμένουν σήμα του. Έχοντας βρει σχέδια ανατροπής της προσωρινής κυβέρνησης, ο Κερένσκι ανακαλεί τον Κορνίλοφ από το Μογκίλεφ. Ο στρατηγός Κορνίλοφ δημοσιεύει ένα μανιφέστο: «Η προσωρινή κυβέρνηση, κάτω από τη πίεση των Μπολσεβίκων, υποστηρίζει το Γερμανικό στρατό». Ο Κορνίλοφ επιτίθεται στη Πετρούπολη, αλλά η εργαζόμενοι εκεί είναι προετοιμασμένοι. Στο νοτιοδυτικό μέτωπο: απομακρύνονται οι ριζοσπάστες στρατιώτες, καταλαμβάνονται τα τυπογραφεία, οι στρατιωτικές επιτροπές απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν τον τηλέγραφο. Η συνεδρίαση της ενιαίας Ε.Ε. των Σοβιέτ της Πετρούπολης δημιουργούν την «Επιτροπή για τον αγώνα ενάντια στην Αντεπανάσταση». Αποτελείται από εκπροσώπους από όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στα σοβιέτ, αλλά οι Μπολσεβίκοι παίζουν τον ηγετικό ρόλο.Έχουντιςμάζεςμετομέροςτους!

10 Σεπτέμβρη

Χιλιάδες εργάτες γράφονται στους κόκκινους φρουρούς στη Πετρούπολη. Η άμυνα της πόλης οργανώνεται από τους Μπολσεβίκους. Η δύναμη των σοβιέτ ποτέ δεν υπήρξε πιο ισχυρή. Το σύνολο των σοβιέτ σήμερα είναι 600, αντιπροσωπεύοντας 23 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο Κερένσι, ο Αλεξέγιεφ και ο Μιλιούκοφ βγάζουν το συμπέρασμα ότι το πραξικόπημα του Κορνίλοφ ήταν απλώς μια παρεξήγηση και αναμένεται μια κυβέρνηση ενότητας… Τα χρηματιστήρια αντιδρούν στην ανακοίνωση του στρατηγού Κορνίλοφ για εξέγερση. Όλες οι μετοχές είναι ανοδικές. Οι καπιταλιστές του κόσμου μίλησαν. Κυκλοφορεί στα νέα όλη την ημέρα ότι περισσότερα στρατεύματα της αντεπανάστασης πλησιάζουν. Οι αστικές εφημερίδες έχουν εκστασιαστεί! Ο Μιλιούκοφ, ο Αλεξέγιεφ και η κυβέρνηση διαπραγματεύονται μια εθνική «συμφιλίωση». Το οποίο σημαίνει ένα ενιαία μέτωπο ενάντια στις μάζες. Οι ναύτες του «Aurora» προστατέυουν τα Χειμερινά Ανάκτορα κάτω από τις διαταγές του Κερένσκι. Πολλοί από τους συντρόφους τους είναι ακόμα στη φυλακή Κρέστι. Ο Τρότσκι από τη φυλακή στους άντρες της Κρονστάνδης: Μην ανατρέψετε τον Κερένσκι. Χρησιμοποιήστε τον ως όπλο ενάντια στον Κορνίλοφ. Μετά θα ασχοληθούμε και με τον Κερένσκι. Η Επιτροπή για τον αγώνα ενάντια στην Αντεπανάσταση διαλύει τη συμφωνία Κερένσκι/Μιλιούκοφ. Οι μάζες δε μπορούν να κρατηθούν πίσω. Αναμένεται η σύγκρουση με τον Κορνίλοφ.

11 Σεπτέμβρη

40.000 εργάτες μπήκαν στους Κόκκινους φρουρούς της Πετρούπολης για αν αμυνθούν την επανάσταση απέναντι στην εξέγερση-πραξικόπημα του Κορνίλοφ.

Μετά τις μέρες του Ιούλη, η Ρωσία μπήκε σε μια περίοδο αντίδρασης. Οι Μπολσεβίκοι συλλαμβάνονταν κατά εκατοντάδες και οι προχωρημένοι εργάτες βρίσκονταν υπό επίθεση. Την ίδια στιγμή η αστική τάξη ανέκτησε την αυτοπεποίθηση της και πήρε μια ακόμα πιο ανοιχτή αντεπαναστατική θέση. Το κλίμα αυτό οδήγησε σε συγκέντρωση γύρω από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, στρατηγό Κορνίλοφ, έναν Κοζάκο στρατηγό που ήταν διατεθιμένος να πνίξει την επανάσταση στο αίμα.

Στο παρακάτω σύνδεσμο βρίσκονται διάφορα άρθρα που αναφέρονται στα δραματικά γεγονότα της περιόδου Ιούλη-Σεπτέμβρη. Το αποτυχημένο πραξικόπημα του Κορνίλοφ έφερε ξανά στο προσκήνιο τις μάζες και τους απέδειξε ξανά και αποφασιστικά ότι είναι η μοναδική δύναμη στην κοινωνία που μπορεί να αλλάξει τις συνθήκες ζωής τους. Για πρώτη φορά, η μαζική εξέγερση του Οκτώβρη εμφανίσθηκε ως λύση.

Ένας γενικός οδηγός γι’αυτά τα γεγονότα μπορεί να βρεθεί εδώ:

Ενώ μια σφοδρή μάχη λαμβάνει χώρα ανάμεσα σε επανάσταση κι αντεπανάσταση ο Κερένσκι είναι μόνος κι απομονωμένος. Η Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή εργάζεται πυρετωδώς, οργανώνοντας τη μάχη ενάντια στον Κορνίλοφ. Στην ηγεσία της βρίσκονται οι Μπολσεβίκοι.

Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή προς όλους τους εργάτες μεταφορών/τηλεπικοινωνιών και στρατιώτες: κάθε κίνηση στρατευμάτων πρέπει να εγκρίνεται από εμάς.

Πολιτοφυλακές σε όλη τη Πετρούπολη προχωρούν σε συλλήψεις στις στρατιωτικές σχολές και τις οργανώσεις αξιωματικών. Τα σοβιέτ των διάφορων περιοχών ήταν γεμάτα κόσμο όλη την εβδομάδα, φτιάχνοντας σημεία ελέγχου, ελέγχοντας τις ταξιαρχίες και τους επιτρόπους της κυβέρνησης. Προπαγανδιστές των Μπολσεβίκων βρίσκονται σε κάθε στρατώνα κρατώντας τους στρατιώτες σε εγρήγορση. Οι μάζες είναι έτοιμες να βγουν στο δρόμο με το πρώτο σήμα. Στην Λούγκα, οι εργάτες των σιδηροδρόμων αρνούνται να μεταφέρουν τα στρατεύματα του Κορνίλοφ. Τα τμήματα των Κοζάκων του κορνίλοφ στη Λούγκα περικυκλώνονται από οπλισμένους στρατιώτες του τοπικού στρατώνα, που παράλληλα λειτουργούν σαν προπαγανδιστές. Το τοπικό σοβιέτ μοιράζει φυλλάδια στους Κοζάκους του Κορνίλοφ. Οι αξιωματούχοι Κοζάκοι φοβούνται ότι το σοβιέτ ίσως έχει επηρεάσει τη βάση. Ο Στρατηγός Κριμόφ εξαναγκάζει τους εργάτες των σιδηροδρόμων να ετοιμάσουν τα τρένα ώστε να μεταφερθούν οι στρατιώτες του στη Πετρούπολη. Αλλά αυτό θα χρειαστεί τουλάχιστον 24 ώρες. Ο Κριμόφ τότε απομακρύνει τους στρατιώτες από τη Λούγκα όσο περιμένουν, ώστε να αποφύγει τους προπαγανδιστές. Αλλά αυτοί βρίσκονται παντού!

13 Σεπτέμβρη

Τα κύματα των προπαγανδιστών από τη Πετρούπολη και τις γύρω περιοχές έχουν σπάσει το ηθικό των στρατευμάτων του Κορνίλοφ! Αρχίζουν να διαλύονται το ένα μετά το άλλο. Παντού, μία σκέψη κυκλοφορεί στα μυαλά των Κοζάκων: «…μας παραπλάνησαν». Το πραξικόπημα του Κορνίλοφ απέτυχε χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός. Ο στρατός αποθαρρύνθηκε πλήρως. Η νίκη ενάντια στον Κορνίλοφ ήταν δυνατή μόνο εξαιτίας των Μπολσεβίκων. Την ίδια στιγμή οι ρεφορμιστές τον βοήθησαν με τον έναν ή άλλο τρόπο. Το κύρος των Μπολσεβίκων είναι πλέον στα ύψη. Σήμερα οι ναύτες της Κροστάνδης ζήτησαν κάποιες θέσεις στην Ενιαία Ε.Ε. των Σοβιέτ – κανείς δε μπορούσε να τους αρνηθεί!

16 Σεπτέμβρη

Η κοινή συνεδρίαση των Ρωσικών σοβιέτ στη Φινλανδία ψηφίζουν με 700 υπέρ, 13 κατά και 36 αποχές, την στήριξη μιας κυβέρνησης των σοβιέτ. Ένα προς ένα, τα σοβιέτ αρχίζουν να υιοθετούν τα Μπολσεβίκικα συνθήματα και ψηφίσματα. Το ίδιο το Σοβιέτ της Πετρούπολης βρίσκεται ουσιαστικά κάτω υπό τον έλεγχο των Μπολσεβίκων.

20 Σεπτέμβρη

Ένα προς ένα, τα σοβιέτ, οι εργοστασιακές επιτροπές και οι στρατιωτικές μονάδες αρχίζουν να υποστηρίζουν μια εξουσία των σοβιέτ. Το μίσος απέναντι στον Κερένσκι είναι έντονο. Ο Κερένσκισχεδιάζει να σχηματίσει άλλη μια κυβέρνηση συνασπισμού σοσιαλιστών/Καντέτων. Οι εργάτες και οι στρατιώτες είναι εξοργισμένοι. Ναύτες στη Βαλτική αποφασίζουν να ανεμίσουν κόκκινες σημαίες.

Λένιν: Η αντεπανάσταση διαλύθηκε. Έχουμε μια εξαιρετική ευκαιρία για μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας στα σοβιέτ. Αλλά μόνο για λίγες ημέρες/εβδομάδες! Αν οι Μενσεβίκοι και οι Σοσιαλεπαναστάτες πάρουν τώρα την εξουσία, όλες οι μελλοντικές μάχες θα γίνουν ειρηνικά μέσω των εκλογών στα σοβιέτ.