Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΗ αποφυλάκιση του ναζί «φύρερ» Μιχαλολιάκου

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Η αποφυλάκιση του ναζί «φύρερ» Μιχαλολιάκου

Η αποφυλάκιση του αρχηγού της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου και η προκλητική εύνοια της αστικής τάξης προς τους φασίστες.

Η αποφυλάκιση του αρχηγού της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, με τη σχετική απόφαση που πάρθηκε από το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας στις 2 Μαΐου, έχει προξενήσει θυμό και οργή στους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής οργάνωσης, σε χιλιάδες αντιφασίστες αγωνιστές, αλλά και στη μεγάλη πλειοψηφία των – αντιφασιστών και δημοκρατών – εργαζομένων και νέων της χώρας.

Οι δικαστές αιτιολόγησαν την απόφασή τους αναφέροντας ότι ο καταδικασμένος φασίστας είχε καλή διαγωγή αλλά και προβλήματα υγείας (νοσηλεύθηκε το 2022 με Covid 19 και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο διέμενε σε κέντρο αποκατάστασης υγείας στους Αγ. Αναργύρους).

Σύμφωνα με τον νόμο που ίσχυε μέχρι τον Ιούλιο του 2019, οι κρατούμενοι που έχουν καταδικασθεί σε πρόσκαιρη κάθειρξη μπορούν να αιτηθούν την απόλυσή τους αν έχουν εκτίσει τα 3/5 της ποινής τους. Όμως για κρατούμενους που έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ζωής τους (ο Μιχαλολιάκος είναι 67 ετών σήμερα) κάθε μέρα κράτησης μετράει για δύο, οπότε κάποιος κρατούμενος μπορεί να απολυθεί έχοντας εκτίσει στην πραγματικότητα λιγότερο από τα 3/5 της ποινής, με ελάχιστο όριο έκτισης το 1/3 της ποινής. Ο Μιχαλολιάκος καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 13 έτη και 6 μήνες κάθειρξη στις 22 Οκτωβρίου του 2020. Επίσης είχε προφυλακιστεί από τις 28 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι τις 20 Μαρτίου 2015 για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (18 μήνες). Συνεπώς, το 1/3 της ποινής του συμπληρώθηκε στις 30 Αυγούστου 2023.

Οι δικαστές πήραν αυτή την απόφαση παρά την εισαγγελική πρόταση που ανέφερε πως ο ναζιστής χρυσαυγίτης δεν έχει δείξει ίχνος μεταμέλειας και συνεχίζει να γράφει φασιστικά άρθρα και βιβλία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ναζιστικής και εγκληματικής οργάνωσής του. Επιπλέον αυτή η απόφαση έρχεται λίγο πριν από τη δίκη των χρυσαυγιτών σε δεύτερο βαθμό, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες αποφυλακίσεις στελεχών των ναζιστών της Χρυσής Αυγής και των παραφυάδων της.

Αυτή η απόφαση δεν είναι τυχαία. Οι φασίστες είναι χρήσιμοι για το σύστημα και αξιοποιούνται όταν αυτό τους έχει ανάγκη, όπως φάνηκε και στα γεγονότα της 1ης Νοεμβρίου 2023 ύστερα από την πανευρωπαϊκή φασιστοσύναξη στο Ν. Ηράκλειο και την επίθεση φασιστών σε αντιφασίστες διαδηλωτές στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Μοναστηράκι», μπροστά στη συνένοχη απραγία της αστυνομίας. Επιπλέον, οι καταδικασμένοι φασίστες ηγέτες δρουν ανενόχλητοι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με τον Κασιδιάρη να χρησιμοποιεί το όχημα των «Σπαρτιατών» για να μπει στη Βουλή, να κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές της Αθήνας ως επικεφαλής παράταξης και τώρα να κατεβάζει τον φασίστα Χαράλαμπο Γιώτη (πρώην χρυσαυγίτης και νυν μέλος της οργάνωσης του Κασιδιάρη, καθώς και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την παράταξη του Κασιδιάρη) στις ευρωεκλογές με το κόμμα «Πατριώτες» του Εμφετζιόγλου.

Η κυβέρνηση και η αστική τάξη θα αξιοποιήσει ξανά τους φασίστες κατά το επόμενο διάστημα κοινωνικής και πολιτικής πόλωσης, η οποία προκαλείται από το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης. Με την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου αποδεικνύεται για άλλη μια φορά και ο αντιδραστικός ρόλος της αστικής Δικαιοσύνης, που φυσικά δεν κρίνει με την ίδια ευαισθησία αριστερούς και αναρχικούς αγωνιστές. Για τους δικαστές και το σύστημα που υπηρετούν, μόνο οι φασίστες έχουν «καλή διαγωγή» και αφήνονται ελεύθεροι για να συνεχίσουν το βρώμικο έργο τους.

Κωνσταντίνος Αυγέρος

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα