Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΘεωρία - ΙστορίαΒ. Ι. Λένιν: Μία από τις μυστικές Συνθήκες

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Β. Ι. Λένιν: Μία από τις μυστικές Συνθήκες

Ένα σύντομο άρθρο του Λένιν για τις μυστικές συνθήκες του Τσαρισμού, που αρνιόταν να αποκαλύψει και να καταγγείλει η αστική Προσωρινή Κυβέρνηση. Ενδεικτικό για τον τρόπο που ο Λένιν διεξήγαγε αγκιτάτσια κατά τις μέρες του 1917.

Στρατιώτες και εργάτες! Σας έχουν πει ότι υπερασπίζεστε την «ελευθερία» και την «επανάσταση»! Στην πραγματικότητα υπερασπίζεστε τις υποχθόνιες συμφωνίες του Τσάρου, που σας τις κρύβουν όπως κάποιος κρύβει μια ασθένεια από την οποία πάσχει.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η πρώτη «επαναστατική» πράξη της Προσωρινής Κυβέρνησης σε σχέση με την εξωτερική πολιτική, ήταν η δήλωση ότι όλες οι κρυφές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του πρώην Τσάρου Νικόλαου του Β’ με τους «συμμάχους» καπιταλιστές, παραμένουν σε ισχύ και ότι η νέα Ρωσία θα τις αντιμετώπιζε ως ιερές και απαράβατες.

Επιπλέον όλοι γνωρίζουμε ότι οι «αμυνίτες» μας (σ.τ.ε: υποστηρικτές της εθνικής άμυνας, της αστικής πατρίδας) υποστηρίζουν με πάθος τη στάση του Μιλιούκοφ που αρνείται τη δημοσιοποίηση των μυστικών συμφωνιών. Αυτοί που αυτοαποκαλούνται σοσιαλιστές, έχουν πέσει τόσο χαμηλά, ώστε να υπερασπίζονται τη μυστική διπλωματία, ακόμη και αυτήν που ακολουθούσε ο πρώην Τσάρος.

Γιατί οι υπερασπιστές του ιμπεριαλιστικού πολέμου προστατεύουν με τόσο ζήλο αυτές τις μυστικές συμφωνίες; Θέλετε να μάθετε τον λόγο σύντροφοι εργάτες και στρατιώτες; Εξοικειωθείτε λοιπόν, με μία τουλάχιστον από αυτές τις ευγενικές συμφωνίες – τη Συνθήκη «μας» με την Ιταλία (δηλαδή με τους Ιταλούς καπιταλιστές), που υπογράφηκε στις αρχές του 1915.

Με βάση το υλικό που δημοσιεύτηκε στην “Novoye Vremya”, ο κύριος Β. Βοντοβόζωφ, ένας αστός δημοκράτης, αποκαλύπτει στη “Dyen” (6η του Μάη[19], 1917) το περιεχόμενο αυτής της συνθήκης: «Οι Σύμμαχοι έχουν εγγυηθεί στην Ιταλία το Νότιο Τιρόλο με το Τρέντο, ολόκληρη την ακτογραμμή και το βόρειο τμήμα της Δαλματίας με τις πόλεις Ζάρα και Σπαλάτο, το κεντρικό τμήμα της Αλβανίας με την Αυλώνα, τα νησιά του Αιγαίου στα ανοικτά των μικρασιατικών ακτών, καθώς και την ιδιαίτερα επωφελή πρόσβαση μέσω σιδηροδρομικής γραμμής στην Ασιατική Τουρκία. Αυτό ήταν το αντίτιμο για το αίμα που θυσίασε η Ιταλία. Οι εδαφικές αυτές προσαρτήσεις, υπερβαίνουν την όποια εθνική Ιταλική αξίωση στο παρελθόν! Πρόσθετα, στις ιταλικές περιοχές που αριθμούν πληθυσμό (Νότιο Τιρόλο και Τεργέστη) σχεδόν 600.000 κατοίκων, η Ιταλία βάσει αυτής της συνθήκης, θα προσαρτήσει περιοχές με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου, που είναι όμως απόλυτα ξένες σε αυτήν, από άποψη θρησκευτικής και εθνολογικής σύνθεση. Για παράδειγμα, στις περιοχές αυτές ανήκει η Δαλματία, το 97% του πληθυσμού της οποίας είναι Σέρβοι και μόλις λίγο πάνω από 2% είναι Ιταλοί. Η Συνθήκη αυτή με την Ιταλία, η οποία ολοκληρώθηκε δίχως τη γνώση ή τη συναίνεση της Σερβίας, θα είχε ως φυσικό επακόλουθο να προκαλέσει τόση πίκρα και δυσαρέσκεια στη χώρα αυτή. Ο Πάσιτς, μιλώντας στη Skupshtina (Βουλή των Σέρβων), εξέφρασε την ελπίδα ότι οι φήμες σχετικά με τη Συνθήκη ήταν ψευδείς, δεδομένου ότι η Ιταλία είχε ενοποιηθεί στο όνομα της αρχής για εθνική ενότητα και συνεπώς, δεν θα μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια αντίθετη σε αυτήν την αρχή. Αλλά ο Πάσιτς έκανε λάθος. Η Συνθήκη είχε υπογραφεί. Αυτή είναι η μόνη Συνθήκη της οποίας γνωρίζουμε το περιεχόμενο και αφορά τον σημερινό πόλεμο και αυτή η Συνθήκη είναι υπερβολικά επιθετική. Εάν παρόμοια καταστροφικά ένστικτα αντανακλώνται ή όχι σε άλλες συνθήκες είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε. Σε κάθε περίπτωση, είναι εξαιρετικά σημαντικό, να γίνει γνωστό αυτό σε μια δημοκρατία που γράφει πάνω στη σημαία της το σύνθημα “Ειρήνη χωρίς προσαρτήσεις”».

«Δεν γνωρίζουμε» λοιπόν, σε ποιο βαθμό οι άλλες μυστικές συμφωνίες είναι επιθετικές; Όχι, κύριε Βοντοβόζωφ, το γνωρίζουμε πολύ καλά: οι μυστικές συμφωνίες σχετικά με τον τεμαχισμό της Περσίας και της Τουρκίας, η αρπαγή της Γαλικίας και της Αρμενίας είναι εξίσου βρώμικες και επιθετικές με την άπληστη Συνθήκη με την Ιταλία.

Στρατιώτες και εργάτες! Σας έχουν πει ότι υπερασπίζεστε την «ελευθερία» και την «επανάσταση»! Στην πραγματικότητα, υπερασπίζεστε τις μυστικές συμφωνίες του Τσάρου, που σας τις κρύβουν, όπως κάποιος δεν αποκαλύπτει την κρυφή του ασθένεια.

 

Δημοσίευθηκε στην «Πράβδα» (Τεύχος 53, 23 {10}  Μαΐου, 1917).

Πηγή: “Lenin Collected Works, Progress Publishers, 1964, Moscow, Volume 24, pages 380-381”, όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα  “Marxists Internet Archive”. 

Μετάφραση: Άγγελος Σταμούλης

Επιμέλεια: Σταμάτης Καραγιαννόπουλος

 

 

 

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα