Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιεθνήΗ ΑΒ της Μπολιβαριανής Επανάστασης - Μέρος Γ΄

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Η ΑΒ της Μπολιβαριανής Επανάστασης – Μέρος Γ΄

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Οι Μισιόνες (σ.τ.μ. Αποστολές) είναι κοινωνικά προγράμματα που δημιουργήθηκαν για να ανταποκριθούν στα βασικότερα προβλήματα του λαού της Βενεζουέλας όπως η ιατρική φροντίδα, η εκπαίδευση και η απασχόληση. Οι πιο δημοφιλείς μίσιονες είναι οι εξής:

  ΜΙΣΙΟΝ ΡΟΜΠΙΝΣΟΝ : ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Η Μίσιον Ρόμπινσον πήρε το όνομά της από τον Σιμών Ροντρίγκεζ, έναν ιδιωτικό σύμβουλο, του Λατινοαμερικάνου απελευθερωτή Σιμών Μπολιβάρ, που συχνά ταξίδευε με το ψευδώνυμο Σάμιουελ Ρόμπινσον. Η πιο σημαντική εκστρατεία στη μάχη  της Βενεζουέλας ενάντια στον αναλφαβητισμό. Η Μίσιον Ρόμπινσον ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2003 .

Σήμερα κάπου 100.000 εθελοντές επιμορφωτές περνάνε τα απογεύματά τους μαθαίνοντας τις βασικές δεξιότητες στην ανάγνωση, την γραφή και τα μαθηματικά  σε ενήλικες σε μικρές νυχτερινές τάξεις σε όλη τη χώρα .Το κλειδί είναι να ιδρυθούν νυχτερινές τάξεις  σε κάθε γωνιά του έθνους κάνοντας τις προσβάσιμες σε ενήλικες με οικογένειες που έχουν πλήρη απασχόληση .

Τα κρατικά πανεπιστήμια στη Βενεζουέλα προσπαθούν να ενσταλάξουν μια αναγεννημένη αίσθηση κοινοτικής ευθύνης μέσα στους φοιτητές και στους απόφοιτους τους και οι φοιτητές  των πανεπιστημίων αποτελούν την πλειοψηφία  των εθελοντών των μίσιονες .

Στον πρώτο της χρόνο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αποφοιτήσει από τα προγράμματα της Μίσιον Ρόμπινσον. Οι εγγράμματοι απόφοιτοι έχουν τότε την ευκαιρία να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν έναν πτυχίο ισότιμο με αυτό της στοιχειώδους εκπαίδευσης με την παρακολούθηση μαθημάτων δύο επιπλέον ετών .

  ΜΙΣΙΟΝ ΡΙΜΠΑΣ : ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι ενήλικες που έχουν  εγκαταλείψει τη μέση εκπαίδευση μπορούν να αποκτήσουν  δίπλωμα μέσω ενός προγράμματος που πήρε το όνομά του από τον Χοσέ Φέλιξ Ρίμπας, έναν φιλόσοφο και στρατιωτικό ηγέτη του αγώνα της Ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας. Η Μίσιον Ρίμπας – όπου διδάσκονται μαθηματικά, γεωγραφία, ανώτερη γραμματική και Αγγλικά ως ξένη γλώσσα – μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε δυο χρόνια , περίπου στο μισό χρόνο ενός κανονικού σχολείου μέσης εκπαίδευσης.

Όπως όλες οι  εκπαιδευτικές μίσιονες της Βενεζουέλας, τα προγράμματα στη Ρίμπας είναι δωρεάν, αλλά η κυβέρνηση συμμετέχει με υποτροφίες για 100.000 συμμετέχοντες για να τους αποζημιώσει για χρόνο που αφιερώνουν ώστε να μην αναγκάζονται να εργάζονται. Οι απόφοιτοι της Μίσιον Ρίμπας βοηθούνται στην αναζήτηση εργασίας και περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν συμμετάσχει με  κάποιο τρόπο  όλη αυτή την τρέχουσα περίοδο στο πρόγραμμα.

  ΜΙΣΙΟΝ ΣΟΥΚΡΕ : ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πήρε το όνομά της από τον ήρωα της ανεξαρτησίας στρατηγό Αντόνιο Χοσέ Ντε Σούκρε. Η Μίσιον Σούκρε λειτουργεί βασικά ως ένα πρόγραμμα σχολικού τύπου για την ανώτατη εκπαίδευση. Οι αναγκαίες υποτροφίες δίνονται σε 100.000 Βενεζουελάνους κάθε χρόνο για να καλυφθεί το κόστος των κρατικών πανεπιστημίων και να ανοίξουν οι πόρτες της ανώτατης εκπαίδευσης σε προικισμένους πνευματικά  φοιτητές που είχαν αποκλειστεί από τα πανεπιστήμια στο παρελθόν για οικονομικούς λόγους. Ίδρυσαν ένα νέο Μπολιβαριανό Πανεπιστήμιο με στόχο την προώθηση 200.000 νέων θέσεων στο πανεπιστήμιο στο κοντινό  μέλλον .

ΙΑΤΡΙΚΗ  ΜΕΡΙΜΝΑ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ : ΜΙΣΙΟΝ  ΜΠΑΡΡΙΟ ΑΝΤΕΝΤΡΟ

Η πιο εκτεταμένη από τις μισιόνες του τομέα της υγείας στη Βενεζουέλα, ένα πρόγραμμα που ονομάστηκε Μπάρριο Αντέντρο (Μέσα στη Γειτονιά) που προωθεί δωρεάν ιατρική θεραπεία και αγωγή υγείας στους πιο υποβαθμισμένες περιφέρειες της χώρας. Χιλιάδες κοινοτικής βάσης Υγειονομικές Επιτροπές έχουν ιδρυθεί για να οργανώσουν πόρτα – πόρτα έρευνες  στις κοινότητές τους για να καταγράψουν τις ανάγκες σε επίπεδο γειτονιάς και να αναπτύξουν ένα περιεκτικό πρόγραμμα για την βελτίωση της υγείας .

Κάθε βδομάδα 20.000 υγειονομικό προσωπικό συμμετέχει στο Μπάριο Αντέντρο  και φροντίζει για περισσότερους από ένα εκατομμύριο Βενεζουελάνους. Από το ξεκίνημα του προγράμματος την περασμένο φθινόπωρο οι γιατροί έχουν διευθύνει κοντά στα 40 εκατομμύρια ιατρικές συμβουλευτικές παρεμβάσεις Επιπρόσθετα , το υγειονομικό προσωπικό διεκπεραίωσε εκατομμύρια επιπρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που εστιάζονται στην αποφυγή επικίνδυνων συνηθειών και στη βελτίωση της διατροφής .

Το πρόγραμμα αυτό έγινε κατορθωτό να υλοποιηθεί μέσω μιας μοναδικής συνεργασίας των κυβερνήσεων της Βενεζουέλας και της Κούβας. Η Βενεζουέλα επενδύει επίσης στο εκπαιδευτικό της σύστημα για να παράγει περισσότερους γιατρούς ώστε να πρόγραμμα να μπορεί σύντομα να στελεχωθεί από Βενεζουελάνους. Ιατρικά σχολικά προγράμματα προωθούνται σε φοιτητές που δεσμεύονται να εργαστούν στο πρόγραμμα με την αποφοίτησή τους.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ : ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SUMED

Η Βενεζουέλα επιχορηγεί μια αλυσίδα φαρμακείων που ονομάζεται SUMED (από την συντομογραφία  της ονομασίας  σουμίστρο ντε μέντικος , δηλαδή διανομή φαρμάκων ) όπου τα επιχορηγούμενα φάρμακα που συνταγογραφούνται είναι 30 ως 40 % φτηνότερα από τις τιμές της αγοράς. Το πρόγραμμα εστιάζεται στην πρόσβαση και στην διανομή των βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και συμπληρωμάτων βιταμινών. Θύματα του AIDS, καρκινοπαθείς και έχοντες χρόνια νοσήματα λαμβάνουν θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή χωρίς κόστος. Μέχρι σήμερα περισσότερες από 4400 κοινοτικές κλινικές προσφέρουν 129 βασικά φάρμακα χωρίς κόστος που καλύπτουν περισσότερο από 97% των πιο κοινών ασθενειών στη Βενεζουέλα .

  ΔΙΑΙΤΑ  ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ : ΜΙΣΙΟΝ ΜΕΡΚΑΛ

Για να καταπολεμήσουν την ακραία φτώχεια και τη πείνα, η Μίσιον Μερκάλ λειτουργεί ένα δίκτυο για τη διανομή τροφίμων και εμπορευμάτων υψηλής ποιότητας και χαμηλής τιμής. Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε για να επιτευχθεί  το ύψος των 2600 απαιτούμενων θερμίδων ανά ημέρα για κάθε ενήλικα που τέθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Διατροφής .

Ειδικεύεται στο να φτάνει σε απομονωμένες αγροτικές κοινότητες μέσω κινητών αγορών ή κομβόι φορτηγών που μεταφέρουν τρόφιμα μέσα από τραχιές περιοχές, διατηρεί υπεραγορές που πουλούν τρόφιμα σε μειωμένες τιμές και  κάνει επενδύσεις   1,3 εκατομμυρίων δολαρίων στην αγροτική υποδομή για να βοηθηθούν οι μικρού και μεσαίου μεγέθους  αγρότες. Σήμερα περισσότερες από 6.000 υπεραγορές ευεργετούν περισσότερο από 8 εκατομμύρια ανθρώπους και διανέμουν περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια κιλά τροφίμων κάθε μέρα. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 150.000 άνθρωποι σε συνθήκες ακραίας φτώχειας που μπορούν τώρα να τρώνε σε καθημερινή βάση χωρίς κόστος .

 ΜΙΣΙΟΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ

Ο Πρόεδρος Τσάβες έχοντας μεγάλη υπόληψη σε αυτή τη Μίσιον δήλωσε : «Έχουμε εκχωρήσει ένα τρισεκατομμύριο Μπολιβάρες ( 500 εκατομμύρια δολάρια) που είναι διαθέσιμα για την Μίσιον της Ανοικοδόμησης. Αυτά προέρχονται από πόρους του πετρελαίου που είναι διαθέσιμοι μέσω της ανασυγκρότησης της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Αυτή είναι μόνο η αιχμή του δόρατος για την μίσιον της ανοικοδόμησης ( «Μίσιον Βιβιέντα»). Ας προετοιμαστούμε όλοι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της κατοικίας ως μια επαναστατική αποστολή» .

ΜΙΣΙΟΝ « ΒΟΥΕΛΒΑΝ ΚΑΡΑΣ »

Είναι ένα κοινωνικό πρόγραμμα σχεδιασμένο να δημιουργήσει απασχόληση μέσω προγραμμάτων ανάπτυξης των κοινοτήτων σε όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα λειτουργεί με κοντά στους 2067 συνεταιρισμούς και με στόχο να συνεργαστεί με 5 φορές περισσότερους μέσα σε τρεις μήνες σύμφωνα με τον Τσάβες. Υπάρχουν 408.000 άνθρωποι που εργάζονται αυτή την περίοδο στο πρόγραμμα .

Σημείωση : Οι πληροφορίες παραχωρήθηκαν από το Γραφείο Πληροφοριών της Βενεζουέλας και την «ALIA 2».

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα