Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιεθνήΤουρκία: η οργή σαρώνει ολόκληρη τη χώρα μετά τη δολοφονία των ανθρακωρύχων

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Τουρκία: η οργή σαρώνει ολόκληρη τη χώρα μετά τη δολοφονία των ανθρακωρύχων

Διαβάστε ένα άρθρο για τα πολύ σημαντικά γεγονότα στην Τουρκία μετά το πολύνεκρο εργατικό «ατύχημα» - δολοφονία εκατοντάδων εργατών.

Τριακόσιοι ένας εργάτες ανασύρθηκαν νεκροί ύστερα από την έκρηξη στο ανθρακωρυχείο της Σόμα στην Τουρκία, την Τρίτη 13 Μαΐου. Οι επιχειρήσεις διάσωσης κράτησαν πέντε ολόκληρες ημέρες.

Ο πρωθυπουργός Ρ.Τ. Ερντογάν ακύρωσε όλες του τις υποχρεώσεις και κήρυξε τριήμερο πένθος. Η υποκρισία του όμως είναι εμφανής σε κάθε Τούρκο. Μόλις δυο εβδομάδες νωρίτερα το κυβερνών AKP απέρριψε στη Βουλή ένα ψήφισμα για τη διερεύνηση των εργατικών ατυχημάτων στα ορυχεία της Σόμα, το οποίο κατατέθηκε από το αντιπολιτευόμενο CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα).

Μεταξύ του 2002 και του 2013 έχουν συμβεί 880.000 εργατικά ατυχήματα και έχουν πεθάνει 13.442 εργάτες, 8,5 φορές περισσότεροι από ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το AKP απέρριψε τα στοιχεία αυτά υποστηρίζοντας πως τα ορυχεία στη Σόμα είναι τα πιο ασφαλή της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε πως τα ατυχήματα προκύπτουν εξαιτίας της «φύσης του επαγγέλματος».

Ένας από τους επιζήσαντες του ατυχήματος επιβεβαιώνει αυτή τη «φύση»: «Αυτό δεν είναι κάτι που συνέβη ξαφνικά. Άνθρωποι πεθαίνουν και τραυματίζονται και όλα γίνονται για τα χρήματα. Μας στέλνουν εδώ σαν πρόβατα στη σφαγή. Δεν είμαστε ασφαλείς σε αυτή τη δουλειά».

Το ορυχείο της Σόμα ιδιωτικοποιήθηκε το 2005 και ξεπουλήθηκε στην εταιρία «Soma Holding», η οποία είναι από τις μεγαλύτερες παραγωγούς άνθρακα της Τουρκίας. Η ιδιωτικοποίηση των ορυχείων στην Τουρκία σήμανε μια δραματική αύξηση των ατυχημάτων, παράλληλα με τη μείωση των μισθών και την αύξηση της παιδικής εργασίας. Ο ιδιοκτήτης της «Soma Holding» καυχιόταν σε μια πρόσφατη συνέντευξη για το ότι η εταιρία του κατάφερε να μειώσει το κόστος εξόρυξης του άνθρακα από 130-140 δολάρια ανά τόνο, σε 23,8 δολάρια, χάρη στις «επιχειρησιακές μεθόδους του ιδιωτικού τομέα».

Ο Πρόεδρος του συνδικάτου των ανθρακωρύχων δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν πρόκειται για ατυχήματα, αλλά για δολοφονίες για τις οποίες είναι όλοι τους υπεύθυνοι, συμπεριλαμβανομένων των επιθεωρητών, των υπουργών και του πρωθυπουργού».

Παρ’ όλα αυτά, ο Ερντογάν δεν ήταν ιδιαίτερα απολογητικός. Βγαίνοντας νικητής από τις πρόσφατες εκλογές, αισθάνεται άτρωτος. Επιδεικνύοντας πλήρη αδιαφορία για τις ζωές των εργατών, ζήτησε «να μην ερμηνευθεί το γεγονός ως κάτι που δε θα συμβεί ξανά στα ανθρακωρυχεία. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν».

Το ατύχημα στο ορυχείο της Σόμα και η αλαζονική στάση της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει κύματα οργής σε όλη την Τουρκία. Αυθόρμητες διαδηλώσεις χιλιάδων πραγματοποιήθηκαν στην Ιστανμπούλ, στην Άγκυρα, στη Σμύρνη, στη Σόμα και σε άλλες πόλεις. Έξω από τα γραφεία της «Soma Holding», διαδηλωτές έγραψαν «το κτίριο αυτό στέκεται πάνω στο αίμα εργατών». Παράλληλα, τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας κάλεσαν σε απεργίες και στάσεις εργασίας. Στην πόλη της Σόμα, η άφιξη του Ερντογάν συνοδεύτηκε από την επιστράτευση 3500 αστυνομικών για να την προστασία του από το οργισμένο πλήθος που τον αποκαλούσε δολοφόνο. Οι διαδηλωτές, ανάμεσα στους οποίους πολλοί ήταν πενθούντες συγγενείς των νεκρών εργατών, χτυπήθηκαν βίαια από τους βαριά οπλισμένους άνδρες των τουρκικών ΜΑΤ που παράλληλα προστάτευαν τα γραφεία της «Soma Holding». Οι κάμερες συνέλαβαν έναν κυβερνητικό αξιωματούχο να κλωτσάει έναν διαδηλωτή που είχε ακινητοποιηθεί στο έδαφος από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι εικόνες αυτές έχουν προκαλέσει οργισμένη αγανάκτηση ενάντια στην κυβέρνηση.

Πριν από ένα χρόνο, ένα μαζικό κίνημα ακολούθησε τη βίαιη έξωση μιας ομάδας ακτιβιστών από το πάρκο Γκεζί. Τότε είχαμε εξηγήσει ότι η βαθύτερη αιτία του μαζικού κινήματος που ταρακούνησε ολόκληρη τη χώρα δεν ήταν το συγκεκριμένο αυτό γεγονός, αλλά η γενικότερη κατάσταση που αναπτύσσεται στην τουρκική κοινωνία. Αντίστοιχα, η έκρηξη στο ανθρακωρυχείο της Σόμα δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός. Δυστυχώς, ο Ερντογάν έχει δίκιο όταν λέει πως «αυτά τα πράγματα συμβαίνουν» – ειδικά στην Τουρκία. Είναι το άμεσο αποτέλεσμα της δίψας για κέρδος και των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων της κρατικής περιουσίας.

Από την εκλογή του ΑΚΡ το 2002, η οικονομία της Τουρκίας αναπτύσσεται, φτάνοντας το 17ο μεγαλύτερο ΑΕΠ στον κόσμο. Τα αποτελέσματα όμως αυτής της ανάπτυξης, έχουν διανεμηθεί ιδιαίτερα άνισα. Η ακόρεστη απληστία των καπιταλιστών δεν αφήνει για τις μάζες ούτε «ψίχουλα», την ίδια στιγμή που το AKP και τα φιλαράκια του είναι απασχολημένοι με τη λεηλασία του κράτους και το άνοιγμα του δρόμου για την πιο άγρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Μια τεράστια αντίθεση υπάρχει ανάμεσα στην προκλητική χλιδή των πλουσίων της Ιστανμπούλ και τη ζωή στις παραγκουπόλεις των προαστίων της. Τραγικά ατυχήματα όπως αυτό στη Σόμα, συμβαίνουν στους εργάτες, τους αγρότες και τους φτωχούς, αλλά ποτέ στους πλούσιους.

Αυτή τη φορά όμως, το ποτήρι ξεχείλισε. Η συσσωρευμένη αγανάκτηση των μαζών ενάντια στη διαφθορά και την αδιαφορία για τους εργαζόμενους, έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο. Η κυβέρνηση επιβίωσε του κινήματος της πλατείας Ταξίμ, χάρη στην έλλειψη οργάνωσης, ηγεσίας και ξεκάθαρου προγράμματος για το κίνημα. Σε συνδυασμό με την πρόσφατη εκλογική του νίκη, αυτό έχει κάνει τον Ερντογάν να χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Είναι ανίκανος να αντιληφθεί τις υπόγειες διεργασίες που συμβαίνουν στην κοινωνία. Μπροστά μας έχουμε επαναστατικά γεγονότα πολύ μεγαλύτερης έκτασης και έντασης από την εξέγερση της Ταξίμ. Η τουρκική εργατική τάξη είναι η πιο ισχυρή σε όλη την περιοχή και το ξύπνημά της θα ταρακουνήσει ολόκληρο τον κόσμο.

Ο τραγικός θάνατος των ανθρακωρύχων δεν ήταν ατύχημα. Προκλήθηκε από την άρχουσα τάξη της Τουρκίας. Ο μόνος τρόπος εκδίκησης για αυτούς τους θανάτους είναι η βίαιη απομάκρυνση αυτής της παρασιτικής τάξης και το ξερίζωμα του συστήματός της.

– Εκδίκηση για το θάνατο των ανθρακωρύχων! Προετοιμασία μιας γενικής απεργίας διαρκείας για την ανατροπή της κυβέρνησης των δολοφόνων!

– Να συλληφθούν όλοι οι υπεύθυνοι – από τους πολιτικούς μέχρι τους επιχειρηματίες!

– Επανεθνικοποίηση των επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιήθηκαν και όσων συνδέονται με το ΑΚΡ!

– Εθνικoποίηση των επιχειρήσεων που παραβαίνουν τα εργατικά δικαιώματα και δεν τηρούν τα μέτρα ασφαλείας!

[πηγή marxist.com]

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα