Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΤι σηματοδοτούν τα νέα νομοσχέδια για την Εκπαίδευση

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Τι σηματοδοτούν τα νέα νομοσχέδια για την Εκπαίδευση

Τα νέα νομοσχέδια για την Εκπαίδευση και η αναγκαία στάση μαθητικού, φοιτητικού και εργατικού κινήματος.

Η Ολομέλεια της Βουλής στις 25 Μαΐου ψήφισε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στο χώρο της Εκπαίδευσης». Αυτό το νομοσχέδιο έρχεται ως συνέχεια όλων των προηγούμενων αντιεκπαιδετικών νόμων των μνημονιακών κυβερνήσεων με σημαντικότερο αυτόν του 2010, τον περιβόητο «νόμο Διαμαντοπούλου», ο οποίος εισήγαγε το πλαίσιο του «νέου σχολείου της αγοράς» με τη διαρκή υποχρηματοδότηση και τη μετατροπή των μαθητών σε φθηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους στα πρότυπα των σχολείων χωρών της ΕΕ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδιώκει με αυτό το νομοσχέδιο να δημιουργήσει ένα δίκτυο πελατειακών σχέσεων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι διευθυντές θα διορίζονται από τα κατά τόπους διευρυμένα, επταμελή υπηρεσιακά συμβούλια των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης ύστερα από συνέντευξη των υποψήφιων διευθυντών. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι τα 4 από τα 7 μέλη των συμβουλίων διορίζονται απευθείας από την κυβέρνηση. Συνεπώς η επιλογή των διευθυντών γίνεται «από τα πάνω», δηλαδή από την κυβέρνηση και όχι από την ίδια τη σχολική κοινότητα. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση προετοιμάζει τις Διευθύνσεις των σχολείων να δεχθούν νέους αντι-εκπαιδευτικούς νόμους που θα έρθουν από την παρούσα ή τις επόμενες κυβερνήσεις.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που ετοιμάζεται να φέρει σε ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, διακρίνεται από την ίδια πολιτική ουσία που εμπεριείχαν όλα οι ανάλογοι νόμοι των τελευταίων 7 χρόνων. Η υποχρηματοδότηση των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας θα συνεχιστεί αμείωτη, ενώ οι εργασιακές συνθήκες για χιλιάδες εργαζόμενους σε ΑΕΙ-ΤΕΙ θα συνεχίσουν να είναι ανυπόφορες.

Οι υποσχέσεις του υπουργού Παιδείας προς τους διδάσκοντες της κατηγορίας «Εργαστηριακό ΔΙδακτικό Προσωπικό» (ΕΔΙΠ) όσον αφορά τις σχέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους διαψεύδονται από το σχέδιο νόμου που δημοσιεύθηκε προς δημόσια διαβούλευση, η οποία λήγει μόλις στις 14 Ιουνίου. Ο μισθός των ΕΔΙΠ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο 50%-60% του μισθού των μόνιμων καθηγητών ΔΕΠ με τις ίδιες ώρες διδασκαλίας, όπως επίσης το επίδομα των ΕΔΙΠ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο 20% του αντίστοιχου επιδόματος των ΔΕΠ. Για τις επιπλέον ώρες διδασκαλίας σε μεταπτυχιακά και ερευνητικά προγράμματα, οι διδάσκοντες ως ΕΔΙΠ δε θα πληρώνονται ούτε ένα ευρώ.

Παράλληλα, στα όργανα διοίκησης (ΓΣ των τμημάτων και Σύγκλητος) θα εκπροσωπούνται από μόλις έναν εκπρόσωπο των ΕΔΙΠ (χαρακτηριστικά στη Σύγκλητο θα εκπροσωπούνται περίπου 200 ΕΔΙΠ από 1 εκπρόσωπο, ενώ οι ΔΕΠ που είναι πολύ λιγότεροι από τους ΕΔΙΠ θα εκπροσωπούνται από τον Πρύτανη, τους Αντιπρυτάνεις, τους Κοσμήτορες και τους Προέδρους). Το μόνο σίγουρο είναι πως και αυτό το νομοσχέδιο, θα κινηθεί στο ίδιο αντιεκπαιδευτικό πλαίσιο με τα προηγούμενα νομοσχέδια παρά τις όποιες – επιμέρους – θετικές μεταρρυθμίσεις, όπως η επαναφορά στα όργανα διοίκησης των αντιπροσώπων των φοιτητών κλπ.

Η μόνη επιλογή που έχουν μπροστά τους οι μαθητές, φοιτητές, δάσκαλοι, καθηγητές και λοιποί εργαζόμενοι στα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης είναι ο κοινός τους αγώνας ενάντια σε αυτή την κυβέρνηση και τις πολιτικές της. Η πραγματική τους ελπίδα βρίσκεται στην πάλη μαζί με την υπόλοιπη εργατική τάξη, που βιώνει καθημερινά τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και των πολιτικών της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμένου.

Κωνσταντίνος Αυγέρος

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα