Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΘεωρία - ΙστορίαΤέχνη και Επανάσταση: η σχέση μεταξύ τους και η τέχνη για την...

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Τέχνη και Επανάσταση: η σχέση μεταξύ τους και η τέχνη για την οποία παλεύουμε εμείς

Η σχέση της τέχνης με την επανάσταση και ο δρόμος για την απελευθέρωση της τέχνης από τα καπιταλιστικά δεσμά.

Σε περιόδους κρίσης και σκληρής εκμετάλλευσης, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα, η πολιτιστική εξέλιξη συναντάει εμπόδια. Ο καπιταλισμός βάζει φραγμούς στην ανάπτυξη ιδεών, τη δημιουργικότητα και τους τρόπους έκφρασης τους, θέτοντας στην Τέχνη στενά όρια ανάπτυξης, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς και του κεφαλαίου. Έτσι στη σημερινή καπιταλιστική κοινωνία, η Τέχνη, συχνά, παύει να είναι τρόπος έκφρασης και γίνεται εμπόρευμα.

Η τέχνη όμως, παρά τις προσπάθειες των καπιταλιστών, έχει μια βαθιά σχέση με την επανάσταση και τις επαναστατικές ιδέες. Οι επαναστατικές αλλαγές της κοινωνίας έχουν βοηθήσει την Τέχνη να πραγματοποιήσει μεγάλα βήματα μπροστά, όχι μόνο στην ανάπτυξη νέων ιδεών, αλλά και στους τρόπους με τους οποίους αυτές εκφράζονται. Ιστορικά παραδείγματα αποτελούν η ανάπτυξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας τις μέρες της Παρισινής Κομμούνας και τα χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, τα έργα της περιόδου της Γαλλικής Επανάστασης και ακόμα πιο πίσω την περίοδο της Αναγέννησης.

Δεν επηρεάζεται, όμως, μόνο η Τέχνη από την επανάσταση αλλά και το αντίθετο. Η Τέχνη και οι καλλιτέχνες ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή όλων των μεγάλων αγώνων. Χρησιμοποιούσαν την Τέχνη ως μέσο εμψύχωσης (π.χ. εμβατήρια) των αγωνιστών και ως μέσο συνειδητοποίησης της εργατικής τάξης. Η Τέχνη πάντα ήταν το όπλο των λαών ενάντια σε κάθε είδους καταπίεση (π.χ. αντιδικτατορικά-αντιφασιστικά τραγούδια και ποιήματα) και εξέφραζε την αγανάκτηση και την επιθυμία των λαών για λευτεριά.

Εν κατακλείδι, εμείς οι μαθητές/ριες και γενικότερα οι νέοι/ες της εργατικής τάξης θα πρέπει να σώσουμε την Τέχνη από την καπιταλιστική βαρβαρότητα και να την επαναφέρουμε στην πραγματική της μορφή, δηλαδή ως μέσο έκφρασης συναισθημάτων και ιδεών. Να κάνουμε την Τέχνη, ξανά, προσιτή για την εργατική τάξη ώστε να την καταλάβει, να την αισθανθεί και να τη δημιουργήσει. Αυτό μπορούμε σε τελική ανάλυση να το πετύχουμε μόνο με μια σοσιαλιστική επανάσταση και τη δημιουργία της κομμουνιστικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας, όπως έλεγε και ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, όπου «ο ποιητής θα ψαρεύει και ο ψαράς θα γράφει ποιήματα». Για μια τέτοια Τέχνη και κοινωνία αγωνιζόμαστε εμείς οι Μαθητές/ριες για την Κομμουνιστική Επανάσταση!

Σπύρος Τσέος

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα