Αρχική Νεολαία Συντονισμένος αγώνας ενάντια στο «νομοσχέδιο Γαβρόγλου»

Συντονισμένος αγώνας ενάντια στο «νομοσχέδιο Γαβρόγλου»

Συντονισμένος αγώνας ενάντια στο «νομοσχέδιο Γαβρόγλου»

Τα νέα σχέδια της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου όλων των προηγούμενων χρόνων. Στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι να πλήξει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μειώνοντας τις διδακτικές ώρες. Φυσικά, οι βαρύγδουπες εξαγγελίες για κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων στα «ευρωπαϊκά πρότυπα» πήγαν περίπατο. Οι πανελλήνιες εξετάσεις όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά ακόμη και οι ενδοσχολικές θα διεξάγονται με «τράπεζα θεμάτων» και θα προετοιμάζονται από καθηγητές ανά δήμο, αυξάνοντας το άγχος και την πίεση των μαθητών και των οικογενειών τους.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη Γ’ Λυκείου, με την αφαίρεση σχεδόν όλων των μαθημάτων γενικής παιδείας εκτός από τα Θρησκευτικά, τη Φυσική Αγωγή και τη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία που συγχωνεύονται, έχει αντικειμενικά ως στόχο τη μείωση των μαθημάτων και των διδακτικών ωρών. Επιπλέον, τα μαθήματα επιλογής περιορίζονται μόνο στις τρεις ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά), το γραμμικό σχέδιο και το ελεύθερο σχέδιο. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αφαιρείται και το μάθημα των Λατινικών, βασικό μάθημα της ομάδας προσανατολισμού των ανθρωπιστικών σπουδών. Αυτό δεν προέρχεται, βέβαια, από μια δήθεν «προοδευτικότητα» της κυβέρνησης, αλλά πηγάζει από τη συνολική πολιτική περικοπών της κυβέρνησης, η οποία υλοποιείται στην παιδεία με μειώσεις διδακτικού προσωπικού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη γενικότερη υποβάθμιση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η Γ’ Λυκείου μετατρέπεται, ακόμα περισσότερο, σε μια τάξη εξετασιοκεντρική αφού ενισχύονται με τρεις επιπλέον ώρες τα μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού, αλλά μειώνονται κατά έξι ώρες τα μαθήματα γενικής παιδείας. Επιπρόσθετα, καταργούνται πέντε μαθήματα από αυτά της γενικής παιδείας, δύο από τις ομάδες προσανατολισμού και δύο από τα μαθήματα επιλογής.

Η «ημέρα δράσης» με μονοήμερη κατάληψη σχολείων και μαθητική πορεία στις 29 Οκτωβρίου που καλούν οι Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών διαφόρων πόλεων θα πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για την αγωνιστική κινητοποίηση του μαθητικού κινήματος ενάντια στο προτεινόμενο νομοσχέδιο του υπουργού παιδείας Γαβρόγλου, το οποίο θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους. Όμως, όπως έχει δείξει η εμπειρία παρόμοιων μονοήμερων κινητοποιήσεων τα τελευταία χρόνια, αυτό δε θα είναι αρκετό για να εμποδίσει την κυβέρνηση να εφαρμόσει το σχέδιό της. Για αυτό το λόγο, θα πρέπει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου να πραγματοποιηθεί μια Πανελλαδική Συνάντηση Μαθητών από τις Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών των πόλεων, η οποία θα αποφασίσει ένα συγκεκριμένο πλάνο αγώνα με καταλήψεις και κινητοποιήσεις μέχρι τα Χριστούγεννα και θα εκλέξει μια Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών για την υλοποίησή του. Επιπλέον, η Πανελλαδική Επιτροπή θα πρέπει να καλέσει την ΟΛΜΕ (ομοσπονδία των καθηγητών) σε στήριξη του μαθητικού αγώνα και κοινή πάλη ενάντια στην κυβέρνηση. Ο κοινός αγώνας μαθητών-καθηγητών για προσλήψεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού και παιδεία χωρίς περικοπές διδακτικών ωρών και μαθημάτων είναι πιο αναγκαίος σήμερα από κάθε άλλη φορά. Αυτός ο αγώνας μπορεί να νικήσει αν διαθέτει την κατάλληλη οργάνωση και προετοιμασία από πλευράς των μαθητών και καθηγητών. Για αυτό τον σκοπό είναι αναγκαίος ο κεντρικός συντονισμός του αγώνα.

  • Όχι στο νέο νομοσχέδιο και τις περικοπές. Μαζικοί διορισμοί μόνιμου διδακτικού προσωπικού. Κάλυψη υλικοτεχνικών υποδομών και επαρκείς δαπάνες για τη λειτουργία των σχολείων. Όχι στις συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα σχολείων.
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και τους ταξικούς φραγμούς. Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους.
  • Κατάργηση των πανελληνίων. Ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Εξασφαλισμένη θέση εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και ανθρώπινες αμοιβές για όλους τους απόφοιτους σχολείων και σχολών.

Νεολαία Ενάντια στον Καπιταλισμό
www.facebook.com/youthagainstcap/
[email protected]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here