Τα αποτελέσματα των φετινών εκλογών της 22ας Μαΐου ανέδειξαν κάποια σημαντικά στοιχεία για τη συνείδηση της φοιτητικής νεολαίας μετά από το μαζικό φοιτητικό κίνημα της περιόδου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2024.
Ύστερα από βδομάδες κινητοποιήσεων και καταλήψεων το νομοσχέδιο για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων υπερψηφίστηκε από τους κυβερνητικούς βουλευτές. Δυστυχώς ο αγώνας των φοιτητών δεν συνδέθηκε με τις κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης και των αγροτών, με αποτέλεσμα να αποτύχει να νικήσει την κυβέρνηση παρά τον αναβρασμό που υπάρχει στην κοινωνία όπως εκδηλώθηκε και στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου για την πρώτη επέτειο από το έγκλημα των Τεμπών. Οι ευθύνες για αυτό βρίσκονται στις πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες του εργατικού, αλλά και του φοιτητικού κινήματος.
Η πρωτιά της ΠΚΣ και η αθροιστική άνοδος των ΕΑΑΚ και των διασπάσεών τους
Πρώτη συνέπεια αυτού του αδιεξόδου μέσα στο οποίο βρέθηκε το φοιτητικό κίνημα ήταν η μικρή αύξηση της αποχής. Στις περσινές εκλογές ψήφισαν 57.835 φοιτητές/ριες, ενώ φέτος ψήφισαν 53.617. Δηλαδή είχαμε μείωση μεγαλύτερη από 4.000 ψήφους.
Δεύτερη συνέπεια ήταν η μικρή αλλά διακριτή τάση αποδοκιμασίας της ΠΚΣ, της μεγαλύτερης αριστερής δύναμης στους φοιτητές. Παρότι διατήρησε την πρωτιά, έχασε 2.462 ψήφους (φέτος έλαβε 17.170 ψήφους ενώ πέρυσι 19.632 ψήφους) και έπεσε από το 35,04% στο 32,85% σε σύγκριση με τα περσινά αποτελέσματα. Φαίνεται πως η παράταξη της ΚΝΕ «τιμωρήθηκε» από ένα τμήμα φοιτητών για την κατώτερη των περιστάσεων στάση της στο πρόσφατο φοιτητικό κίνημα (ξεχωριστά πλαίσια και συντονιστικά αγώνα και άσκηση φυσικής βίας εντός του κινήματος).
Η κυβερνητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για άλλη μια χρονιά έχασε ψήφους και έπεσε σε ποσοστά, παραμένοντας στη δεύτερη θέση. Σε σχέση με τα περσινά αποτελέσματα, φέτος έλαβε 13.186 ψήφους και 25,23% ενώ το 2023 είχε λάβει 14.441 ψήφους και 25,77%. Η ΔΑΠ «πληρώνει» για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τη φιλοκυβερνητική της στάση υπέρ της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων και της εγκατάστασης αστυνομίας εντός των δημοσίων πανεπιστημίων.
Η ΠΑΣΠ (παράταξη του ΠΑΣΟΚ) αύξησε τις ψήφους και τα ποσοστά της λαμβάνοντας 5.486 ψήφους και 10,5% όταν το 2023 είχε πάρει 5.299 ψήφους και 9,46%. Αυτή η άνοδος οφείλεται στην κατ’ όνομα αντίθεσή της στο νομοσχέδιο Πιερρακάκη (την τελευταία στιγμή το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε το νομοσχέδιο) προτείνοντας μονοήμερη συμβολική κατάληψη την ημέρα ψήφισής του στη Βουλή. Αυτή η στάση προσέλκυσε ένα τμήμα φοιτητών που αντιτίθενται στα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά φοβήθηκαν ότι θα χαθεί η εξεταστική από τις καταλήψεις, σε συνδυασμό και με την απουσία μιας ξεκάθαρης εναλλακτικής επιλογής στα αριστερά της ΠΑΣΠ. Αυτό σε συνδυασμό με την πτώση της ΔΑΠ και του ΔΙΚΤΥΟΥ (πρώην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και νυν παράταξη της Νέας Αριστεράς) έφερε τη μικρή άνοδο στην ΠΑΣΠ.
Τα ΕΑΑΚ πολυδιασπάστηκαν στα τέσσερα ως φυσική κατάληξη της πολύχρονης κρίσης μέσα στην οποία βρίσκονται οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς αλλά και των σοβαρών λαθών αρκετών από αυτές στο πρόσφατο φοιτητικό κίνημα. Το τμήμα που διατήρησε το παλιό και καθιερωμένο όνομα των ΕΑΑΚ (οι οργανώσεις ΑΡΑΣ και ΣΕΚ) έλαβε 4.107 ψήφους και ποσοστό 7,86%. Η Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση – ATTACK (ΝΑΡ και ΟΚΔΕ-Σπάρτακος) έλαβε 2.447 ψήφους και 4,68%. Η Αριστερή Ενωτική Συνεργασία (σχήματα της ΑΡΕΝ, της Μετάβασης – πρώην ΑΡΑΝ και Κ-Σχέδιο και του ΑΡΔΙΝ) έλαβε 1.740 ψήφους και 3,42%. Τέλος, η Συσπείρωση Αριστερών Σχημάτων (ΑΡΙΣ) έλαβε 1.572 ψήφους και 3,09%. Πέρυσι, όλοι μαζί είχαν λάβει 9.396 ψήφους και 16,77%. Φέτος, αθροιστικά έλαβαν 9.866 ψήφους και 19,05%. Φαίνεται πως ένα τμήμα των φοιτητών στράφηκε προς αυτό τον χώρο για να δηλώσει τη μαχητική διάθεσή του και την αντίθεσή του στην απόπειρα της ΠΚΣ για τον τερματισμό των κινητοποιήσεων.
Τα καθήκοντα της φοιτητικής Αριστεράς
Το καθήκον της φοιτητικής Αριστεράς είναι να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα από τα λάθη που έγιναν στο πρόσφατο φοιτητικό κίνημα οδηγώντας το σε ήττα (η οποία βέβαια δεν είναι αποφασιστική).
Η διάσπαση της ενότητας του κινήματος από τις δυο βασικές δυνάμεις της φοιτητικής Αριστεράς, δηλαδή την ΠΚΣ και τα ΕΑΑΚ, με τα ξεχωριστά πλαίσια και συντονιστικά αγώνα (τα οποία δεν ήταν δημοκρατικά αφού δεν συμμετείχαν σε αυτά αιρετοί και ανακλητοί αντιπρόσωποι από τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων – αντιθέτως αποτελούσαν ουσιαστικά διευρυμένες διαδικασίες των ίδιων των παρατάξεων) αλλά και την άσκηση φυσικής βίας μεταξύ τους είναι η βασική αιτία για την απογοήτευση ενός τμήματος των αγωνιζόμενων φοιτητών και την αύξηση της αποχής. Επιπλέον δεν έγινε καμιά σοβαρή και συστηματική προσπάθεια για συντονισμό με το εργατικό και το αγροτικό κίνημα, γεγονός που έδωσε το χώρο στη γραφειοκρατική και συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία του εργατικού κινήματος να «αγνοεί» το φοιτητικό κίνημα.
Επιπρόσθετα, θεωρούμε πως η φοιτητική Αριστερά, με ένα ποσοστό που ξεπέρασε το 53% των ψήφων στις φετινές εκλογές, οφείλει να δρομολογήσει άμεσα την αγωνιστική επανίδρυση της ΕΦΕΕ (Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας). Η ύπαρξη τριτοβάθμιας φοιτητικής οργάνωσης θα βοηθήσει σημαντικά στον συντονισμό των φοιτητικών κινητοποιήσεων και θα δυσχεράνει τις προσπάθειες διάσπασης του φοιτητικού κινήματος.
Η αγωνιστική επανίδρυση ενός τέτοιου οργάνου, δεν μπορεί να είναι φυσικά αυτοσκοπός, αλλά μέσο για την καλύτερη οργάνωση και κινητοποίηση του φοιτητικού κινήματος. Πάνω από όλα πρέπει να αποτελέσει το μέσο για τη σύνδεση του φοιτητικού με το μαθητικό και το εργατικό κίνημα, για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου αγώνα που θα παλέψει ενάντια σε κάθε επιχειρούμενη αντιμεταρρύθμιση από την πλευρά της άρχουσας τάξης και της κυβέρνησης. Τέλος, για να είναι νικηφόρος ο αγώνας αυτού του μετώπου, στις σημερινές συνθήκες βαθιάς κρίσης του καπιταλισμού και πλήρους αδυναμίας του να δεχτεί την οποιαδήποτε φιλολαϊκή παραχώρηση, θα πρέπει να τεθεί ως κεντρικός στόχος η ανατροπή αυτού του σαπισμένου συστήματος και ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός της κοινωνίας.
Η συμμετοχή της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Κίνησης στις φοιτητικές εκλογές για πρώτη φορά
Η Επαναστατική Κομμουνιστική Κίνηση (ΕΚΚ), η φοιτητική κίνηση της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Οργάνωσης – ελληνικό τμήμα της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Διεθνούς, έλαβε μέρος σε φοιτητικές εκλογές για πρώτη φορά. Ο σκοπός της ήταν να διαδώσει τις θέσεις του επαναστατικού κομμουνισμού εντός του φοιτητικού κινήματος και να βάλει τις βάσεις για να οργανώσει τα πιο προχωρημένα πολιτικά του στοιχεία.
Στις πρόσφατες φοιτητικές κινητοποιήσεις εξηγήσαμε ότι οι επιθέσεις της κυβέρνησης στην Εκπαίδευση δεν εκπορεύονται από μια ιδεολογική «εμμονή» των στελεχών της, αλλά από την καπιταλιστική κρίση και την ανάγκη για περικοπές και υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων. Συνεπακόλουθα, το φοιτητικό κίνημα θα έπρεπε να συντονιστεί με το εργατικό κίνημα με πολιτικά αιτήματα περί πτώσης της κυβέρνησης και αγώνα για μια σοσιαλιστική λύση εξουσίας. Ταυτόχρονα τονίσαμε το ζήτημα της ενιαίας δράσης των αριστερών παρατάξεων και των αγωνιζόμενων φοιτητών (κοινά πλαίσια αγώνα, κοινά πανό συλλόγων, κοινά συντονιστικά όργανα αγώνα) και δημιουργία πραγματικά δημοκρατικών συντονιστικών οργάνων αγώνα με εκλεγμένους και ανακλητούς αντιπροσώπους από τις ΓΣ των ΦΣ σε όλα τα επίπεδα (σε κάθε ΦΣ, πόλη και πανελλαδικά). Τέλος, καταγγείλαμε τα απαράδεκτα και εκφυλιστικά-σταλινικά φαινόμενα άσκησης φυσικής βίας εντός του φοιτητικού κινήματος από πλευράς ΕΑΑΚ και ΠΚΣ.
Έτσι, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στις φοιτητικές εκλογές κατεβάζοντας ψηφοδέλτιο στον ΦΣ του Παντείου και λαμβάνοντας τελικά 7 ψήφους και 0,54%. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η απόφαση για ανεξάρτητη κάθοδο λήφθηκε μόλις 9 ημέρες πριν από τις εκλογές, το ταπεινό αυτό αποτέλεσμα δείχνει ότι αρχίσει να υπάρχει ενδιαφέρον για τις επαναστατικές κομμουνιστικές ιδέες στους φοιτητές/ριες. Η ΕΚΚ συνεχίζει τον αγώνα με ένα κομμουνιστικό πρόγραμμα για την Εκπαίδευση επιδιώκοντας να έρθει σε επαφή με τους καλύτερους επαναστάτες νέους και νέες που βρίσκονται στα πανεπιστήμια ώστε να αγωνιστούν μέσα από τις γραμμές της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Διεθνούς για την ανατροπή του καπιταλισμού.
- Χτίστε την Επαναστατική Κομμουνιστική Κίνηση στις σχολές!
- Αγωνιστείτε με την Επαναστατική Κομμουνιστική Διεθνή για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, για έναν κόσμο χωρίς καπιταλισμό, για έναν κόσμο κομμουνιστικό!