προκήρυξη γενική απεργία 17 Μάη

Η προκήρυξη της Κομμουνιστικής Τάσης και της Νεολαίας Ενάντια στον Καπιταλισμό για τις συγκεντρώσεις της γενικής απεργίας της 17ης Μάη. 

Η 24ωρη χωρίς κλιμάκωση είναι «άσφαιρα πυρά»!

Μαζικός – πολιτικός αγώνας διαρκείας

Η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας παρακολουθούν με οργή την κυβέρνηση Τσίπρα να υπερηφανεύεται για τις επιδόσεις της στη λιτότητα και επικαλούμενη το προκλητικό παραμύθι των «αντι-μέτρων», να φέρνει στη Βουλή δύο νέα Μνημόνια ύψους 4,9 δισ. ευρώ. Αυτά περιέχουν για το 2018 περικοπές ύψους 530 εκ. ευρώ σε μισθούς και κοινωνικά επιδόματα, καταργήσεις φορο-ελαφρύνσεων, νέες αυξήσεις εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δέσμευση για παγίωση όλων των αντεργατικών νόμων, ουσιαστική θέσπιση του «λοκ-άουτ», δέσμευση για ψήφιση νόμου που θα δυσκολεύει την προκήρυξη απεργίας και θα διευρύνει τους λόγους για τους οποίους θα μπορούν να απολύονται συνδικαλιστές, απελευθέρωση απολύσεων με κατάργηση της «διοικητικής έγκρισης», κατάργηση της αργίας της Κυριακής στα καταστήματα, ξεπούλημα των κρατικών μεριδίων σε μεγάλες επιχειρήσεις (του 17% της ΔΕΗ, του 35% των ΕΛΠΕ, το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το 65% της ΔΕΠΑ κ.α). Επιπλέον, για το 2019 νομοθετούνται περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 18% και από το 2020 αυξήσεις φόρων 650 ευρώ για κάθε φορολογούμενο.

Η σφοδρή αυτή επίθεση απαιτεί μια απάντηση καλά προετοιμασμένη, που θα εντάσσεται σ’ ένα πρόγραμμα κλιμάκωσης, θα «ζυμωθεί» υπομονετικά στους εργατικούς χώρους και τις γειτονιές, θα έχει πολιτικό χαρακτήρα και ξεκάθαρη σύνδεση με το ζήτημα της εξουσίας. Η μόνη οργάνωση που έχει σήμερα την απαιτούμενη δύναμη να καλέσει σε μια τέτοια μάχη και να ηγηθεί σ’ αυτήν, είναι το ΚΚΕ, σε κοινή, συντονισμένη δράση με τα συνδικάτα και κάθε συλλογικότητα της Αριστεράς που επιθυμεί να παλέψει δραστήρια για τα εργατικά συμφέροντα.

Η συμμετοχή στη γενική απεργία της 17ης Μαΐου είναι αυτονόητο καθήκον. Ωστόσο, μια 24ωρη γενική απεργία δεν αρκεί για να σταματήσει την επίθεση. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα σε όλα τα προηγούμενα χρόνια της Μνημονιακής επίθεσης. Κάθε απλός εργαζόμενος κατανοεί ότι μια ακόμα τέτοια απεργία ισοδυναμεί με «άσφαιρα πυρά». Η αρχή θα έπρεπε να έχει γίνει με μια 48ωρη γενική απεργία πριν ακόμα έρθουν τα μέτρα στη Βουλή, προετοιμασμένη από μαζικές συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα, με δημόσια διακήρυξη για κλιμάκωση σε μια γενική απεργία διαρκείας στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιμείνει.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σε συντονισμό με τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις στα συνδικάτα, θα πρέπει να αφουγκραστούν τη δυσαρέσκεια των εργαζόμενων για τις αποσπασματικές 24ωρες απεργίες και να καλέσουν τους εργαζόμενους – με αρχή τη 17η Μαΐου – σε έναν αγώνα διαρκείας, με συγκεκριμένους σταθμούς κλιμάκωσης. Μόνο μέσα απ’ αυτόν το δρόμο η εργατική τάξη θα σταματήσει τη διαρκή Μνημονιακή επίθεση και θα προσεγγίσει τον ζωτικό σκοπό που σωστά επανεπιβεβαίωσε πρόσφατα και το 20ο συνέδριο του ΚΚΕ: την εργατική εξουσία για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, που θα ξεριζώσει οριστικά τα Μνημόνια και τον καπιταλισμό που τα γέννησε!

Η 17η Μάη να γίνει αρχή για μια προετοιμασμένη, μαζική εργατική αντεπίθεση διαρκείας
Ο αγώνας είναι πολιτικός! Παλέψτε με τις γνήσιες κομμουνιστικές ιδέες!
Οργανωθείτε στην Κομμουνιστική Τάση! (ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης – IMT)
Κομμουνιστική Τάση /Νεολαία Ενάντια στον Καπιταλισμό – Περιοδικό και ιστοσελίδα «Επανάσταση» (www.marxismos.com)