Αρχική Επικαιρότητα Εργατικό Κίνημα - Ταξική Πάλη Πολυνομοσχέδιο – αντεργατικός οδοστρωτήρας – Όλοι στην απεργία!

Πολυνομοσχέδιο – αντεργατικός οδοστρωτήρας – Όλοι στην απεργία!

Πολυνομοσχέδιο – αντεργατικός οδοστρωτήρας – Όλοι στην απεργία!

Το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση αποτελεί ένα πραγματικό αντεργατικό οδοστρωτήρα, που σαν σκοπό έχει την περαιτέρω μείωση των μισθών, το χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών και την παροχή σειράς διευκολύνσεων και παροχών στο κεφάλαιο.

Το νομοσχέδιο κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, καθώς από αυτές μπορούν πλέον να εξαιρούνται νομικά πρόσωπα «μη κερδοσκοπικού σκοπού» και «επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα». Το λογαριασμό λοιπόν για την κακοδιαχείριση των επιχειρήσεων και την κρίση του ίδιου τους τους συστήματος, οι καπιταλιστές θα τον περνούν στους εργαζόμενους. Επιπλέον επιχειρήσεις όπως οι ΜΚΟ, που στην Ελλάδα έχουν χιλιάδες εργαζόμενους, θα μπορούν άμεσα να προχωρήσουν σε δραστικές μειώσεις στους μισθούς.

Το νομοσχέδιο πρακτικά καταργεί την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων καθώς προβλέπεται, ως όρος για την επεκτασιμότητα, η «τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα τους κλάδου». Για τους καπιταλιστές φυσικά, η αύξηση των μισθών, έχει πάντα αρνητικές επιπτώσεις στην «ανταγωνιστικότητα».

Τέλος, οι τοπικές συλλογικές συμβάσεις θα υπερτερούν των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Αυτό θα δίνει στους εργοδότες τη δυνατότητα να καταργούν όπου τους συμφέρει τις συλλογικές συμβάσεις, μειώνοντας περαιτέρω τους μισθούς.

Το πολυνομοσχέδιο επιχειρεί μία διευρυμένη παρέμβαση του κράτους στα συνδικάτα με σκοπό την περαιτέρω παράλυση και αποδυνάμωση τους. Καταρχάς, θα έχουμε ένα «ηλεκτρονικό φακέλωμα» των σωματείων και των μελών τους στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας «Εργάνη». Τα αν τα στοιχεία αυτού του μητρώου θα είναι ή όχι δημόσια χάριν της «διαφάνειας» είναι στην ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού. Αυτό θα δώσει στους εργοδότες την ευκαιρία να στοχοποιήσουν τα μέλη των σωματείων και να προχωρήσουν σε απολύσεις και γενικότερα στη διαμόρφωση του εργατικού δυναμικού της επιχείρησης ανάλογα με τη συνδικαλιστική δράση του κάθε εργαζόμενου.

Το νομοσχέδιο επεμβαίνει και στην εσωτερική λειτουργία των σωματείων με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις Γενικές Συνελεύσεις, αλλά και τα άλλα όργανα. Αυτό αποτελεί ένα καίριο πλήγμα στη λειτουργία των συνδικάτων. Η κυβέρνηση επιχειρεί να απομονώσει τους εργαζόμενους από τις Γενικές Συνελεύσεις και να τους κάνει να πάρουν αποφάσεις υπό το καθεστώς της τρομοκρατίας και των πιέσεων της εργοδοσίας. Είναι αναπόφευκτο το ότι η παραπάνω διάταξη θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την κινητοποίηση των πιο καθυστερημένων πολιτικά εργαζομένων για να ψηφίζουν ηλεκτρονικά για την αποτροπή απεργιακών κινητοποιήσεων.

Τέλος, με το πολυνομοσχέδιο, ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας συγκεντρώνει μία σειρά από υπερεξουσίες που του δίνουν τη δυνατότητα να υπερβαίνει τα καταστατικά των σωματείων, να καθορίζει με υπουργικές αποφάσεις τις «λεπτομέρειες» για το ποιες επιχειρήσεις θα εξαιρούνται από τις κλαδικές συμβάσεις, που μπορεί να γίνει επέκταση των κλαδικών συμβάσεων και ποια στοιχεία από το μητρώο των συνδικάτων θα δημοσιοποιούνται.

Δυστυχώς, η ολομέτωπη αυτή επίθεση βρίσκει το εργατικό κίνημα αποδιοργανωμένο και παραλυμένο, με μία διοίκηση στη ΓΣΕΕ διορισμένη από το κράτος, με μόνη απάντηση μια απεργία που αποφασίστηκε από την ΑΔΕΔΥ, τα Εργατικά Κέντρα και τις ομοσπονδίες για τις 24 Σεπτεμβρίου, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία και σχέδιο κλιμάκωσης.

Έστω και έτσι όμως, αυτή η απεργία αποτελεί την πρώτη μαζική μάχη της εργατικής τάξης με τη νέα αντιδραστική κυβέρνηση της Ν.Δ. Γι’ αυτό, κάθε εργαζόμενος πρέπει να συμμετάσχει αποφασιστικά στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις.

– Μαζική συμμετοχή στην απεργία της 24ης Σεπτέμβρη!

– Συνελεύσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς για να αποφασιστεί η άμεση κλιμάκωση του αγώνα!

– Όχι στις χωριστές συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις – Ενιαίο Μέτωπο όλων των συνδικαλιστικών και πολιτικών δυνάμεων της εργατικής τάξης στον αγώνα ενάντια στην επίθεση της άρχουσας τάξης και της κυβέρνησής της.

– Εκστρατεία μαζικής εγγραφής των νέων εργαζομένων στα συνδικάτα – Προετοιμασία για ένα δημοκρατικό συνέδριο ενοποίησης των δυνάμεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σε μια μαζική και μαχητική ενιαία εργατική συνομοσπονδία, χωρίς γραφειοκρατία.

Κομμουνιστική Τάση (ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης – IMT)
– εφημερίδα «Επανάσταση» (www.marxismos.com)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here