Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΗ αντεργατική κυβέρνηση της Δεξιάς κατάργησε 3 επιδόματα για τους άνεργους

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Η αντεργατική κυβέρνηση της Δεξιάς κατάργησε 3 επιδόματα για τους άνεργους

Μια ακόμα πράξη ταξικής αναλγησίας από την κυβέρνηση της Δεξιάς. Καταργησε 3 επιδόματα για τους άνεργους την ώρα που πανηγυρίζει τη μείωση της ανεργίας.

Η κυβέρνηση την τελευταία εργάσιμη μέρα του 2023 προχώρησε στην κατάργηση τριών παροχών – επιδομάτων προς ανέργους. Ειδικότερα νομοθετήθηκε η κατάργηση τριών επιδομάτων που χορηγούσε η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) σε χιλιάδες ανέργους.

Τα επιδόματα που καταργήθηκαν είναι:

  1. Το ειδικό επίδομα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας. Το δικαιούνταν οι άνεργοι, εφόσον παρέμεναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και διαμορφωνόταν στα 249,08 ευρώ.
  2. Το ειδικό βοήθημα μετά την τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων που ήταν 287,4 ευρώ.
  3. Το ειδικό βοήθημα επίσχεσης ή διακοπής εργασιών της επιχείρησης-εκμετάλλευσης. Το ύψος του βοηθήματος ήταν ίσο με το 20πλάσιο του βασικού επιδόματος ανεργίας προσαυξανόμενο 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
    Αυτό είναι φυσικά αποτέλεσμα της περικοπής των δαπανών του προϋπολογισμού για τις κοινωνικές παροχές. Σύμφωνα με την ΕφΣυν, οι μεταβιβάσεις του προϋπολογισμού προς τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) θα είναι φέτος μειωμένες κατά 9,7%, στα δε προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ κατά 41,2%

Σύμφωνα με την (από 20/12/2023) καταγγελία του εκπροσώπου των εργαζομένων, στο ΔΣ της ΔΥΠΑ Θανάση Γκώγκου

«Η τεκμηρίωση για την παραπάνω απαράδεκτη πρόταση είναι πως τα τελευταία χρόνια τα συγκεκριμένα επιδόματα βαίνουν μειούμενα και πως με βάση τον “αναγκαίο εξορθολογισμό των παροχών για την ασφάλιση κατά της ανεργίας” θα πρέπει να καταργηθούν εκτός από την επιδότηση που αφορά την κατηγορία των αποφυλακισθέντων. Δηλαδή οι περίπου 30.000 άνεργοι φέτος, με βάση τα νούμερα που παρατέθηκαν στην πρόταση, σε σύγκριση με τους περίπου 50.000 που έκαναν χρήση της ειδικής επιδότησης το 2019, είναι αριθμός που επιβάλει την κατάργηση τους. Αντί να συζητάμε για την κατάργηση διάφορων κοφτών και απαράδεκτων προϋποθέσεων για τη λήψη επιδότησης της ανεργίας, η πρόταση προς το υπουργείο είναι να καταργηθούν παροχές ετών που αποτελούσαν ανακούφιση για χιλιάδες ανέργους και εργατικές οικογένειες.» ….. «Την ίδια στιγμή παραμένουν αόρατα τα στοιχεία για τον αριθμό των ανέργων που με βάση τα διάφορα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας (απασχόλησης και κατάρτισης), αποκτούν σταθερή δουλειά, σταθερό μισθό, σταθερή εργασιακή ζωή. Για την ακρίβεια δεν έχουν δοθεί ποτέ τέτοια στοιχεία, δείγμα του ρόλου της ΔΥΠΑ ως έναν μηχανισμό ανακύκλωσης της ανεργίας και dealer των προγραμμάτων κατάρτισης.»

Και όλα αυτά την στιγμή που σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, για τον Νοέμβριο του 2023 σύμφωνα με τα στατιστικά της Δ.ΥΠ.Α. από τους 1.024.764 ανέργους επιδοτήθηκαν μόνο 147.754, ποσοστό 14,42 %, ενώ το μέσο χρονικό διάστημα από την κατάθεση της αίτησης μέχρι την καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους δικαιούχους είναι 37 ημέρες, λόγω υποστελέχωσης των Υπηρεσιών της ΔΥΠΑ.

Τα παραμύθια της κυβέρνησης για την μείωση του αριθμού των ανέργων που δικαιούνται τα συγκεκριμένα επιδόματα και τον υποτιθέμενο εξορθολογισμό των επιδομάτων, δεν μπορούν να πείσουν φυσικά κανέναν στοιχειωδώς σκεπτόμενο άνθρωπο και διαψέυδονται από την ίδια την κοινωνική εμπειρία που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Για τον αντίχτυπο της απόφασης στους εργαζόμενους πολλών επιχειρήσεων είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομέων Καζίνου Ρίο. Αν ο αριθμός δικαιούχων ενός επιδόματος, μειώνεται, δεν έχεις κανέναν λόγο να το κόψεις, καθώς δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα η καταβολή του, θα αρκούσε η ανακατανομή των ποσών του προϋπολογισμού της ΔΥΠΑ.

Και αν για τα δύο πρώτα επιδόματα όπως το επίδομα διακοπής λειτουργίας επιχείρησης, ο πραγματικός λόγος της κατάργησης είναι η κοινωνική αναλγησία των «αρίστων» και το ταξικό μίσος για τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, σε συνδυασμό με την αναγκαία στα πλαίσια της καπιταλιστικής διαχείρισης περικοπή κρατικών δαπανών λόγω κρίσης, με την περικοπή του ειδικού επιδόματος επίσχεσης, εξυπηρετείται και ένας άλλος σκοπός: η αποθάρρυνση των εργαζόμενων να ασκήσουν το συγκεκριμένο δικαίωμα. Με τον τρόπο αυτό πριμοδοτείται η εργοδοτική αυθαιρεσία ή η επιβίωση προβληματικών επιχειρήσεων χάρη στην απλήρωτη εργασία των εργαζομένων τους.

Είναι σαφές από την αρχή της πρώτης θητείας της, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στο εργατικό κίνημα σε όλα τα επίπεδα. Τώρα έρχεται να χτυπήσει και το πλέον πληττόμενο κομμάτι της εργατικής τάξης, τους μακροχρόνια άνεργους, τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που διακόπτουν την εργασία τους και αυτούς που δουλεύουν απλήρωτοι!

Γίνεται όλο και πιο φανερό, ότι η ανατροπή αυτής της υπερ-αντιδραστικής κυβέρνησης είναι ζήτημα επιβίωσης για την εργατική τάξη και ιδιαίτερα για τα πιο χτυπημένα από την κρίση στρώματα της. Η πάλη για μια κυβέρνηση των εργαζομένων σήμερα και όχι σε ένα αόριστο μέλλον, είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλες τις οργανώσεις της Αριστεράς και του εργατικού κινήματος.

Παναγιώτης Κολοβός

 

 

 

 

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα