Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΜαθητικό κίνημα: η κατάσταση και οι προοπτικές οργάνωσής του

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Μαθητικό κίνημα: η κατάσταση και οι προοπτικές οργάνωσής του

Οι μαθητικές κινητοποιήσεις με τα μάτια ενός αγωνιστή του μαθητικού κινήματος από τη Θεσσαλονίκη.

Βρισκόμαστε στην 6η βδομάδα μεγάλων πανεκπαιδευτικών κινητοποιήσεων. Φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί ενώνουν τις φωνές τους ενάντια στα αντι-εκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης και την καταστροφή της Δημόσιας Παιδείας. Η κατάσταση του φοιτητικού κινήματος είναι πάνω-κάτω γνωστή. Πώς είναι όμως οργανωμένο το μαθητικό κίνημα, ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τι προτείνουμε εμείς για τον τρόπο οργάνωσής του;

Από την πρώτη κιόλας βδομάδα των κινητοποιήσεων οι μαθητές πλαισίωσαν τους φοιτητές στον αγώνα για την υπεράσπιση της δωρεάν Δημόσιας Παιδείας. Υπήρξε ένα πρώτο κύμα καταλήψεων, αποχών και μαζικής συμμετοχής στις πορείες. Αισθητή την παρουσία τους κάνανε οι Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών, οι οποίες ελέγχονται από την ΚΝΕ, καθώς προσπάθησαν να «καπελώσουν» για ακόμη μια φορά το μαθητικό κίνημα, λειτουργώντας αντιδημοκρατικά.

Ως αντίδραση στις αντιδημοκρατικές πρακτικές της ΚΝΕ στην οργάνωση του μαθητικού κινήματος, δημιουργήθηκε η Συνέλευση Μαθητών/ριών Θεσσαλονίκης και η Επαναστατική Πρωτοβουλία Μαθητών/ριών Θεσσαλονίκης. Η Συνέλευση Μαθητών/τριών Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε από μαθητές διαφόρων σχολείων με σκοπό την οργάνωση του μαθητικού κινήματος πέρα από το στενά όρια των Συντονιστικών Επιτροπών, που ελέγχονται από την ΚΝΕ. Οι αποφάσεις της Συνέλευσης παίρνονται συλλογικά και μόνο μέσα από τη Συνέλευση εφόσον υπάρχει η απαραίτητη συμμετοχή από όλα τα σχολεία. Η Συνέλευση Μαθητών/τριών Θεσσαλονίκης έχει δημιουργήσει μια διαφορετική εικόνα για το μαθητικό κίνημα στην Θεσσαλονίκη με την παρουσία της, με μεγάλη συμμετοχή στις πορείες και σε διάφορες εκδηλώσεις Φοιτητικών Συλλογών.

Η Επαναστατική Πρωτοβουλία Μαθητών δημιουργήθηκε και αυτή από μαθητές διαφόρων σχολείων με σκοπό τη διάδοση επαναστατικών ιδεών εντός του μαθητικού κινήματος και προωθεί τις ιδέες του δημοκρατικού συντονισμού αυτού. Οι αποφάσεις παίρνονται δημοκρατικά μέσα από τις συναντήσεις της Πρωτοβουλίας. Επίσης παρεμβαίνει ως πρωτοβουλία στη Συνέλευση Μαθητών/τριών Θεσσαλονίκης.

Εμείς ως Μαθητές/τριες για την Κομμουνιστική Επανάσταση θεωρούμε ότι για το μαθητικό κίνημα είναι απαραίτητος ο δημοκρατικός συντονισμός δηλαδή η δημιουργία συντονιστικών επιτροπών, όχι όπως αυτές που ελέγχονται από την ΚΝΕ, αλλά με δημοκρατικά ψηφισμένους αντιπροσώπους από τις γενικές συνελεύσεις μαθητών στα σχολεία που θα είναι αιρετοί και ανακλητοί ανά πάσα στιγμή. Σημαντικό επίσης είναι το μαθητικό κίνημα να συντονιστεί, από κοινού με το φοιτητικό και το εργατικό κίνημα για την πτώση της κυβέρνησης και την ανατροπή του καπιταλισμού.

Σπύρος Τσέος, μαθητής στο 2ο ΓΕΛ Καλαμαριάς

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα