Ποιοι είμαστε

Για τι παλεύουμε

Επικοινωνία

Αρχική Επικαιρότητα Ελληνική Επικαιρότητα Για το κρατικό έγκλημα στη Μόρια

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Για το κρατικό έγκλημα στη Μόρια

Άρθρο για το διαρκές κρατικό έγκλημα στη Μόρια. Να κλείσουν οι υπάρχουσες άθλιες «δομές» των νησιών! Δημιουργία ανοικτών κέντρων φιλοξενίας αποκλειστικά από το κράτος σε ολόκληρη τη χώρα με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης μέχρι να ταυτοποιηθούν οι πρόσφυγες και να τους δοθεί άσυλο! Καμιά εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Η φωτιά της 8ης Σεπτεμβρίου στο λεγόμενο «Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης» (ΚΥΤ) – στην πραγματικότητα σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης – της Μόριας στη Λέσβο, η οποία κατάστρεψε ολοσχερώς τα καταλύματα των προσφύγων, φανέρωσε σε ολόκληρο τον πλανήτη το αποκρουστικό πρόσωπο της «δημοκρατικής» ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και συνολικά της ΕΕ. Οι 13.000 πρόσφυγες που διέμεναν στο ΚΥΤ βρέθηκαν ξαφνικά στο δρόμο.

Λίγες ώρες μετά από την καταστροφή του ΚΥΤ, τα ΜΜΕ έσπευσαν σαν άλλοι «επιθεωρητές Κλουζώ» να καταλογίσουν στους ίδιους τους πρόσφυγες που δήθεν υποκινήθηκαν από ΜΚΟ, την ευθύνη για την πυρκαγιά. Υπενθυμίζουμε ότι τις ίδιες ώρες μαινόταν πυρκαγιά στην ανατολική Αττική εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Κάποιες άλλες πηγές αναφέρουν ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε έξω από το ΚΥΤ από «πράκτορες της Τουρκίας», χωρίς βέβαια να μας εξηγούν ποια είναι τα κίνητρά τους. Με μια παρόμοια λογική θα μπορούσε η πυρκαγιά να έχει προκληθεί από κάποιον ακροδεξιό προβοκάτορα. Σε κάθε περίπτωση δεν ωφελεί να παριστάνουμε τους ντετέκτιβ. Η ουσία είναι ότι χιλιάδες πρόσφυγες έμειναν στο δρόμο και, μάλιστα, υπάρχουν φόβοι κάποιοι από αυτούς να έχουν πεθάνει από την πυρκαγιά.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των αστικών ΜΜΕ η αποκλειστική ευθύνη για την πυρκαγιά και τη γενικότερη κατάσταση στο ΚΥΤ της Μόριας βαραίνει τους ώμους της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης. Σαν να μην έφταναν οι πυρκαγιές της 8ης και 9ης Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση δεν έχασε καιρό και έστειλε ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, «Αίαντες» και τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας που είχαν χρησιμοποιηθεί ενάντια σε πρόσφυγες τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ότι θα δημιουργηθεί ξανά «κλειστή δομή» – κολαστήριο – στη Λέσβο για να στοιβαχτούν οι πρόσφυγες. Επίσης βαριές ευθύνες βαραίνουν και την ΕΕ, η οποία αρνήθηκε να δεχθεί πρόσφυγες με εξαίρεση τη Γαλλία και τη Γερμανία που δέχθηκαν να δεχθούν 400 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Αυτό είναι δείγμα φοβερής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης! Ολόκληρη ΕΕ με πληθυσμό εκατοντάδων εκατομμυρίων κατοίκων δεν μπορεί να δώσει άσυλο και να εντάξει στην ευρωπαϊκή κοινωνία μερικές χιλιάδες προσφύγων!

Οι πραγματικές αιτίες της πυρκαγιάς και της καταστροφής του ΚΥΤ της Μόριας είναι οι τρισάθλιες συνθήκες ζωής και διαβίωσης σε αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης. Επιπρόσθετα, ο COVID 19 προστέθηκε στη λίστα των βασάνων των 13000 προσφύγων στη Μόρια. Θετικοί στον ιό βρέθηκαν 35 πρόσφυγες. Φυσικά δεν υπήρξε καμιά προσπάθεια αποσυμφόρησης του ΚΥΤ, του οποίου η χωρητικότητα είναι για 3000 άτομα!

Η προσπάθεια των προσφύγων να φτάσουν στη Μυτιλήνη για να αποβιβαστούν στον Πειραιά συνάντησε σκληρή καταστολή από τα ΜΑΤ. Η υποκρισία του περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, κ. Μουτζούρη, που τον Φεβρουάριο διοργάνωνε κινητοποιήσεις στα νησιά για να «φύγουν οι λαθρομετανάστες από τα νησιά», καλωσόρισε τα ΜΑΤ στη Λέσβο σε συνέντευξή του. Το καθήκον του εργατικού κινήματος του νησιού είναι να διαχωρίσει ξεκάθαρα τη θέση του από τις δημαγωγικές μισαλλόδοξες θέσεις των πολιτικών που προέρχονται από τη ΝΔ της Λέσβου. Πολύ σωστά το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο καλεί σε διήμερες κινητοποιήσεις στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου για απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών και μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα, να μην ανοίξει καμία «κλειστή» ή «ανοικτή» δομή στο νησί, να συλλεχθούν είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, να πραγματοποιηθούν μαζικά τεστ για τον Covid 19 σε πρόσφυγες και ντόπιους, να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας του νησιού και να αποζημιωθούν οι ντόπιοι κάτοικοι του νησιού που έχουν υποστεί ζημιές εξαιτίας του μαζικού εγκλωβισμού των προσφύγων.

Οι πρόσφυγες θα πρέπει να μετακινηθούν στις μεγάλες πόλεις της χώρας και να τους δοθεί άσυλο άμεσα. Επίσης να ανοίξουν τα σύνορα των κρατών της ΕΕ ώστε να μεταφερθούν ελεύθερα οι πρόσφυγες στις χώρες προορισμού τους, ενώ όσοι θέλουν να μπορούν να παραμείνουν στην Ελλάδα με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα πρέπει να παλέψει για:

– Άνοιγμα των συνόρων για τα ταξικά μας αδέρφια που επιθυμούν να ζήσουν και να εργαστούν στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Όχι στην Frontex! Όχι άλλα θύματα προσφύγων στο Αιγαίο!

– Άσυλο σε όλους τους πρόσφυγες!

– Να ανοίξουν τα σύνορα και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών για να κατευθυνθούν οι πρόσφυγες σε όποιο κράτος επιθυμούν!

– Να κλείσουν οι υπάρχουσες άθλιες «δομές» των νησιών! Δημιουργία ανοικτών κέντρων φιλοξενίας αποκλειστικά από το κράτος σε ολόκληρη τη χώρα με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης μέχρι να ταυτοποιηθούν οι πρόσφυγες και να τους δοθεί άσυλο! Καμιά εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτικών επιχειρήσεων!

– Να εκπονηθεί από την κυβέρνηση ένα πρόγραμμα μαζικών κρατικών επενδύσεων και έργων ώστε να βρουν δουλειά γηγενείς και μετανάστες εργαζόμενοι!

– Αλληλεγγύη στους μετανάστες από το ελληνικό εργατικό κίνημα. Άμεση εγγραφή χιλιάδων στα συνδικάτα ανάλογα με την ειδικότητα που είχαν όταν εργάζονταν στις χώρες προέλευσής τους. Ο αγώνας Ελλήνων και μεταναστών εργατών είναι κοινός!

– Περιφρούρηση και προστασία της ασφάλειας των προσφύγων από τη βία των δυνάμεων καταστολής και των φασιστών με ευθύνη των συνδικάτων και των μαζικών εργατικών κομμάτων!

Κωνσταντίνος Αυγέρος

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα