αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, φοιτητικό κίνημα, αγώνας εκπαιδευτικών

Οι κινητοποιήσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών των τελευταίων τριών βδομάδων δείχνουν την αποφασιστικότητα και τη μαχητικότητα του πιο επισφαλούς κομματιού των εργαζομένων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις με τις συνελεύσεις στο Υπουργείο Παιδείας, που πραγματοποιήθηκαν στις 2 και 16 Μαρτίου, αποδεικνύουν πως το διάλειμμα στην ταξική πάλη από το σοκ του 2015 είναι προσωρινό και μπορεί να ανακοπεί ανά πάσα στιγμή από την ενεργή δράση των εργαζομένων. Δίπλα στους αναπληρωτές καθηγητές στάθηκαν οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών και οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας που θίγονται άμεσα από τους αντι-εκπαιδευτικούς νόμους του περασμένου Αυγούστου και Φεβρουαρίου.

Η συνέλευση εκπαιδευτικών και φοιτητών της περασμένης Παρασκευής αποφάσισε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι την 30η Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία κλείνουν τα σχολεία και οι σχολές για τις διακοπές του Πάσχα. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε κινητοποίηση στο υπουργείο εργασίας για την περασμένη Δευτέρα με βασική αιχμή το αίτημα για εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών, την Πέμπτη 22 Μαρτίου πραγματοποίηση πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στα Προπύλαια, την επόμενη Πέμπτη κινητοποιήσεις στους χώρους δουλειάς για την προετοιμασία ενός μαζικού πανελλαδικού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου που θα λάβει χώρα στις 30 Μαρτίου στα Προπύλαια και μιας νέας συνέλευσης που θα γίνει αμέσως μετά τη λήξη του συλλαλητηρίου και θα προετοιμάσει τα επόμενα βήματα του αγώνα. Οι κύριες διεκδικήσεις των αναπληρωτών καθηγητών είναι η εξίσωση των δικαιωμάτων τους με τους μόνιμους καθηγητές, οι μαζικές προσλήψεις καθηγητών για την κάλυψη των κενών στα σχολεία και η μονιμοποίησή τους.

Παράλληλα, μια σειρά από φοιτητικούς συλλόγους του ΕΚΠΑ, των οποίων  τα επαγγελματικά δικαιώματα πλήττονται άμεσα από τους δύο τελευταίους αντι-εκπαιδευτικούς νόμους Γαβρόγλου, αποφάσισαν μέσα από γενικές συνελεύσεις να στηρίξουν και να συνδεθούν με τον αγώνα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών συμμετέχοντας στις τελευταίες κινητοποιήσεις. Αυτοί οι νόμοι χτυπούν με ευθύ τρόπο τη διδακτική επάρκεια των εισακτέων φοιτητών από το 2015 και έπειτα των λεγόμενων καθηγητικών σχολών, δηλαδή του ΦΠΨ, του Μαθηματικού, του Φυσικού κλπ. Το αποτέλεσμα θα είναι ο κατακερματισμός των πτυχίων και η απόκτηση δικαιώματος διδασκαλίας στην εκπαίδευση μόνο μέσω διετών προγραμμάτων κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών και μέσω μεταπτυχιακών σπουδών και σεμιναρίων. Επιπρόσθετα, ο νόμος του Φεβρουαρίου προχωράει στη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.), το οποίο σημαίνει συγχωνεύσεις τμημάτων που δεν έχουν καμιά επιστημονική συνάφεια μεταξύ τους. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι σχεδιασμοί για διάσπαση του ΦΠΨ, με την κατεύθυνση της Ψυχολογίας να συγχωνεύεται με το τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ ενώ οι άλλες δύο κατευθύνσεις (Φιλοσοφία και Παιδαγωγική) να συγχωνεύονται με το τμήμα Νηπιαγωγών του ΕΚΠΑ.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι, που είχαν πάρει αγωνιστικές αποφάσεις το προηγούμενο διάστημα, θα πρέπει να καλέσουν σε γενικές συνελεύσεις για την ερχόμενη βδομάδα και οι αριστερές παρατάξεις και σχήματα να διεξάγουν μια μαζική εκστρατεία ενάντια στους πρόσφατους νόμους και προτείνοντας ένα σχέδιο κλιμάκωσης του αγώνα. Ταυτόχρονα, πέρα από τις αμυντικές διεκδικήσεις που αφορούν τη διάσπαση των πτυχίων, τις συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα σχολών και τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, η εκστρατεία θα πρέπει να προχωράει στη σύνδεση αυτών των αιτημάτων με την πάλη ενάντια στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον καπιταλισμό αλλά και τη σύνδεση του φοιτητικού κινήματος με τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και συνολικά με το εργατικό κίνημα. Αυτό το παράδειγμα θα πρέπει να ακολουθηθεί και από τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους της χώρας που δεν έχουν συμμετάσχει προς το παρόν στις κινητοποιήσεις. Πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν άμεσα είναι οι εξής:

• Γενικές συνελεύσεις σε κάθε σύλλογο εκπαιδευτικών και φοιτητών μέσα στην επόμενη βδομάδα, που θα καταλήξουν σε απόφαση ενεργής στήριξης του δίκαιου αιτήματος για διορισμό των αναπληρωτών και ενάντια στους νόμους Γαβρόγλου.

• Εκλογή επιτροπών αγώνα από κάθε συνέλευση και εκλογή αντιπροσώπων για ένα κοινό πανελλαδικό συντονιστικό.

• Πλάνο κλιμάκωσης που θα καταλήγει σε απεργιακές κινητοποιήσεις και καταλήψεις σχολείων και σχολών διαρκείας μέχρι τη νίκη.

• Τα σχολεία και οι σχολές να γίνουν κέντρα αγώνα αλλά και ενημέρωσης των γονιών, των μαθητών και των φοιτητών.

Πρέπει να συνειδητοποιηθεί από τη φοιτητική Αριστερά των ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και από όλους τους φοιτητές ότι η σημερινή κυβέρνηση, όπως και όλες οι αστικές κυβερνήσεις που διαχειρίζονται την κρίση του καπιταλισμού, δεν πρόκειται να κάνει καμία παραχώρηση στο εργατικό και το φοιτητικό κίνημα. Για αυτό το λόγο, απαιτείται ο συντονισμός του συνόλου του φοιτητικού και του εργατικού κινήματος.

Κωνσταντίνος Αυγέρος