Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιεθνήΚάτω τα χέρια από την Υεμένη!

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Κάτω τα χέρια από την Υεμένη!

Οι ιμπεριαλιστές επιτίθενται στην Υεμένη για να προστατεύουν τα κέρδη τους και το «δικαίωμα» του Ισραήλ να διαπράττει γενοκτονία.

Το βράδυ της 11ης Ιανουαρίου, οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας βομβάρδισαν με δεκάδες βόμβες τελευταίας τεχνολογίας έναν από τους φτωχότερους λαούς του κόσμου. Τα χέρια των δυτικών ιμπεριαλιστών είναι βουτηγμένα στο αίμα του λαού της Γάζας, αλλά μέχρι στιγμής μπορούσαν να κρύβονται πίσω από το γεγονός ότι, έχοντας προμηθεύσει τα όπλα, τις βόμβες, τα χρήματα και την πολιτική κάλυψη για τη σφαγή, δεν τράβηξαν οι ίδιοι τη σκανδάλη. Επέμειναν ότι η σφαγή πρέπει να γίνεται με «μέτρο», με «λελογισμένη ισχύ». Τώρα στην Υεμένη έχουν επέμβει οι ίδιοι, κλιμακώνοντας απερίσκεπτα τη σύγκρουση στην περιοχή. Εμείς λέμε: κάτω τα χέρια από την Υεμένη! Κάτω οι ιμπεριαλιστές δολοφόνοι!

Πρέπει να αναγνωρίσουμε πάντως στους ιμπεριαλιστές της Δύσης το εξής: έχουν υπάρξει πολύ σαφείς ως προς το γιατί επεμβήκαν. «Σε συμφωνία με το εγγενές δικαίωμα της ατομικής και συλλογικής αυτοάμυνας», διακήρυξαν πομπωδώς σε κοινή δήλωση μετά τον βομβαρδισμό, «αυτά τα χτυπήματα ακριβείας είχαν ως στόχο να διαταράξουν και να υπονομεύσουν τις δυνατότητες των Χούθι να απειλήσουν το παγκόσμιο εμπόριο και τις ζωές των διεθνών ναυτών σε ένα από τα πιο σημαντικά θαλάσσια περάσματα του κόσμου».

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι δεν θα δίσταζε να λάβει περαιτέρω μέτρα για να προστατέψει «την απρόσκοπτη ροή του διεθνούς εμπορίου». «Ό,τι και να πιστεύουμε για τον σκοπό των Χούθι και την αιτιολόγηση του», δήλωσε ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Χέπι, «δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να επιδιώκουν να πνίξουν το παγκόσμιο εμπόριο ως μέσο εκβιασμού για την επιτυχία των όποιων πολιτικών και διπλωματικών τους στόχων».

Έτσι, ενώ οι κάτοικοι της Γάζας αθροίζουν τους νεκρούς τους κι εμείς περιμένουμε υπομονετικά την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το αν είναι θύματα γενοκτονίας ή «απλά» μαζικής δολοφονίας, πρέπει να αντιμετωπιστεί μια πολύ σοβαρότερη απειλή για τον Ελεύθερο Κόσμο: το ιερό δικαίωμα των ναυτιλιακών και πετρελαϊκών εταιρειών να εμπορεύονται και να αποκομίζουν κέρδη.

Δίπλα στο συμφέρον του κέρδους, τι δικαίωμα έχει ένας εξαθλιωμένος λαός να ανταπαντά στη σφαγή της Γάζας εκτοξεύοντας αυτοσχέδιους πυραύλους σε ισραηλινά πλοία ή πλοία με προορισμό το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα; Εκτελώντας το δίκαιο καθήκον της, η βρετανική κυβέρνηση επικαλέστηκε το… «διεθνές δίκαιο»!

Από το 2015, ο λαός της Υεμένης έχει υποστεί μαζική σφαγή από έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος υποστηρίζεται και οπλίζεται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Δύση, με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί 150.000 άνθρωποι από πυρομαχικά προερχόμενα από τη Δύση και εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα από πείνα και ασθένειες. Η ιστορία του πολέμου κατά των ανταρτών Χούθι είναι μια μακρά σειρά εγκλημάτων πολέμου: ανθρωπογενής λιμός, βομβαρδισμοί γάμων, κηδειών, ακόμη και σχολικών λεωφορείων, και εξόντωση ολόκληρων οικογενειών.

Τώρα οι δυτικοί ιμπεριαλιστές επικαλούνται το «διεθνές δίκαιο» για να συνεχίσουν εκ νέου τον βομβαρδισμό της Υεμένης, ώστε να δώσουν μια προειδοποίηση ενάντια σε παρεμβάσεις κατά των επιχειρήσεων του Ισραήλ και να προστατεύσουν τα κέρδη και το εμπόριο, όπως δηλώνουν ανοιχτά. Η υποκρισία είναι τους είναι πραγματικά εξοργιστική.

Μια θεατρική παράσταση

Σε στρατηγικό επίπεδο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι υπήρξε οποιαδήποτε περίσκεψη πριν από αυτόν τον επιπόλαιο βομβαρδισμό, ο οποίος φέρνει την περιοχή ακόμη πιο κοντά στην άβυσσο. Οι ιμπεριαλιστές ισχυρίζονται στην ανακοίνωσή τους σχετικά με τις επιθέσεις, ότι στόχος τους ήταν «να διαταράξουν και να υπονομεύσουν τις δυνατότητες» των Χούθι, οι οποίοι στοχεύουν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο. Αλλά αν ισχύει αυτό, γιατί πριν την επίθεση προηγήθηκαν κυβερνητικά δελτία τύπου που ανακοίνωναν τον βομβαρδισμό με τυμπανοκρουσίες;

«Αναμείνατε για εξελίξεις», είχε δηλώσει ο Γκραντ Σαπς στον Τύπο δύο μέρες πριν. «Θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές», δήλωσε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου στις εφημερίδες λίγες ώρες πριν από την επίθεση – αρκετός χρόνος για τους Χούθι να κρύψουν και να ασφαλίσουν τον εξοπλισμό τους.

Όλη αυτή η ιστορία ήταν μια θεατρική παράσταση για να συγκαλύψει την ανικανότητα των ιμπεριαλιστών – μια πολύ ακριβή και ριψοκίνδυνη παράσταση. Δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα στα οποία έχουν μπλεχτεί οι ιμπεριαλιστές. Στην πραγματικότητα, μπορεί δυνητικά να τα κάνει πολύ χειρότερα.

Ο βομβαρδισμός μερικών σημείων σε ολόκληρη την Υεμένη δεν θα έχει τον παραμικρό αντίκτυπο στις δυνατότητες των Χούθι. Πολυετείς σφοδροί βομβαρδισμοί από τους Σαουδάραβες απέτυχαν να εκδιώξουν τους Χούθι. Ακόμα και οι εναέριοι βομβαρδισμοί και η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στην μικρή περιοχή της Γάζας δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μόνο μια ολοκληρωτική χερσαία εισβολή θα μπορούσε να διαλύσει τις δυνατότητες των Χούθι, και ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός και οι σύμμαχοί του, μετά τις καταστροφές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, δεν έχουν καμία διάθεση για κάτι τέτοιο. Αλλά και η στρατηγική αποτροπής των ΗΠΑ μέχρι στιγμής ήταν μια πλήρης αποτυχία. Είναι αλήθεια ότι αμερικανικά πολεμικά πλοία έχουν σταθμεύσει στην περιοχή για να «προστατεύσουν» τα εμπορικά πλοία, αλλά αυτό έχει μόνο αναδείξει την ανικανότητα του ισχυρότερου πολεμικού στόλου στον κόσμο.

Οι Χούθι δεν επιχειρούν από λίγες και συγκεκριμένες τοποθεσίες υψηλής τεχνολογίας, που μπορούν να εντοπιστούν και να «εξουδετερωθούν» γρήγορα. Χρησιμοποιούν φτηνά, τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα σκάφη γεμάτα με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και drones κατασκευασμένα από εμπορικά διαθέσιμα εξαρτήματα τα οποία μπορούν να κρυφτούν χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και να αντικατασταθούν γρήγορα και φθηνά.

Υπολογίζεται ότι η κατασκευή του μέσου αυτοσχέδιου drone των Χούθι κοστίζει περίπου 2.000 δολάρια. Αλλά κάθε κατευθυνόμενος πύραυλος που εκτοξεύει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ για να εξουδετερώσει ένα μόνο drone κοστίζει περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια. Και η δυνατότητά τους να διαθέτουν τέτοιους πυραύλους δεν είναι με κανέναν τρόπο ανεξάντλητη.

«Είναι μια αξιοσημείωτα αδύναμη στρατηγική απάντηση και ένας ασύμφορος υπολογισμός», παραπονέθηκε το περιοδικό Forbes τον Δεκέμβριο, «αλλά μας λέει πολλά για την κατάσταση της αμερικανικής στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας και τη σταδιακή εξασθένιση της ισχύος της Αμερικής». Οι δυτικοί ιμπεριαλιστές έπρεπε να κάνουν κάτι για να σώσουν τα προσχήματα, και αυτή ήταν η επιχείρηση διάσωσης του κύρους τους που κατάφεραν να σκαρφιστούν.

Δεν υπάρχει λογική λύση

Η κατάσταση αυτή εκθέτει τους ιμπεριαλιστές. Μια χούφτα φτωχά οπλισμένων ανταρτών εμποδίζει τη ναυσιπλοΐα στη θάλασσα μέσω της οποίας μεταφέρεται το 15% της παγκόσμιας κυκλοφορίας. Μεγάλες ναυτιλιακές και πετρελαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της BP, έχουν ήδη αρχίσει να εκτρέπουν την κυκλοφορία γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, προσθέτοντας ολόκληρες εβδομάδες στο χρόνο μεταφοράς και αυξάνοντας το κόστος.

Αυτό θα αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία και πολλές εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρές διαταράξεις. Η Tesla ανακοίνωσε ότι θα αναγκαστεί να αναστείλει την κατασκευή οχημάτων στο γερμανικό εργοστάσιό της λόγω έλλειψης εξαρτημάτων που συνήθως φθάνουν μέσω αυτής της εμπορικής οδού.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η στάθμη των υδάτων στη διώρυγα του Παναμά βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, διαταράσσοντας το θαλάσσιο εμπόριο σε μια άλλη σημαντική οικονομική αρτηρία, και καθώς ο καπιταλισμός αντιμετωπίζει ισχυρές οικονομικές πιέσεις που απειλούν να βυθίσουν τον κόσμο σε ύφεση.

Όμως η παρέμβαση των ιμπεριαλιστών, οι οποίοι προσπαθούν να σώσουν τα προσχήματα στέλνοντας παράλληλα μια προειδοποίηση να μην εμπλακεί κανείς ενάντια στον πόλεμο του Ισραήλ και να κρατηθούν ελεύθερες οι θαλάσσιες οδοί, δεν θα σταθεροποιήσει την κατάσταση. Αντίθετα, ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ήδη ανέβει κατά ακόμα 2% μετά τον βομβαρδισμό της 11ης Ιανουαρίου. Και πάνω απ’ όλα, ρίχνουν λάδι στη φωτιά της αυξανόμενης οργής εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη την περιοχή, όπου πολλά καθεστώτα βρίσκονται ήδη στο χείλος του γκρεμού.

Έτσι καταλήξαμε στο θέαμα του Άντονι Μπλίνκεν να τρέχει στη Μέση Ανατολή σαν ακέφαλο κοτόπουλο προσπαθώντας να κατευνάσει τους Άραβες ηγέτες και να αποφύγει μια κλιμάκωση, ενώ ο γέροντας στον Λευκό Οίκο ακυρώνει αυτές τις προσπάθειες διατάσσοντας τον βομβαρδισμό των Χούθι, οι οποίοι είναι οι μόνοι στην περιοχή που έχουν αναλάβει δράση εναντίον του Ισραήλ.

Πώς εξηγείται αυτό; Μήπως έχουν τρελαθεί οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές; Ίσως, αλλά υπάρχει ένα ρητό: ένας άνθρωπος στο χείλος του γκρεμού δεν σκέφτεται λογικά. Η παρούσα κατάσταση είναι πέρα από τον έλεγχό τους και γίνεται καθημερινά όλο και πιο ανεξέλεγκτη. Ό,τι κι αν κάνουν, δεν υπάρχει λογική λύση. Θέλουν να αποφύγουν την κλιμάκωση, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά το να μην κάνουν τίποτα δεν είναι επίσης επιλογή, καθώς το μόνο που θα κάνει είναι να υπογραμμίσει την αδυναμία τους.

Η ευθύνη για τον πόλεμο στη Γάζα, την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής και τα αναπόφευκτα αντίποινα, τη διακοπή του θαλάσσιου εμπορίου – το κόστος της οποίας θα φορτωθεί στους ώμους των φτωχών με τη μορφή υψηλότερων τιμών – βρίσκεται στις πλάτες της ισραηλινής άρχουσας τάξης και πάνω απ’ όλα των ιμπεριαλιστών της Δύσης.

Δεν πρόκειται να συμμορφωθούν από τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ούτε από τον ΟΗΕ, ούτε με ειρηνικές διαμαρτυρίες σε μεγάλες πρωτεύουσες. Και παρά το γεγονός ότι ο Μπάιντεν και ο Σούνακ παρέκαμψαν το Κογκρέσο και το Κοινοβούλιο, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι αν τους είχαν παραχωρήσει αυτήν τη δυνατότητα, οι πολιτικοί της άρχουσας τάξης το μόνο που θα έκαναν είναι να επικροτήσουν τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια.

Οι μόνοι αληθινοί φίλοι των λαών της Παλαιστίνης και της Υεμένης ενάντια στον ιμπεριαλισμό είναι τα δισεκατομμύρια των καταπιεσμένων λαών και της εργατικής τάξης του κόσμου. Για να σταματήσουμε τον πόλεμο στη Γάζα, για να απελευθερώσουμε την Παλαιστίνη και για να εμποδίσουμε τους ιμπεριαλιστές να σύρουν την περιοχή στον όλεθρο, πρέπει να ανατρέψουμε τον ιμπεριαλισμό. Μόνο η σοσιαλιστική επανάσταση μπορεί να μας λυτρώσει από όλα αυτά. Εμείς λοιπόν λέμε:

Κάτω τα χέρια από την Υεμένη!

Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

Από την Γάζα μέχρι το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον: Ιντιφάντα μέχρι τη νίκη! Επανάσταση μέχρι τη νίκη!

Μπεν Κάρι

Μετάφραση από την ιστοσελίδα marxist.com: Δημήτρης Καρυάμης

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα