Ποιοι είμαστε

Για τι παλεύουμε

Επικοινωνία

Αρχική Ταυτότητα Εκδόσεις Λέον Τρότσκι: «Η καπιταλιστική κρίση και η επικαιρότητα του Μαρξισμού» – Κυκλοφόρησε...

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Λέον Τρότσκι: «Η καπιταλιστική κρίση και η επικαιρότητα του Μαρξισμού» – Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις μας

Οι εκδόσεις «Μαρξιστική Φωνή», το εκδοτικό σχήμα της Κομμουνιστικής Τάσης, πραγματοποίησαν μια ακόμα σημαντική έκδοση. Η έκδοση περιλαμβάνει δύο εξαιρετικά κείμενα του Λέον Τρότσκι υπό τον γενικό τίτλο «Η καπιταλιστική κρίση και η επικαιρότητα του Μαρξισμού», στα οποία εξηγείται με απλή γλώσσα και παραδείγματα η ανατομία της καπιταλιστικής κρίσης και καταδεικνύεται η επικαιρότητα του μαρξισμού. Παραγγείλτε το βιβλίο με άμεση παράδοση στο χώρο σας και χωρίς επιβάρυνση στην τιμή, επικοινωνώντας μαζί μας. Περισσότερες πληροφορίες στο εισαγωγικό σημείωμα των εκδοτών που ακολουθεί.

Εισαγωγικό σημείωμα των εκδοτών

Τα δύο θαυμάσια κείμενα του Λέον Τρότσκι που περιέχονται σε αυτή την έκδοση, γράφτηκαν στο Μεξικό, λίγο καιρό πριν από τη δολοφονία του μεγάλου επαναστάτη από έναν πράκτορα της Γκε-Πε-Ου, μετά από εντολή του Ιωσήφ Στάλιν.

Στο πρώτο κείμενο με τίτλο «Για τα ενενήντα χρόνια του Κομμουνιστικού Μανιφέστου», που γράφτηκε τον Οκτώβριο του 1937, ο Τρότσκι αποδεικνύει την επικαιρότητα των βασικών ιδεών του ιδρυτικού έργου του επιστημονικού σοσιαλισμού και εξηγεί ποια σημεία του Μανιφέστου έχουν ξεπεραστεί και πρέπει να διορθωθούν ή να συμπληρωθούν, πάντα με εργαλείο τη μαρξιστική μέθοδο.

Στο δεύτερο κείμενο με τίτλο «Ο μαρξισμός στην εποχή μας», που γράφτηκε τον Απρίλιο του 1939 ως εισαγωγή στη σύνοψη του πρώτου τόμου του Κεφαλαίου του Μαρξ από τον Γερμανό μαρξιστή Ότο Ρούλε, ο Τρότσκι παραθέτει τα βασικά σημεία της μαρξιστικής ανάλυσης της καπιταλιστικής οικονομίας, εξετάζει την ανατομία της ιστορικής κρίσης του καπιταλισμού με σημείο αναφοράς τις ΗΠΑ και εξηγεί το γιατί ο σοσιαλισμός αποτελεί μια αναπόφευκτη αναγκαιότητα.

Τα δύο αυτά κείμενα εκδόθηκαν για πρώτη φορά στα ελληνικά το 1983 από τις εκδόσεις «Αλλαγή», στο πλαίσιο της αξιέπαινης προσπάθειας που έκαναν για τη διάδοση του έργου του Τρότσκι στην Ελλάδα.

Δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να σημειώσουμε ότι εκτός από τις πολλές αδυναμίες και ασάφειες που υπήρχαν στη μετάφραση εκείνης της έκδοσης, σε ορισμένα σημεία παραλείπονταν ολόκληρες φράσεις.
Η παρούσα έκδοση περιέχει μια νέα, βελτιωμένη και πλήρη ελληνική μετάφραση, με πηγή την αγγλική μετάφραση των κειμένων που δημοσιεύονται στις ιστοσελίδες Leon Trotsky Internet Archive και In Defence of Marxism. Η ελληνική μετάφραση της έκδοσης του 1983, ασφαλώς, λήφθηκε υπόψη. Οι συνοπτικές σημειώσεις που υπάρχουν στο τέλος των κειμένων γράφτηκαν από το μεταφραστή και πολιτικό επιμελητή της παρούσας έκδοσης.


Ευχαριστούμε θερμά τον καλό μας φίλο Γιώργο Σκηνιώτη για την καθοριστική συμβολή του στην έκδοση, την οποία και του αφιερώνουμε.

Μετάφραση και πολιτική επιμέλεια: Σταμάτης Καραγιαννόπουλος

Λήφθηκε υπόψη η ελληνική μετάφραση των Θεοδόση Θωμαδάκη και Τερέζας Μπούκη που περιέχεται στην έκδοση του 1983, από τις εκδόσεις Αλλαγή.

Συντακτική Επιμέλεια: Φιλιώ Γκαβαλιζούδη

Εξώφυλλο – σχεδίαση: Μάρθα Δελτούζου

Διαβάστε τον εξαιρετικό πρόλογο του Άλαν Γουντς στην έκδοση.

Πρόσφατα Άρθρα

00:19:10

Video: Η Ιστορία του Militant

Ο Ρομπ Σιούελ, ηγετικό στέλεχος της IMT και παλιός οργανωτικός γραμματέας του ιστορικού Militant περιγράφει συνοπτικά την πορεία, τις επιτυχίες και την κατάληξη της...

Πακιστάν: Να απελευθερωθεί αμέσως ο σύντροφος Amin που απήχθη από τους “Rangers” στο Καράτσι!

  Ο σύντροφος Amin, ενεργό μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας Νέων (PYA) στο Καράτσι, απήχθη από το σπίτι του στην περιοχή Shah Faisal στο Καράτσι από...
00:19:43

Video: Η ζωή και το έργο του Τεντ Γκραντ (1913-2006)

Μια συνοπτική περιγραφή της ζωής και του έργου του σημαντικού μαρξιστή επαναστάτη και θεωρητικού Τεντ Γκραντ, ιδρυτή του ιστορικού “Militant” και της Διεθνούς Μαρξιστικής...

Σχετικά άρθρα

00:02:33

Ηλεκτρονική συνδρομή σε«Επανάσταση» και «Μαρξιστική Φωνή»: με 5€ λαμβάνετε όλα τα τεύχη για έναν χρόνο

Δυνάμωσε τη διάδοση των επαναστατικών ιδεών που ιεραρχούν τη δημόσια υγεία ως πρώτη κοινωνική προτεραιότητα. Γίνε ηλεκτρονικός συνδρομητής (αποστολή με e-mail σε μορφή pdf) στην εφημερίδα «Επανάσταση» και το περιοδικό «Μαρξιστική Φωνή». Ενιαία ετήσια συνδρομή (όλα τα τεύχη «Ε» και «ΜΦ» για ένα χρόνο) μόνο με 5 ευρώ! Δες το βιντεοσκοπημένο διαφημιστικό μας σποτάκι.

Σαν σήμερα κυκλοφόρησε το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» – Αποκτήστε την τελευταία ελληνική του έκδοση σε συμβολική τιμή για άνεργους και νέους

Σαν σήμερα, στο επαναστατικό 1848 κυκλοφόρησε το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο». Διαβάστε τον πρόλογο του Ένγκελς στην έκδοση του 1888. Αποκτήστε την πιο πρόσφατη ελληνική έκδοση του επαναστατικού κείμενο που η επικαιρότητά του έφθασε να μνημονεύεται ακόμα και στην τελετή απονομής των Όσκαρ, σε συμβολική τιμή για άνεργους, μαθητές και φοιτητές.