Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιεθνήΕμπρός για μια ισχυρή Επαναστατική Κομμουνιστική Διεθνή!

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Εμπρός για μια ισχυρή Επαναστατική Κομμουνιστική Διεθνή!

H σημαντική ανάπτυξη της Διεθνούς μας, η μετονομασία της και τα καθήκοντα που σηματοδοτεί. Ενημέρωση από την πρόσφατη συνάντηση της Διεθνούς Εκτελεστικής Επιτροπής της IMT.

Η Διεθνής Εκτελεστική Επιτροπή (IEC) της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT) συνεδρίασε στις αρχές Φεβρουαρίου στο Τορίνο της Ιταλίας και τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της μετονομασίας της Διεθνούς σε Επαναστατική Κομμουνιστική Διεθνή (RCI). Η απόφαση αυτή θα τεθεί για έγκριση σε μια έκτακτη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη της Διεθνούς τον ερχόμενο Ιούνιο και απορρέει από την αλλαγή της αντικειμενικής κατάστασης παγκόσμια, αλλά και από τη μεγάλη επιτυχία της διεθνούς καμπάνιας «Είσαι Κομμουνιστής/ρια; Οργανώσου!».

Ο καπιταλισμός βαδίζει από τη μία κρίση στην άλλη. Οι εργατικές μάζες χάνουν την εμπιστοσύνη τους στα παραδοσιακά κόμματα και το status quo. Παγκόσμια οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα αυξανόμενο μίσος για όλους τους πυλώνες του κατεστημένου: για τα κανάλια, τους αστούς πολιτικούς, τις τράπεζες, την αστυνομία, καθώς και για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Όπως σημείωσε ο Άλαν Γουντς στην εισήγησή του για την παγκόσμια κατάσταση, συντελείται μια σημαντική αλλαγή στη συνείδηση. Σε μια σειρά από χώρες, αριστεροί ρεφορμιστές δοκιμάστηκαν και αποκάλυψαν την χρεοκοπία τους. Τέτοιες περιπτώσεις ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, οι Podemos στην Ισπανία, ο Σάντερς στις ΗΠΑ, ο Κόρμπιν στη Βρετανία κ.α.

Ένα ολοένα αυξανόμενο στρώμα πρωτοπόρων νέων, συμπεριλαμβανομένων πολλών νέων εργαζόμενων, αντιμετωπίζει πλέον τον ρεφορμισμό και τον «σοσιαλισμό» του, με πολύ μεγάλη καχυποψία. Γι’ αυτό το στρώμα, η μόνη λύση είναι η επανάσταση και ο κομμουνισμός. Αυτό άλλωστε δείχνουν πρόσφατες σχετικές έρευνες σε ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία. Σύμφωνα με αυτές το 20-30% των νέων δηλώνει ότι συμφωνεί με τον κομμουνισμό! Το ίδιο βέβαια δείχνει και η μεγάλη επιτυχία της διεθνούς καμπάνιας της IMT «Είσαι Κομμουνστής/ρια; Οργανώσου!» Στο επίκεντρο της συζήτησης της IEC ήταν το πως θα μπορέσουμε οργανώσουμε αυτό το διαρκώς αυξανόμενο στρώμα πρωτοπόρων νέων και εργαζόμενων.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της παγκόσμιας κατάστασης είναι η ανάδειξη της Κίνας σε δεύτερη μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική δύναμη. H Κίνα έχει μεταμορφωθεί τα τελευταία 30 χρόνια σε μία υπερδύναμη που ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ σε αγορές σε όλο τον κόσμο και σε τομείς προηγμένης τεχνολογίας. Η Ρωσία επίσης έχει ανακάμψει από τη χαοτική κατάσταση της δεκαετίας του 1990 και έχει πλέον αναδειχθεί σε μια ισχυρή ιμπεριαλιστική δύναμη. Αυτό το αποδεικνύει τώρα κερδίζοντας έδαφος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οδηγούν σε αυξανόμενη αστάθεια και σε πολεμικές συγκρούσεις ανά τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται ο πόλεμος γενοκτονίας των Παλαιστινίων που διεξάγει το Ισραήλ και ο οποίος απειλεί να οδηγήσει σε μια γενικευμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Ο πόλεμος αυτός έχει αποκαλύψει σε εκατομμύρια ανθρώπους τους δυτικούς ιμπεριαλιστές, οι οποίοι κάνουν υποκριτικά κηρύγματα για «δημοκρατία και κράτος Δικαίου», ενώ βοηθούν, εξοπλίζουν και υποκινούν τη σφαγή δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων. Η κατάσταση έχει εξοργίσει τις μάζες σε όλο τον κόσμο. Οι σύντροφοί μας έχουν μπει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη σε δεκάδες χώρες. Σε πολλές από τις χώρες της «πολιτισμένης» και «δημοκρατικής» Δύσης, οι σύντροφοι μας έχουν στοχοποιηθεί από τα ΜΜΕ και το κράτος, με πιο πρόσφατη τη δίωξη δύο μελών μας από το Αυστριακό κράτος επειδή μοίραζαν την ανακοίνωση της IMT για την Παλαιστίνη.

Το τελευταίο, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκε στην IEC, ήταν οι μεγάλες οργανωτικές επιτυχίες της Διεθνούς μας τους τελευταίους μήνες. Επιστέγασμα αυτών των επιτυχιών ήταν η αγορά ενός νέου γραφείου 600 τετραγωνικών μέτρων στο Λονδίνο, το οποίο θα αποτελεί πλέον το κέντρο της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Διεθνούς.

Σε όλες τις χώρες που παρεμβαίνουμε, έγινε εμφανές ότι ερχόμαστε σε επαφή με το προαναφερθέν πρωτοπόρο στρώμα εργατών και νεολαίων που θέλει να παλέψει ενεργά ενάντια στο σύστημα. Στη συζήτηση τονίστηκε η ανάγκη να υιοθετήσουμε κάθε μέθοδο δουλειάς που θα μπορέσει να μας κάνει να οργανώσουμε αυτό το στρώμα.

Η τολμηρή απεύθυνση σε αυτό το στρώμα με την καμπάνια «Είσαι Κομμουνιστής/ρια; Οργανώσου!» οδήγησε σε μια ανάπτυξη της Διεθνούς μας σε αριθμό μελών κατά 40% μέσα σε έναν χρόνο! Οι σύντροφοι στη Βρετανία ήταν οι πρώτοι που ξεπέρασαν τα 1.000 μέλη, αλλά πολλά τμήματα πλησιάζουν επίσης αυτό τον στόχο. Στον Καναδά οι σύντροφοι είχαν μία ανάπτυξη κατά 70% και έφτασαν τους 668. Στις ΗΠΑ το τμήμα αναπτύχθηκε κατά 85% και έφτασε τα 630 μέλη, ενώ στην Ιταλία το τμήμα αναπτύχθηκε 25% και έφτασε τους 515 συντρόφους/ισσες.

Δεν είναι όμως μόνο η αριθμητική αύξηση των μελών, αλλά και η διαρκής αύξηση του κοινού που παρακολουθεί τις αναλύσεις και διαβάζει τα βιβλία μας. Η ιστοσελίδες, τα podcast και τα βίντεό μας σημείωσαν μεγάλη απήχηση, με εκατομμύρια προβολές παγκόσμια. Ο εκδοτικός μας οίκος, Wellred Books, γνώρισε την καλύτερη χρονιά στην ιστορία του το 2023. Η τελευταία έκδοση ήταν το βιβλίο «Στην υπεράσπιση του Λένιν» από τους Ρομπ Σιούελ και Άλαν Γουντς το οποίο ήδη έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία.

Στην περίοδο στην οποία έχουμε εισέλθει, τα μεγάλα ρεφορμιστικά κόμματα είναι πιο ανυπόληπτα από ποτέ. Οι σταλινικές και οι σεχταριστικές οργανώσεις που μιλούν στο όνομα του αντικαπιταλιστικού αγώνα βρίσκονται σε κρίση. Οι αριστεροί ρεφορμιστές δοκιμάστηκαν στη μία χώρα μετά την άλλη και κατέρρευσαν, λόγω της προσπάθειας τους να διαχειριστούν τον καπιταλισμό. Υπάρχει ένα μεγάλο πολιτικό κενό για το αναπτυσσόμενο στρώμα νέων και εργατών που θέλει να παλέψει ενάντια στο σύστημα. Αυτό το στρώμα ψάχνει για ένα σημείο αναφοράς, το οποίο δεν υπάρχει στο τρέχον πολιτικό σκηνικό.

Αναγνωρίζοντας αυτή την κατάσταση, πολλά τμήματα της IMT – συμπεριλαμβανομένου του ελβετικού, καναδικού, βρετανικού και γερμανικού τμήματος – έλαβαν την ιστορική απόφαση να ιδρύσουν νέα Επαναστατικά Κομμουνιστικά Κόμματα, ενώ πολλά τμήματα υιοθέτησαν το πιο ξεκάθαρο όνομα Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση.

Σε αρκετές χώρες έχουμε αναδειχθεί σε ισχυρότερη δύναμη μέσα σε αυτό που αποκαλείται αντικαπιταλιστική Αριστερά και έχουμε γίνει σημείο αναφοράς για μια σειρά από πρωτοπόρα στοιχεία. Σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα σημείο αναφοράς γι’ αυτά τα επαναστατικά στοιχεία. Γι’ αυτό τον λόγο υπερψηφίστηκε ομόφωνα από την IEC η πρόταση να μετονομαστεί η Διεθνής Μαρξιστική Τάση σε Επαναστατική Κομμουνιστική Διεθνή. Η παγκόσμια κατάσταση έχει αλλάξει αποφασιστικά μετά από πολλά χρόνια. Οι επαναστάτες κομμουνιστές δεν κολυμπούν ενάντια στο ρεύμα της Ιστορίας, αλλά πλέον αρχίζουν να κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με αυτό.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο Άλαν Γουντς σημείωσε πως υπήρχε μια αλλαγμένη διάθεση στην αίθουσα, που εκφράζει την αλλαγή της αντικειμενικής κατάστασης. Ποτέ ξανά στο πρόσφατο παρελθόν δεν έχουμε δει ένα τόσο μεγάλο μίσος για το status quo, ούτε μία τόσο μεγάλη κρίση του καθεστώτος. «Αυτό είναι κάτι που προβλέπαμε στις προοπτικές μας εδώ και δεκαετίες», είπε ο Άλαν. «Αλλά τώρα δεν είναι μία προοπτική. Είναι γεγονός. Ένα από τα γεγονότα που ο καθένας μπορεί να δει και να νιώσει». Και ανταποκρινόμενη σε αυτή την αλλαγή, η ΔΜΤ πρέπει επίσης να αλλάξει.

Ο Άλαν εξήγησε ότι κάθε πολιτικό κόμμα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος πρέπει να περάσει από ένα εμβρυακό στάδιο. Για ένα επαναστατικό κόμμα, αυτό είναι ένα στάδιο μικρού κύκλου, που γεννά μια νοοτροπία μικρού κύκλου που χαρακτηρίζεται από άτυπες μεθόδους».

Αλλά τέτοιες μέθοδοι γίνονται αναπόφευκτα εμπόδιο στην ανάπτυξη της οργάνωσης και «είτε απορρίπτονται, είτε καταστρέφουν την οργάνωση». Έχουμε περάσει το στάδιο των μικρών κύκλων και βαδίζουμε στο χτίσιμο ισχυρών κομμουνιστικών οργανώσεων που προετοιμάζονται να παρέμβουν στα μεγάλα γεγονότα που βρίσκονται μπροστά μας.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο Άλαν κάλεσε τους συντρόφους να υιοθετήσουν το αθάνατο σύνθημα του Δαντόν: «Τόλμη, τόλμη και ακόμη περισσότερη τόλμη! Έτσι θα νικήσουμε!»

Εμπρός να χτίσουμε την Επαναστατική Κομμουνιστική Διεθνή!

Ιστοσελίδα In Defence of Marxism – www.marxist.com

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα