Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΘεωρία - ΙστορίαΗ Φεβρουαριανή Επανάσταση του 1917

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Διεθνούς (RCI), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Η Φεβρουαριανή Επανάσταση του 1917

Σαν σήμερα ξεκίνησε στη Ρωσία η Φεβρουαριανή Επανάσταση του 1917, με την οποία οι εργάτες ανέτρεψαν μια παντοδύναμη τσαρική Δυναστεία 300 χρόνων. Με την ευκαιρία αυτής της επετείου, δημοσιεύουμε ένα σχετικό απόσπασμα από το αριστουργηματικό έργο του Άλαν Γουντς με τίτλο «Μπολσεβικισμός: ο δρόμος προς την επανάσταση», το οποίο και θα εκδώσουμε στα ελληνικά τον ερχόμενο Οκτώβριο, στο πλαίσιο της Καμπάνιας «100 χρόνια από τη Ρωσική Επανάσταση». Επισκεφθείτε το Χρονολόγιο των γεγονότων της Ρώσικης Επανάστασης και των δραστηριοτήτων της Καμπάνιας, στο facebook.

Το 1917 μπήκε με ένα απεργιακό κύμα στην Πετρούπολη, μετά από μια σύντομη απεργιακή ανάπαυλα το Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 1916. Μόνο τον Ιανουάριο, 270.000 άνθρωποι κατέβηκαν σε απεργία, με 177.000 στην Πετρούπολη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργοστασίων. Ο πόλεμος δημιούργησε μια ολοένα και πιο αφόρητη κατάσταση για τις μάζες. Μαζί με τον εφιάλτη του πολέμου δημιουργήθηκε η φρίκη μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης. Μέχρι το Δεκέμβριο του 1916, 39 εργοστάσια της Πετρούπολης ήταν σε τέλμα λόγω έλλειψης καυσίμων και άλλα 11 λόγω των διακοπών ρεύματος. Οι σιδηρόδρομοι ήταν στο σημείο της κατάρρευσης. Δεν υπήρχε κρέας, και ήταν έντονη η έλλειψη αλευριού. Η πείνα και οι ουρές για το ψωμί έγιναν μια κανονική κατάσταση για τη ζωή των ανθρώπων.

Σε όλα αυτά, πρέπει να προσθέσουμε τις συνεχείς ειδήσεις για ​​στρατιωτικές ήττες και το ξέσπασμα σκανδάλων που προέρχονταν από το δικαστήριο, την κλίκα του Ρασπούτιν και την κυβέρνηση «Μαύρων Εκατονταρχιτών» μοναρχικών και γαιοκτημόνων. Από ένα καθεστώς που κυριαρχείται από τους απατεώνες αριστοκράτες, τους κερδοσκόπους και όσους παραδόθηκαν ανοιχτά στην διαφθορά ενώπιον των ολοένα και πιο δυσαρεστημένων ανθρώπων. Οι αστοί φιλελεύθεροι του «Προοδευτικού Μπλοκ» παρακάλεσαν τον Τσάρο Νικόλαο για «μεταρρυθμίσεις», προσπαθώντας να τον εκφοβίσουν με την επανάσταση.

Κάτω από την επιφάνεια, η διάθεση των μαζών είχε αρχίσει σιγά-σιγά να αλλάζει. Ο Τρότσκι περιέγραψε τη διαδικασία αυτή ως «μοριακές διεργασίες της επανάστασης». Είναι μια διαδικασία που εξελίσσεται σταδιακά, έτσι ώστε να είναι συχνά αφανής, ακόμη και σε επαναστάτες, που αντλούν μερικές φορές λάθος συμπεράσματα από την εμφάνιση της απάθειας και της απουσίας εκδηλώσεων της συσσωρευμένης απογοήτευσης, οργής και πικρίας. Είναι παρόμοια με τη σταδιακή δημιουργία πίεσης κάτω από την επιφάνεια της γης πριν από έναν σεισμό. Αυτή η διαδικασία είναι επίσης αόρατη στον επιφανειακό παρατηρητή, που κοιτάζει όχι πέρα ​​από την επιφάνεια, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις διαδικασίες που εκτυλίσσονται στα έγκατα της γης. Όταν η έκρηξη συμβαίνει, δημιουργείται μια γενική έκπληξη.

Για όλα τα είδη των «γνωστών φαινομένων», οι άνθρωποι προτείνουν εξηγήσεις, οι οποίες συνήθως δεν πηγαίνουν πιο πέρα ​​από την άμεση αιτία, γεγονός που δεν εξηγεί πραγματικά τίποτα. Έτσι η Φεβρουαριανή Επανάσταση, λέγεται ότι προκλήθηκε από την έλλειψη του ψωμιού. Η εξήγηση αυτή παραβλέπει το γεγονός ότι, στα χρόνια που ακολούθησαν την Οκτωβριανή επανάσταση, η έλλειψη του ψωμιού ήταν πολύ χειρότερη από ό, τι πριν, ως συνέπεια του εμφυλίου πολέμου που προκλήθηκε από την αντεπανάσταση και την εισβολή των 21 ξένων στρατευμάτων. Γιατί αυτά δεν δημιούργησαν μια νέα επανάσταση; Αυτή η ερώτηση δεν τέθηκε ποτέ και δεν μπορεί να απαντηθεί, αν επιμένουμε να συγχέουμε το άμεσο περιστατικό που πυροδότησε το κίνημα με τις βαθύτερες αιτίες του, δηλαδή, να συγχέουμε το ατύχημα με την αναγκαιότητα, όπως τα παλιά σχολικά βιβλία υποστήριζαν ότι ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος προκλήθηκε από τη δολοφονία του αρχιδούκα Φερδινάνδου στο Σεράγεβο και όχι από τη συσσώρευση των αντιθέσεων μεταξύ των κύριων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων πριν από το 1914.

Η απεργία της 9ης Ιανουαρίου 1917 ήταν η μεγαλύτερη απεργία που η Πετρούπολη είχε δει για το σύνολο της διάρκειας του πολέμου. Η απεργία έλαβε χώρα στο Βίμποργκ και στις περιοχές του Νέφσκι. «Χτύπησε» τις πολεμικές βιομηχανίες ιδιαίτερα σκληρά. Συμμετείχαν 145.000 εργάτες, σ’ ένα είδος «δοκιμής» για την επανάσταση. Η απεργία συνοδεύτηκε από μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Η Πετρούπολη έμοιαζε με ένα στρατόπεδο. Είχε καταληφθεί από τα στρατεύματα και την αστυνομία, αλλά τα αστυνομικά μέτρα δεν επαρκούσαν πλέον για να συγκρατήσουν την επανάσταση.

Οι αστοί φιλελεύθεροι, προσπάθησαν, από την πλευρά τους να εμποδίσουν την επανάσταση εκλιπαρώντας τον Τσάρο για μεταρρυθμίσεις. Ο Ροντζιάνκο παρακάλεσε τον Τσάρο να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της Δούμας και να προχωρήσει σ’ έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό. Η κυριαρχούμενη από τους Μενσεβίκους, Ομάδα Εργασίας των Επιτροπών Πολεμικής Βιομηχανίας, κάλεσε τους εργάτες της Πετρούπολης στις 14 Φεβρουαρίου – την ημέρα ανοίγματος της Δούμας – να πάει στο παλάτι της Ταυρίδας και να επιδείξουν την «αλληλεγγύη» τους στη Δούμα και να υποστηρίξουν τη φιλελεύθερη αντιπολίτευση. Το Μπολσεβίκικο Γραφείο κατήγγειλε αυτή την πολιτική της ταξικής συνεργασίας και κάλεσε για μια μονοήμερη απεργία κατά την επέτειο της δίκης των Μπολσεβίκων βουλευτών.

Ενενήντα χιλιάδες εργαζόμενοι σε 58 εργοστάσια ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της απεργίας. Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου Πουτίλωφ διαμαρτύρονταν με τα εξής συνθήματα: «Κάτω ο πόλεμος!» «Κάτω η κυβέρνηση», «Ζήτω η Δημοκρατία!». Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να πάει στο παλάτι της Ταυρίδας! Ο Ροντζιάνκο ομολόγησε ότι η Δούμα έμεινε «στον ρόλο σχεδόν ενός παθητικού θεατή», καθώς οι διαδηλωτές διαδήλωναν κάτω από τη μύτη τους κατά μήκος της συνοικίας Νέφσκι.

Αυτές οι διαδοχικές «δοκιμές» έδειξαν ότι η διάθεση των μαζών είχε φτάσει σε σημείο βρασμού. Αντιπρόσωποι από το εργοστάσιο Πουτίλωφ επισκέφθηκαν όλα τα άλλα εργοστάσια στην Νάρβα και στις περιοχές του Βίμποργκ. Αυτό πυροδότησε ένα γενικό κίνημα. Υπήρχαν ταραχές από την έλλειψη ψωμιού με αξιοσημείωτη συμμετοχή των γυναικών.

Η απεργία στο τεράστιο εργοστάσιο Πουτίλωφ, ξεκίνησε στις 18 Φεβρουαρίου από μερικές εκατοντάδες εργάτες κατά τη διάρκεια μιας διεκδίκησης για υψηλότερους μισθούς και για την επαναπρόσληψη ορισμένων συναδέλφων τους, προκάλεσε έκπληξη στους οργανωμένους εργάτες και τους επαναστάτες. Τριάντα χιλιάδες εργάτες αυτής της γιγάντιας επιχείρησης δημιούργησαν μια απεργιακή επιτροπή, βγήκαν στους δρόμους και απηύθυναν έκκληση προς τους άλλους εργάτες για υποστήριξη. Στις 22 Φεβρουαρίου, η διοίκηση του Πουτίλωφ απάντησε με «λοκ άουτ». Αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν ένα μεγάλο λάθος, καθώς χιλιάδες οργισμένοι εργάτες συγκεντρώνονταν στους δρόμους, σε μια εποχή που πολλές γυναίκες της εργατικής τάξης έκαναν ουρά στην παγωνιά για ένα πενιχρό μερίδιο ψωμιού.

Ο συνδυασμός αποδείχθηκε πιο εκρηκτικός από τις οβίδες που παρήγαγε το εργοστάσιο Πουτίλωφ. Κατά σύμπτωση, την επόμενη μέρα, 23 Φεβρουαρίου, ήταν η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας. Αυτό έδωσε νέα ώθηση στο μαζικό κίνημα. Η αστραπιαία ταχύτητα με την οποία οι γυναίκες και οι νέοι, πρώην οπισθοδρομικά και ανοργάνωτα στρώματα, έδρασαν, έφερε και πάλι έκπληξη στους αγωνιστές. Όπως ο Σοβιετικός ιστορικός Μπαρντζάλωφ έγραφε, οι νέοι της εργατικής τάξης «διαδήλωσαν στην πρώτη γραμμή των διαδηλωτών, ήταν παρόντες στις συνεδριάσεις, έλαβαν μέρος σε συγκρούσεις με την αστυνομία, [και] … ενήργησαν ως προπομποί της επανάστασης… »[1]

Στις 24 Φεβρουαρίου, 200.000 εργάτες, περισσότερο από τη μισή εργατική τάξη της Πετρούπολης, κατέβηκαν σε απεργία. Υπήρξαν μαζικές συνελεύσεις και διαδηλώσεις, καθώς οι εργάτες αποτίναζαν τον παλιό φόβο και σηκώθηκαν για να αντιμετωπίσουν τους εκμεταλλευτές τους. Η επανάσταση είχε αρχίσει. Μαζικές διαδηλώσεις συνόδευαν τις απεργίες που εξαπλώνονταν σαν φωτιά από το Βίμποργκ έως τις άλλες βιομηχανικές περιοχές. Τα πλήθη των ανθρώπων σάρωσαν την αστυνομία και το στρατό για να φτάσουν στο κέντρο της πόλης, ακόμη και διασχίζοντας το παγωμένο ποταμό Νέβα, φωνάζοντας «Ψωμί!», «Ειρήνη!» και «Κάτω η απολυταρχία!»

Την Πέμπτη 23Φεβρουαρίου έγιναν συγκεντρώσεις ενάντια στον πόλεμο, το υψηλό κόστος ζωής, τις κακές συνθήκες εργασίας των εργαζομένων γυναικών. Αυτό με τη σειρά του εξελίχθηκε σ’ ένα νέο κύμα απεργιών. Οι γυναίκες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Πήγαν στα εργοστάσια, καλώντας τους εργάτες να βγουν έξω. Μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους ακολούθησαν. Σημαίες και πλακάτ εμφανίστηκαν με επαναστατικά συνθήματα: «Κάτω ο πόλεμος!», «Κάτω η πείνα!», «Ζήτω η επανάσταση!». Ρήτορες του δρόμου εμφανίστηκαν σαν από το πουθενά. Πολλοί ήταν Μπολσεβίκοι, αλλά οι περισσότεροι ήταν απλοί εργάτες, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι, μετά από πολλά χρόνια επιβαλλόμενης σιωπής είχαν ξαφνικά ανακαλύψει ότι είχαν γλώσσα και ένα μυαλό που σκέφτεται.

Εκείνο το πρωί, ένα ναύτης 25 ετών, ο Φιοντόρ Φιοντόροβιτς Ιλίην (Ρασκόλνικοφ) κοίταξε έξω από το παράθυρο και σκέφτηκε: «Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Θα συμβεί κάτι σήμερα στους δρόμους;». Κάτι συνέβη: 128.000 εργάτες συμμετείχαν σε απεργία. Ολόκληρη η πόλη ήταν γεμάτη ζωή. «Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, η Ημέρα της Γυναίκας ήταν προδιαγεγραμμένο να είναι η πρώτη μέρα της επανάστασης. Εργαζόμενες γυναίκες, οδηγούνταν σε απόγνωση από τις δύσκολες συνθήκες, ένα θύμα για τα βάσανα της πείνας, ήταν οι πρώτες που βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας “ψωμί, ελευθερία και ειρήνη”Την ημέρα εκείνη, καθώς ήμασταν κλεισμένοι στα καταλύματα μας, ήμασταν σε θέση να δούμε έξω από το παράθυρο μια πολύ ασυνήθιστη σκηνή. Τα τραμ δεν λειτουργούσαν, πράγμα που σήμαινε ότι οι δρόμοι ήταν αχαρακτήριστα άδειοι και ήσυχοι. Αλλά στη γωνία των οδών Μπολσόι και Γκαβάνσκαγια, ομάδες των εργαζόμενων γυναικών συνέχιζαν να συγκεντρώνονται. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τις διαλύσουν, σπρώχνοντας τες με τα φίμωτρα των αλόγων τους και χτυπώντας τες με τις θήκες των ξιφών τους. Η τσαρική Οπριτσνίκι απώθησε το πλήθος στο πεζοδρόμιο. Αυτό, χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του και να διαλυθεί, όταν οι αστυνομικοί επέστρεψαν στις αρχικές τους θέσεις, ξανασυγκεντρώθηκε και δημιούργησε μια συμπαγή μάζα. Σε μερικές από τις ομάδες μπορούσαμε να δούμε άνδρες, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία αποτελούνταν από γυναίκες και συζύγους των εργαζομένων που εργάζονται»[2].

Στις 25 Φεβρουαρίου, 30-35 εργατικοί ηγέτες συναντήθηκαν στο γραφείο της Ένωσης Εργατών Πετρούπολης για να δημιουργήσουν ένα σοβιέτ. Παρά το γεγονός ότι οι μισοί συνελήφθησαν το ίδιο βράδυ, δύο ημέρες αργότερα, όταν «η παλίρροια είχε ήδη μετατραπεί», ένας αριθμός από αυτούς ανακήρυξαν τον εαυτό τους σε Εκτελεστική Επιτροπή του Σοβιέτ της Πετρούπολης. Ο μενσεβίκος βουλευτής της Δούμας Ν. Σ. Τσχεϊτζέ εξελέγη πρόεδρος, παρόλο που ο ίδιος δεν αντιπροσώπευε προφανώς κανένα εργοστάσιο. Όμως και η πλειοψηφία από τους 150 παρόντες κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Σοβιέτ, είχαν εξίσου αμφίβολα πληρεξούσια. Καθόρισαν τους σκοπούς τους λέγοντας ότι επιθυμούν «να οργανώσουν τις δυνάμεις του λαού και να αγωνιστούν για να εδραιώσουν την πολιτική ελευθερία και την λαϊκή κυβέρνηση».

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Τσάρος Νικόλαος έδωσε κατηγορηματική διαταγή στον στρατηγό Χαμπάλωφ να «..τερματίσει τις ταραχές στην πρωτεύουσα έως αύριο. Το επόμενο απόγευμα οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ. Μια έκθεση της αστυνομίας ανέφερε ότι «μόνο όταν τα πυρά εκτοξεύονταν στην καρδιά του πλήθους ήταν δυνατό να διαλύσουν το πλήθος, που όμως ως επί το πλείστον κρύφτηκε στις αυλές των γύρω σπιτιών και στη συνέχεια επανεμφανίστηκε στους δρόμους, όταν οι πυροβολισμοί είχαν σταματήσει». Όταν οι μάζες χάνουν τον φόβο του θανάτου, τότε το «παιχνίδι έχει ξεκινήσει». Ωστόσο, ακόμη και τώρα, οι ηγέτες των Μπολσεβίκων στην Πετρούπολη δεν καταλάβαιναν την πραγματική φύση της κατάστασης. Ο Β. Καγιούρωφ, ένα μέλος της επιτροπής των Μπολσεβίκων στη συνοικία του Βίμποργκ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ένα πράγμα είναι προφανές: η εξέγερση θα διαλυθεί» [3].

Στην πραγματικότητα, αυτό ήταν μόνο η αρχή. Μέσα σε λίγες μέρες, από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 27, η Πετρούπολη ήταν στο έλεος της γενικής απεργίας. Μια γενική απεργία θέτει το ζήτημα της εξουσίας, αλλά από μόνη της δεν μπορεί να το λύσει. Το ζήτημα προκύπτει από την ίδια την κατάσταση: Ποιος κυβερνά; Ποιος είναι ο κύριος του «σπιτιού»; Αναπόφευκτα, το τελευταίο ζήτημα αποφασίζεται με τη βία. Ανακάμπτοντας από την αρχική του παράλυση, το καθεστώς άρχισε να αντιδρά. Ο τσάρος έχει εκδώσει προσωπικά την διαταγή: «Έχω διατάξει να βάλετε ένα τέλος στην αναταραχή στην πρωτεύουσα αύριο, χωρίς αποτυχία». Οι στρατιώτες και οι αστυνομικοί διατάχθηκαν απευθείας από τον Τσάρο για το αιματηρό πυρ κατά των διαδηλωτών.

Στις 26 Φεβρουαρίου, οι πυροβολισμοί άρχισαν. Οι περισσότεροι από τους στρατιώτες πυροβολούσαν στον αέρα, αλλά η αστυνομία, πάντα πιο αντιδραστική από τους στρατιώτες, πυροβολούσε στο πλήθος. Πολλοί σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Αυτό ήταν ένα αποφασιστικό σημείο καμπής στη συνείδηση ​​των στρατιωτών. Την ίδια ημέρα, το σύνταγμα Παβλόφσκ, διατάχθηκε να ανοίξει πυρ κατά των εργαζομένων. Αντ’ αυτού άνοιξαν πυρ εναντίον της αστυνομίας. Στα χαρτιά, το καθεστώς είχε αρκετές δυνάμεις στη διάθεσή του. Αλλά τη στιγμή της αλήθειας, οι δυνάμεις αυτές τελείωναν. Οι απελπισμένες προσκλήσεις για ενισχύσεις έμειναν αναπάντητες. Ο Τρότσκι παρέθεσε ένα ερωτηματολόγιο που απέστειλε ο στρατηγός Ιβάνωφ στον στρατηγό Χαμπάλωφ:

«Ερώτηση του Ιβάνωφ: Πόσα στρατεύματα λειτουργούν σωστά και πόσα έχουν παρεκτραπεί;
Απάντηση του Χαμπάλωφ: Έχω στη διάθεσή μου, στο κτίριο του Ναυαρχείου, τέσσερις λόχους της φρουράς, πέντε μοίρες του ιππικού και Κοζάκους, αλλά και δύο πυροβολαρχίες· το υπόλοιπο των στρατευμάτων έχει περάσει στους επαναστάτες ή είναι σε συμφωνία με αυτούς και παραμένουν ουδέτεροι. Στρατιώτες περιπλανούνται μέσα στις πόλεις μεμονωμένα ή σε σειρές, αφοπλίζοντας αξιωματικούς.

Ερ: Ποιοί σιδηροδρομικοί σταθμοί φρουρούνται;
Απ: Όλοι οι σταθμοί βρίσκονται στα χέρια των επαναστατών και φυλάσσονται αυστηρά από αυτούς.

Ερ: Σε ποια σημεία της πόλης διατηρείται η τάξη;
Απ: Ολόκληρη η πόλη είναι στα χέρια των επαναστατών. Το τηλέφωνο δεν λειτουργεί, δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της πόλης.

Ερ: Ποιές αρχές κυβερνούν τα διαφορετικά μέρη της πόλης;
Απ: Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση.

Ερ: Τα υπουργεία λειτουργούν σωστά;
Απ: Οι υπουργοί έχουν συλληφθεί από τους επαναστάτες.

Ερ: Ποιες αστυνομικές δυνάμεις είναι στη διάθεσή σας την παρούσα στιγμή;
Απ: Καμία ανεξαιρέτως.

Ερ: Ποια τεχνικά όργανα και όργανα προμήθειας του Υπουργείου Πολέμου είναι πλέον υπό τον έλεγχό σας;
Απ: Δεν έχω τίποτα.

Ερ: Τι ποσότητα εφοδίων είναι στη διάθεσή σας;
Απ: Δεν υπάρχουν εφόδια που έχω στη διάθεσή μου. Στην πόλη, στις 5 Φεβρουαρίου, υπήρχαν 5.600.000 λίβρες αλεύρι στις αποθήκες.

Ερ: Έχεις πολλά όπλα, πυροβολικό και πολεμοφόδια που έπεσαν στα χέρια των στασιαστών;
Απ: Όλες οι μονάδες πυροβολικού βρίσκονται στα χέρια των επαναστατών.

Ερ: Τι στρατιωτικές δυνάμεις και προσωπικό είναι υπό τον έλεγχό σας;
Απ: Ο αρχηγός του Επιτελείου της Περιφέρειας είναι στον προσωπικό μου έλεγχο. Με τις άλλες Επαρχιακές Διοικήσεις δεν έχω καμία επικοινωνία. »[4]

Υπήρξε μια ευρεία συναδέλφωση μεταξύ των στρατευμάτων και των απεργών. Οι εργαζόμενοι πήγαιναν στους στρατώνες και έκαναν έκκληση προς τους ένστολους αδελφούς τους. Στα κεντρικά γραφεία των Μπολσεβίκων υπήρχαν συνεχείς και συχνά έντονες συζητήσεις για την τακτική, σε μια κατάσταση η οποία αλλάζει, όχι μέρα με τη μέρα, αλλά ώρα με την ώρα. Ο Σλιάπνικωφ τάχθηκε κατά της δημιουργίας ένοπλων αποσπασμάτων, τοποθετώντας όλη την έμφαση στο κέρδισμα των υπαρχόντων στρατευμάτων. Ο Τσαγκούριν και άλλοι, υποστήριξαν ότι και τα δύο καθήκοντα ήταν απαραίτητα και ούτω καθεξής. Στην προκειμένη περίπτωση, η κατάσταση εξελίχθηκε πολύ πιο γρήγορα από τις συζητήσεις των ηγετών των Μπολσεβίκων στην Πετρούπολη. Οι εργάτες, στην πραγματικότητα, κατελάμβαναν την πόλη, χωρίς να νοιάζονται για την έλλειψη όπλων και στρατιωτικής εκπαίδευσης, με απόλυτο ηρωισμό.

Μετά από τις 27 Φεβρουαρίου, το μεγαλύτερο τμήμα της πρωτεύουσας ήταν στα χέρια των εργατών και των στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένων των γεφυρών, των οπλοστασίων, των σιδηροδρομικών σταθμών, του τηλέγραφου και του ταχυδρομείου. Τη στιγμή της αλήθειας, οι ισχυρές δυνάμεις που στα χαρτιά διέθετε το καθεστώς, «εξατμίστηκαν». Με τη νύχτα της 28ης, ο Χαμπάλωφ έμεινε εντελώς χωρίς στρατό, ένας στρατηγός χωρίς στρατό. Οι υπουργοί της τελευταίας κυβέρνησης του Τσάρου οδηγήθηκαν στο φρούριο «Πέτρου και Παύλου», κρατούμενοι της επανάστασης! Βασιζόμενοι στην εμπειρία του 1905, οι εργάτες δημιούργησαν Σοβιέτ για να αναλάβουν την διεύθυνση της κοινωνίας. Η εξουσία βρισκόταν στα χέρια της εργατικής τάξης και των στρατιωτών.

Ένα πράγμα είναι απολύτως σαφές. Η ανατροπή του τσαρισμού επιτεύχθηκε από την εργατική τάξη, η οποία πήρε μαζί της την αγροτιά και το στρατό. Στην πραγματικότητα, η επανάσταση είχε ολοκληρωθεί σε μία μόνο πόλη, τη Πετρούπολη, που αντιπροσώπευε μόλις το 1/75 του πληθυσμού της Ρωσίας. Εδώ, με ένα πιο εντυπωσιακό τρόπο, βλέπουμε το αποφασιστικό βάρος του προλεταριάτου πάνω στην αγροτιά, της πόλης πάνω στην ύπαιθρο. Η Φεβρουαριανή Επανάσταση ήταν σχετικά ειρηνική, γιατί καμία σοβαρή δύναμη δεν ήταν έτοιμη να υπερασπιστεί το παλιό καθεστώς. Μόλις το προλεταριάτο άρχισε να κινείται, δεν υπήρχε τίποτα για να το σταματήσει.

Αναφορικά με τη Φεβρουαριανή Επανάσταση ο Τρότσκι έγραψε: «Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η Πετρούπολη πέτυχε την επανάσταση του Φλεβάρη. Το υπόλοιπο της χώρας προσκολλήθηκε σε αυτήν. Δεν υπήρχε πουθενά κανένας αγώνας, εκτός από την Πετρούπολη. Δεν επρόκειτο να βρεθεί οπουδήποτε στη χώρα οποιαδήποτε ομάδα του πληθυσμού, κάποια ομάδα, θεσμός ή στρατιωτική μονάδα που να είναι έτοιμη να πολεμήσει για το παλιό καθεστώς. Αυτό δείχνει πόσο αβάσιμη ήταν η καθυστερημένη συζήτηση των αντιδραστικών, σύμφωνα με την οποία, αν είχε υπάρξει ιππικό στην φρουρά της Πετρούπολης ή αν ο Ιβάνωφ είχε φέρει μια αξιόπιστη ταξιαρχία από το μέτωπο, η μοίρα της μοναρχίας θα ήταν διαφορετική. Ούτε στο μέτωπο, ούτε στα μετόπισθεν υπήρχε μια ταξιαρχία ή ένα σύνταγμα έτοιμο να δώσει μάχη για τον Νικόλαο τον ΙΙ». [5]

Οι εργάτες είχαν πλέον την εξουσία στα χέρια τους, αλλά, όπως ο Λένιν εξήγησε αργότερα, δεν ήταν αρκετά οργανωμένοι και συνειδητοί για να οδηγήσουν την επανάσταση μέχρι το τέλος. Αυτό ήταν το κεντρικό παράδοξο της επανάστασης του Φλεβάρη. Η τάξη που πραγματοποίησε την επανάσταση, δεν ήταν άλλη από τους εργάτες, που τράβηξαν μαζί τους την αγροτιά ντυμένη με τη γκρίζα χλαίνη των στρατιωτών. Τότε πώς αυτό ήταν μια «αστική επανάσταση»; Είναι αλήθεια ότι, στο άμεσο πρόγραμμα και τις διεκδικήσεις της, η επανάσταση του Φεβρουαρίου ήταν αστικοδημοκρατική. Αλλά τι ρόλο έπαιξε η αστική τάξη σε αυτήν; Έναν αντεπαναστατικό ρόλο, ο οποίος δεν εκδηλώθηκε άμεσα, μόνο επειδή οι φιλελεύθεροι πολιτικοί, όπως και η ίδια η απολυταρχία, δεν είχαν τα υλικά μέσα για να θέσουν την αντεπανάσταση σε εφαρμογή. Κατανοώντας την αδυναμία να πνίξουν την επανάσταση στο αίμα, βιαστικά σχημάτισαν την «Προσωρινή Κυβέρνηση», προκειμένου να επιχειρήσουν να αποκτήσουν τον έλεγχο του κινήματος και να το εκτροχιάσουν.

Η «Προσωρινή Κυβέρνηση» προέκυψε από την προσωρινή επιτροπή της Δούμας, που η ίδια έδωσε έναν τίτλο που τα λέει όλα: «Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Τάξης και των σχέσεων με τους δημόσιους οργανισμούς και προσωπικότητες». Η Επιτροπή, είχε επικεφαλής τον Μιχαήλ Ροντζιάνκο, πρώην πρόεδρο της Δούμας, ο οποίος παραδέχθηκε ότι είδε την παραίτηση του Τσάρου με «μεγάλη θλίψη». Ένα άλλο εξέχον μέλος της Προοδευτικού Συνασπισμού ήταν ο Σουλγκίν, ο οποίος ευχόταν τα πολυβόλα να είχαν τεθεί στη διάθεση του για να ασχοληθεί με τον όχλο. Ο Σουλγκίν κατά λάθος εξήγησε τους πραγματικούς λόγους για το σχηματισμό της Προσωρινής Κυβέρνησης, όταν παρατήρησε: «Αν δεν πάρουμε την εξουσία, άλλοι θα την πάρουν για μας, αυτοί οι αχρείοι που έχουν ήδη εκλεγεί στα εργοστάσια» [ 6].

Οι «αχρείοι στα εργοστάσια» ήταν τα μέλη των εργατικών συμβουλίων («Σοβιέτ»), αυτών των ευρείας βάσης επιτροπών αγώνα, με μέλη δημοκρατικά εκλεγμένα από τους χώρους εργασίας, οι οποίες έκαναν αμέσως την εμφάνισή τους. Οι εργάτες έπιασαν το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει το 1906. Στην πορεία της επανάστασης, ξαναβρήκαν όλες τις παλιές παραδόσεις και δημιούργησαν εκλεγμένα συμβούλια, σοβιέτ, σε κάθε εργοστάσιο. Στην πραγματικότητα, η εξουσία βρισκόταν ήδη στα χέρια τους τον Φεβρουάριο. Το πρόβλημα ήταν η έλλειψη ενός κόμματος και μιας ηγεσίας που να στηρίζει την επανάσταση. Οι ρεφορμιστές ηγέτες που βρέθηκαν στο προσκήνιο κατά τις αρχές της επανάστασης και οι οποίοι αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος της Εκτελεστικής Επιτροπής των Σοβιέτ, δεν είχαν καμία προοπτική να πάρουν την εξουσία, αλλά αφιέρωσαν τις προσπάθειές τους να παραδώσουν την εξουσία στην αστική τάξη, αν και η τελευταία δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στην επανάσταση και ήταν τρομοκρατημένη από αυτήν.

Οι φιλελεύθεροι δεν είχαν καμία πραγματική βάση υποστήριξης στην κοινωνία. Ο μόνος λόγος για τον οποίο η Προσωρινή Κυβέρνηση θα μπορούσε να επιβιώσει, ήταν το ότι δημιουργήθηκε από τους ηγέτες των Μενσεβίκων και των Σοσιαλεπαναστατών. Οι εκπρόσωποι των μεγάλων επιχειρήσεων ήξεραν ότι θα μπορούσαν να διατηρήσουν τον έλεγχο, μόνο διαμέσου των σοβιετικών ηγετών. Αυτό άλλωστε, θεωρούσαν ότι είναι μόνο μια προσωρινή διευθέτηση. Οι μάζες σύντομα θα κουράζονταν από αυτή την «τρέλα». Το κίνημα θα «πέθαινε» και στη συνέχεια θα μπορούσαν απλά να δώσουν στους «σοσιαλιστές» μια κλωτσιά στα δόντια. Αλλά προς το παρόν, ήταν ένα αναγκαίο κακό που έπρεπε να ανεχτούν, για το φόβο των χειρότερων. Ως εκ τούτου, κατάπιαν την αγανάκτησή τους και άφησαν τα πράγματα να εξελιχθούν.

Οι ρεφορμιστές ηγέτες, πραγματοποίησαν βιαστικά σύσκεψη στο παλάτι της Ταυρίδας με τα μέλη της Ομάδας Εργασίας της Κεντρικής Επιτροπής Πολεμικής Βιομηχανίας, Μενσεβίκους βουλευτές της Δούμας και διάφορους δημοσιογράφους και διανοούμενους από το στρατόπεδο των Μενσεβίκων. Οι Μενσεβίκοι, αμέσως διαμόρφωσαν μια στάση ταξικής συνεργασίας. Αυτό ήταν αναμενόμενο, αφού ήταν η λογική συνέχεια της όλης προηγούμενης πορείας τους. Το κεντρικό όργανο των Μενσεβίκων, δημοσίευσε μια δήλωση την 1η Μαρτίου, που καλούσε για μια προσωρινή κυβέρνηση «η οποία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την οργάνωση της νέας ελεύθερης Ρωσίας». Οι εργάτες είχαν χύσει το αίμα τους για να κατακτήσουν την εξουσία, την ώρα που η αστική τάξη παρακολουθούσε, τρομοκρατημένη, από τα παρασκήνια. Ωστόσο, οι Μενσεβίκοι, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των «αχρείων στα εργοστάσια», επιθυμούσαν να παραδώσουν την εξουσία στην αστική τάξη!

Οι εργάτες και οι στρατιώτες δεν εμπιστεύονταν την αστική τάξη, αλλά εμπιστεύονταν τους ηγέτες τους, ειδικά εκείνους με την πιο ριζοσπαστική και «αριστερή» εικόνα, όπως ο Κερένσκι. Αυτή η μεσαία τάξη, αριβίστικη, με τη ρητορική του δικηγόρου και τις θεατρικές δημαγωγίες, ήταν τέλεια για να ενσαρκώσει την πρώτη άμορφη σύγχυση στο στάδιο της αφύπνισης των μαζών. Ο Κερένσκι είχε την άδεια από τα Σοβιέτ να συμμετέχει ως μέλος του στην Προσωρινή Κυβέρνηση. Εδώ έχουμε το κεντρικό παράδοξο της Φεβρουαριανής Επανάστασης: έφερε στην εξουσία εκείνους που δεν έπαιξαν κανένα απολύτως ρόλο στην επιτυχία της και οι οποίοι τη φοβούνταν, όπως ο διάβολος το λιβάνι – τους «Καντέ» («Συνταγματικοί Δημοκράτες») και τους Οκτωβριστές συμμάχους τους στη Δούμα.

Στις 2 Μαρτίου, η Προσωρινή Κυβέρνηση συγκροτήθηκε σε σώμα. Αποτελούνταν κυρίως από μεγάλους γαιοκτήμονες και βιομηχάνους. Ο Πρίγκιπας Λβωφ ορίστηκε πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου. Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο αρχηγός του αστικού κόμματος των «Καντέ», Μιλιούκωφ. Υπουργός Οικονομικών ήταν ο πλούσιος βιομήχανος ζάχαρης και γαιοκτήμονας, Τερεσένκο. Το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας πέρασε στα χέρια του βιομήχανου κλωστοϋφαντουργίας Κονοβάλωφ. Ο Στρατός και το Ναυτικό, πέρασαν στον έλεγχο του Γκουτσκώφ. Το Υπουργείο Γεωργίας δόθηκε στον «Καντέτο» Σινιάρεφ. Σε αυτή την αντιδραστική συμμορία των απατεώνων, παρέδωσε το Σοβιέτ την κυβέρνηση της Ρωσίας!

Οι μικροαστοί ηγέτες των σοβιέτ δεν είχαν εμπιστοσύνη στην ικανότητα των μαζών να φέρουν σε πέρας την επανάσταση. Βαθύτατα πεισμένοι ότι η αστική τάξη ήταν η μόνη τάξη που είναι εξουσιοδοτημένη να κυβερνά, είχαν άγχος να παραδώσουν την εξουσία που κατακτήθηκε από τους εργάτες και τους στρατιώτες, στο «φωτισμένο» τμήμα του κεφαλαίου, με την πρώτη ευκαιρία. Οι Μενσεβίκοι και οι Σοσιαλεπαναστάτες, προσπάθησαν να πείσουν τις μάζες, ότι η κυβέρνηση, χωρίς τους καπιταλιστές θα ήταν η «καταστροφή της επανάστασης του λαού (!)» («Ισβέστια», 02/03/17). Συνεχώς επέμεναν στον ισχυρισμό ότι η εργατική τάξη ήταν πολύ αδύναμη για να φέρει σε πέρας την επανάσταση και δεν πρέπει να «απομονωθεί». Ο Ποτρέσωφ έθεσε την άποψη των Μενσεβίκων χωρίς περιστροφές, όταν είπε ότι «τη στιγμή της αστικής επανάστασης, η (τάξη) καλύτερα προετοιμασμένη, κοινωνικά και ψυχολογικά, για να λύσει τα εθνικά προβλήματα, είναι (η) αστική τάξη». Στις 7 Μαρτίου, το μενσεβίκικο όργανο της Πετρούπολης, «Ραμπότσαγια Γκαζέτα», έγραψε: «Μέλη της Προσωρινής Κυβέρνησης! Το προλεταριάτο και ο στρατός περιμένουν τις διαταγές σας για να εδραιώσουν την επανάσταση και να κάνουν τη Ρωσία μια δημοκρατία».[7]

Μια τέτοια σκέψη όμως, ήταν πολύ μακριά από τα μυαλά των αστών ηγετών της Προσωρινής Κυβέρνησης. Η πρώτη τους, ενστικτώδης κίνηση, όπως είδαμε, ήταν να καταφύγουν στην καταστολή, αλλά αυτό ήταν πλέον αδύνατο. Ως εκ τούτου, ήταν υποχρεωμένοι να ελίσσονται για να κερδίζουν χρόνο. Έτσι «έδωσαν» στις μάζες, μόνο ό, τι οι εργάτες και οι στρατιώτες είχαν ήδη κατακτήσει στον αγώνα. Ο μοναδικός στόχος των φιλελεύθερων, ήταν να σταματήσουν την επανάσταση κάνοντας επιφανειακές αλλαγές από την κορυφή, για να διατηρήσουν στη ζωή το παλιό καθεστώς. Αυτό το παλιό καθεστώς, που ταρακουνήθηκε και υποτίθεται ότι νικήθηκε, εξακολουθούσε να υφίσταται με τη μορφή της οικονομικής εξουσίας των γαιοκτημόνων, των τραπεζιτών και των καπιταλιστών, την τεράστια γραφειοκρατία, την κάστα των αξιωματικών, τη Δούμα και τη μοναρχία. Η φιλελεύθερη μπουρζουαζία ήταν τόσο τρομοκρατημένη από την επανάσταση, που προσκολλήθηκε στη μοναρχία ως το προπύργιο της ιδιοκτησίας και της Τάξης. Προκειμένου να διατηρηθεί η μοναρχία, η Προσωρινή Κυβέρνηση έκανε ελιγμούς για να αντικαταστήσει το Νικόλαο ΙΙ με τον γιό του, υπό την κηδεμονία του αδελφού του πρίγκιπα Μιχαήλ, ελπίζοντας να αντικατασταθεί ο ένας Ρομανώφ με έναν άλλο. Σε αυτή τη χοντροκομμένη κωμωδία οι εργάτες, οι οποίοι έχυσαν το αίμα τους για την ανατροπή των Ρομανώφ, παρέδωσαν την εξουσία στους ηγέτες τους, οι οποίοι, με τη σειρά του, παρέδωσαν στους αστούς φιλελεύθερους, οι οποίοι, με τη σειρά τους, θα την προσφέρουν πίσω στους Ρομανώφ!

Όλα αυτά δεν κατανοήθηκαν από τους εργάτες και τους στρατιώτες και ιδίως από τους αγωνιστές, των οποίων η στάση έναντι των αστών πολιτικών της Προσωρινής Κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από ένα αίσθημα δυσπιστίας. Αλλά εμπιστεύονταν τους ηγέτες τους, τους Μενσεβίκους και τους Σοσιαλεπαναστάτες, τους «μετριοπαθείς σοσιαλιστές», που αποτελούσαν την πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σοβιέτ και η οποία, συνεχώς έλεγε ότι «θα πρέπει να είστε υπομονετικοί, ότι ο πρώτος στόχος ήταν να εδραιωθεί η δημοκρατία, να προετοιμαστεί για να συγκληθεί η Συντακτική Συνέλευση» και ούτω καθεξής. Οι μάζες άκουσαν και εξέτασαν. Ίσως θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε. Οι ηγέτες μας, γνωρίζουν καλύτερα. Ωστόσο, το αίσθημα δυσπιστίας αναπτυσσόταν πιο έντονα κάθε μέρα που περνούσε.

[A] Οι Οπρίτσνικι ήταν οι ιδιωτικοί σωματοφύλακες του «Ιβάν του Τρομερού», του αιμοσταγούς ηγεμόνα του 16ου αιώνα. Ήταν διαβόητος για τις αιμοδιψείς του δραστηριότητες.

[1] Αναφέρεται στη σελ. 59 του βιβλίου.

[2] Ρασκόλνικωφ, Κροστάνδη και Πετρούπολη το 1917, σελ. 1.

[3] Αναφέρεται στη σελ. 60 του βιβλίου.

[4] Τρότσκι, Η Ιστορία της Ρωσικής Επανάστασης, σελ. 105-6.

[5] Τρότσκι, Η Ιστορία της Ρωσικής Επανάστασης, σελ. 158.

[6] Μαρσέλ Λίμπμαν, Ο Λενινισμός υπό τον Λένιν, σελ. 119-20.

[7] Αναφέρεται στον Λίμπμαν, σελ. 121 και 120.

[8] Ν. Σουχάνωφ, «Zapiski o revolutsii», τόμος 1, σελ. 50 and 94.

[9] Βλ. Λίμπμαν σελ. 117 και 118.

[10] Τρότσκι, Η Ιστορία της Ρωσικής Επανάσταση, σελ. 300.

[11] Αναφέρεται στον Μ. Λίμπμαν, Λενινισμός υπό τον Λένιν, σελ. 117.


Μετάφραση:
Διονύσης Νεόφυτος
Επιμέλεια: Σταμάτης Καραγιαννόπουλος

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα