Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΗ αντι-ιμπεριαλιστική στάση των εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πηγή αγωνιστικής έμπνευσης

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Η αντι-ιμπεριαλιστική στάση των εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πηγή αγωνιστικής έμπνευσης

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σταμάτησε τις πιέσεις που ασκούσε προς εργαζόμενούς της στη Θεσσαλονίκη να συμμετάσχουν στην τεχνική υποστήριξη μηχανών που μεταφέρουν άρματα του ΝΑΤΟ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η μαχητική αντι-ιμπεριαλιστική στάση αυτών των εργαζόμενων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η υποστήριξή τους από αρκετά εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης έφεραν αυτό το αποτέλεσμα και έδειξαν τον δρόμο για ολόκληρο το ευρωπαϊκό εργατικό κίνημα.

Οι εργαζόμενοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν εργασίες στις μηχανές των τρένων που μεταφέρουν τεθωρακισμένα και στρατιωτικό υλικό του NATO από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, κατάφεραν να κερδίσουν την υποστήριξη πολλών σωματείων της Κεντρικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα η διοίκηση της εταιρείας να υπαναχωρήσει ως προς την απαίτησή της να μεταβούν υποχρεωτικά οι εργαζόμενοι τεχνικοί της στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, καθώς δείχνει ότι η απόπειρα του αμερικανικού και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού να στείλει φονικό στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία μπορεί να παρεμποδιστεί από το εργατικό κίνημα.

Το τελεσίγραφο της εταιρείας έληγε στις 2 Απριλίου, ύστερα μάλιστα από πιέσεις δύο βδομάδων, αφού μέχρι τότε είχε δώσει διορία σε εργαζόμενο ηλεκτρολόγο να μεταβεί από τη Θεσσαλονίκη στην Αλεξανδρούπολη. Οι εργαζόμενοι τεχνικοί, όπως και τα δώδεκα σωματεία που τους υποστήριξαν, αναφέρουν πολύ σωστά ότι η μεταφορά αυτού του πολεμικού υλικού διαμέσου της Ελλάδας προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης-μέλη του NATO έχει ως ξεκάθαρο στόχο να ενισχύσει τις θέσεις του δυτικού ιμπεριαλισμού έναντι της Ρωσίας.

Τα δώδεκα σωματεία που υποστήριξαν τους εργαζόμενους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής: «Καμία εμπλοκή της χώρας μας στις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία που γίνονται για τα κέρδη των λίγων σε βάρος των λαών. Συγκεκριμένα, απαιτούμε καμία αξιοποίηση σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού της χώρας μας για τη μεταφορά αμερικανοΝΑΤΟικού οπλοστασίου στις γειτονικές χώρες. Καταγγέλλουμε στον λαό τις απειλές της εργοδοσίας σε εργαζόμενους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην τεχνική εξασφάλιση των μηχανών που αυτές τις μέρες μεταφέρουν άρματα του ΝΑΤΟ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Είναι κοροϊδία να λέει η εργοδοσία ότι “δεν σας ενδιαφέρει τι θα κουβαλήσουνε τα τρένα, εσάς είναι η δουλειά σας και πρέπει να πάτε”, ή ότι “στη σύμβαση της εταιρείας αναφέρεται πως ο εργαζόμενος θα διαταχθεί ανάλογα με τις ανάγκες της”. Οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο δουλεύουμε για φτηνή και ποιοτική μεταφορά του λαού και για μεταφορά εμπορευμάτων που να αξιοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών του και ΟΧΙ για να γινόμαστε μέρος της εμπλοκής της χώρας σε επικίνδυνους για τον λαό σχεδιασμούς, με τη μεταφορά ΝΑΤΟικού πολεμικού υλικού στα περίχωρα της Ουκρανίας. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στη διέλευση της πολεμικής μηχανής από τα εδάφη της χώρας μας. Η πραγματική αλληλεγγύη για τον λαό της Ουκρανίας είναι σήμερα η πάλη για: Καμία αξιοποίηση του σιδηρόδρομου για μεταφορά πολεμικού υλικού σε ξένες χώρες. Να γυρίσουν στη βάση τους οι μηχανές που αξιοποιούνται για αυτόν τον σκοπό. Καμία απειλή εργαζόμενου στον σιδηρόδρομο που αρνείται να συναινέσει για να πραγματοποιηθεί η μεταφορά ΝΑΤΟικού πολεμικού υλικού από τη χώρα μας».

Η κυβέρνηση της ΝΔ υποστηρίζει ενεργά την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία παρά και ενάντια στα φιλειρηνικά και αντι-ιμπεριαλιστικά αισθήματα του ελληνικού λαού. Εκτός από τα χιλιάδες όπλα και βλήματα που έστειλε στις αρχές Μαρτίου στη μαριονέτα του ΝΑΤΟ, την κυβέρνηση του Κιέβου, διαθέτει κανονικά προς χρήση για την υποστήριξη του πολέμου στην Ουκρανία τις ΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ και τα ελληνικά τρένα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά πολεμικού υλικού, μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην Ουκρανία.

Συγχρόνως, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει τέσσερις ουλαμούς πυροβολικού με 30 στελέχη και ελαφρά αντι-αεροπορικά συστήματα τύπου ASRAD/Hellas στη Βουλγαρία ώστε να συμμετάσχουν στον σχηματισμό μάχης του ΝΑΤΟ ενάντια στη Ρωσία. Και βέβαια ο ελληνικός στρατός συμμετέχει στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, η οποία δημιουργήθηκε αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η πράξη ανυπακοής των εργαζόμενων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει κερδίσει τη συμπάθεια πλατιών τμημάτων της εργατικής τάξης. Ακόμα περισσότερα σωματεία και ομοσπονδίες θα πρέπει να στηρίξουν ανοικτά και έμπρακτα αυτούς τους εργαζόμενους. Στη γενική απεργία της 6ης Απριλίου θα πρέπει να συμπεριληφθούν από όλα τα σωματεία διεκδικήσεις όπως: «Καμία εκδικητική απόλυση εργαζομένου στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ», «Όχι στο ΝΑΤΟ και την παρέμβασή του στην Ουκρανία» και «Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Το παράδειγμα των εργαζόμενων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πρέπει να ακολουθηθεί από όλους τους εργαζόμενους της Ελλάδας και της Ευρώπης στους σιδηρόδρομους, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια! Καμία διευκόλυνση στη φονική μηχανή του ΝΑΤΟ και στον ρόλο της στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία!

 

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα