Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιεθνήΑποτελέσματα και συμπεράσματα από τις Ευρωεκλογές στις 4 ισχυρότερες χώρες της ΕΕ

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Διεθνούς (RCI), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Αποτελέσματα και συμπεράσματα από τις Ευρωεκλογές στις 4 ισχυρότερες χώρες της ΕΕ

Συνοπτική ανάλυση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, η οποία περιέχεται στο τεύχος της «Κομμουνιστικής Επανάστασης» που κυκλοφορεί (αρ. 116).

Οι ευρωεκλογές που διεξήχθησαν από τις 6 μέχρι τις 9 Ιουνίου στα κράτη-μέλη της ΕΕ ανέδειξαν την πτώση του αστικού, λεγόμενου πολιτικού Κέντρου και των Πράσινων πολιτικών κομμάτων. Η εξελισσόμενη καπιταλιστική κρίση στην ΕΕ, με τα – ακόμα – υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, την οικονομική στασιμότητα-ύφεση και τα γιγάντια χρέη, οξύνει την κοινωνική οργή των μαζών αποσταθεροποιώντας το πολιτικό σύστημα σε όλα τα κράτη-μέλη της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας της ΕΕ. Αυτό έχει ως συνέπεια τα κόμματα του κατεστημένου να κατακρημνίζονται και να ενισχύονται διάφορα «αντισυστημικά» κόμματα κάθε πολιτικής απόχρωσης.

Στη Γερμανία τα κυβερνητικά κόμματα SPD (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας), οι Πράσινοι και το FDP (Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα) απώλεσαν συνολικά πάνω από 11% των ψήφων τους σε σύγκριση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Οι υφεσιακοί ρυθμοί της γερμανικής οικονομίας και η συρρίκνωση της βιομηχανίας (κατά κύριο λόγο της χημικής βιομηχανίας) σε συνδυασμό με την ραγδαία αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για στρατιωτικές δαπάνες γεμίζουν οργή την εργατική τάξη και τα φτωχότερα στρώματα της γερμανικής κοινωνίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι και τα τρία αυτά κόμματα είχαν ποσοστά αρκετά κάτω από τα συνολικά ποσοστά στην ανατολική Γερμανία όπου ζουν και εργάζονται τα πιο καταπιεσμένα τμήματα της εργατικής τάξης της χώρας. Η Χριστιανοδημοκρατία έλαβε το 30% των ψήφων, ενώ το 2019 είχε λάβει το 28,9%.

Η Ακροδεξιά AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) είχε άνοδο 4,9%. Αυτή η άνοδος δεν ήταν αντάξια εκείνης που φώναζαν τα συστημικά ΜΜΕ όλο το προηγούμενο διάστημα. Επίσης τα αριστερά ρεφορμιστικά κόμματα αύξησαν τα ποσοστά τους από 5,5% σε σχεδόν 9%. Η BSW (Συμμαχία της Ζάρα Βάγκενκνεχτ), η διάσπαση της Linke (Αριστερά), έλαβε 6,17% ενώ η Linke 2,74%. Συνεπώς δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι έχουμε μια δεξιά στροφή στη Γερμανία. Αυτά δείχνουν ότι υπάρχει πόλωση προς τα δεξιά και τ’ αριστερά, με τις μάζες να μη διαθέτουν πραγματική εναλλακτική πολιτική λύση.

Και στη Γαλλία είχαμε την κατάρρευση του κυβερνητικού κόμματος του Μακρόν. Η Rennaissance (Αναγέννηση) έλαβε μόλις 14,56% ενώ το 2019 είχε λάβει 22,42%. Η οργή της γαλλικής εργατικής τάξης απέναντι στην κυβέρνηση του Μακρόν είχε εκφραστεί μέσω πολλών μαζικών κινημάτων. Τελικά εκφράστηκε και στις εκλογές.

Το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν, Rassemblement National (Εθνική Συσπείρωση), έλαβε 31,5% από 23,34%. Επιπλέον ένα νέο ακροδεξιό κόμμα, η Reconquête (Επανακατάκτηση), έλαβε 5,46%. Το PS (Σοσιαλιστικό Κόμμα) έλαβε 13,79% από 6,19% παίρνοντας ψήφους από το κόμμα του Μακρόν. Η LFI (Ανυπότακτη Γαλλία) του Μελανσόν αύξησε τα ποσοστά της από 6,31% σε 9,87%, οι Πράσινοι έπεσαν από το 13,48% στο 5,47%, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι έπεσαν από το 8,48% στο 7,24%.

Τα αποτελέσματα αυτά ανάγκασαν τον Μακρόν να καλέσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για να διασώσει την όποια δημοτικότητα του κόμματός του αλλά και του ιδίου. Αυτή η απόφαση έχει ταρακουνήσει το πολιτικό σύστημα της Γαλλίας ανοίγοντας τον δρόμο για τη νίκη του κόμματος της Λεπέν.

Η συμμαχία «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» στην οποία συμμετέχει το PS, το Γαλλικό ΚΚ, οι Πράσινοι αλλά και η LFI, δεν έχει καμία σχέση με το αναγκαίο Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο ενάντια στα αστικά κόμματα. Έχει ένα αστικό πρόγραμμα που δεν διαφοροποιείται σημαντικά από αυτό του Μακρόν και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε καν ως ρεφορμιστικό. Μάλιστα, αυτή η φιλοσυστημική συμμαχία θα αλληλοϋποστηριχθεί με το κόμμα του Μακρόν στον δεύτερο γύρο των εκλογών! Αυτή είναι μια τέλεια συνταγή για την περαιτέρω ενίσχυση της Λεπέν, η οποία φαίνεται για μια μεγάλη μερίδα του γαλλικού λαού ως η μόνη «αντισυστημική» επιλογή.

Στην Ιταλία στις εκλογές νίκησε το ακροδεξιό FdI (Αδέλφια της Ιταλίας) της πρωθυπουργού Μελόνι λαμβάνοντας το 28,76% (το 2019 είχαν 6,44%). Αυτή είναι μια μεγάλη ενίσχυση του δημαγωγικού αυτού κόμματος της Μελόνι. Όμως, σε αυτές τις εκλογές, είχαμε τη μεγάλη συρρίκνωση της ακροδεξιάς Λέγκας του Σαλβίνι που πήρε 9% από 34,26%.

Το δεξιό FI (Εμπρός Ιταλία) έλαβε 9,6% από 9,31% το 2019. Συνεπώς η Δεξιά και η Ακροδεξιά αθροιστικά έχασαν ποσοστά διαψεύδοντας τα συστημικά ΜΜΕ που με υστερία διατρανώνουν τη μεγάλη νίκη της Ακροδεξιάς στην Ιταλία.

Το αστικό κεντρώο PD (Δημοκρατικό Κόμμα) πήρε 24,11% από 22,8%, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έλαβε 10% από 17%, ενώ ο δεξιός ρεφορμιστικός συνδυασμός των Πρασίνων και της SI (Ιταλική Αριστερά) σημείωσε άνοδο καθώς έλαβε 6,78% από περίπου 4%.

Στην Ισπανία είχαμε τη νίκη του βασικού αστικού κόμματος της χώρας, του PP (Λαϊκό Κόμμα). Έλαβε 34,21% από 20,15%. Το PSOE (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας) του πρωθυπουργού Σάντσεθ έλαβε 30,18% από 32,86%. Η ακροδεξιά Vox (Φωνή) ενισχύθηκε λαμβάνοντας 9,63% από 6,21%. Επίσης ένα νέο ακροδεξιό κόμμα (Se Acabó La Fiesta) έλαβε 4,59%.

Το αριστερό Sumar έλαβε 4,66% και οι Podemos 3,28% όταν το 2019 είχαν λάβει 10% κατεβαίνοντας σε ενιαίο ψηφοδέλτιο. Τα αριστερά αυτονομιστικά κόμματα έλαβαν 4,91% όταν το 2019 είχαν 5,58%. Τα αριστερά κόμματα δεν κατάφεραν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους εξαιτίας της ρεφορμιστικής πολιτικής τους.

Κωνσταντίνος Αυγέρος

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα