Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΑπογευματινά χειρουργεία: κλιμάκωση της ιδιωτικοποίησης της Υγείας

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Απογευματινά χειρουργεία: κλιμάκωση της ιδιωτικοποίησης της Υγείας

Τα απογευματινά χειρουργεία και οι ολέθριες συνέπειές τους για τη δημόσια Υγεία.

Η δρομολόγηση απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία έχει δίκαια προκαλέσει αγανάκτηση, τόσο στους εργαζόμενους του ΕΣΥ όσο και στον λαό γενικότερα. Παρά τους υποκριτικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη σχετικά με τα δήθεν «ευεργετικά» του αποτελέσματα για τους ασθενείς και το ΕΣΥ, το ανάλγητο μέτρο των απογευματινών χειρουργείων έχει ως μοναδικό αληθινό σκοπό την υπονόμευση της δημόσιας Υγείας και την ιδιωτικοποίησή της.

Σε αντίθεση με τα κυβερνητικά ψεύδη περί τάχα συμβολής των απογευματινών χειρουργείων στην αποφόρτιση των λιστών αναμονής, στην πραγματικότητα αυτά εισάγονται ως δυνατότητα πλήρους παράκαμψης των λιστών αναμονής έναντι (γενναίας) πληρωμής (από 300 μέχρι 2.000 ευρώ). Όπως κατήγγειλαν από τις πρώτες κιόλας μέρες «πιλοτικής» εφαρμογής του μέτρου οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αττικόν, «οι δύο από τους τρεις ασθενείς που χειρουργήθηκαν επί πληρωμή το απόγευμα της 19/3/2024 ήταν εκτός λίστας χειρουργείου ή είχαν μπει σε αυτή μία βδομάδα πριν». Στην ίδια ανακοίνωση καταγγέλλεται επίσης ότι τα δύο από αυτά τα χειρουργεία αφορούσαν ογκολογικά περιστατικά, αποδεικνύοντας ότι ο νέος «θεσμός», όχι μόνο δεν αποτελεί μέσο περιορισμού της διάρκειας αναμονής για μικρομεσαίες επεμβάσεις, αλλά αντίθετα πρόκειται να χρησιμοποιηθεί κατεξοχήν ως «εκβιασμός» για πληρωμή προς τους ασθενείς εκείνους που έχουν τις βαρύτερες παθήσεις και τη μεγαλύτερη ανάγκη άμεσου χειρουργείου.

Ταυτόχρονα, όπως έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα οι νοσοκομειακοί γιατροί, τα χειρουργεία σε μη πρωινές ώρες τείνουν να είναι λιγότερο επιτυχημένα ή και συχνότερα θανατηφόρα. Αυτό προκύπτει ως συμπέρασμα από τη διεθνή εμπειρία, ενώ σοβαρές ενδείξεις αποτυπώνονται και σε συστηματικές έρευνες (για παράδειγμα, εδώ και εδώ), με βασικότερες αιτίες να θεωρούνται η μεγαλύτερη κόπωση των γιατρών και η περιορισμένη διαθεσιμότητα προσωπικού και εξοπλισμού τις απογευματινές ώρες. Όπως εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς, στην Ελλάδα με το ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα των μεγάλων, διαχρονικών ελλείψεων στο ΕΣΥ και της συνεπαγόμενης υπερεξάντλησης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η έκβαση των απογευματινών επεμβάσεων σε σχέση με τις πρωινές θα τείνει να είναι ακόμα πιο επίφοβη.

Οι πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης ομολογούνται από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, αφού όπως δήλωσε, «το να ζητήσω (σ.: από το Υπουργείο Οικονομικών) άλλα 3 δις το χρόνο για μισθοδοσία στο ΕΣΥ, είναι μάλλον δημοσιονομικά ανεδαφικό». Η κυβέρνηση θέλει να πετύχει «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια»: αφενός να διατηρήσει την ακραία υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, διοχετεύοντας άφθονο κρατικό χρήμα εκεί που δεν είναι «δημοσιονομικά ανεδαφικό» – σε εξοπλιστικά προγράμματα και κατασταλτικούς μηχανισμούς, επιδοτήσεις της κερδοσκοπίας στην ενέργεια και λοιπών «δραστηριοτήτων» των μεγαλοκαπιταλιστών κ.ο.κ. – και αφετέρου να προχωρήσει με τον πλέον επίσημο τρόπο στο περαιτέρω «ξήλωμα» του δωρεάν χαρακτήρα της δημόσιας Υγείας, εισάγοντας την επί πληρωμή περίθαλψη στην «καρδιά» των ίδιων των δημόσιων νοσοκομείων.

Έτσι, τη στιγμή που μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ η Ελλάδα το 2022 ήταν «πρωταθλήτρια» σε αμυντικές κρατικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ (2,6%) – σε ένα έτος μάλιστα που συνολικά η ΕΕ κατέγραψε αύξηση ρεκόρ των στρατιωτικών δαπανών – και 6η σε δαπάνες για τη «δημόσια τάξη και ασφάλεια» (2%), βρίσκεται στη 10η θέση από το τέλος σε δαπάνες για την Υγεία (6%). Ως αποτέλεσμα αυτού, σύμφωνα με τους υγειονομικούς εργαζόμενους στα νοσοκομεία, το 40% των χειρουργείων πανελλαδικά παραμένουν κλειστά λόγω ελλείψεων προσωπικού και μόνο στον «Ευαγγελισμό» υπάρχουν περισσότερες από 1.000 κενές θέσεις, ενώ τα τελευταία χρόνια οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας που επιβάλλει η κυβέρνηση μέσω της διάλυσης του ΕΣΥ έχουν οδηγήσει σε ένα κύμα παραιτήσεων νοσοκομειακών γιατρών.

Με το νέο σκανδαλώδες μέτρο των απογευματινών χειρουργείων, η κυβέρνηση ουσιαστικά απαιτεί εκ νέου από τους ασφαλισμένους – μετά και από τις διαδοχικές τεράστιες αυξήσεις της συμμετοχής για συνταγογραφούμενα φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις – να πληρώνουν για βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη την οποία έχουν ήδη προπληρώσει με τη μορφή των ασφαλιστικών τους εισφορών. Όπως σε κάθε περίπτωση ιδιωτικοποίησης διεθνώς, αυτή η πρόσθετη πληρωμή παρουσιάζεται ως μια «προαιρετική επιλογή», που εξασφαλίζει στοιχειωδώς καλύτερες υπηρεσίες – στην προκειμένη περίπτωση μια χειρουργική επέμβαση με μικρότερη αναμονή – σε σύγκριση με τις αντίστοιχες δωρεάν παρεχόμενες, τις οποίες οι ίδιες οι φιλοκαπιταλιστικές κυβερνήσεις έχουν μεθοδικά υποβαθμίσει μέσω διαδοχικών περικοπών.

Είναι λοιπόν άμεση αναγκαιότητα να οργανωθεί ένας αγώνας όλων των εργαζόμενων και των νέων με σκοπό την ανατροπή της εγκληματικής κυβέρνησης της ΝΔ και την ανάδειξη μιας εργατικής κυβέρνησης που θα εξασφαλίσει ποιοτική δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλον τον λαό, στο πλαίσιο του επαναστατικού, κομμουνιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας.

Πάτροκλος Ψάλτης

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα