απεργία ασφαλιστικό

Η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και άλλα συνδικάτα προκήρυξαν 24ωρη γενική απεργία για την Τρίτη 18/2 ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα 17/2. Αυτό το νομοσχέδιο στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων γιατί:

1) Καταργεί οριστικά την 13η και η 14η σύνταξη και το ΕΚΑΣ, διατηρώντας όλες τις περικοπές που έχουν γίνει την προηγούμενη δεκαετία στις συντάξεις, κύριες, επικουρικές, αναπηρικές, χηρείας και στα μερίσματα των κρατικών υπαλλήλων. Επίσης, διατηρείται και η κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος.

2) Παγιώνει τα υψηλά όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, δηλαδή την παροχή πλήρους σύνταξης στα 67 έτη (ή στα 62 με 40 εργάσιμα χρόνια) και μειωμένης σύνταξης στα 62 έτη, με προοπτική μάλιστα, μια νέας αύξησης «ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής». Πρέπει να τονίσουμε εδώ, ότι στις παρούσες συνθήκες της διατήρησης ενός μεγάλου ποσοστού ανεργίας, αλλά και της εδραιωμένης εργοδοτικής αυθαιρεσίας, λίγοι νέοι εργαζόμενοι θα συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για να λάβουν πλήρη σύνταξη.

3) Διατηρεί τον χωρισμό της σύνταξης σε «εθνική» σύνταξη ακραίας φτώχειας (340 έως 384 ευρώ στα 15 με 20 χρόνια εργασίας αντίστοιχα) και σε ανταποδοτική, με το κράτος όμως να εγγυάται μόνο την «εθνική».  Αλλά, ακόμα και αυτά τα ποσά περικόπτονται για σημαντικό αριθμό αναπήρων και για άλλους ασφαλισμένους οι οποίοι δεν διαμένουν 40 χρόνια στην Ελλάδα.

4) Οι συντελεστές αναπλήρωσης για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζόμενων (η οποία έχει από 4.500 έως 9.000 ένσημα) παραμένουν εκείνοι που προβλέπει ο διαβόητος «νόμος Κατρούγκαλου» (Ν. 4387/2016). Αυτοί οι συντελεστές, σε συνδυασμό με τη νομοθετημένη πρόβλεψη μείωσης του συντάξιμου μισθού στο ύψος του μέσου όρου αποδοχών ολόκληρου του εργάσιμου βίου, θα οδηγούν σε συντάξεις ακραίας φτώχειας.

5) Με το νέο υπολογισμό των συντάξεων η συντριπτική πλειοψηφία των παλιών συνταξιούχων,  αυτοί δηλαδή που έχουν μέχρι 9.000 ένσημα και 30 χρόνια εργασίας, παρά τα κυβερνητικά ψέμματα, δεν θα λάβει καμία αύξηση, ενώ ακόμα και σε όσους συνταξιούχους με πάνω από 9.000 ένσημα προκύψει μια μικρή αύξηση, αυτή θα αποδοθεί σε βάθος πενταετίας.

6) Μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές με το πρόσχημα των επενδυτικών κινήτρων, στην πραγματικότητα για να τροφοδοτηθούν άμεσα τα επιχειρηματικά κέρδη, ενώ ταυτόχρονα
αυξάνονται οι εισφορές για το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών ασφαλισμένων.

7) Ιδιωτικοποιείται η επικουρική ασφάλιση από το 2021 καθώς το ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) μαζί με τα αποθεματικά του (ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ) εντάσσεται στον ΕΦΚΑ.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις μειώνεται κατά 221 εκατομμύρια ευρώ και υπάρχει ήδη δέσμευση πως αυτή θα συνεχίσει να μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ , από το 17,3% το 2016 στο 13% το 2025 και στο 12,5% το 2030.

Η νέα αυτή κυβερνητική επίθεση στα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα βρίσκει το συνδικαλιστικό κίνημα αποδιοργανωμένο, με μία διοίκηση στη ΓΣΕΕ διορισμένη από το κράτος και πάνω από όλα, εντελώς απαξιωμένη στα μάτια των εργαζόμενων ως αποτέλεσμα της απροθυμίας της να οργανώσει πραγματικούς και αποτελεσματικούς μαζικούς εργατικούς αγώνες.

Και δυστυχώς, για μία ακόμα φορά, επιχειρείται να διεξαχθεί μια 24ωρη απεργία χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία και χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο κλιμάκωσης.

Έστω και έτσι όμως, αυτή η απεργία αποτελεί ευκαιρία για μια πρώτη πραγματικά μαζική μάχη της εργατικής τάξης ενάντια στην αντιδραστική κυβέρνηση της Ν.Δ. Γι’ αυτό, κάθε εργαζόμενος είναι ανάγκη να συμμετάσχει αποφασιστικά στην 24ωρη απεργία και τις συγκεντρώσεις της.

– Όλοι στην απεργία – Μαζικός αγώνας για να αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και να φύγει η κυβέρνηση των αντεργατικών νόμων!

– Συνελεύσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς για να αποφασιστεί και να οργανωθεί η άμεση κλιμάκωση του αγώνα.

– Όχι στις χωριστές συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις.

– Ενιαίο Μέτωπο αγώνα όλων των συνδικαλιστικών και πολιτικών δυνάμεων της εργατικής τάξης.

– Εκστρατεία για τη μαζική εγγραφή και την ενεργή συμμετοχή των νέων, των μεταναστών και των ανέργων στα συνδικάτα.

– Σοβαρή προετοιμασία ενός δημοκρατικού συνεδρίου ενοποίησης των δυνάμεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σε μια μαζική και μαχητική ενιαία εργατική συνομοσπονδία, χωρίς γραφειοκρατία.

Κομμουνιστική Τάση (ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης)
– Εφημερίδα «Επανάσταση» (www.marxismos.com)