Η αναβίωση της ταξικής πάλης στις ΗΠΑ

protests-in-madison-wisconsin.jpg
Οι κινητοποιήσεις στο Ουισκόνσιν και η αναβίωση της ταξικής πάλης στις ΗΠΑ

Ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της περιόδου στην οποία εισήγαγε την ανθρωπότητα η καπιταλιστική κρίση είναι, εκτός από τη μεγαλειώδη αραβική επανάσταση, η ραγδαία αναβίωση της ταξικής πάλης στις ΗΠΑ. Το επίκεντρο αυτής της σημαντικότατης εξέλιξης βρίσκεται στην πόλη Μάντισον, πρωτεύουσα της πολιτείας του Ουισκόνσιν. Οι εργαζόμενοι  εκεί αγωνίζονται για την υπεράσπιση των μισθών, των επιδομάτων, των συντάξεών τους και των δημόσιων υπηρεσιών, οι οποίες απειλούνται από τις δρακόντειες πολιτικές λιτότητας που θέλει να επιβάλλει ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Ουισκόνσιν, Scott Walker. Το περασμένο Σάββατο, συγκεντρώθηκαν περίπου 100.000 άνθρωποι (σε μια πόλη με 200.000 κατοίκους!) γύρω από το Καπιτώλιο για να διαμαρτυρηθούν. Το κίνημα διευρύνεται συνεχώς και αποκτά επιρροή και σε άλλες πολιτείες της χώρας. Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Οχάιο και την Ιντιάνα, δύο πολιτείες όπου τα συνδικάτα έχουν σχετικά ισχυρή παρουσία. Η αμερικανική μαρξιστική εφημερίδα Socialist Appeal αναφέρει ότι «ο αγώνας στο Ουισκόνσιν τείνει να γίνει το επίκεντρο ενός εθνικού κινήματος, ένα σύμβολο, ένα είδος «πλατείας Ταχρίρ» για όλους τους εργαζόμενους που δέχονται επίθεση σε ολόκληρη τη χώρα.»

Ο κυβερνήτης Walker θέλει να ακυρώσει όλες τις συλλογικές συμβάσεις στις δημόσιες υπηρεσίες του Ουισκόνσιν. Αυτό, κατ’ ουσίαν σημαίνει τη μη αναγνώριση των συνδικάτων και την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο Walker εκπροσωπεί τις τράπεζες και τους καπιταλιστές, οι οποίοι θέλουν να διαλύσουν τα συνδικάτα και να υποβαθμίσουν τις συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στο Ουισκόνσιν έχουν λάβει εκατοντάδες μηνύματα αλληλεγγύης από ολόκληρη τη χώρα, αλλά και από το εξωτερικό. Μεταξύ άλλων, ένα από αυτά τα μηνύματα αξίζει ιδιαίτερης έμφασης. Προέρχεται από τον Kamal Abbas που είναι μέλος του κεντρικού συνδικάτου των Εργατών της Αιγύπτου. Ο Kamal συμμετείχε στη μεγάλη απεργία των εργαζομένων στη σιδηρουργία του Helwan το 1989. Η απεργία εκείνη είχε κατασταλεί βάναυσα από τον Μουμπάρακ. Στο μήνυμά του ανέφερε τα εξής: «Θέλουμε να γνωρίζετε ότι είμαστε στο πλευρό σας. Παραμείνετε όρθιοι και μην υποχωρήσετε. Η νίκη ανήκει στους εργαζόμενους που υπερασπίζονται σθεναρά τα δικαιώματά τους. Σήμερα είναι η σειρά σας. Σας χαιρετίζω, Αμερικανοί εργαζόμενοι! Η νίκη σας περιμένει! Περιμένει όλους τους εργαζόμενους του κόσμου που αγωνίζονται ενάντια στην εκμετάλλευση!»

Οι Αμερικάνοι εργαζόμενοι έχουν μακρά παράδοση δράσης και αγώνα. Κάτω από τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης, το αμερικανικό εργατικό κίνημα αναβιώνει αυτήν την παράδοση. Την ίδια στιγμή, τα γεγονότα στον αραβικό κόσμο έχουν σαφώς σημαντικό αντίκτυπο στους εργαζόμενους του Ουισκόνσιν. Στα πλακάτ των απεργών καταγγέλλεται ο "Χόσνι Walker» – και του υπόσχονται την ίδια τύχη με τον Αιγύπτιο δικτάτορα. Το κύριο δίδαγμα που προσφέρουν στους εργαζόμενους αυτά τα γεγονότα είναι η αποτελεσματικότητα που έχουν οι μαζικές κινητοποιήσεις στην αντίσταση απέναντι στα αντιδραστικά σχέδια της άρχουσας τάξης.

Στο διαδίκτυο έχουν δημοσιευτεί πολλά βίντεο από τις εντυπωσιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Ουισκόνσιν. Σε ένα από αυτά μάλιστα συμβαίνει το εξής αξιοσημείωτο: ένας αστυνομικός ανεβαίνει στο βάθρο που βρίσκεται στο κέντρο του υπό κατάληψη Καπιτωλίου, το οποίο είναι διακοσμημένο περιμετρικά με πανό των συνδικάτων και απευθύνεται στους διαδηλωτές. Σημειωτέο είναι πως η αστυνομία είχε σταλεί εκεί για να εκκενώσει το Καπιτώλιο, ακόμα και με τη βία αν κρινόταν απαραίτητο. Όμως, στο σημείο που είναι συγκεντρωμένοι οι αστυνομικοί διαβάζουμε ένα πανό που λέει «Cops for Labor» («Αστυνομικοί για τους Εργάτες»). Στην ομιλία του ο αστυνομικός είπε τα εξής:

«Είναι ωραίο να αισθάνεται κανείς την ενέργειά σας. Ξέρω ότι ήταν μια κουραστική ημέρα σήμερα. Μερικοί από σας έρχονται εδώ κάθε μέρα. Και το εκτιμούμε αυτό. Επιτρέψτε μου να σας πω γιατί είμαστε εδώ. Ο καθένας από εμάς έχει ορκιστεί, δεχόμενος αυτή τη δουλειά, να προστατεύει και να εξυπηρετεί την κοινότητα. Και αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε. Δεν είναι ένα ζήτημα προϋπολογισμού. Πρόκειται για τα πολιτικά μας δικαιώματα. Ναι, τα πολιτικά μας δικαιώματα! Κύριε Walker, αν με ακούτε, επιτρέψτε μου να σας πω κάτι. Γνωρίζουμε πολύ καλά πλέον, για ποιον εργάζεστε. Επιτρέψτε μου να σας πω για ποιους εργαζόμαστε εμείς. Εμείς εργαζόμαστε για όλους αυτούς τους ανθρώπους! Δεν είμαστε εδώ, κύριε Walker, για να κάνουμε αυτό που θέλετε εσείς. Είμαστε εδώ για να κάνουμε αυτό θέλουν που αυτοί οι άνθρωποι. Το οίκημα αυτό δεν είναι για σας, κύριε Walker. Αυτό το οίκημα ανήκει σε όλους μας!»

Πηγή: La Riposte

Μετάφραση – επιμέλεια: Άγγελος Ηρακλείδης
 
 
Δείτε τα πολύ ενδιαφέροντα βίντεο:
 

http://voiceshakes.wordpress.com/2011/02/28/iraq-veterans-against-the-war-in-occupied-capitol-madison-wisconsin/

 
 
Δείτε επίσης:
 
 
Από την ιστοσελίδα "In Defence of Marxism":