Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιεθνήΗ μεγάλη νίκη του Κόρμπιν τρομοκρατεί τη βρετανική άρχουσα τάξη

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Διεθνούς (RCI), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Η μεγάλη νίκη του Κόρμπιν τρομοκρατεί τη βρετανική άρχουσα τάξη

Ένα σύντομο άρθρο για τις θυελλώδεις εξελίξεις μετά την εκλογή του Κόρμπιν στην ηγεσία των Εργατικών στη Βρετανία.

 

Το περασμένο Σάββατο ανακοινώθηκαν σε ειδική συνδιάσκεψη τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στο Εργατικό Κόμμα για την ανάδειξη νέου προέδρου, μετά την ήττα στις εθνικές βρετανικές εκλογές του Μαΐου. Ενάντια σε όλες τις προβλέψεις των σκεπτικιστών, ο αριστερός υποψήφιος Τζέρεμυ Κόρμπιν κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία τους υπόλοιπους τρεις αντιπάλους του με 59,5%, δηλαδή 251.417 ψήφους σε 422.871 ψηφίσαντες. Η μεγάλη αυτή νίκη τρομοκράτησε τη βρετανική αστική τάξη, ενθουσίασε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και νεολαίους και έφερε περίπου 40.000 νέες εντάξεις μελών στο Εργατικό Κόμμα τις τελευταίες μέρες!

Αυτός ο «πολιτικός σεισμός» προκάλεσε την υστερική αντίδραση της αστικής τάξης και του Συντηρητικού πρωθυπουργού Κάμερον, που δήλωσε ότι το αυτό το αποτέλεσμα αποτελεί απειλή «για την εθνική ασφάλεια, την οικονομική ασφάλεια και την ασφάλεια των οικογενειών σας» (Sky News, 13 Σεπτεμβρίου 2015). Αμέσως μετά την ανακήρυξη του Κόρμπιν σε ηγέτη του κόμματος, μια σειρά από δεξιούς καριερίστες «σκιώδεις υπουργούς» (δηλαδή βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προορίζονται για υπουργοί στις επόμενες βρετανικές εκλογές) παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους, δηλώνοντας την πρόθεση της δεξιάς, μπλερικής πτέρυγας του κόμματος να πολεμήσει και να «σπρώξει» προς τα δεξιά τον νέο πρόεδρο, εκθέτοντάς τον στα μάτια των αγωνιστών που τον στήριξαν. Έτσι φαίνεται ότι λόγω της υψηλής δημοτικότητας του Κόρμπιν, η δεξιά πτέρυγα δεν θα αποπειραθεί να διασπαστεί από το κόμμα, αλλά θα πολεμήσει από «τα μέσα» την αριστερή πτέρυγα.

Η νέα «σκιώδης κυβέρνηση» του Κόρμπιν αποτελείται κατά κύριο λόγο από βουλευτές της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, αλλά επίσης και από άλλους, «μετριοπαθείς» που τον πολέμησαν. Η τοποθέτηση καριεριστών βουλευτών στην πρώτη πολιτική γραμμή στο όνομα της «ενότητας» είναι σοβαρό λάθος από πλευράς Κόρμπιν, γιατί θα δώσει τη δυνατότητα στη δεξιά πτέρυγα να ανασυνταχθεί και να σαμποτάρει το πρόγραμμα και τις θέσεις της αριστερής πτέρυγας. Αντίθετα, ο Κόρμπιν θα πρέπει να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο του κόμματος, που θα ανοίξει τη δημοκρατική συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος, με σκοπό την υιοθέτηση ενός σοσιαλιστικού προγράμματος όπως αυτό που υπερασπίζει η μαρξιστική βρετανική εφημερίδα «Socialist Appeal» («Σοσιαλιστική Έκκληση») και θα εκδιώξει τους Μπλερικούς, αστούς «εισοδιστές» από το κόμμα. Επίσης θα πρέπει οι τοπικές οργανώσεις του κόμματος να μπορούν να ανακαλούν αν κρίνουν απαραίτητο, τους δεξιούς βουλευτές και να τους αντικαθιστούν με ανθρώπους που είναι πιστοί στη βάση και στο νεοεκλεγμένο ηγέτη των Εργατικών.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της τεράστιας νίκης του Κόρμπιν, η αρχηγός του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) και Πρώτη Υπουργός της Σκωτίας Νικολά Στάρτζεον, κάλεσε τον Κόρμπιν να πάρει θέση στο ζήτημα της ανανέωσης του προγράμματος «Trident», που αφορά τον εξοπλισμό του Ηνωμένου Βασιλείου με πυρηνικά όπλα, με δεδομένη τη θέση του Κόρμπιν η οποία είναι ενάντια στα πυρηνικά και έρχεται σε αντίθεση με την προεκλογική θέση του Εργατικού Κόμματος που ήταν υπέρ. Επίσης τον κάλεσε να παλέψουν από κοινού στο βρετανικό κοινοβούλιο ενάντια στα πυρηνικά αλλά επίσης και στα σχέδια περικοπών της κοινωνικής πρόνοιας της κυβέρνησης των Συντηρητικών.

Ο Κόρμπιν απάντησε στη Στάρτζεον μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στη Σκωτσέζικη εφημερίδα «Daily Record», λέγοντας ότι δεν θα πέσει στην παγίδα των Σκωτσέζων εθνικιστών με το να τους αφήσει να ηγηθούν της αντιπολίτευσης ενάντια στις περικοπές των Συντηρητικών. Ο Κόρμπιν άφησε ανοιχτό το ζήτημα της συνεργασίας των δύο κομμάτων, αλλά τόνισε ότι το Εργατικό Κόμμα θα πρωτοστατήσει στον αγώνα ενάντια στη λιτότητα και θα ανοίξει τη συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος για την αλλαγή αντιδραστικών θέσεων, όπως αυτή που αφορά το «Trident».

Επίσης, ο Κόρμπιν πέρασε στην αντεπίθεση ξεσκεπάζοντας την αστική, αντιδραστική φύση των Σκωτσέζων Εθνικιστών λέγοντας ότι: «Η Νικολά Στάρτζεον πρέπει να εξετάσει τη δική της ατζέντα ιδιωτικοποιήσεων. Η ιδιωτικοποίηση της CalMac ακόμα προετοιμάζεται να προχωρήσει, η απώλεια θέσεων στα κολλέγια ακόμα συνεχίζεται. Αυτά και άλλα ζητήματα θα τεθούν σε καμπάνιες στη Σκωτία και βεβαίως στην προεκλογική εκστρατεία τον επόμενο χρόνο» (Daily Record, 14 Σεπτεμβρίου 2015).

Αυτή η τοποθέτηση του Κόρμπιν είναι πολύ σωστή και σίγουρα θα καταφέρει να κερδίσει πίσω εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και κύρια νεολαίους, που στράφηκαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές στο SNP, προσπαθώντας να εκφράσουν την αντίστασή τους στις περικοπές και τη λιτότητα της συγκυβέρνησης Συντηρητικών-Φιλελεύθερων.

Η μεγάλη νίκη του Τζέρεμυ Κόρμπιν αντανακλά τη ριζοσπαστικοποίηση και την αριστερή στροφή της εργατικής τάξης και της νεολαίας στον αναπτυγμένο καπιταλισμό και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Δεν ήταν ένας «κεραυνός εν αιθρία» όπως φαίνεται στα μάτια πολλών ανθρώπων, αλλά αποτελεί τμήμα φαινομένων όπως η άνοδος των «Podemos» στην Ισπανία και η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση με 37% στην Ελλάδα. Η κρίση του καπιταλισμού φέρνει στο προσκήνιο μια σειρά από νέα κόμματα και ηγέτες που εκφράζουν τις διαθέσεις εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Αυτό που λείπει για τη νίκη είναι το κατάλληλο επαναστατικό πρόγραμμα και η επαναστατική ηγεσία, ώστε να οδηγήσει την εργατική τάξη στην εξουσία. Αυτό ακριβώς απέδειξε η πρόσφατη εμπειρία στην Ελλάδα με την προδοσία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, που απογοήτευσε χιλιάδες πρωτοπόρους αγωνιστές. Το μάθημα της ελληνικής εμπειρίας πρέπει να γίνει κατανοητό από το βρετανικό εργατικό κίνημα και την αριστερή πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος και έχει ήδη εξοπλίσει τη βρετανική Μαρξιστική Τάση του Εργατικού Κόμματος που εκδίδει την εφημερίδα «Socialist Appeal», στον αγώνα της για την κατάκτηση της πρωτοπορίας της βρετανικής εργατικής τάξης στην υπόθεση της σοσιαλιστικής επανάστασης.

 

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα