Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΘεωρία - ΙστορίαΘεοδόσης Θωμαδάκης, 1930-2013: Αντίο στον αγωνιστή του εργατικού επαναστατικού κινήματος

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Διεθνούς (RCI), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Θεοδόσης Θωμαδάκης, 1930-2013: Αντίο στον αγωνιστή του εργατικού επαναστατικού κινήματος

Έφυγε σε ηλικία 83 ετών και κηδεύτηκε την Κυριακή 10/3/13 στον Αλίκαμπο Χανίων ο αγωνιστής του εργατικού και διεθνούς επαναστατικού κινήματος σ. Θεοδόσης Θωμαδάκης. Προερχόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια και από πολύ μικρός μετανάστευσε στην Αθήνα και άρχισε να δουλεύει κυρίως σε μηχανουργεία.

«Αετόπουλο» στα χρόνια της Κατοχής, στρατεύθηκε στις ιδέες του σοσιαλισμού και έμεινε πιστός σ’ αυτές έως την τελευταία του στιγμή. Ήταν από τους ιδρυτές του συνδικάτου μηχανουργών. Διαγράφηκε το 1956 από την ΕΔΑ για «τροτσκισμό», καθώς διαφώνησε με την καταστολή της ουγγρικής εργατικής εξέγερσης από τον Κρούτσεφ.

Ο σ. Θεοδόσης ήταν μια από τις ηγετικές μορφές του τροτσκιστικού κινήματος. Ήταν ένας αυθεντικός διεθνιστής. Μαζί με τον σ. Μίμη Λιβιεράτο, ως μέλη του Κομμουνιστικού Διεθνιστικού Κόμματος Ελλάδας -ελληνικού τμήματος της 4ης Διεθνούς- συμμετείχαν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Αλγερίας ενάντια στους Γάλλους αποικιοκράτες και εργάστηκαν μαζί με εθελοντές αγωνιστές από διάφορες χώρες στο «αόρατο»-κινητό εργοστάσιο που κατασκεύαζε όπλα για το αλγερινό αντάρτικο.

Μέσα από την τροτσκιστική αντιδικτατορική οργάνωση Εργατική Δημοκρατία, ανέπτυξε σημαντική δράση ενάντια στη χούντα. Γι’ αυτό βασανίστηκε σκληρά και το χουντικό στρατοδικείο τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη και 8 χρόνια φυλάκιση. Έμεινε 5 χρόνια στις φυλακές Αβέρωφ, Κορυδαλλού και Αίγινας και αποφυλακίστηκε με την αμνηστία τον Αύγουστο του 1973. Μετά την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, συνελήφθη και κρατήθηκε στο στρατόπεδο ΚΕΒΟΠ στο Χαϊδάρι. Κατάφερε, τελικά, να διαφύγει στο εξωτερικό με πλαστό διαβατήριο.

Με την κατάρρευση της χούντας αφιερώθηκε ψυχή τε και σώματι από τη θέση του μέλους της Κ.Ε. στην οικοδόμηση της Εργατικής Διεθνιστικής Ένωσης (ΕΔΕ) και του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος (ΕΕΚ), του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής της 4ης Διεθνούς, καθώς και στην έκδοση – διάδοση της «Σοσιαλιστικής Αλλαγής» και των εκδόσεων «Αλλαγή». Μετά το σταλινικό πραξικόπημα, τον Αύγουστο του 1991, και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, εντάχθηκε με πολλούς συντρόφους του από το ΕΕΚ στον Συνασπισμό της Αριστεράς και δούλεψε στην Πολιτική Κίνηση Δάφνης.

Ο σ. Θεοδόσης υπήρξε συστηματικός μελετητής και βαθύς γνώστης της μαρξιστικής θεωρίας. Είναι ο μεταφραστής στα ελληνικά των περισσότερων έργων του Τρότσκι, αλλά και άλλων σημαντικών μαρξιστικών κειμένων. Μέχρι την τελευταία του στιγμή, παρά την προχωρημένη ηλικία του και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, κατάφερε να ολοκληρώσει τη μετάφραση μιας άγνωστης στο ελληνικό κοινό βιογραφίας του Στάλιν που έγραψε ο Λ. Τρότσκι.

Ο θάνατός του είναι μια μεγάλη απώλεια για το εργατικό και διεθνές επαναστατικό κίνημα, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες μέρες. Οι νεώτερες γενιές θα βρουν στη δράση και στο έργο του, στο ήθος και στην καλοσύνη του, στην αφοσίωσή του στην υπόθεση της εργατικής τάξης και του σοσιαλισμού μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης στην πάλη τους απέναντι στη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα. Οι σύντροφοί /σές του από το τροτσκιστικό κίνημα, οι συναγωνιστές/τριές του από την αντιδικτατορική αντίσταση εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συγγενείς και φίλους του ακριβού μας Θεοδόση.

{fcomment}

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα