Στις 14 Ιουνίου 2023 συνέβη μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έχουν συμβεί στις ελληνικές θάλασσες: το φονικότερο ναυάγιο στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Πάνω από 650 άνθρωποι, νεκροί και αγνοούμενοι ήταν ο θλιβερός απολογισμός. Ξεκινώντας από το Τομπρούκ της Λιβύης και έχοντας ως τελικό προορισμό την Ιταλία, το υπερφορτωμένο αλιευτικό ναυάγησε στα ανοιχτά της Πύλου. Τι συνέβη εκείνη την αποφράδα νύχτα; Πως πήρε κλήση το σκάφος και τελικά βούλιαξε; Παρόλο που όλες οι μαρτυρίες επιζώντων και εθελοντών διασωστών καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το Λιμενικό Σώμα φέρει τεράστια ευθύνη για το συμβάν, η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να «θολώσει τα νερά», να αποπροσανατολίσει, να συγκαλύψει.
Και αν αυτό είναι κάτι αναμενόμενο, σοκαριστική είναι η αδυναμία της αριστερής αντιπολίτευσης να υψώσει την φωνή της. Εξαίρεση, δυστυχώς, δεν αποτελεί η στάση του Κ.Κ.Ε. Έτσι, σε συνάντησή του (07/02/25) με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών ο Γ.Γ. του κόμματος δεν κατάφερε έστω να ψελλίσει δύο λόγια για τις ευθύνες και του Λιμενικού, παρά μόνο χάιδεψε αυτιά και ξέπλυνε έμμεσα την πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να θεσπιστεί Κώδικας Δεοντολογίας Λιμενικού για να είναι ξεκάθαροι οι προβλεπόμενοι κανόνες εμπλοκής και συμπεριφοράς σε κάθε περιστατικό, έτσι ώστε να μην οδηγούνται και να μην σπρώχνονται να χρησιμοποιούν μεθόδους που οδηγούν είτε σε πνιγμούς είτε σε ναυάγια ξεριζωμένων». Όμως, πώς και από ποιους να θεσπιστεί; Από την κυβέρνηση της άρχουσας τάξης που υποστηρίζει «μέχρι το κόκαλο» ΟΛΕΣ τις αιτίες που οδηγούν σε τέτοιες τραγωδίες-εγκλήματα;
Πρόσφατα δε, είδε το φως της δημοσιότητας ένα πόρισμα κόλαφος του Συνηγόρου του Πολίτη, το οποίο καταλήγει στον καταλογισμό σοβαρότατων παραλήψεων που χρήζουν ποινικής αξιολόγησης για 8 ανώτερους αξιωματικούς του Λιμενικού, αφήνοντας μάλιστα σαφείς αιχμές και για την καταγγελλόμενη ρυμούλκηση του αλιευτικού από το ελληνικό σκάφος. Η κυβέρνηση φυσικά προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός, κατηγορώντας τον Συνήγορο του Πολίτη πως παίζει «πολιτικά παιχνίδια».
Την ώρα λοιπόν, που ο αντιμεταναστευτικός αγριανθρωπισμός μέσω του πεπραγμένων του Τραμπ επιχειρείται από τα αστικά ΜΜΕ να γίνει «της μόδας», οι εργαζόμενοι και οι νέοι της Ελλάδας έχουμε το καθήκον να αντισταθούμε στην απόπειρα συγκάλυψης ενός από τα μαζικότερα πρόσφατα αντιμεταναστευτικά εγκλήματα.
Πρέπει να διεκδικήσουμε:
Να δικαστούν και να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι του εγκλήματος της Πύλου!
Είμαστε αδιάλλακτα αλληλέγγυοι σε κάθε βασανισμένο και ξεριζωμένο από την ιμπεριαλιστική βία και την καπιταλιστική εκμετάλλευση άνθρωπο. Όχι στα pushbacks, όχι στους φράχτες! Να διαλυθεί η Frontex! Ανοικτά ευρωπαϊκά σύνορα σε μετανάστες-πρόσφυγες, άσυλο σε όσους το ζητήσουν και χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για να κατευθυνθούν στις ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν! Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι «εισβολείς», είναι θύματα των κοινών μας εχθρών, των ιμπεριαλιστών και καπιταλιστών, είναι σύμμαχοί μας στην υπόθεση του κοινού αγώνα ενάντια στη διεθνή καπιταλιστική βαρβαρότητα!
Ηλίας Λεμοντζόγλου