Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΘεσσαλονίκη: η επίθεση με απολύσεις σε δεκάδες βιομηχανικούς εργάτες και η αναγκαία...

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Διεθνούς (RCI), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Θεσσαλονίκη: η επίθεση με απολύσεις σε δεκάδες βιομηχανικούς εργάτες και η αναγκαία απάντηση

Δεκάδες εργάτες αντιμέτωποι με απολύσεις στη Βόρεια Ελλάδα - ποια είναι η αναγκαία απάντηση όταν η εργοδοσία προχωρά σε «λουκέτα».

Μετά τα πρόσφατα «λουκέτα» στα εργοστάσια Βαρβαρέσος και Sonoco, έντονη ανησυχία υπάρχει για τις διαθεσιμότητες εργατών στην Fieratex. Οι δεκάδες εργάτες στο εργοστάσιο της γνωστής βορειοελλαδίτικης κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Σάντα Κιλκίς, ενημερώθηκαν ότι βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας με μισθό 450 ευρώ ως τις 30 Ιουνίου, λόγω έλλειψης παραγγελιών.

Οι περίπου 100 εργαζόμενοι της εταιρείας διεκδικούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των αποδοχών τους. Η διοίκηση της επιχείρησης κάλεσε τις προηγούμενες μέρες το σωματείο σε διαβούλευση, υποστηρίζοντας πως η διαθεσιμότητα δεν θα διαρκέσει ούτε καν έναν μήνα και ζήτησε από τους εργαζόμενους πίστωση χρόνου, ώστε να έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει νέες παραγγελίες ως τα τέλη του μήνα.

Οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες εργατών στη Θεσσαλονίκη είναι η εικόνα του άμεσου υφεσιακού μέλλοντος του ελληνικού καπιταλισμού. Οι εργάτες σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να απαντούν μαχητικά και μαζικά, με κοινό συντονισμό, μη έχοντας καμία εμπιστοσύνη στις μανούβρες των αφεντικών, καταλαμβάνοντας τα εργοστάσια και διεκδικώντας να μην απολυθεί κανένας συνάδελφός τους.

Επιπλέον, όποια επιχείρηση απολύει ή κλείνει πρέπει να διεκδικηθεί να κρατικοποιείται χωρίς αποζημίωση, για να διασωθούν οι παραγωγικές δυνατότητες αυτών των εταιρειών και οι θέσεις εργασίας. Απαραίτητο στοιχείο είναι ο εργατικός έλεγχος σε αυτές τις επιχειρήσεις ώστε να αποκαλυφθεί η κακοδιαχείριση των αφεντικών και να τεθούν οι βάσεις για τη συμμετοχή των εργατών στη διοίκηση των μελλοντικών κρατικοποιημένων βιομηχανιών, μαζί με εκλεγμένους εκπροσώπους του συνόλου της εργατικής τάξης και μιας δικής της, εργατικής κυβέρνησης.

Παναγιώτης Κολοβός – Σ.Κ.

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα