Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΤαυτότηταΑνακοινώσειςΤρόμος στο Παρίσι: πως πρέπει να απαντήσει το εργατικό κίνημα; - Δήλωση...

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Τρόμος στο Παρίσι: πως πρέπει να απαντήσει το εργατικό κίνημα; – Δήλωση της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (ΙΜΤ)

Ο ιμπεριαλισμός και η καπιταλιστική βαρβαρότητα εξέθρεψαν το τέρας του ισλαμοφασισμού. Καμία  “ενότητα” ή “ομοψυχία” με τους εκμεταλευτές των λαών. Εκδίκηση για τα θύματα με ανεξάρτητη, διεθνιστική ταξική πάλη ενάντια στον καπιταλισμό και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Δήλωση της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (ΙΜΤ).

Η αντιδραστική ισλαμική φονταμενταλιστική τρομοκρατία χτύπησε ξανά χθες βράδυ σε μια συντονισμένη επίθεση σε διαφορετικά σημεία του Παρισιού, αφήνοντας πίσω της πάνω από 128 νεκρούς και πάνω από 100 σοβαρά τραυματίες. Πρόκειται για μια απολύτως αντιδραστική επίθεση εναντίον των απλών εργαζόμενων ανθρώπων, πολλών απ’ αυτούς νέων που απολάμβαναν το βράδυ τους σε εστιατόρια, συναυλιακούς χώρους και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Καταδικάζουμε τη δολοφονική συμμορία που πραγματοποίησε αυτές τις επιθέσεις και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με το λαό του Παρισιού.

Η ακροδεξιά και οι αντιδραστικοί στη Γαλλία και αλλού, ήδη προσπαθούν να αποσπάσουν πολιτικό κεφάλαιο από το γεγονός, κατηγορώντας τους πρόσφυγες που έχουν έρθει στην Ευρώπη. Περιμένουμε να ακούσουμε πολλά ακόμα τέτοιου είδους, όχι μόνο από την ακροδεξιά αλλά και από «καθώς πρέπει» δεξιούς αστούς πολιτικούς. Θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις επιθέσεις για να κατηγορήσουν τις μουσουλμανικές κοινότητες. Επιπλέον, η άρχουσα τάξη, όπως έκανε και σε προηγούμενες περιστάσεις, θα χρησιμοποιήσει αυτή την αιματηρή επίθεση για να περιορίσει τις δημοκρατικές ελευθερίες, να αυξήσει τις εξουσίες των δυνάμεων ασφαλείας, να νομιμοποιήσει περαιτέρω τις παρακολουθήσεις κλπ. Παρόμοια μέτρα λήφθηκαν μετά το φονικό του «Charlie Hebdo» τον Γενάρη, τα οποία βέβαια δεν απέτρεψαν τη χθεσινή επίθεση.

Το εργατικό κίνημα πρέπει να αντισταθεί απέναντι σε όλες τις προσπάθειες να κατηγορηθούν οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και οι μουσουλμανικές κοινότητες και δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της «εθνικής ενότητας». Οι εργαζόμενοι και η νεολαία στη Γαλλία και αλλού, χωρίς αμφιβολία, θα γεμίσουν με γνήσια αισθήματα τρόμου, αηδίας και θλίψης. Ήδη χθες ξέσπασε αυθόρμητα ένα κύμα αλληλεγγύης των κατοίκων του Παρισιού, οι οποίοι άνοιξαν τα σπίτια τους σε όσους προσπαθούσαν να διαφύγουν των επιθέσεων και είχαν εγκλωβιστεί εξαιτίας της απουσίας συγκοινωνίας.

Η άρχουσα τάξη θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει αυτά τα αισθήματα για να στοιχίσει το σύνολο του πληθυσμού πίσω της. Αλλά η ελευθερία, η αδελφοσύνη και η ισότητα δεν σημαίνουν το ίδιο πράγμα για τον μόλις πρόσφατα απολυμένο εργάτη της Air France και το αφεντικό του που ανάλγητα απέλυσε χιλιάδες εργαζόμενους. Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική εθνική ενότητα μεταξύ των δύο.

Πρέπει να απορρίψουμε την υποκρισία της άρχουσας τάξης και των εκπροσώπων της, στη Γαλλία και αλλού, οι οποίοι δεν είναι αθώα θύματα των επιθέσεων. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις αυτές δεν είναι ξέχωρες από την πρόσφατη άνοδο του αντιδραστικού Ισλαμικού Φονταμενταλισμού σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ, η Λιβύη, κ.α., που είναι -άμεσα και έμμεσα- μια επίπτωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη περιοχή.

Ο αμερικάνικος, ο βρετανικός και ο γαλλικός ιμπεριαλισμός και οι σύμμαχοί τους Τουρκία, Κατάρ και Σαουδική Αραβία έχουν εξοπλίσει, υποστηρίξει και εκπαιδεύσει το ISIS, την  «Αλ Νούσρα», τους Ταλιμπάν και άλλες παρόμοιες αντιδραστικές τζιχαντιστικές ομάδες, με σκοπό την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων και την υπονόμευση των αντιπάλων τους στην περιοχή. Πρέπει επίσης να απορρίψουμε κάθε απόπειρα να παρουσιαστούν αυτές οι επιθέσεις σαν μια «σύγκρουση πολιτισμών» ή σαν «πόλεμος του Ισλάμ εναντίν των Ευρωπαϊκών αξιών» σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί η “εθνική ενότητα” ενάντια στον «κοινό εχθρό». Αυτό είναι λανθασμένο. Οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί στο Λίβανο, τη Συρία, την Υεμένη, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Τουρκία, τη Νιγηρία και άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή και αλλού, επίσης πλήττονται από την ίδια αντιδραστική τρομοκρατία σε τακτική βάση.

Την περασμένη Πέμπτη οι τρομοκράτες του ISIS έκαναν επίθεση αυτοκτονίας στη Βυρηττό, στην οποία δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν. Την ίδια εβδομάδα, εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στο Αφγανιστάν ενάντια στα εγκλήματα των Ταλιμπάν. Στο Αφγανιστάν βεβαίως, ήταν οι ΗΠΑ, οι οποίες αρχικά υποστήριξαν και χρηματοδότησαν τις δυνάμεις της μαύρης αντίδρασης στην μάχη τους ενάντια στο καθεστώς του PDPA και την ΕΣΣΔ τη δεκαετία του ’80. Έτσι ο αγώνας ενάντια στη τρομοκρατία δεν μπορεί να διαχωρίζεται από τον αγώνα ενάντια σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους και τον αγώνα ενάντια σ’ ένα σύστημα το οποίο δημιουργεί τις υλικές συνθήκες για να ευδοκιμεί ο θρησκευτικός φανατισμός.

Λονδίνο 14/11/2015

 

Μετάφραση: Άγγελος Ηρακλείδης, Φοίβος Σκάρπελος

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα