Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήUncategorizedΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ : Ένα βήμα μπρος - δυο βήματα πίσω

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ : Ένα βήμα μπρος – δυο βήματα πίσω

Εκτίμηση της στάσης του ΚΚΕ

Οι ηγεσίες και τα στελέχη του ΚΚΕ έχουν σοβαρές ευθύνες, για την άνοδο της γραφειοκρατίας και την καπιταλιστική παλινόρθωση γιατί όπως ομολογούν στην περιορισμένη αυτοκριτική τους, θέση « 30 . Υποτιμήσαμε τα προβλήματα που διαπιστώναμε,[….], τα δικαιολογούσαμε ως προβλήματα ανάπτυξης του σοσιαλισμού,[…..]Σε μεγάλο βαθμό ως κόμμα υιοθετήσαμε λανθασμένες θεωρητικές εκτιμήσεις και πολιτικές επιλογές του ΚΚΣΕ.[….], την άκριτη υιοθέτηση θέσεων του ΚΚΣΕ σε θέματα θεωρίας και ιδεολογίας.[….] το Κόμμα μας δέχτηκε άκριτα την πολιτική της περεστρόικα,[….] υπερασπίστηκε (ΑΚΡΙΤΑ σ σ) τη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού-κομμουνισμού στον 20ο αιώνα» (σελ 35 υπογρ δική μου) Και όπως δείχνουν οι θέσεις, το άκριτα συνεχίζεται, γιατί αφήνει έξω από κάθε ανάλυση και  κριτική τις αιτίες που δημιούργησαν την γραφειοκρατία και τις επέτρεψαν, να καταλάβει την εξουσία, να κυριαρχήσει στα Σοβιέτ, στο κόμμα, στα συνδικάτα, απομακρύνοντας την εργατική τάξη από  την Σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Η αυτοκριτική και οι θέσεις δείχνουν ότι δεν θέλει η ηγεσία του ΚΚΕ τίποτα να καταλάβει από τα λάθη της , τίποτα δεν θέλει να καταλάβει για τις πραγματικές αιτίες της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ, για την ουσία του πραγματικού σοσιαλισμού. Ασκεί κριτική στο 20ο συνέδριο και την περεστρόικα, που στην πραγματικότητα ήταν στοιχεία ή συμπτώματα της γραφειοκρατικής διαχείρισης και παρουσιάζουν την περίοδο του Στάλιν, την περίοδο που μπήκαν οι πολιτικές προϋποθέσεις για την επικράτηση της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ, σαν το πρότυπο μιας συνεπούς σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Παρουσιάζουν τους αντεπαναστάτες Στάλιν και την γραφειοκρατική κλίκα του «συνεπές επαναστατικό ρεύμα» και αυτούς που έδωσαν την ζωή τους και θυσίασαν τα πάντα, ενάντια στην άνοδο της αντεπαναστατικής, από την φύση της γραφειοκρατία. Τους πραγματικούς επαναστάτες Λενινιστές, Τρότσκι, Κάμενεεφ, Ζηνόβιεφ, Μπουχάριν και γενικά την «παλιά φρουρά του κόμματος, όπου με το τεράστιο κύρος της μπορούσε να προσφέρει προλεταριακή καθοδήγηση στο κόμμα που είχε χάσει την προλεταριακή σύνθεση του»,( Άποψη Λένιν) καθώς επίσης και δεκάδες χιλιάδες μέλη και στελέχη της Αριστερής Αντιπολίτευσης, τους συκοφαντούν σαν αντεπαναστάτες και πράκτορες του ιμπεριαλισμού!!

Η ηγεσία του ΚΚΕ, όταν άνοιξε την συζήτηση για το Σοσιαλισμό του20ου αιώνα, έκανε ένα βήμα εμπρός, όταν υπερασπίζεται άκριτα την Σταλινική περίοδο κάνει πάνω από δύο βήματα πίσω. Στην πραγματικότητα συνεχίζει να κάνει μεγάλη ζημιά στην επικαιρότητα και αναγκαιότητα του Σοσιαλισμού, γιατί αμαυρώνει την εικόνα του, όταν παρουσιάζει την  Σταλινική  γραφειοκρατική αντεπανάσταση, για σοσιαλισμό.

Η αντεπίθεση και η ανασυγκρότηση του επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν πάνω στη βάση των λαθεμένων εκτιμήσεων των θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ. Δεν μπορεί να γίνει αντεπίθεση και ανασυγκρότηση πάνω στο ψέμα και την σύγχυση. Οι επαναστάτες κομουνιστές που αναζητούν την αλήθεια για τις αιτίες της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ – και όχι μόνο- για   την αποκατάσταση του Σοσιαλισμού, χρειάζεται να μελετήσουν προσεκτικά τα τελευταία γραπτά του Λένιν, καθώς επίσης και τα γραπτά του Τρότσκι και της Αριστερής Αντιπολίτευσης, που αποτελούν την πολεμική του Μαρξισμού, ενάντια στη λαθεμένη πολιτική του Στάλιν και της γραφειοκρατίας που εγκυμονούσε την δυνατότητα της καπιταλιστικής παλινόρθωσης. Όπερ και εγένετο…..

20-2-2009                                                                                   Θ. ΜΑΡΑΚΗΣ

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα