Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΚείμενο μελών της σ.ο. της Μ. Φωνής για το συνέδριο ΣΥΝ

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Κείμενο μελών της σ.ο. της Μ. Φωνής για το συνέδριο ΣΥΝ


Η ενότητα της εργατικής τάξης, η ενότητα της Αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ

Απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου και του κράτους που το υπηρετεί, το μόνο όπλο που έχουν οι εργαζόμενοι είναι η μαζικότητα των αγώνων τους, που επιτυγχάνεται  μόνο από την πλατύτερη δυνατή ενότητα των γραμμών τους. Η πιο ολοκληρωμένη μορφή αυτής της ενότητας στη δράση, είναι το Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο, η τακτική που επεξεργάστηκαν το 3ο και το 4ο συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς της εποχής του Λένιν και απέφερε σπουδαία αποτελέσματα, τόσο στους αγώνες της τάξης, όσο και στη μαζικοποίηση των ΚΚ, πριν από τον σταλινικό εκφυλισμό τους.

Το Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο συνιστά την ενότητα όλων των οργανώσεων της εργατικής τάξης (συνδικαλιστικών και πολιτικών), σε ένα κοινό αγώνα ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου. Είναι ένα μέτωπο τάξης, απέναντι σε τάξη. Σημαίνει συμφωνία σε συγκεκριμένα σημεία, με την παράλληλη διατήρηση, από κάθε κόμμα και οργάνωση, της αυτοτελούς του πολιτικής, προγράμματος και δράσης. Το Ενιαίο Μέτωπο, προϋπόθεση του οποίου είναι η κοινή δράση της Αριστεράς, είναι το πιο επιβεβλημένο καθήκον σήμερα και πρέπει να αποτελεί το βασικό διακηρυγμένο στόχο της Αριστεράς σε όλους τους τόνους.

Αναγκαία προϋπόθεση για το Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο αποτελεί η ενότητα των μαζικών κόμματων της Αριστεράς, που συνιστά την ενότητα των πιο συνειδητών και προχωρημένων κομματιών της εργατικής τάξης και της νεολαίας, στην προσπάθεια τους να ενώσουν ολόκληρη την τάξη κάτω από τη σημαία του αγώνα. Αποτελεί με αυτή την έννοια, κομβικό ζήτημα για την ίδια την ενότητα της εργατικής τάξης, ενώ η διάσπαση των μαζικών δυνάμεων της Αριστεράς, αποτελεί αντίστοιχα το μεγαλύτερο εμπόδιο.

Η ενότητα της Αριστεράς σημαίνει ενότητα στη δράση, με σκοπό την ευρύτερη δυνατή πολιτική και προγραμματική ενότητα. Η ενότητα στη δράση δεν προϋποθέτει απαραίτητα την ιδεολογική και πολιτική ενότητα, δηλαδή ενιαία προγραμματική αντίληψη. Μέσα από την ενότητα στη δράση όμως, είναι απαραίτητο να διαμορφωθούν προϋποθέσεις και για την πολιτική ενότητα των κομμάτων της Αριστεράς, που θα στηρίζεται σε κοινό πρόγραμμα και μια ενιαία απάντηση στο ζήτημα της εξουσίας και της σοσιαλιστικής αλλαγής.

Η πραγματική μαζική και ταξική ενότητα της Αριστεράς, δεν νοείται, παρά μόνο με πυρήνα και τα δύο μαζικά κόμματα της παραδοσιακής Αριστεράς, τον ΣΥΝ και το ΚΚΕ. Μια ενότητα στη δράση, πάνω σε όλα τα βασικά ζητήματα του αγώνα του εργατικού κινήματος. Για αυτή την ενότητα πρέπει να δουλέψει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας με μια ανοιχτή συγκεκριμένη και καθαρή έκκληση της ηγεσίας του προς το ΚΚΕ, σε ηγεσία και βάση, για κοινή δράση, προτείνοντας τη συγκρότηση τοπικών επιτροπών βάσης για την ενότητα όλων των δυνάμεων της αριστεράς σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά, με πρωτοβουλία των τοπικών συνελεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα με την έκκληση για κοινή δράση, πρέπει να γίνει και μια έκκληση για συζήτηση με στόχο ένα κοινό πρόγραμμα, στη βάση του οποίου θα προτείνουμε μια κοινή λύση εξουσίας στους εργαζόμενους και τη νεολαία: μια κυβέρνηση της Αριστεράς με πυρήνα ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ, με σοσιαλιστικό πρόγραμμα.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ, αν και αποτελεί ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση της ενότητας της Αριστεράς, δε συνιστά από μόνος του τη μαζική ενότητα της Αριστεράς που έχει ανάγκη το εργατικό κίνημα, αφού αποτελείται από ένα μόνο από τα μαζικά κόμματά της, μαζί με κάποιες μικρές οργανώσεις. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη συσπειρώσει και έχει γίνει σημείο αναφοράς για ένα σημαντικό αριθμό αγωνιστών στους χώρους και στις γειτονιές σαν ένα μόνιμο πολιτικό σχήμα. Η θέση μας γι’ αυτόν λοιπόν πρέπει να είναι συγκεκριμένη και ξεκάθαρη : από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πραγματικότητα που ριζώνει στους χώρους των εργαζόμενων και της νεολαίας πρέπει να οργανωθεί πραγματικά δημοκρατικά, να αποκτήσει το κατάλληλο πρόγραμμα και την κατάλληλη τακτική.

Η ριζική αντιμετώπιση του ελλείμματος εσωτερικής δημοκρατίας και των πολιτικών ανεπαρκειών του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ μπορεί σε τελική ανάλυση να πραγματοποιηθεί μόνο με τη μετεξέλιξη του σε ένα ενιαίο κόμμα με κατοχυρωμένες τάσεις και με σοσιαλιστικό πρόγραμμα. Αυτή η αναγκαία μετεξέλιξη σε καμία περίπτωση δε συνιστά τη «ρευστοποίηση του ΣΥΝ» όπως υποστηρίζουν οι σύντροφοι της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Το κόμμα μας, σαν η μοναδική αληθινά ριζωμένη στους εργαζόμενους και τη νεολαία συνιστώσα, έχει μόνο να ωφεληθεί από τη δημοκρατική μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί αυτή να πραγματοποιηθεί με άξονα ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα. Έτσι με την ενιαία οργάνωση όλου αυτού του δυναμικού των ανέντακτων αριστερών αγωνιστών που όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται στον κομματικό μας περίγυρο, ο νέος φορέας θα αποτελεί την ενσάρκωση της ολοκλήρωσης της αριστερής στροφής του κόμματός μας και της αναγκαίας πολιτικής ενδυνάμωσης της παρέμβασής του στην κοινωνία.

Το έκτακτο συνέδριο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σταθμό στην πορεία του ΣΥΝ, σηματοδοτώντας την αναγκαία θεμελίωση της αριστερής του στροφής, πάνω στη στέρεη βάση μιας μαρξιστικής πολιτικής. 

–  Σταμάτης Καραγιαννόπουλος – μέλος της Π.Κ ΣΥΝ Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας «Μαρξιστική Φωνή» (www.marxismos.com)


–  Ορέστης Δούλος – μέλος της Π.Κ ΣΥΝ Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας «Μαρξιστική Φωνή» (www.marxismos.com)


–  Βαγγέλης Τρανός – μέλος της Π.Κ ΣΥΝ Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας


–  Αμαλία Γιακουμίδου – μέλος της Π.Κ ΣΥΝ Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας


– Παναγιώτης Κολοβός- μέλος ΠΚ Νεολαίας ΣΥΝ, Γλυφάδας-Βούλας- Αργυρούπολης, μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας «Μαρξιστική Φωνή» (www.marxismos.com)


–  Τζίνα Παλαιολόγου-  μέλος ΠΚ Νεολαίας ΣΥΝ, Γλυφάδας-Βούλας- Αργυρούπολης


–  Θωμάς Γεωργίου- μέλος ΠΚ Νεολαίας ΣΥΝ, Γλυφάδας-Βούλας- Αργυρούπολης


–  Παύλος Κυρούσης- μέλος ΠΚ Νεολαίας ΣΥΝ, Γλυφάδας-Βούλας- Αργυρούπολης,


–  Ηλίας Κυρούσης- μέλος ΠΚ Νεολαίας ΣΥΝ, Βιολογικού ΕΚΠΑ, μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας «Μαρξιστική Φωνή» (www.marxismos.com)


–   Δημήτρης Κουμαρέλας-  μέλος ΠΚ Νεολαίας ΣΥΝ, Βιολογικού ΕΚΠΑ


–  Γερασιμίνα Τσιντή- μέλος ΠΚ Νεολαίας ΣΥΝ, Βιολογικού ΕΚΠΑ


–  Λένα Περράκη-  μέλος ΠΚ Νεολαίας ΣΥΝ, Βιολογικού ΕΚΠΑ


–  Ροδάνθη Λυράκη- μέλος ΠΚ Νεολαίας ΣΥΝ, Βιολογικού ΕΚΠΑ


–  Ολίνα Ζακολίκου-  μέλος ΠΚ Νεολαίας ΣΥΝ, Βιολογικού ΕΚΠΑ


–  Πάτροκλος Ψάλτης- μέλος ΠΚ Νεολαίας ΣΥΝ, Πληροφορικής- Φυσικού ΕΚΠΑ


–  Νικόλας Τσαναής- μέλος ΠΚ Νεολαίας ΣΥΝ ΤΕΙ Πειραιά


–  Εύη Τούντα- μέλος ΠΚ Νεολαίας ΣΥΝ, Νέου Ηρακλείου-Ν. Φιλαδέλφειας


–  Σοφία Παπακωνσταντίνου- μέλος ΠΚ Νεολαίας ΣΥΝ, Νέου Ηρακλείου-Ν. Φιλαδέλφειας


–  Εύη Χαραλαμποπούλου- μέλος ΠΚ Νεολαίας ΣΥΝ, Νέου Ηρακλείου-Ν. Φιλαδέλφειας


–  Γιώργος Σάρλης- μέλος ΠΚ Νεολαίας ΣΥΝ, Πόλης, Θεσσαλονίκη


–  Γεράσιμος Μακρής- μέλος ΠΚ Νεολαίας ΣΥΝ, Ηρακλείου Κρήτης


–  Γιώργος Παπαδημητρίου – μέλος ΠΚ Νεολαίας ΣΥΝ, Ηρακλείου Κρήτης


–  Γιάννης Καβάκας- μέλος ΠΚ Νεολαίας ΣΥΝ Χαλκίδας


–   Μαρίζα Καψιώτη- μέλος ΠΚ Νεολαίας ΣΥΝ, Νομικής Κομοτηνής


–  Χάρης Μασαούτης- μέλος ΠΚ Νεολαίας ΣΥΝ, Νομικής Κομοτηνής


–  Χαρά Ανδρικοπούλου- μέλος ΠΚ Νεολαίας ΣΥΝ, Νομικής Κομοτηνής


–  Βαγγέλης Αθανασόπουλος- μέλος ΠΚ Νεολαίας ΣΥΝ, Νομικής Κομοτηνής


–  Συμεώνα Σαφλούκα- μέλος ΠΚ Νεολαίας ΣΥΝ, Νομικής Κομοτηνής


–   Άγγελος Ηρακλείδης – μέλος ΠΚ Νεολαίας ΣΥΝ Ρόδου


–  Ιωσήφ Σπάρταλης- μέλος ΠΚ Νεολαίας ΣΥΝ Ρόδου

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα