Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΔΕΗ: Ξεπούλημα και αυξήσεις στους φτωχούς

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

ΔΕΗ: Ξεπούλημα και αυξήσεις στους φτωχούς

“ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ” ΣΤΑ ΛΑΪΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ!

ΝΕΟΣ ΜΠΟΝΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Η κυβέρνηση, όπως άλλωστε είχε αφήσει να διαφανεί την προηγούμενη περίοδο, ξεκινά ένα κύκλο ανατιμήσεων των τιμολογίων της ΔΕΗ με τσουχτερές αυξήσεις στο οικιακό τιμολόγιο που φτάνουν μέχρι και 14% από 1.1.2011. Οι ανατιμήσεις αυτές επιβαρύνουν κυρίως τις χαμηλές καταναλώσεις, δηλαδή τα φτωχά κοινωνικά στρώματα, ενώ  για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις, τα πιο πλούσια νοικοκυριά, προβλέπονται μειώσεις.

Με δεδομένη την κρίση που διέρχεται η χώρα, τη διαρκή ύφεση, την αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων, την εκτίναξη του πληθωρισμού (τη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη) αλλά και την κερδοφορία της ΔΕΗ που αναδεικνύεται η πιο κερδοφόρα επιχείρηση του 2009 – πάνω από 1,5 δις κατά την ICAP – η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έπρεπε να προβεί σε ανατιμήσεις, αλλά αντίθετα να προχωρήσει σε μειώσεις, ώστε λαμβανομένων υπόψη των ανατιμήσεων που έχουν προηγηθεί εντός του 2010 να διατηρήσει, τουλάχιστον, παγωμένες τις τιμές όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά.

Η πολιτική αυτή εξουθενώνει τα φτωχότερα νοικοκυριά και βάζει νάρκη στα θεμέλια της ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί “δώρο” για τους μελλοντικούς εγχώριους και διεθνείς ιδιώτες επενδυτές στο χώρο της ενέργειας.

Είναι αναγκαία όσο ποτέ η διαμόρφωση ενός μεγάλου ενωτικού λαϊκού κι εργατικού κινήματος για την ανατροπή των πολιτικών αυτών και για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής, αναπτυξιακής και σοσιαλιστικής διεξόδου της χώρας από την κρίση.

 

ΔΕΗ: ΤΕΜΑΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΤΡΙΑ!

ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΕΛΙΚΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ

Η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να «σπάσει» σε τρία κομμάτια τη ΔΕΗ, εγκαινιάζοντας έτσι τη διαδικασία ξεπουλήματος της δημόσιας επιχείρησης.

Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να εγκριθεί η ίδρυση δύο θυγατρικών με δραστηριότητα στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη διανομή. Αμφότερες οι θυγατρικές θα ανήκουν αρχικά κατά 100% στη ΔΕΗ. Ξεκινάει με τον τρόπο αυτόν ουσιαστικά η λεγόμενη εφαρμογή του τρίτου ενεργειακού πακέτου σύμφωνα και με το μνημόνιο που έχει υπογράψει η τροϊκανή κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, με βάση το οποίο ως τις 31 Μαρτίου του 2011 θα πρέπει να ξεκινήσει η πλήρης «απελευθέρωση» της ενεργειακής αγοράς της χώρας σε όλους τους τομείς. Ως τότε θα πρέπει το υπουργείο ΠΕΚΑ να έχει προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, ΑΠΕ) ώστε το 2012 η «απελευθέρωση» να έχει ολοκληρωθεί πλήρως. Δηλαδή να έχει ολοκληρωθεί πλήρως η άλωση από ιδιωτικά συμφέροντα του συνόλου του ενεργειακού τομέα της χώρας μας!

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στη θυγατρική εταιρεία μεταφοράς θα εισφερθούν με τη διαδικασία απόσχισης κλάδου όλα τα πάγια στοιχεία της ΔΕΗ που αφορούν τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή δίκτυο υψηλής και υπερυψηλής τάσης, Κέντρα Κατανομής Φορτίου, Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης και υποσταθμοί υψηλής τάσης. Στην δε εταιρεία ΔΕΗ-Μεταφορά θα μεταφερθεί και όλο το προσωπικό της επιχείρησης που απασχολείται στον συγκεκριμένο κλάδο. Το μέλλον των δύο θυγατρικών είναι προδιαγεγραμμένο: απαξίωση και ιδιωτικοποίηση.

Το ξεπούλημα του ενεργειακού τομέα της χώρας αναμένεται να οδηγήσει – όπως συνέβη και σε άλλες χώρες που προχώρησαν σε παρόμοια «απελευθέρωση» – σε κατακόρυφη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, επιβαρύνοντας δυσβάσταχτα τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Και ποιος ξέρει; Ίσως το επόμενο βήμα να είναι η πώληση του αέρα που αναπνέουμε….

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα