Για την Κομμουνιστική Τάση

Για τι παλεύουμε

Επικοινωνία

Αρχική Ταυτότητα Η δράση μας Το 13ο συνέδριο της Κομμουνιστικής Τάσης (21-22 Δεκεμβρίου 2019)

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Το 13ο συνέδριο της Κομμουνιστικής Τάσης (21-22 Δεκεμβρίου 2019)

Σύντομος απολογισμός του 13ου συνεδρίου της Κομμουνιστικής Τάσης (ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης) που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Το ετήσιο, 13ο κατά σειρά συνέδριο της Κομμουνιστικής Τάσης (ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης – IMT) πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα επαναστατικού ενθουσιασμού το Σαββατοκύριακο 21-22 Δεκεμβρίου στα γραφεία της οργάνωσης στην Αθήνα, ολοκληρώνοντας μια διαδικασία 6 εβδομάδων με αναλυτική συζήτηση των ελληνικών κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων και της δράσης της οργάνωσης.

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου ο σ. Φραντσέσκο Μέρλι από τη Διεθνή Γραμματεία της IMT άνοιξε το Συνέδριο με εισήγηση πάνω στις διεργασίες της παγκόσμιας επανάστασης. Εστίασε στα επαναστατικά κινήματα της Χιλής, του Εκουαδόρ, της Κολομβίας, του Λιβάνου, του Ιράκ και του Ιράν, καθώς και στις μαζικές γενικές απεργίες στη Γαλλία και τις εξελίξεις γύρω από τις πρόσφατες βρετανικές εκλογές και το Brexit.

Τη συζήτηση κατά τη δεύτερη ημέρα άνοιξε ο σ. Σταμάτης Καραγιαννόπουλος, αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Επανάσταση» (www.marxismos.com), ο οποίος παρουσίασε το πολιτικό κείμενο της οργάνωσης σχετικά με την κατάσταση του ελληνικού καπιταλισμού και τις προοπτικές του εργατικού κινήματος (ήδη έχει αρχίσει να δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα μας τμηματικά). Στη συζήτηση που ακολούθησε κοινή ήταν η εκτίμηση ότι ο επικείμενος ερχομός της παγκόσμιας ύφεσης θα διαλύσει τα όνειρα των Ελλήνων καπιταλιστών και της κυβέρνησης Μητσοτάκη που είναι σήμερα αισιόδοξοι ύστερα από τη νίκη τους στις 7 Ιουλίου. Αναφέρθηκε επίσης από αρκετούς συντρόφους, ότι το ξέσπασμα του φοιτητικού κινήματος ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης στην Εκπαίδευση προμηνύει την αφύπνιση του εργατικού κινήματος.

Η διαδικασία του συνεδρίου συνεχίστηκε με συζήτηση για τη δράση της Κ.Τ και με παρουσίαση του ομώνυμου κειμένου της Κ.Ε από το σ. Ηλία Κυρούση. Στη συζήτηση κυριάρχησαν οι αναφορές και τα συμπεράσματα από τα αξιόλογα βήματα που κάνει η οργάνωση στο φοιτητικό και το μαθητικό κίνημα της Αθήνας, ενώ διαπιστώθηκε ότι έχουν ήδη μπει οι πολιτικές βάσεις για μια επιτυχημένη επαναστατική μαρξιστική δουλειά σε μια σειρά συνδικαλιστικούς χώρους όπως των συμβασιούχων της ΔΕΗ, των μισθωτών-τεχνικών, των δικηγόρων, των εργαζόμενων στα τουριστικά και ναυτιλιακά γραφεία κ.α. Το συνέδριο έληξε το βράδυ της Κυριακής με την καταληκτική ομιλία του σ. Φραντσέσκο Μέρλι, ο οποίος αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που κάνει η IMT σε πάνω από 50 χώρες του κόσμου διαδίδοντας τις ιδέες του επαναστατικού μαρξισμού και χτίζοντας τις οργανωμένες του δυνάμεις.

Το συνέδριο κρίνεται πολιτικά επιτυχημένο γιατί σηματοδότησε τον εξοπλισμό των μελών της ΚΤ με ξεκάθαρες εκτιμήσεις και θέσεις για την κοινωνικοπολιτική κατάσταση και τις προοπτικές στη χώρα και παγκόσμια, καθώς επίσης και για τα πολιτικά καθήκοντα κάθε επαναστάτη μαρξιστή στις παρούσες απαιτητικές συνθήκες. Εμπρός, λοιπόν, για την ενδυνάμωση της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης και του ελληνικού της τμήματος!

Κωνσταντίνος Αυγέρος

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα