Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΘεωρία - ΙστορίαΗ προκήρυξη του ΚΚΕ στην Πρωτομαγιά του 1924 : πάλη για την...

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Η προκήρυξη του ΚΚΕ στην Πρωτομαγιά του 1924 : πάλη για την εξουσία και Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης

Με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, δημοσιεύουμε την προκήρυξη που εξέδωσε το ΚΚΕ για την Πρωτομαγιά του 1924, που αντανακλά την επαναστατική, διεθνιστική γραμμή της Κομουνιστικής Διεθνούς της πρώτης, γνήσια Λενινιστικής περιόδου. Ξεχωρίζουν, τόσο το κάλεσμα πάλης για την εξουσία («..να αγωνισθούμε για την πραγματοποίηση της Εργατοαγροτικής Κυβερνήσεως, για την κατάληψη της πολιτικής εξουσίας…»), όσο και η έκκληση «για την πραγματοποίηση του συνθήματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης..», που διαψεύδει τους σταλινικούς αρνητές του συνθήματος και διαχρονικούς υπερασπιστές του «σοσιαλισμού σε μια χώρα».

Η προκήρυξη του ΚΚΕ στην Πρωτομαγιά του 1924 : πάλη για την εξουσία και Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης

Με την ευκαιρία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, δημοσιεύουμε την προκήρυξη που εξέδωσε το ΚΚΕ για την Πρωτομαγιά του 1924, που αντανακλά την επαναστατική, διεθνιστική γραμμή της Κομμουνιστικής Διεθνούς της πρώτης, γνήσια Λενινιστικής, περιόδου της ύπαρξής της. Στην προκήρυξη ξεχωρίζουν, τόσο το κάλεσμα πάλης για την εξουσία («..να αγωνισθούμε για την πραγματοποίηση της Εργατοαγροτικής Κυβερνήσεως, για την κατάληψη της πολιτικής εξουσίας…»), όσο και η έκκληση «για την πραγματοποίηση του συνθήματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης..», που διαψεύδει τους σταλινικούς αρνητές του συνθήματος και διαχρονικούς υπερασπιστές του «σοσιαλισμού σε μια χώρα».

«Προς την εργατική τάξη της χώρας
Η φετινή Πρωτομαγιά θα είναι η Πραγματική ημέρα διαμαρτυρίας

Εργάτες και εργάτριες

Η σημερινή ημέρα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της εργατικής τάξης, είναι η γιορτή της Εργατικής Πρωτομαγιάς μας. Δεν πρόκειται – όπως το ξέρετε πια – για καμιά γιορτή από κείνες που γιορτάζουν οι πλουτοκράτες. Δεν είναι ούτε γιορτή στο όνομα κανενός αγίου. Ούτε γιορτή «εθνική». Ούτε της «φύσεως». Είναι μια πολιτική γιορτή των εργατών όλου του κόσμου. Σ’ όλο τον κόσμο από χρόνια τώρα οι εργάτες όλοι μαζί χωρίς διακρίσεις , γιορτάζουν την Πρωτομαγιά σαν μια μεγάλη ιστορική επέτειο της μεγάλης αλλά και αιματηρής νίκης των εργατών του Σικάγου (Αμερικής). Πριν από 40 χρόνια οι εργάτες του Σικάγου αγωνίστηκαν μ’ ένα ηρωισμό που θα μείνει ιστορικός κάτω από τις δολοφόνες σφαίρες της Μπουρζουαζίας για να επιτύχουν το οκτάωρο. Ο ηρωικός εκείνος αγώνας των στέφθηκε από επιτυχίαν. Το αίμα που χύθηκε μέσα από την εργατιά δεν πήγε χαμένο, πότισε το δέντρο της Εργατικής Ελευθερίας και από τότε το γιγάντωσε..

Οι εργάτες όλου του κόσμου σαν σήμερα απεργούντες πέρα για πέρα τιμούν τους ήρωες που σκοτωθήκανε στο Σικάγο. Κι ακόμα ορκίζονται εκδίκηση κατά των πλουτοκρατών. Αυτή είναι, με σύντομα λόγια η ιστορική σημασία της Πρωτομαγιάς μας. Δεν πρέπει να ξεχνούμε όμως ότι έχει και πολιτική σημασία γιατί δεν πρόκειται το διεθνές προλεταριάτο να θυμηθεί μονάχα τους δολοφόνους μπουρζουάδες της Αμερικής, και να ορκισθεί εκδίκηση. Όχι. Πρόκειται σήμερα να ακουστεί και η αλληλεγγύη ολόκληρου του εργατικού κόσμου της ανθρωπότητας και η ακλόνητη και συνειδητή του απόφαση να βαδίσει με τη Βία κατά της Βίας των πλουτοκρατών για να σπάσει τις αλυσίδες των δεσμών του. Αυτή η φωνή ως μια θέλησις, , θ’ ακουστεί απ’ όλες τις γωνιές του κόσμου. Οι Εργάτες και οι Εργάτριες της Ελλάδος στη φωνή της εργατιάς όλου του κόσμου, ας ενώσουν και τη δική τους ενωμένοι.

Η Παπαναστασιακή Κυβέρνησης που τόσο ερωτοτροπεί προς τον παλαιοκομματισμόν και τον βασιλισμόν και συνεχίζει τας μεθόδους της, μας απαγορεύει να γιορτάσουμε όπως εμείς θέλουμε τη σημερινή ιερή Γιορτή, τη Γιορτή της Πρωτομαγιάς μας. Ας μη φοβηθούμε όμως για τα «δημοκρατικά» αυτά μέτρα της Κυβερνήσεως Παπαναστασίου. Είναι Κυβέρνησις των εχθρών μας, των εκμεταλλευτών μας. Από μας εξαρτάται όμως, όταν είμαστε όλοι ενωμένοι να τους δείξουμε πως δε φοβούμαστε τις απειλές της. Πως δεν τρομοκρατούμεθα από τις …δημοκρατικές μπότες της. Και θα το δείξουμε. Διότι δεν πρέπει να υστερήσουμε από τους εργάτες του κόσμου. Διότι δεν πρέπει εμείς να φανούμε κατώτεροι και δειλοί. Πρέπει να γιορτάσουμε της Πρωτομαγιά όπως και όπου εμείς θέλουμε. Πρέπει να μην αφήσουμε την Κυβέρνηση ενεργούσα και από συμφώνου με διάφορα στοιχεία κίτρινα και προδοτικά του αγώνος μας, να μεταβάλει την μεγάλη σημερινή Γιορτή μας σε γιορτή γλεντιού και τυπικής αργίας.

Εργάτες και εργάτριες

Το Κομμουνιστικό Κόμμα που στάθηκε πάντα ο πρόμαχος και ο σημαιοφόρος των συμφερόντων και ιδανικών της εργατικής τάξεως σας καλεί όλους , όλους τους εργάτες και όλες τις εργάτριες , να αφήσετε τη δουλειά και να έλθετε στον τόπο που ορίζει η Γενική Συνομοσπονδία της Εργασίας να γιορτάσουμε μαζί την Εργατική Πρωτομαγιά. Διότι είναι η μεγάλη ημέρα που συμβολίζει το απελευθερωτικόν κίνημα των εργατών όλης της γης. Πρέπει και μεις οι έλληνες εργάτες να επιδείξωμεν τας δυνάμεις μας. Τάς δυνάμεις μας που όταν οργανωθούν καλά θα είναι ικανές να συντρίψουν την ολιγαρχία των εκμεταλλευτών μας και να μας καταστήσουν εμάς κυρίαρχο δύναμη.

Εργάτες και εργάτριες

Μόνο εις μιαν μεγάλην χώραν της Ευρώπης οι εργάτες έπαυσαν να είναι ταπεινοί σκλάβοι του κεφαλαίου. Μόνο εις την Ρωσίαν η εργατιά σήμερα δεν είναι τάξις εκμεταλλευόμενων και καταπιεζόμενων. Είναι αυτή το παν. Αυτή διοικεί. Αυτή ρυθμίζει την παραγωγήν. Αυτή καταβάλει γιαγαντιαίαν προσπάθειαν εν μέσω στερήσεων και δυσχερειών για τη δημιουργίαν ενός Νέου Κόσμου. Της Κοινωνίας της Ισότητος, της πραγματικής Αδελφότητος, του Ωραίου και του Καλού. Εις την Ρωσίαν δεν υπάρχει πλέον η εκμετάλευσις του Κεφαλαίου. Το κεφάλαιον, το μεγάλο κεφάλαιο είναι περιουσία, ιδιοκτησία των εργατών και χωρικών της Ρωσίας. Η Ρώσική Επανάστασις πρέπει στη σημερινή Πρωτομαγιά μας να κρατήσει το καλύτερο μέρος του ενθουσιασμού μας και το τιτάνιον μεγαλούργημα της να μας κάνει αποφασιστικούς μαθητάς και αποστόλους της. Το πρώτον ξεσκλάβωμα μας, οικονομικόν και πολιτικόν, θα πραγματοποιηθεί τότε μόνο όταν ακολουθήσομεν, το ηρωικό παράδειγμα των Ρώσων εργατών και χωρικών. Όταν οι εργάτες και αγρότες της Ελλάδας αγωνισθούμε για την πραγματοποίηση της Εργατοαγροτικής Κυβερνήσεως, για την κατάληψη της πολιτικής εξουσίας, για το γκρέμισμα της πλουτοκρατίας…

Εργάτες και εργάτριες

Ακόμα η Ρώσικη Επανάστασις αγωνίζεται για την ελευθερία όλων των λαών. Για την κατάπαυση των πολέμων. Για το γκρέμισμα της στρατοκρατίας. Για το λυτρωμό μας , το λυτρωμό του εργαζόμενου λαού από τα δεσμά του μιλιταρισμού και της πλουτοκρατίας. Μόνον η Ρωσία των εργατών και χωρικών, η Ρωσία των Σοβιέτ αγωνίζεται για την Ένωσιν όλων των λαών της Ευρώπης. Για την πραγματοποίηση του συνθήματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης καθώς και δια την άμεσον ένωσην των λαών της Βαλκανικής σε μια Κομμουνιστική Παμβαλκανική Ομοσπονδία.

Εργάτες και εργάτριες

Ας γιορτάσουμε όλο μαζί λοιπόν σήμερα την ιερή και μεγάλη Γιορτή μας, αφήνοντας τη δουλειά για 24 ώρες. Στα τρομοκρατικά μέτρα ας διαμαρτυρηθούμε με μια φωνή. Αν η κυβέρνηση δεν μας αφήνει να γιορτάσουμε όπως εμείς θέλουμε την Πρωτομαγιά μας, ας διαμαρτυρηθούμε με τον εντονότερο τρόπο, αλλά ας μην επαναλάβουμε τις δουλειάς μας πριν περάσουν 24 ώρες.
Ακόμα ας ζητήσουμε ότι μας ανήκει. Ότι ανήκει εις όλους τους φτωχούς. Ας καταγγείλουμε τα αίσχη της πλουτοκρατίας κατά των εργατών, χωρικών και προσφύγων. Ας διαμαρτυρηθούμε για την ακρίβεια της ζωής. Ας κάνουμε με μια λέξη σεβαστά τα αιτήματά μας, και ας διαδηλώσουμε μαζί ότι θα αγωνιστούμε μαζί με τους εργάτες όλου του κόσμου επάνω στις αρχές της Ρώσικης Επαναστάσεως για το λυτρωμό μας, για το ξεσκλάβωμά μας.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά.
Ζήτω το Προλεταριάτο όλου του κόσμου.
Ζήτω η Ρώσικη Επανάσταση.
Ζήτω η εργατιά της Ελλάδος.
Ζήτω η Γενική Συνομοσπονδία.
Ζήτω το Κομμουνιστικόν Κόμμα.
Κάτω η τρομοκρατία και η στρατοκρατία.
Κάτω οι αντεργάτες.
Κάτω η πλουτοκρατία.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ – «Ριζοσπάστης» 1 του Μάη 1924»

(Πηγή : Επίσημα κείμενα ΚΚΕ 1918-1924).

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα