Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΗ αστυνομοκρατία δεν θα περάσει - Όλοι στην πορεία του Πολυτεχνείου!

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Η αστυνομοκρατία δεν θα περάσει – Όλοι στην πορεία του Πολυτεχνείου!

Προκήρυξη της Νεολαίας Ενάντια στον Καπιταλισμό για την επίθεση των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ και την αναγκαιότητα μαζικής συμμετοχής στο τριήμερο εκδηλώσεων της φετινής επετείου του Πολυτεχνείου.

Η αστυνομοκρατία δεν θα περάσει! Να απαντήσουμε με καταλήψεις και μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις της φετινής επετείου του Πολυτεχνείου!

Η επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ στο φοιτητικό κίνημα, με την απόπειρα των ΜΑΤ να διαλύσουν τη συγκέντρωση των φοιτητών της ΑΣΟΕΕ που προσπάθησαν να σπάσουν το “lock-out” που είχε επιβληθεί στο πανεπιστήμιο από τις πρυτανικές αρχές, επιδιώκει να τρομοκρατήσει τους φοιτητές και να καταστείλει τον αγώνα τους ενάντια στο νέο κυβερνητικό «νόμο-πλαίσιο».

Οι πρυτανικές αρχές της ΑΣΟΕΕ σε συνεργασία με την κυβέρνηση και την αστυνομία προσπάθησαν να επιβάλλουν για μια βδομάδα «σιωπή νεκροταφείου» στο πανεπιστήμιο για να αποτρέψουν τον Φοιτητικό Σύλλογο της ΑΣΟΕΕ από το να συνεχίσει την κατάληψη και τις κινητοποιήσεις σε συντονισμό με τους δεκάδες ΦΣ που έχουν πάρει παρόμοιες αγωνιστικές αποφάσεις.

Όμως, η σκληρή καταστολή της αστυνομίας το μεσημέρι της Δευτέρας ενάντια στους φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ αντί να τους τρομοκρατήσει είχε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Το απόγευμα της Δευτέρας χιλιάδες φοιτητές βγήκαν στους δρόμους ενάντια στην κατάργηση του ασύλου (η οποία πέρασε ακριβώς για να χτυπήσει το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και όχι την «εγκληματικότητα» όπως διατυμπανίζει η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ), αλλά και για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους φοιτητές της ΑΣΟΕΕ που δέχθηκαν τη σκληρή επίθεση των δυνάμεων καταστολής. Η επίθεση στην ΑΣΟΕΕ λειτούργησε ως μια νέα «σπίθα» για το φοιτητικό κίνημα οδηγώντας σε νέες μαζικές Γενικές Συνελεύσεις των ΦΣ, οι οποίες αποφάσισαν ψηφίσματα αλληλεγγύης για τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ και προχώρησαν σε νέες καταλήψεις αυτή τη βδομάδα μέχρι και το τριήμερο του Πολυτεχνείου.

Πλέον, η προπαγάνδα των ΜΜΕ για τα «κέντρα ανομίας» της ΑΣΟΕΕ και του ΕΜΠ που πρέπει να «καθαριστούν» από την αστυνομία δεν μπορεί να γίνει πιστευτή από κανέναν και το σχέδιο της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλο από την τρομοκράτηση του φοιτητικού κινήματος, έχει αποκαλυφθεί σε όλους. Η πορεία της φετινής επετείου του Πολυτεχνείου πρέπει να είναι μαζική και το φοιτητικό κίνημα πρέπει να γιγαντωθεί όπως είχε γίνει στο κίνημα του 2006-2007 ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

Πώς, όμως, θα πρέπει το φοιτητικό κίνημα να συνεχίσει τον αγώνα ώστε να είναι πραγματικά νικηφόρο απέναντι στην κυβέρνηση; Ως Νεολαία Ενάντια στον Καπιταλισμό θεωρούμε ότι από εδώ και πέρα είναι σημαντικό οι αριστερές, αγωνιστικές δυνάμεις μέσα στα πανεπιστήμια να συντονίζονται μεταξύ τους υπερασπίζοντας ενιαία πλαίσια πάλης στις ΓΣ και ενωτικές κινητοποιήσεις. Τις προηγούμενες βδομάδες εκδηλώθηκε το απαράδεκτο φαινόμενο των χωριστών συγκεντρώσεων στα Προπύλαια από τη μία πλευρά των ΦΣ που ελέγχει το ΜΑΣ και από την άλλη των ΦΣ που ελέγχει η ΕΑΑΚ, η ΑΡΕΝ και οι μικρότερες αριστερές δυνάμεις. Αυτό το φαινόμενο που υπονομεύει και αποδυναμώνει τον φοιτητικό αγώνα θα πρέπει να σταματήσει, αρχής γενομένης από την πορεία του Πολυτεχνείου.

Ένα άλλο καθοριστικό ζήτημα που θα επηρεάσει αναπόφευκτα το κίνημα όσο εξακολουθεί να αναπτύσσεται, είναι αυτό του δημοκρατικού συντονισμού του αγώνα. Η παράδοση της διεξαγωγής συντονιστικών συνελεύσεων στο «Κάτω Πολυτεχνείο» μετά τις διαδηλώσεις χωρίς να εκλέγονται αντιπρόσωποι από κάθε ΦΣ, εκτός του ότι αποτελεί μια αντιδημοκρατική παράδοση, είναι και αντιπαραγωγική όσον αφορά τον κεντρικό συντονισμό των ΦΣ που βρίσκονται σε κατάληψη. Το πρόβλημα με αυτό το συντονιστικό είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να ληφθούν αποφάσεις και περιορίζεται πρακτικά σε μία πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στους φοιτητές από διαφορετικές σχολές που παίρνουν μέρος σε αυτό και οι οποίοι δεν ελέγχονται από τις Γενικές Συνελεύσεις, δεν λογοδοτούν σε αυτές και δεν δεσμεύονται από τις αποφάσεις τους.

Αντίθετα, ο μόνος τρόπος για να οργανωθεί αποτελεσματικά, αυθεντικά και δημοκρατικά το κίνημα είναι με τη λειτουργία ενός συντονιστικού που θα αποτελείται από εκλεγμένους και ανακλητούς αντιπροσώπους από τις γενικές συνελεύσεις που έχουν πάρει αγωνιστικές αποφάσεις. Αυτοί οι αντιπρόσωποι θα πρέπει να λογοδοτούν στις συνελεύσεις τους και να είναι ανά πάσα στιγμή ανακλητοί από αυτές, ώστε να μην καταλήξει από όργανο συντονισμού σε χαλαρή πλατφόρμα αντιπαράθεσης των αριστερών παρατάξεων και σχημάτων. Το κεντρικό συντονιστικό όργανο των φοιτητικών καταλήψεων θα πρέπει στη συνέχεια να καλέσει τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και ολόκληρο το εργατικό κίνημα σε ενιαίο αγώνα για να φύγει η αντιδραστική κυβέρνηση Μητσοτάκη, που μέρα με τη μέρα γίνεται λαομίσητη.

– Όχι στην τρομοκρατία της αστυνομίας και την καταστολή!

– Να βγουν ψηφίσματα αλληλεγγύης στο ΦΣ της ΑΣΟΕΕ από όσους συλλόγους δε το έχουν κάνει ακόμα!

– Κάτω τα χέρια από το άσυλο και τα άλλα δικαιώματα του φοιτητικού κινήματος!

– Μαζική συμμετοχή στη φοιτητική πορεία της 14ης Νοεμβρίου και στο τριήμερο των εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου.

– Κλιμάκωση των φοιτητικών κινητοποιήσεων και καταλήψεων και συνέχισή τους μετά τις 17 Νοεμβρίου για να μην περάσει ο νέος νόμος-πλαίσιο.

Νεολαία Ενάντια στον Καπιταλισμό

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα