Ποιοι είμαστε

Για τι παλεύουμε

Επικοινωνία

Αρχική Επικαιρότητα Διεθνή Υπόθεση Ασάνζ: να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ - να αφεθεί ελεύθερος!

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Υπόθεση Ασάνζ: να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ – να αφεθεί ελεύθερος!

Σύντομη ανάλυση για τις τελευταίες εξελίξεις στη δικαστική υπόθεση του δημοσιογράφου και ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ που διώκεται για την αποκάλυψη εγκλημάτων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Βρετανικό Δικαστήριο αποφάσισε στις 4/1/2021 να απορριφθεί το αίτημα των ΗΠΑ προς το Ηνωμένο Βασίλειο για έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ, δημοσιογράφου και ιδρυτή των WikiLeaks, στις αμερικανικές αρχές ώστε να δικαστεί με τη νομοθεσία των ΗΠΑ. Τις επόμενες βδομάδες οι αμερικανικές αρχές θα κάνουν έφεση πάνω σε αυτή την απόφαση. Το βρετανικό δικαστήριο αποδέχθηκε τις κατηγορίες των ΗΠΑ για κατασκοπεία και δημοσίευση απόρρητων εγγράφων και απέρριψε τα επιχειρήματα των δικηγόρων του Ασάνζ περί πολιτικής δίωξης από πλευράς των ΗΠΑ και απαγόρευσης των δικαιωμάτων της ελεύθερης πληροφόρησης. Το δικαστήριο δεν προχώρησε στην έκδοσή του στις ΗΠΑ με βάση την ψυχολογική του κατάσταση και την αδυναμία των αμερικανικών αρχών να εξασφαλίσουν ότι δε θα αυτοκτονήσει μέσα σε φυλακή των ΗΠΑ. Αυτή η απόφαση ήταν το αποτέλεσμα των αντιδράσεων χιλιάδων νέων και εκατοντάδων ενώσεων (για την ελευθερία του Τύπου, για τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.α.) σε όλο τον πλανήτη που τίθενται κατά της έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ και ζητούν να απελευθερωθεί. Προς το παρόν συνεχίζει να κρατείται στις βρετανικές φυλακές.

Η υπόθεση Ασάνζ ξεκίνησε με αφορμή τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση από δύο Σουηδές το 2010. Η υπόθεση αυτή αρχικά είχε κλείσει από τη Σουηδή αρμόδια εισαγγελέα, που έκρινε τις κατηγορίες αβάσιμες (αργότερα αποδείχθηκε επίσης ότι οι δύο γυναίκες αρχικά δεν είχαν πρόθεση να υποβάλουν μηνύσεις κατά του Ασάνζ), αλλά ξανάνοιξε «μυστηριωδώς» και μάλιστα οδήγησε σε έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης, παρά το ότι ο Ασάνζ δήλωνε διαθέσιμος να ανακριθεί στη Σουηδική Πρεσβεία στο Λονδίνο, όπου πλέον βρισκόταν. Έτσι, οι βρετανικές αρχές τον συνέλαβαν και αποφάσισαν την έκδοσή του στη Σουηδία. Το 2012 ζήτησε και πήρε άσυλο από την κυβέρνηση του Εκουαδόρ και από τότε μέχρι το 2019 βρισκόταν στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Το 2019, η νέα «κεντροαριστερή» κυβέρνηση του Εκουαδόρ υπό τον Μορένο αποφάσισε να παραδώσει τον Ασάνζ στις βρετανικές αρχές. Έκτοτε ο Ασάνζ είναι κρατούμενος σε βρετανική φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Λίγο μετά από την υπόθεση για σεξουαλική παρενόχληση, τον Νοέμβριο του 2010, οι αυστραλιανές και οι αμερικανικές αρχές τον κατηγόρησαν για διαρροή απόρρητων εγγράφων και για κατασκοπεία. Οι ΗΠΑ τον κατηγορούν ότι διέρρευσε συνολικά 251.000 διπλωματικά έγγραφα, εκ των οποίων τα 15.000 ήταν απόρρητα. Η πραγματική αιτία για τη δίωξή του είναι οι αποκαλύψεις των Wikileaks για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ, τα βασανιστήρια δεκάδων χιλιάδων αθώων ανθρώπων στις αμερικανικές φυλακές Γκουαντάναμο και Αμπού Γκράιμπ και τα βρώμικα παιχνίδια πίσω από τη «μυστική διπλωματία» των αστικών κρατών και τις «συμφωνίες» των καπιταλιστικών πολυεθνικών. Το κωμικοτραγικό στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ (που θα έπρεπε να διώκεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας) κατηγορεί τον Ασάνζ και βασικούς πληροφοριοδότες όπως η Τσέλσι Μάνινγκ και ο Έντουαρντ Σνόουντεν , ότι οι αποκαλύψεις τους διακινδυνεύουν τις ζωές Αμερικανών πολιτών!

Η δίωξη του Ασάνζ έχει ξεκάθαρα πολιτικά κίνητρα και στοχεύει στη φίμωση ανεξάρτητων δημοσιογράφων που αποκαλύπτουν τις «ιερές», απόρρητες και μυστικές διπλωματικές συμφωνίες και στρατιωτικές διαταγές των αστικών κρατών. Συνεπώς, η υπεράσπιση του Ασάνζ από το εργατικό κίνημα και τους μαρξιστές αποτελεί καθήκον , καθώς η δίωξή του αποτελεί καταπάτηση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ταυτόχρονα, αποκαλύψεις όπως αυτές των Wikileaks αντικειμενικά ενισχύουν τον αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό και τους θεσμούς του και ανεβάζουν το επίπεδο της ταξικής συνείδησης των εργαζομένων στην πάλη για τον σοσιαλισμό. Οι περισσότερες από τις ηγεσίες του εργατικού κινήματος «σφυρίζουν αδιάφορα» μπροστά στη δίκη του Ασάνζ διότι στην καλύτερη περίπτωση δεν κατανοούν την επίδραση που αυτή έχει σε εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές ανά τον κόσμο και στη χειρότερη σέβονται ευλαβικά τους «ιερούς» θεσμούς του αστικού κράτους και δε θέλουν να στρέψουν το εργατικό κίνημα ενάντιά τους.

  • Ελευθερώστε τον Τζούλιαν Ασάνζ! – Όχι στην έκδοσή του!
  • Για την υπεράσπιση της ελευθερίας έκφρασης και το δικαίωμα στην πληροφόρηση!
  • Κάτω η μυστική διπλωματία – άμεση δημοσίευση όλων των εγγράφων που αποκαλύπτουν εγκληματικές δραστηριότητες κυβερνήσεων και μυστικών υπηρεσιών!

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα