Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΥποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης μιλούν στην «Ε»

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης μιλούν στην «Ε»

Υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης μιλούν στην ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ-www.marxismos.com. Η Κομμουνιστική Τάση συμμετέχει στα ψηφοδέλτια της παράταξης με το μέλος της Κεντρικής της Επιτροπής, σ. Στέλιο Βαλαβανίδη, στον Δήμο Περιστερίου.

Στέλιος Βαλαβανίδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Τάσης (ελληνικό τμήμα της IMT) και υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο Περιστερίου

Στέλιος Βαλαβανίδης
Στέλιος Βαλαβανίδης

«Ε»: Σύντροφε Στέλιο, είσαι ένας από τους παλιότερους κομμουνιστές που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης πανελλαδικά και είναι τιμή μας που αποτελείς εκπρόσωπο της οργάνωσής μας στα ψηφοδέλτιά της. Μίλησέ μας για την πολυετή δράση σου στο κίνημα.

Σ.Β: Γεννήθηκα στη πιο μαύρη εποχή, στην Αθήνα της ναζιστικής κατοχής, στις 5 Γενάρη 1944. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Περιστέρι. Πολιτικοποιήθηκα από τα 18 μου χρονιά και πήρα μέρος στην πρώτη μου απεργία στην «Βιαμάξ», όπου και είχα την πρώτη μου απόλυση. Μετά τον στρατό εργάστηκα σ’ ένα λιθογραφείο. Έγινα μέλος του εργατικού σωματείου τον Ιούνιο του 1965.Την ίδια περίοδο έγινα μέλος σε μια παράνομη τότε κομμουνιστική οργάνωση, την ΟΚΔΕ (Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας) και τότε γνωρίζω τα έργα των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, Τρότσκι και άλλων κορυφαίων μαρξιστών επαναστατών. Στις εκλογές του Γενάρη του 1967 εκλέγομαι στο Δ.Σ του Σωματείου Λιθογράφων. Με το πραξικόπημα της Χούντας τα σωματεία διαλύονται και πολλοί συνδικαλιστές συλλαμβάνονται.

Κατά την περίοδο της δικτατορίας η δράση μου είναι έξω από την οργάνωση της ΟΚΔΕ, άλλα χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. Έτσι παρέμεινα μέχρι την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Πήρα μέρος από την πρώτη μέρα και βγήκα από το χώρο με την εισβολή των τανκς. Τις επόμενες μέρες συλλαμβάνομαι και μένω κρατούμενος για 5 μέρες. Με την πτώση της Χούντας τα μέλη της παλιάς διοίκησης ανασυγκροτούμε το κλαδικό μας σωματείο. Αμέσως μετά, το σωματείο μας προχωρεί στην πρώτη του απεργία μέσα στο 1975. Θα συνεχιστούν οι επόμενοι μήνες με απεργίες, με κορυφαία την απεργία διαρκείας του Απρίλη του 1977 με κυρίαρχα αιτήματα «Πέντε μέρες και 40 ώρες εργασία, ένα μήνα άδεια με ένα μήνα επίδομα αδείας». Τον Απρίλη του 1975 οργανώθηκα στο ΠΑΣΟΚ και στην ΠΑΣΚΕ, συμμετέχοντας στο χτίσιμο της μαρξιστικής τάσης. Το 1977 η γραφειοκρατία του ΠΑΣΟΚ με διέγραψε. Είναι η περίοδος που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ διέγραφε αγωνιστές και στρατολογούσε καριερίστες, εγκαταλείποντας το πρόγραμμα της κοινωνικής αλλαγής και φόραγε το κουστούμι της αστικής διαχείρισης.

Λόγω της ενεργής δράσης μου στο σωματείο απολύθηκα περίπου από 10 εργοστάσια. Η συνδικαλιστική μου δράση έληξε με την συνταξιοδότησή μου το 2004. Η πολιτική μου δράση όμως, συνεχίστηκε με την Κομμουνιστική Τάση (ελλ. τμήμα της ΙΜΤ) αδιάλειπτα από το 2011 έως σήμερα, συμπεριλαμβανομένης μιας 3ετίας όπου μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της έδωσα τη μάχη για το χτίσιμο της Κομουνιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι την αναγκαστική αποχώρησή μας, αφότου ολοκληρώθηκε από την ηγεσία του κόμματος η προδοσία του «Όχι» του δημοψηφίσματος του 2015. Παραμένω πάντα ενεργός, ενθουσιώδης στον αγώνα για τις ιδέες της οργάνωσης και της Διεθνούς μας, συνειδητός τροτσκιστής, δηλαδή κομμουνιστής επαναστάτης και διεθνιστής, διανύοντας αισίως το 80ο έτος της ηλικίας μου.

Ε: Τι πρέπει να κάνουν η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ μπροστά την επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου;

Σ.Β: Πρέπει να προωθήσουν την υπόθεση του αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση της Δεξιάς και το κεφάλαιο με τρία βασικά στοιχεία. Το πρώτο είναι το Ενιαίο Εργατικό Μέτωπο: όλες οι μαζικές οργανώσεις της εργατικής τάξης να καλεστούν από το ΚΚΕ να ενωθούν σε κοινή αγωνιστική δράση. Το δεύτερο είναι ένα πρόγραμμα πάλης μακρόπνοο. Δεν χρειαζόμαστε αποσπασματικές απεργίες, αλλά καλά προετοιμασμένες απεργίες που θα κλιμακώνονται για να «πνίξουν» την κυβέρνηση. Και πάνω απ’ όλα – το τρίτο στοιχείο – αυτοί οι αγώνες πρέπει να έχουν ορατή προοπτική εξουσίας. Το ΚΚΕ πρέπει να ζητά καθαρά από την εργατική τάξη μια μαζική εντολή για να κυβερνήσει! Οι πιεστικές ανάγκες των εργαζόμενων μπροστά στο κύμα ακρίβειας και τη νέα ύφεση, σε συνδυασμό με την κρίση της κυβέρνησης μόλις 2,5 μήνες μετά τις εκλογές και την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, θέτουν πλέον αυτό το καθήκον επιτακτικά!

Γεωργία (Τζίνα) Παλαιολόγου, υποψήφια με τη Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο Αθηναίων

Τζίνα Παλαιολόγου
Τζίνα Παλαιολόγου

Επιλέγω σ’ αυτές τις εκλογές, όχι μόνο να στηρίξω, αλλά και να «κατέβω» με έναν πολιτικό χώρο που έχει αποδείξει ότι δεν σπέρνει αυταπάτες, αναφορικά με την διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος. Τόσο στον Δήμο της Αθήνας, όσο και στην Περιφέρεια Αττικής, μόνο με έναν συλλογικό και αλληλέγγυο αντικαπιταλιστικό αγώνα μπορούμε να απαντήσουμε στη φτωχοποίηση, στη σπατάλη του δημοσίου χρήματος, στην έλλειψη δημοσίων χώρων και πρασίνου, στο ρατσισμό, στην ομοφοβία και στην καθημερινή υποτίμηση της ζωής μας.

Τάσος Καρβουνιάρης, υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο Ιλίου

Τάσος Καρβουνιάρης
Τάσος Καρβουνιάρης

Οι τελευταίες εξελίξεις και η δυστοπική ατμόσφαιρα που περιτριγυρίζει την ελληνική κοινωνία ενισχύει την απόφαση μου, αλλά και άλλων ανένταχτων συντρόφων να συνεργαστούμε συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ας μην γελιόμαστε, οι Δήμοι είναι μικρογραφία της μεγάλης εικόνας της παρακμής, του σαθρού συστήματος. Ο ρόλος μας και ο ρόλος της ΛΑΣΥ θα πρέπει να είναι η ανάδειξη των λαϊκών ζητημάτων, και η προσπάθεια για μια μεγάλη πλατιά λαϊκή συνεργασία για την ανατροπή της υπόδουλης στο κεφάλαιο κυβέρνησης. Δεν περισσεύουμε, είμαστε όλοι αναγκαίοι σε αυτόν τον αγώνα.

Θεόδωρος Μανωλεδάκης, υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας

Θεόδωρος Μανωλεδάκης
Θεόδωρος Μανωλεδάκης

Σε κεντρικό επίπεδο η ΛΑΣΥ θα πρέπει να οργανώσει να κατευθύνει και να δώσει όραμα στο κόσμο, που είναι σαστισμένος πια απ’ όσα συμβαίνουν γύρω του. Θα πρέπει να αντισταθούμε στα αντεργατικά σχέδια του κεφαλαίου. Να αντισταθούμε σε κάθε πλειστηριασμό και να απαιτήσουμε κάθε λαϊκή οικογένεια να έχει το δικό της σπίτι! Να αποτρέψουμε κάθε προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Παιδείας του Πολιτισμού και του Αθλητισμού. Να φροντίσουμε για την ανατροπή της κλιματικής αλλαγής και να δώσουμε στο κόσμο να καταλάβει ότι αν δεν αλλάξει ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής αυτό θα είναι ένα όνειρο απατηλό!

Σε τοπικό τώρα επίπεδο, να μην υπάρξει καμιά παραχώρηση δημόσιου χώρου σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Να προχωρήσουν τα σχέδια που είχαμε εκπονήσει σαν Δύναμη Πολιτών (Ε: Είναι η παράταξη που είχε επικεφαλής τον πρώην Δήμαρχο, Άρη Βασιλόπουλο. Δεν συμμετέχει σ’ αυτές τις εκλογές.) για την κατασκευή βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών νηπιαγωγείων και σχολείων, ώστε κανένα παιδί του Δήμου μας να μη μένει έξω από τα δημόσια σχολεία. Να θωρακίσουμε τη Βόρεια Φιλαδέλφεια από τα πλημμυρικά φαινόμενα που ταλανίζουν τους κατοίκους γύρω από την οδό Σκρα, απαιτώντας να εφαρμοστεί η μελέτη που είχαμε ως δημοτική αρχή εκπονήσει και είχε δημοπρατηθεί, και που η παρούσα Διοίκηση πέταξε στο καλάθι των αχρήστων. Να απαιτήσουμε από τον επιχειρηματία ιδιοκτήτη της OPAP ARENA να κατασκευάσει χώρους στάθμευσης για τα αυτοκίνητα που κατακλύζουν τη πόλη τις μέρες που αγωνίζεται η ομάδα μου (και που κατά παρέκκλιση κάθε κανονισμού δεν υπάρχουν) και μας κάνουν τη ζωή δύσκολη. Να εμποδίσουμε τα σχέδια που θέλουν τη μετατροπή των χώρων γύρω από τη ΜΠΡΙΤΑΝΙΑ και την πλατεία Ειρήνης σε χώρους στάθμευσης και επιχειρηματικών συμφερόντων, και να παραχωρηθούν στη κυριότητα του Δήμου.

Κώστας Μπούρας, υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο Καλαμάτας

Κώστας Μπούρας
Κώστας Μπούρας

Συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Καλαμάτα. Ήμουν μέχρι το 2015 στην Γραμματεία της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας και αποχώρησα μετά το δημοψήφισμα. Ήμουν από τους πρωτεργάτες του Κόκκινου Δικτύου, του πιο πετυχημένου σε όλη την Ελλάδα. Εντάχθηκα στην ΛΑΕ και λόγω της εθνοαριστερής της στροφής αποχώρησα με άλλους συντρόφους και ιδρύσαμε το Κόκκινο Νήμα το 2018. Το 2021 αποχώρησα και έκανα δημόσια δήλωση συστράτευσης στο ΚΚΕ στις φετινές εκλογές. Σχεδόν όλο το παλιό Κόκκινο Δίκτυο έκανε το ίδιο και σύντροφοι από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πολλοί από εμάς ενταχθήκαμε στα ψηφοδέλτια της ΛΑΣΥ. Παραμένω κουμουνιστής, αντικαπιταλιστής, διεθνιστής. Θα παλέψουμε ενάντια στις ληστρικές πολιτικές του κεφαλαίου, και μέσω της «Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ταυτόχρονα, για το οργανωτικό δυνάμωμα του ΚΚΕ. Για να ανοίξει ο δρόμος για την εργατική δημοκρατία και τον σοσιαλισμό!

Θεοφάνης Τζανόπουλος, υποψήφιος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο Χαλκιδαίων

Θεοφάνης Τζανόπουλος
Θεοφάνης Τζανόπουλος

Με τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, αλλά και ως αντιπρόεδρος στο σωματείο εργαζομένων της εστίασης στην Εύβοια, θέλω να καλέσω τους συναδέλφους μου νέους εργαζόμενους σε οργανωμένο πολιτικό αγώνα για τις αντικαπιταλιστικές ιδέες και το πρόγραμμα του κομμουνισμού. Με το που ανέλαβε ξανά καθήκοντα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έδειξε με το νομοσχέδιο Άδωνη, άρχισε να επιτίθεται σε όσα δικαιώματα μας έχουν απομείνει. Σήμερα χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε, τόσο τη συνδικαλιστική δράση, όσο και τον αγώνα για πολιτικές ιδέες και πρόγραμμα που θα μπορούν να μας οδηγήσουν το συντομότερο στη νίκη του σοσιαλισμού. Η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ έχουν το καθήκον να καθοδηγήσουν αυτόν τον αγώνα.

 

 

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα